Drugi trimestar

odgovora

Objavljeno

Decembar,bliži se.:wub:

da vam se pozalim....juče smo bili na svadbi. Bila sam kuma pa sam iz tog razloga išla. Podojila sam Janka oko 13h i onda oko 17h ali su već bile prepune i morala sam da se izmuzem. I ja izmuzla nekih 120ml i ostavila to mami. Potom sam se vratila u 21h i ponovo se izmuzla. Sad imam.m čvorić jedan na desnoj i boli me malo ali šta...imam temperaturu. Slomljena sam. Zapravo temperatura varira. Nije prešla 38,5 i to samo danas sam imala toliko. Ali fora je sto spadne oa se digne pa spadne pa se digne. I nakon izjuzanj. Ns mogu da provalim da li pada nakon dojenja. Nisu mi recimo bile prepune tokom noci i sad jer je sisao. Sad sad sam se kupala i merim i spala je na 37,5... sto je super jer smem da dojim. Jedino sad ne Znam da li je to virus ili od mleka ili šta....ok možda će do sutra proći,ja panicim jer ne bih želela da poraste preko 38,5 da ne mogu da dojim ili da dobijem neke lekove pa da ne mogu da dojim. Bas sam se smorila. Još sam celu svadbu brinula da li će plakati jer je sisavac i teši se na na grudima često i sve bilo super maltene prespavao veo dan a kd nije nije plakao i sad ovo. Još me smara sto ne mogu da dignem noge i sto mi je hladno pa ne mogu oko V i J. Nadam se da će proći do sutra.

December voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Svakako možeš da dojiš pod bilo kojom temp. I meni kad se upalilo mleko dojila sam i dalje i pored inekcija i temp. Prvi mastitis nisam znala šta da radim i završih na inekcijama. Ali dr je rekla da nipošto ne prestajem da dojim jer može samo da pogorša stvari. Tako da sa te strane bez brige. Sad samo gledaj da razbiješ taj čvorić, dok sisa blago masiraj prema bradavici. Možeš i kupus da staviš na taj deo, neće nestati mleka sigurno.

Earl Grey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kru, rekla bih ti isto što i Decembar, jako je bitno da dojis i ne prestajes, bez obzira na temperaturu, bolove itd. 

Kada je Mila imala 2 nedelje dobila sam jak mastitis, temp 38,5 i nenormalan bol u levoj dojci(koja uopšte nije bila tvrda ali je bila crvena i vruća). Otišla sam u bolnicu oko ponoći gde su mi radili uz i rane i dojke, i vadili krv. Na uz dojke su videli čvor predložili da odmah ostanem kako bi počeli sa antibioticima, na moje insistiranje sam puštena kući do jutra, dok ne stignu rezultati krvi i da pokušam sve što znam da to rešim kako me ne bi hospitalizovali (pošto u Nemačkoj to rade). Ja te noći nisam spavala, dojila sam pa izmlazala, pa masirala i vristala od bolova, pa kupus, pa sve ponovo. Ujutru sam bila kao nova, kada sam otišla ponovo u bolnicu rekli su da su rezultati krvi loši, da imam infekciju medjutim ja više nisam imala temp, dojka nije bila ni crvena ni bolna više, tako da su me pustili kući i rekli da dodjem ponovo za 3 dana, do tada se već sve bilo sredilo. 

Hoću ti reći da budeš uporna, sredice se to. Nemoj da prestajes da dojis. 

Earl Grey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

meni su rekli(patronazna) da dojim do 38,5...ali ne prelazu za sad...ni meni nije tvrda samo toplije jbolnine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uz veliko poštovanje prema patronažnima ja njima više ne verujem ni ne slušam ma koliko ljubazne bile. Meni je rekla da je normalno da se rana od epiziotomije gnoji jer se tako čisti a ja na kraju završila na inekcijama zbog toga.

Earl Grey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Može sigurno da se doji sa bilo kojom T. Kad je K imala mesec dana imala sam gnojavu anginu i preko T 39, primala Penicilin inekcije i dojila. Jedino sam se mučila da spustim T sa paracetamolom, navodno brufen ne sme kad se doji, a sad čujem žene piju brufene u porodilištu. Posebno ako ti je T od mastitisa, onda nikako prekidati dojenje.

Moja ne pije na flašicu tj.nisam ni probala,tako da ja nju svuda sa sobom vučem. Išla na kontrole razne, povezemo i nju, neko je čuva u kolima. Jutros išli u grad da kupujemo darove za krštenje, opet vodili i nju. Spava uglavnom sve vreme. Sad mi se probudila u povratku jer smo se baš zadržali, pa je sikila u kolima. Kad idemo sami sa njom bez dece ne vozimo je u jajetu nego u korpi od kolica. Jeste da zauzme skoro celu klupu ali udobnije joj je za spavanje od jajeta. Žao mi, al na svadbu sad nismo išle jer je imala svega 20dana, a daleko mi je Lazarevac od Kragujevca. Ovi moji svi odavde išli organizovano mini busom da bi mogli da piju i ne razmišljaju o vožnji. Vratili se tek oko 02:30h. Devojke se izigrale za sve pare. Ja htedoh da crknem što nmg da idem, al ne vredi. 

Divno vreme ovih dana a od sutra opet najavljuju padavine. K trebalo sutra na ekskurziji, otkazali i sad kuka. Čekamo s&s i zaovu da nam dođu.

Decembar, ti si garant otvorena. Ako te dr pregleda ostaviće te sigurno iako ti možda neće odmah pokretati. Ne sme da te pusti kući ako si otvorena. Sad kad sam ležala jedna je došla u osmom, mislila da joj curka vodeljak i ostavili je. Ustvari bio samo sekret. Taman kroz dva dana da je puste kući ona 3prsta otvorena. A dva dana pre bila samo 1,5prst. I ostaviše je do porođaja da leži. I tebi bi dobrodošlo da taman odmoriš od svih tih poslova. Tako sam se i ja kući raspadala dok nisam otišla tamo kod njih na prinudan odmor. Pa sam lenčarila dve nedelje pre porođaja. I gle čuda svi se super snašli. 

Bralac voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

tek sad je spala...od tuširanja mlakom vodom i  obloga. Ni od brufena nije padala... uvece ću primiti injekciju. 

Znam,Decembar...mene bas lično ova iznervirala na početku jer mi je govorim KakokadJ bude sisao da mu dam 15min jednu i 15drugu i da ga stavim na bok i to je to. Kao imam i statije dete...a on od početka je skroz drugačije sisao. Valjda treba da pratiš dete. On je često sisao duže pa kraće ali uvek jednu oa drugi i tako mi je i lakše.ali ne brini...

samo se nadam da će ovo do sutra proći jer mm radi 12h i ne znam Klo čizama šankom ako mi bude ovako loše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E zene, malo neugodno pitanje 

Dal ste imale problem sa gasovima? U poslednjih par dana bas ne mogu da ih kontrolisem. Inace sam mislila da je od hrane ali nije

Bas me je sramota, neocekivano samo izleti iz mene :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja mislim da sam otvorena, zato i čekam pregled u domu zdravlja sutra jer odatle mogu da zbrišem i kući ako sam otvorena samo 4 cm naprimer :D danas kuliram i odmaram, mada krenula sam da očistim jagode od korova sa najstarijom da dobiju sunce da konačno sazriju ali došle smo samo do pola i onda sam se setila kako sam se juče uprpila pa sam ostavila. Ispekla palačinke i sad kuliram. Poludećemo od ove kiše ja mislim ovih dana što najavljuju. Proverila sam torbu i sve imam, samo još maramice i kremu za bebu da kupim. I plazmuuu i vodu, imam samo koka kolu spakovanu i neki slani čips od krompira, to sam spakovala samo onako ako krene. Ove sitnice za posle porođaja neka kupe ukućani ako ne kupim ja u međuvremenu. Joj da i da spremim garderobu za otpust za mene i bebu.

Snašli bi se ja znam samo ja bih tamo poludela. Ne podnosim da budem u bolnici, to mi je noćna mora. Još mm ima još uvek gips, ne može ništa oko najmađe, niti da je okupa niti da je stavi na wc šolju, ni sam sebi da spremi jelo, jer su mu ruke zauzete štakama jel. Ovako sedeći oguli krompir, šargarepu i takve stvari ali stojeći da koristi dve ruke ne može. Gips ima do kolena i čim sedi malo duže otiče mu noga.

Ma naravno da treba da daješ da sisa kad hoće, ja ne znam kako neko uspeva da uobroči tako malu bebu. I neke bebe imaju jak cug pa popiju više mleka za 5 minuta nego neke bebe koje ne popiju toliko ni za 15 minuta. I kad krenu skokovi ni tu ne možeš da ograničavaš podoje kad želiš da isključivo sisa. Radi po svom osećaju i nećeš pogrešiti :)

Macka ja sam imala tako u prošloj trudnoći. Kako je beba nalegla na creva nisam uspevala da zadržim i to se dešavalo bilo kad i bilo gde.

Macka voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Šta napisah, trebalo je da piše flips od krompirovog brašna. Svaki čips je od krompira :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Decembar, srecno.

:wub:

Mi smo bile na našoj prvoj kontroli. Samo nas doktorka pregledala . Dala nam neke kapi automatski za grčeve i naredila dojenje na 3 sata. Umrla sam od smeha :rolleyes:

Inace, danas nam je 26.dan. Ima 4,4kg i 56cm.  Rođena je sa 3225, izašla sa 3180gr. Znaci za manje od mesec dana je dobila preko 1,2kg i 6cm porasla. Kao da je neko zaliva :wub:

mozza, k a m , miliccam i 2 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo i mene,malo odmaram,dosla mi je majka pa je sad ona preuzela neke obaveze da ja malo predahnem,znaci mi da izadjem iz kuce  i zavrsim nesto sto imam i ne mislim,inace moja T je bas sitna,ona super jede ali je mrsavica,porasla je 15 cm od rodjenja a ima tek nesto vise od 5 kg,sva je dugacka a tanka,ona se vec okrece sa stomaka na ledja i na jednu i na drugu stranu a sa ledja na stomak joj malo pomognem ali super joj ide,vec je pocela da se dize ali jos mi je mala za to a najvise od svega je maza i mnogo se mazimo ceo dan.

EG,super napredujete :)

Decembar,javljaj nam kako si prosla.

Kruela,nadam se da ti je bolje sada.

Kam,super uzivate ti i bebana,samo se mazite.

I ovde je uzasno vreme,sve izgleda kao da ide jesen,u gradu su guzve strasne jer je pocelo svetsko prvenstvo u hokeju,gde god krenes treva citava vecnost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

EG, bravo za devojanu! :baby: Samo sikite. Pusti dr. Ja nikad nisam ni pokušavala da "dresiram" male bebe. :rolleyes: 

Nama danas mesec dana. :baby:Mi u četvrtak idemo na kontrolu. Treba da primi vakcinu pa mora da bude pun mesec i neki dan preko. A i dr četvrtkom radi sa zdravom decom. 

Treba popodne posle škole da vodim K da popravi zub. To joj je prvi put. Nadam se da će proći ok. Nerviram se jer sam je vodila kada je bila malecka tačkica i ona je rekla da dođemo za 3mes. Sinoć je zaboleo. Bolje da joj je odmah popravila. 

Ja danas radim poluprofil. U sredu ću kod endokrinologa. Uglavnom mi uvek bude ok šećer iako ne pazim naročito. Npr.jutros posle pite da sirom i zeljem iako je sa korama of belog brašna i dosta sam i pojela bio je 5.2. Jutarnji uvek 4.7. Ali pre neko veče posle večere pojela 4 medena srca i izmerim 8.3. Živa se isprepadah. Sutra ima da to dr saopštim. Za praznike sam jela domaću tortu od banana, bio mi je isto odličan. Dakle ni belo brašno, ni domaće poslastice koliko konditorski proizvodi su zlo. Dojim pa on i pada od dojenja. Ali ipak znači ima tih skokova povremeno. Sad sam od prošle nedelje opet počela baš da pazim. Posle porođaja sam se malo opustila, ali dosta je bilo. 

Macka, miliccam, mozza i 1 ostali volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mozza, uživaj sa mamom. Mnogo znači pomoć. Ljubi nam drugaricu. :wub:

mozza voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo me, još uvek u komadu. Nimalo nisam otvorena, ne mogu da verujem. Beban ima 2800 gr, znala sam da nije mali i da je tad loše izmerio. Mislim ne znači da ima baš toliko ali sad ipak je bolje izmerio tj pažljivije jer i bebac je bio mirniji. Ctg u redu, dakle još uvek se družimo :D vidim da ću ja još da kosim travu i dižem tegove i tako nešto hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mozza, EG bravo! Velike devojke. 

Decembar, ja sam nekako i mislila da ti je prerano i da je lažna uzbuna. A J ti je baš veliki, ukoliko je merenje tačno. 

Kru, kako si?

Mi se danas konačno vratili sa puta, čeka me spremanje i spremanje. Našla sam neko divno gnezdo pa veceras idemo po to. Za krevetac još uvek lupam glavu, na sprat krevete nećemo još a još jedan krevetac je suludo kupovati, šta ako ga beba uopšte ne bude koristila. Pa možda uzmemo Mili jedan za devojčice a njen opet namontiramo kao krevetac. 5 kombinacija smo već promenili. :(

Sutra na kontrolu kod moje dr, da vidimo bebu i plodovu vodu. 

Macka, šta ima kod tebe? Ti si nam sledeća, ukoliko December ne požuri. 

blesava, Earl Grey, mozza i 3 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni lici ko da ce ovo da se otegne, osim čestih  laznih kontrakcija, nema nista. Bas su neprijatno bolne.

Jedem, šetam,  merim šećer, sve isto svaki dan. Bebac je aktivan skoro preko celog dana. A i u bolnici su mi rekli da im se javim na dan termina, ukoliko nista ne bude pre. I tad ako sve bude ok, čekaju jos 7 dana i onda ce me poroditi.

@k a m Slazem se s tobom za šećer, od tih nezdravih vestackih stvari skace ko blesav. Meni hoće od hleba i npr od šnicli pohovanih,  al sad znam caku :lol: kad jedem nesto od cega znam da ce skociti, pijem limunadu, samo voda i limun i skida secer nabrzinu :D

Katarina1983 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Macka, stvarno? Nisam znala za limun. Doduše ja sam 2x dnevno u trudnoći pila limunadu uz tothemu i uvek se brinula jer tothema ima zaslađivače ali eto nije skakao, pa možda i od limuna. Ja znam da cimet jako snižava šećer. To i dijabetičari koriste za brzu pomoć. Ali ne znam koliko sme, tj. u kojoj količini i koliko često. Koristila sam ga u trudnoci ako recimo naseckam bananu u ovsene pahuljice ujutru, pa stavim i njega da mi od banane ne bi skočio. Mene sad zanima da li treba da merim 1,5h posle jela kao u trudnoći ili 2h kao što inače dijabetičari mere. Danas sam merila posle 1,5h pa ću pitati. I kolika je granica 6,1 ili 7,8. U trudnoći je 6,1 ali mi je endokrinolog rekla da se toleriše do 6,5. A znam da je za dijabetičare granica za posle jela 7,8. Meni danas posle ručka 6,7. Ali ono 8,3 pre neko veče je definitivno previše. Videći šta će da kaže dr. Mada se sad slabo trošim, sem što dojim. Čekam da malo beba poraste i prolepša se vreme pa da se više krećem. 

Macka voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Milice, nama je K imala malo više od 2god kad se rodila M. Kupili smo krevetac koji je malo većih dimenzija od standardnih, može da se koristi kao krevetac a onda se stranice skidaju i bude krevetić u kome može dete do škole da spava. Klasičan krevetac je 120x80, a ovaj je bio 140x90. Onda su spavale u njima dok se nismo ovde preselili, a tada je M imala 3,5 i ona u malom, a K je imala skoro 6, ona dakle u tom većem. Kad smo se preselili u kuću kupili smo im velike krevete, lučne sofe, 2m duge, ne znam širinu..a beka sad (ne) spava u manjem krevecu, pa će u tom većem u našoj sobi. A onda kad pređe kod devojki u sobu još ćemo jedan veliki krevet da ubacimo kao fioku ispod jednog njihovog i gotovo. To eto može da vam bude prelazno rešenje pre velikih kreveta u narednih 3,4god. 

Izmenjeno od strane k a m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da, da i limun i cimet. I jogurt isto skida. Ja jedem ovsene pahuljice sa jogurtom i nekim voćem ujutru. A kad jedem voce izmedju obroka, npr bananu, i nju mesam sa jogurtom jer je ona bas slatka. A sto se tice vrednosti, ne znam za to vreme posle trudnoce, samo sad u trudnoći.  A za taj krevet, sto se skidaju stranice, jako dobra ideja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

@K a m    u  principu, tebi se vrte vrednosti oko normale, logicno bi bilo da pratis te parametre za normalno stanje, ne za dijabeticare. 

Mislim da nisi dijabeticar, hormoni bi vec trebalo da su se unormalili, i da ne uticu na lucenje insulina. Al cuces vec kad odes kod doktora.

Izmenjeno od strane Macka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Macka, ja imam hiperinsulinemiju još od kada sam dojila K, 2012 sam saznala za nju. Bilo je kao samo savet o ishrani .Onda sam posle pobačaja pre 2god pila Glukofaž do 12.ned ove trudnoće. Tako da verujem da će me dijabetes sačekati kad tad, da kod mene nije samo gestacijski. Bojim se da ova trudnoća ne bude okidač da se najzad pogorša. Gadna i podmukla bolest. Može se (možda) držati pod kontrolom bez lekova ali teško, samo ko je baš jak karakter što ja baš i nisam. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Izvini onda, stvarno nisam znala za to. Da je podmukla, slazem se s tobom. Drzim ti palceve, da ostane samo na tome, da se ne pogorsa.:)

k a m voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.