Odnos države prema ishrani odojčadi

odgovor

Objavljeno

Ne bih da zapodevam novu raspravu, nego samo da pružim informaciju. :)

Izvor: http://www.batut.org.rs/activenews_view.asp?articleID=80

Dojenje: prioritetni cilj javnog zdravlja

Unapređenje veštine dojenja može da dovede do smanjenja bolesti odojčadi i male dece, kao i do smanjenja smrtnih ishoda više nego bilo koja zdravstvena strategija. Unapređenje veštine dojenja spašava živote u siromašnim društvima, a u bogatijim smanjuje troškove lečenja štetnih efekata veštačke ishrane i na ovaj način podiže nivo zdravlja. Svaka zemlja se obavezala na realizaciju i poštovanje Globalne SZO/UNICEF Strategije ishrane odojčadi i male dece iz 2002. godine koja promoviše primenu Kodeksa marketinga kao ključnu za zdravlje odojčadi i male dece.

Veštačka ishrana – visoko rizična

Kodeks štiti odojčad koja se hrane veštačkom hranom kroz kvalitet proizvoda i brojne naučne informacije. Poznato je da formula za odojčad može da sadrži bakterije koje mogu da dovedu do bolesti ili pak smrtnog ishoda. Formule na bazi soje takođe nose rizike i nekoliko vlada (uključujući Novi Zeland i UK) zabranjuju njihovu upotrebu. Još uvek se ovi proizvodi promovišu bez ikakvog upozorenja na etiketama.

Glavne odredbe Međunarodnog kodeksa marketinga zamena za majčino mleko:

  • Nije dozvoljeno reklamiranje bilo koje zamene za majčino mleko (bilo koji proizvod koji se reklamira ili predstavlja kao zamena za majčino mleko), flašice i cucle.
  • Nije dozvoljeno nuditi besplatne ili jeftine uzorke zamene za majčino mleko.
  • Nije dozvoljeno promovisanje proizvoda u zdravstvenoj ustanovi.
  • Ne dozvolite kontakt osoblja za marketing i majki (to se odnosi i na zdravstvene profesionalce plaćene od strane kompanija da savetuju ili podučavaju).
  • Nije dozvoljeno nuditi poklone ili uzorke zdravstvenim radnicima ili njihovim porodicama.
  • Etikete proizvoda treba da budu na odgovarajućem jeziku i ne mogu da sadrže reči niti slike koje idealizuju veštačku ishranu.
  • Informacije pripremljene za zdravstvene radnikemoraju biti ograničene na naučna saznanja i činjenice zasnovane na dokazima
  • Informativni i edukativni materijal o ishrani odojčadi može se izrađivati samo uz odobrenje vlade. Taj materijal mora da objasni prednosti i superiornost dojenja kao i zdravstvene rizike povezane sa veštačkom ishranom.
  • Neodgovarajući proizvodi kao što je slatko nekondezovano mleko ne smeju se promovisati kao hrana za odojčad.
  • Svi proizvodi moraju biti visokog kvaliteta i moraju se uzeti u obzir klimatski uslovi i uslovi čuvanja u zemlji gde se koriste.
  • Proizvođači i distributeri bi trebalo da se pridržavaju pravila Kodeksa i svih subsekventnih rezolucija SZO nezavisno od toga da li je vlada neke zemlje implementirala u svoje zakonodavstvo odredbe i načela Kodeksa.

Zašto je bitno postojanje Međunarodnog kodeksa?

Za većinu odojčadi, isključivo dojenje u prvih 6 meseci i adekvatna dopunska ishrana u toku 2 godine, pa i kasnije obezbeđuje zdrav rast i razvoj. Skoro sve žene mogu da doje svoju decu, naročito one koje veruju u uspeh i ako su obučene za pravilnu tehniku dojenja. Promocija veštačke hrane radi se kroz marketinške informacije i trikove koji dovode do zablude, a namenjena je zdravstvenim profesionalcima, majkama i porodicama. Sve ove marketinške postupke reguliše i može da zaustavi implementacija Međunarodnog Kodeksa. Zahvaljujući radu ljudi koji podržavaju i štite dojenje, dojenje je u porastu širom sveta i sve više žena doji tokom prvih 6 meseci. Ali čak iako je dojenje sastavni deo kulture, tehnika dojenja je daleko od optimalne, a u sredinama gde je veštačka ishrana široko rasprostranjena situacija je katastrofalna. Ne započinjanje dojenja, prekid dojenja, kao i davanje druge hrane i pića pre 6. meseca još uvek je učestala praksa, a što nosi sa sobom rizik od infekcija, alergija, hroničnih bolesti i smrtnih ishoda.

Milioni beba koje se ne doje su slabijeg zdravstvenog stanja od onih beba koje su dojene a čije su majke i iz najsiromašnijih socijalnih slojeva.

Međunarodni kodeks marketinga zamena za majčino mleko sadrži marketinška pravila koja imaju za cilj zaštitu odojčadi i male dece (bilo prirodno ili veštački hranjene); roditelja ili onoga ko se brine o detetu i zdravstvenih profesionalaca.

Kodeks je rezolucija SZO koja funkcioniše na međunarodnom nivou i obavezuje vlade zemalja članica da ispoštuju odredbe ovog dokumenta i implementiraju ih kroz nacionalne zakone. Takođe, Kodeks se odnosi i na kompanije priozvođače i distributere zamena za majčino mleko koji ga moraju primenjivati i u slučaju da vlade nisu donele nacionalnu regulativu.

Odredbe Kodeksa regulišu marketing svih zamena za majčino mleko, kao i pribora za ishranu odojčadi, što uključuje:

Infant formule

Specijalne formule

Follow-on formule

Čajeve za odojčad, mineralnu vodu ili sokove

Dopunsku ishranu ako je naznačeno za upotrebu pre 6 meseci

Flašice i cucle

Iako su do 2006. godine u preko 60 zemalja u nacionalno zakonodavstvo uneti svi ili mnogi principi i odredbe Međunarodnog Kodeksa marketinga zamena za majčino mleko, multinacionalne kompanije i dalje investiraju milione u promociju svojih proizvoda i na taj način ometaju implementaciju ovog međunarodnog dokumenta.

Neki primeri nepoštovanja Kodeksa i neetičkog marketinga

1. Zdravstvene tvrdnje koje dovode do zabune

Abbott Ross reklamira Similac u časopisima za roditelje kao ‚‚pametnu formulu za pametne bebe” sa slikom lepe bebe koja sedi za kompjuterom. Reklama poredi ovaj proizvod sa majčinim mlekom i tvrdi da dodatak masnih kiselina utiče na bolju inteligenciju i vid. Ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju ove tvrdnje.

Kodeks zabranjuje reklamiranje, nuđenje besplatnih primeraka roditeljima, idealizaciju veštačke ishrane i poređenje ovih proizvoda sa majčinim mlekom.

2. Korišćenje uticaja medicinske profesije

Nestle je zaposlio ‚‚medicinske sestre” da promovišu formulu za odojčad 1950.god., 1980 god. je izrazio žaljenje zbog ove prakse i javno je obećao da će poštovati Kodeks ali se opet vratio sličnoj praksi. Na primer u Kini je 2005 godine Nestle postavio lekare u supermarketima da promovišu priozvode trudnicama i dojiljama.

Kodeks zabranjuje osoblju kompanije da kontaktira trudnice, majke ili njihove porodice, direktno ili indirektno.

3. Zbunjivanje kupaca

Kada je Kodeks usvojen 1981. god. kompanije su izmislile follow on formule mleka tvrdeći da nisu zamena za majčino mleko i promovišu ih za decu preko 6 meseci, ali sa istim ili sličnim imenom brenda, dizajnom, etiketom, promotivnim materijalom kao za formule za odojčad mlađu od 6 meseci (infant formule). Nedavno ispitivanje u UK pronašlo je da je 60 odsto roditelja zamenilo savete za follow on mleka sa onim iznetim u promociji infant formule.

Kodeks zabranjuje promociju bilo kog proizvoda koji zamenjuje majčino mleko bilo da je odgovarajući ili ne.

4. Forsiranje flašica i cucli

Flašice i cucle narušavaju dojenje. Njihovo korišćenje u ranim danima i nedeljama sprečava bebin dodir sa grudima, što dovodi do problema u dojenju. AVENT i druge kompanije tvrde da njihovi proizvodi oponašaju dojenje koristeći fraze kao što su ‚‚prirodni oblik ili oponaša mamu”. Druga marketinška taktika je prisustvo ideje o neizbežnom prelasku sa grudi na flašicu ‚‚sa dojke na Chicco”. Milioni zdrave dece nikada ne korisi flašice u svojim životima. Posle 6 meseci, neophodni su samo nastavak dojenja, dopunska čvrsta hrana i bezbedna voda.

Kodeks zabranjuje promociju flašica i cucli, veštačke ishrane i poređenje ovih proizvoda sa majčinim mlekom.

5. Pokloni za zdravstvene profesionalce

Ovaj marketinški potez je često nevidljiv opštoj javnosti, a zdravstveni profesionalci mogu da budu naviknuti na poklone i sponzorstva od strane kompanija i da njihove informacije prihvataju bez provere. Istraživanja pokazuju da to utiče na njihove profesionalne odluke. Kodeks zabranjuje poklone. Indija je 2003. godine donela zakon kojim se zabranjuje finansijska podrška ili pokloni zdravstvenim profesionalcima od strane kompanija za dečju hranu.

Tokom poslednjih 25 godina, da bi se razjasnio, ojačao Kodeks, kao i razjasnili novi izazovi, od strane SZO je usvojeno 11 novih rezolucija za ishranu odojčadi. One sadrže i definišu sledeće:

  • Follow on mleka nisu neophodna
  • 6 meseci je optimalan period za isključivo dojenje.
  • Nije dozvoljeno bilo kom delu zdravstvenog sistema donirati besplatne ili po sniženim cenama zamene za majčino mleko.
  • Vlade bi trebalo da obezbede da finansijska podrška zdravstvenim profesionalcima u zaštiti zdravlja odojčadi i male dece ne dovede do sukoba interesa.
  • Vlade bi trebalo da obezbede nezavisan monitoring poštovanja Kodeksa i subsekventnih rezolucija.
  • Istraživanja o HIV-u i ishrani odojčadi bi trebalo da budu nezavisna.
  • Dopunska ishrana ne bi smela da se reklamira na način da narušava dojenje.
  • Dati informacije na etiketi proizvoda o mogućoj unutrašnjoj kontaminaciji infant formula.
  • Regulisati pitanje zdravstvenih tvrdnji u ishrani.

Kodeks štiti decu koja ne doje

Potreba za veštačkom ishranom i postojanje zamena za majčino mleko je neophodno.

Kako svako dete ima pravo na najviše zdravstvene standarde, odluka majke i porodice o načinu ishrane deteta mora da bude donesena na osnovu informacija zasnovanih na naučnim dokazima, nepristrasnih i bez uticaja bilo čijih komercijalnih interesa.

Postoje napuštena deca, siročići ili ona deca čije su majke ozbiljno bolesne, HIV inficirane majke koje su odlučile da ne doje decu, deca rođena sa retkim metaboličkim poremećajem. Poklanjanje zamena za majčino mleko i njihova distribucija mora biti pažljivo regulisana, kao i kontrola njihovog kvaliteta putem definisanja najviših mogućih standarda. Tečni proizvodi u prodaji mogu biti opasni. Poznato je da formule za odojčad u obliku praha mogu sadržati bakterije koje mogu biti opasne po život. SAD je predložila da se one ne koriste na neonatalnim odeljenjima.

Kodeks štiti veštački hranjenu odojčad putem kontrole kvaliteta proizvoda, zahtevom za tačnim naučnim informacijama i upozorenjima na etiketama o pretećim opasnostima.

U našoj zemlji odredbe Međunarodog kodeksa implementirane su u sledeću pravnu regulativu:

Pravilnik o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece (Službeni list SCG 4/2005)

Zakon o oglašavanju (Službeni glasnik 79/2005)

Zakon o zaštiti potrošača (Službeni glasnik 79/2005).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.