Autosedista za bebe i decu

odgovora

Objavljeno

Evo jednog "arogantnog" i opominjućeg teksta iz novina:

POLITIKA, 20.11.2009.

Dečja auto-sedišta loša za Evropu – dobra za Srbiju

Modeli „kiko proksima” i „kiko neptun” na testu Auto moto saveza Nemačke dobila loše ocene, zbog nedovoljne bezbednosti

Dečija autosedišta „kiko proksima” i „kiko neptun” koja se prodaju i u Srbiji na ovogodišnjem testu nemačkog Auto moto Saveza (ADAC) dobila su loše ocene. Prvi model „proksima” je na skali od jedan do pet dobio dvojku, a „neptun” jedinicu. Najveće zamerke ugledne nemačke institucije kojoj se veruje odnose se na sigurnost ovih sedalica. Ubrzo je i švajcarski TCS potvrdio rezultate kolega iz Nemačke, upozorivši kupce da „kiko neptun” uopšte nije bezbedan, jer je sigurnost izražena u procentima – ravna nuli.

„Kiko” sedišta u Srbiju uvozi Deko internešenel, kompanija koja na svom zvaničnom sajtu (prodavnice „Encimenci”) upravo fotelju za kola „proksima” reklamira kao najtraženiji artikal po ceni od 16.137 dinara. Ovaj model, inače, na nemačkom tržištu, navodi ADAC, košta 99 evra. Drugi tip sedišta tamo košta 119 evra, a kod nas 12.900 dinara.

Prema podacima do kojih je došao „Potrošač” na naše tržište poslednjih meseci ubrzano se uvoze dečija autosedišta, jer će po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja ovaj vid zaštite dece uzrasta do 12 godina biti obavezan. Kakvog su kvaliteta ovi proizvodi, diskutabilno je, jer sve ukazuje na to da će na tržištu Srbije završiti mnogi modeli koje EU odbacuje.

Zakonska regulativa koja definiše ovu oblast u državama Evropske unije, ali i u zemljama kandidatima je direktiva koja je usvojena od strane Ujedinjenih nacija i nosi oznaku ECE R44/04 (04 – se odnosi na najnoviju verziju). Direktiva definiše kakva se sedišta mogu prodavati u trgovinama. Pre svega, autosedišta su podeljena po grupama na osnovu telesnog razvoja deteta, definiše se koje sve elemente moraju da sadrže, a detaljno je propisan i način testiranja autosedišta sa aspekta bezbednosti.

Jasno je, takođe, predočeno kako se ona označavaju, a potrebno je da proizvođač istakne precizno uputstvo za upotrebu, odnosno kako se postavljaju. Ova direktiva donosi i dokument kojim se potvrđuje da je dečje autosedište prošlo odgovarajuće testove, sa podacima ko je uradio te analize.

Kada bi se ova direktiva dosledno primenila u Srbiji više od 90 procenata autosedišta za decu ne bi zadovoljilo kriterijume kao što su način obeležavanja i upotrebe (moraju da budu na srpskom jeziku) koji su presudni za bezbednost.

Većina ovih proizvoda, međutim, kod nas nemaju uputstva na srpskom jeziku, a i ona koja ih imaju su vrlo loše prevedena i svode se na dve-tri strane nečitkog teksta.

Ivana Albunović – Jelica Antelj

-----------------------------------------------------------

Bebac: Rezultati poražavajući

Bezbednost deteta na prvom mestu

Proverili smo navode „Potrošača” i ustanovili da je ADAC zaista loše ocenio ova dva modela, kaže Vladimir Ješić, sa roditeljskog portala „Bebac”.

On objašnjava da su rezultati o poznavanju ove oblasti i među prodavcima i među roditeljima poražavajući.

– U radnji jednog renomiranog uvoznika oznake 03 ili 04 na autosedištu za decu trgovci tumače kao ocenu bezbednosti iako ovi brojevi označavaju standard po kojem je proizvedeno – kaže Ješić.

Komentari na internet forumima su još drastičniji. Roditelji jedni drugima često daju uputstva kako da montiraju sedišta u automobilima koji nemaju pojaseve.

Tako je jedan predložio da se sedište pričvrsti kanapom. Mnogi čak misle da je dete u vozilu najsigurnije upravo u njihovim rukama, što apsolutno nije tačno.

„Bebac” u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu završava izradu pravilnika o bezbednosnim sedištima koji će definisati način njihovog uvoza i plasiranje na tržište Srbije. Pravilnik je u skladu sa direktivom ECE R44/04 i prilagođen je srpskim zakonima i uslovima, a kako saznajemo, za koji dan će biti objavljen na sajtu ovog portala.

Pravilnik predviđa da će svaki uvoznik morati da ima odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje da je autosedište odobreno od strane adekvatne institucije, verifikovane u EU čime će biti sprečena prodaja sumnjivog porekla i bez ikakve garancije bezbednosti.

-------------------------------------------------------

Isključiti vazdušni jastuk

Pre dva meseca u Bosni i Hercegovini, u Travniku, desio se tragičan slučaj gde je dete poginulo jer je sedište bilo postavljeno na mesto suvozača, a nije bio isključen vazdušni jastuk. Jastuk se samoaktivirao i usmrtio mališana. Oznaka koja mora biti vidljiva na autosedištu, čak i kada je dete u njemu, jasno upozorava da se mora isključiti vazdušni jastuk na suvozačevom mestu ukoliko je tu postavljeno dečje autosedište.

--------------------------------------------------

Crna statistika

Svakog dana u Srbiji prosečno se desi 185 saobraćajnih nesreća u kojima tri osobe poginu i povredi se šezdesetoro ljudi.

Prema podacima Srpskog komiteta za bezbednost, razlozi koji najčešće doprinose smrtnom stradanju su neprilagođena brzina, nevezivanje pojaseva, vožnja pod dejstvom alkohola, i nenošenje kacige.

------------------------------------------------

Pravilna montaža

Pravilno postavljena autosedišta za decu smanjuju rizik smrtnog stradanja odojčadi u saobraćajnim nesrećama za 71 odsto, a male dece za procenata. Ona takođe smanjuju potrebu za bolničkim lečenjem deteta u sudaru za 67 odsto, pokazuju istraživanja u SAD.

----------------------------------------------

Zakon

Prvi put u Srbiji zakonski se propisuje upotreba autosedišta za decu, kao obavezan pribor za prevoz dece do 12 godina.

Prema članu 31. Zakona o bezbednosti saobraćaja u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do tri godine prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima javnog prevoza.

Dete do tri godine, može se prevoziti na prednjem sedištu, samo ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu – korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen vazdušni jastuk.

Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja. Predviđene kazne za nepoštovanje popisa su od 15.000 do 30.000 dinara

objavljeno: 20/11/2009 u Politici

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Verujem da su svi zahvalni na ovim obavestenjima do kojih su btw i sami mogli da dodju,ali isto tako svako se trudi koliko god moze i daje sve od sebe kako bi svom detetu priustio najbolje,a pod ovim pre svega mislim na najadekvatniju zastitu o kojoj je i ovde rec.Uvek postoji nesto bolje,nesto vise, nesto novo,ali cak i da takve stvari nemamo,zar nas to cini losim roditeljima?Ovde smo da razmenimo iskustva a ne da se nadmecemo ko je i sta svom detetu uspeo da pruzi.I zar ne bi trebali da pisemo o licnom iskustvu sa autosedistima?Evo i ja sam za neke od njih sad cula ali nisam merodavna da o njima komentarisem kad nemam iskustva sa njima.Nase prvo je bilo chicco,ali smo ga prerasli pa je sada sediste za sanke a sada imamo bertoni,i jednim i drugim sam zadovoljna kako su fiksirani pre svega,a sto se ovog bertonijevog tice imali smo nazalost malu nezgodu i hvala Bogu sve se zavrsilo u najboljem redu.Da sam se prestravila jesam,ali eto znam kako se odvijaju stvari ukoliko eto dodje do slicne situacije,a kad je u pitanju nesto ozbiljnije nadam se da niko od nas nece ni saznati.I sto rece neko,kako nam je sudjeno tako ce nam biti,sta god pisalo na etiketi ili fiskalnom racunu.Ne budimo roditelji samo kroz materijalne stvari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

MICIKAS, da li mi mozes naci bilo gde na netu da je chicco neptune i chicco proxima sediste dobilo losu ocenu od strane Adac-a?!

to sto je nesto jeftinije u nemackoj, ne govori nista, posto je u nemackoj SVE jeftinije.ovde je isto proxima oko 129, negde cak i 139 evra.

Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da dam i ja svoj doprinos.

Mi smo kupili jaje sediste,neko nemarkirano i to kao polovno,zena je kupila za dete ali ga nisu iznosili zbog zime a kad je doslo leto mali je poraso i nije vise bio za njega tako da je mozda dva puta vozen u njemu,ovo vece sediste smo dobili od kumova,takodje je korisceno par puta,pre sedam godina je mozda i bilo vrh sto se cene i bezbednosti tice,ali sada sigurno nije,nije mi ni vazno...nemam novca da joj kupim rikardo i ako ih smatram a najkvalitetnije,ali posluzice i ova jer molimo boga da do udesa ne dodje inace nece puno pomoci.Letos je u kanjon morace sletela cetvoroclana porodica,preziveo je samo otac ili starija cerka,mema je bila u sedistu i zajedno sa njim otisla,nisu mogli da je nadju,tako da,nedaj boze da se nesto desi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Micikas zeno opusti se,hvala na savetima i informacijama,pici dalje. Na ovom forumu ima jos more zanimljivih tema,cekamo te

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja,po ovoj teba da se ubijem ili bar da me strpaju u zatvor sto imam Nania autosediste od 4000din. :angry:

mi se u istom vozimo od 9 meseca, znaci 21 mesec. da napomenem da smo kao trgovacki putnici, skoro svaki vikend kod mojih, dva letovanja u Grckoj, sa obilaskom Makedonije-Ohrida, letos Bosna tj do Hercegovine.. po srbiji svugde..

i da, platili smo ga 3500din.

ok, verujem da su mnoooooga bolja ali meni je bitno:

-da mu jos nije malo

-da je lepo vezan

-da pazimo kako vozimo i dobro obratimo paznju i na one oko nas kako voze

-i da se on ne buni, tj udobno mu je i voli da je u sedistu

eto i neko moje misljenje..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

micikas, iako sam u osnovnoj skoli ucila nemacki, sad ga ne pricam. pa ne mogu da skontam gde pise da je dobio losu ocenu itd. a ove slike chicco sedista, koliko znam da su to stari modeli. ili gresim?!

Ma to jest, nije ni bitno dali su novi ili stari modeli, posto nemam chicco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

micikas, iako sam u osnovnoj skoli ucila nemacki, sad ga ne pricam. pa ne mogu da skontam gde pise da je dobio losu ocenu itd. a ove slike chicco sedista, koliko znam da su to stari modeli. ili gresim?!

Ma to jest, nije ni bitno dali su novi ili stari modeli, posto nemam chicco.

Ne razumem ni ja, ali skapirala sam ovo "sehr gut" i fazon sa plusićima na ovoj strani

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kinde...rcePageId=31900

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ali snimak sa jutujuba govori više od svih reči...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ali snimak sa jutujuba govori više od svih reči...

A ja to ne smem da gledam :unsure::unsure:

Samo sam izcitala ove ocene.Tj pokusala da ih skontam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

aaaaaaaahhhhhhhhhhhhh

ggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

:angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

MICIKAS, ako si zeljela da nas uplasis- mene Boga mi, jesi!

Te snimke sam i sama mogla pronaci, da su me interesovali... Ne znam da li zelis kod nekoga da stvoris osjecaj nemoci i ponizenja sto svom djetetu ne moze da priusti preskupo sjediste?

Ti si nas informisala sa tvoje strane, da ko ima pare moze da kupi to sjediste koje vi koristite, i to je super. Mislim da je sve ovo ostalo previse i bespotrebno.

I mogu ti reci da ja vec imam jedan kredit, i ne bih mogla podici jos jedan zbog autosjedalice, niti bi mi to kada palo na pamet.

Mi smo kupili neku, ne znam ni koja je marka, znam da smo je platili oko 60 evra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od 6 meseca imamo chicco proxima sediste,sada bi vec trebali da uzmemo vece jer smo dogurali do 18 kg. Planiramo da uzmemo chicco key 2-3 jer je jedino koje sam nasla da moze da se zavali kad dete zaspe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mislim da su drugi sve rekli, ne vidim ovoliku potrebu za nametanjem svog misljenja...

Svako zeli najbolje za svoje dete, ali ne mozes ovakvim snimcima plasiti ljude, znas na ovom forumu ima TRUDNICA i zaista ne vidim sta zelis da postignes svim ovim...

Ako si htela da plasis ljude mislim da forum pun trudnih i zena koje doje nije najbolje mesto za to... Poruka, primljena i shvacena, ali sta je mnogo, mnogo je...

Svi mi brinemo o nasoj deci i ne treba niko da nam drzi predavanja... Ne znam zasto sebi dajes toliko za pravo i zasto umisljas da si Bog zna koliko bolja mama od neke druge koja ima "obicno" autosediste...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mislim da su drugi sve rekli, ne vidim ovoliku potrebu za nametanjem svog misljenja...

Svako zeli najbolje za svoje dete, ali ne mozes ovakvim snimcima plasiti ljude, znas na ovom forumu ima TRUDNICA i zaista ne vidim sta zelis da postignes svim ovim...

Ako si htela da plasis ljude mislim da forum pun trudnih i zena koje doje nije najbolje mesto za to... Poruka, primljena i shvacena, ali sta je mnogo, mnogo je...

Svi mi brinemo o nasoj deci i ne treba niko da nam drzi predavanja... Ne znam zasto sebi dajes toliko za pravo i zasto umisljas da si Bog zna koliko bolja mama od neke druge koja ima "obicno" autosediste...

Potpisujem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od 6 meseca imamo chicco proxima sediste,sada bi vec trebali da uzmemo vece jer smo dogurali do 18 kg. Planiramo da uzmemo chicco key 2-3 jer je jedino koje sam nasla da moze da se zavali kad dete zaspe.

Nase Recaro isto moze, ali nemoj misliti da je to neko veliko zavaljivanje. Bas se malo spusti samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

MICIKAS, ako si zeljela da nas uplasis- mene Boga mi, jesi!

Te snimke sam i sama mogla pronaci, da su me interesovali... Ne znam da li zelis kod nekoga da stvoris osjecaj nemoci i ponizenja sto svom djetetu ne moze da priusti preskupo sjediste?

Ti si nas informisala sa tvoje strane, da ko ima pare moze da kupi to sjediste koje vi koristite, i to je super. Mislim da je sve ovo ostalo previse i bespotrebno.

I mogu ti reci da ja vec imam jedan kredit, i ne bih mogla podici jos jedan zbog autosjedalice, niti bi mi to kada palo na pamet.

Mi smo kupili neku, ne znam ni koja je marka, znam da smo je platili oko 60 evra.

Ma naravno. Eto ja kad sam bila mala nisam imala sediste. I sta treba moje roditeje da optuzujem sto mi nisu kupili sediste. Mozda ih nije bilo u Srbiji,ali tom logikom su mogli da se zaduze i naruce negde iz amerike ili ne znam ti ja gde.

Ma svako koliko ima. Ne daj Boze samo da ispobavamo sedista. Jer kod teskih udesa ne moze te spasiti na najbolji dzip a kamoli sediste za bebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mislim da su drugi sve rekli, ne vidim ovoliku potrebu za nametanjem svog misljenja...

Svako zeli najbolje za svoje dete, ali ne mozes ovakvim snimcima plasiti ljude, znas na ovom forumu ima TRUDNICA i zaista ne vidim sta zelis da postignes svim ovim...

Ako si htela da plasis ljude mislim da forum pun trudnih i zena koje doje nije najbolje mesto za to... Poruka, primljena i shvacena, ali sta je mnogo, mnogo je...

Svi mi brinemo o nasoj deci i ne treba niko da nam drzi predavanja... Ne znam zasto sebi dajes toliko za pravo i zasto umisljas da si Bog zna koliko bolja mama od neke druge koja ima "obicno" autosediste...

Svaka cast! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Danas smo kupili novo auto-sjediste za Nikolasa,Chipolino 1-2-3,povoljna cijena i jako smo zadovoljni!A izgleda ovako

sediste_domino_zelena.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovo nam je bilo prvo - Peg Perego Primo Fix 0+

f4f-130320.jpg

A ovo je aktuelno - Chicco Neptun (ups, izgleda da ne čitam članke po netu)

217-DSC017.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Neko je jednom rekao da je i najlošije i najeftinije auto sedište bolje nego da ga nemamo.

Po meni je pametno rečeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

O Bozhe, potuno sam zbunjena, a bash sam krenula u kupovinu autosjedishta! :blink::angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od koliko godina mogu deca da sede na ovakvom sedištu?

rm4-sedist.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od koliko godina mogu deca da sede na ovakvom sedištu?

rm4-sedist.jpg

Tek od 3 godine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Koji je najbolji model Romer(Britax) autosjedishta za gupu I ili 0+/1? (iz iskustva ako ko zna :blink: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.