Drugi trimestar

odgovora

Objavljeno

Naše babice ovde kažu ovako: cucla vam je super ako ne zelite svom detetu da budete 24h dostupne , sto i ne morate da budete. Dobra je ako morate da radite dok ste sa bebom od kuće ili ako ste bolesni. Ona vam je spas ako ne zelite da bude 24h online.

Njima je to potpuno ok i nemaju ništa protiv , i ja poštujem. Podržavam naravno kada je posao i bolest u pitanju sigurno. 

Malo ja evo dva posla radim od kuće, sa ovoliko dece, i uspem da se organizujem

mmaka voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja mislim da svaka zena ima pravo da bira kako ce odgajati decu, I kako I koje ce "olaksice" koristiti I nismo svi podjednako dobri organizatori niti su sve bebe iste, pa samim tim nije moje da sudim. Protiv dude sam samo zato sto utice na govor I ponekad odvikanje moze biti tesko a vec treba da se prodje I kroz odvikavanje od sike, pa skidanje pelena itd pa na to jos I duda. Moji su se bas namucili sa dudom pa mozda zbog toga I ja imam traume. Ne place svaka beba isto niti svaka zena podjednako ima strpljenja tako da ako nema drugog nacina duda je dobrodosla, a ako moze da se izbegne jos bolje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja na silu ne volim nista...hoce cuclu- dacu mu. V je smirivala bas. Do 2godine je.imao i bez problema smo se resili. I ovoj bebi cu ponuditi a ako bude htela ok,nece hteti ok. Isto mi je za nosu....do 2 godine me nw interesuje da li je u pelenama. Tj necu se opterecivati kao i V. Probala sam 3x i tek na 4.je skinuo i to za dve nedelje je sve radio na nosu bez pisanja i zapisavanja van. Proato ako ne ide necu se opterecivati jer cu biti nervozna i ja i dete. 

Preko 2 godine kad ima dete i ima cuclu i flasicu i pelene mi je previse ali opet svako zna svoj razlog zasto. Ja sam skinula pelene detetu sa 2godine i 9meseci jer  nije isllo ranije nikako...cuclu smo sa 2 izbacili a flasicu smo do 3.godine koristili ali samo nocu kad aam skroz izbacila i to jedva..... 

ali protiv cucli nemam nista zaista. Mozda jer je V smirivala,ne znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Naravno da svako ima prava , svakako. Uostalom, i kada vidimo stariju decu sa pelenama mi ne znamo kroz šta sve oni prolaze i zašto je to tako. Sigurno je da je mnogo redje da ljudi prosto tako vole da im dete nosi pelenu iako više nije beba. 

Moje prvo dete je skinulo sa dve ipo godine , bez problema u toku nedelju do dve nedelje komplet. Drugo već sa godinu ipo. Trece evo sada nosi ove gaće pelenu. Sve obavlja u nosu, ali se noću i dalje upiski u pelenu , ne uvek, ali često. 

Sa prvim nisam ni pokušavala pre jer sam čekala prvo noćne suve i da osetim njegovu spremnost. Drugo je samo tražilo jer je sama i htela sa batom ranije u vrtic , pa videla od druge dece i njega da avi piske u wc-u. Treća evo vidi od svih, ali i dalje ima noćne pelene koje nisu suve. Znaci da nije spremna još potpuno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Ja nisam insistirala da cim se rode prihvate, K je cak imala par meseci kada je prihvatila lazu. Nije pitanje oporavka, nit pomoci, nit bolesti, nit organizovanosti. Poenta je da beba posebno dojena ume da se unervozi kada je umorna, pospana isl.a nit je gladna niti joj ista konkretno fali. I onda zasto drekanje bezveze, nervoziti i dete i sebe kad moze lepo da dobije lazu i i umiri se i zaspi. Toliko puta je pomogla u nekim situacijama. Dete se lepo umiri. Nego ga besomucno nosati isl. Bebe imaju jako razvijen refleks sisanja, zato im to i znaci i umiruje ih. 

Koriscenje laze nikakve veze nema ni sa cim. Niti smo imali teskoca sa odbijanjem od dojenja, proslo je potpuno bezbolno sa 16,5mes i 14. Pelene smo i dnevne i nocne ostavili sa 19 meseci, obe isto. Flasice smo jako kratko koristili, nisu bile odusevljene, brzo bi prelazili na solje. Laze smo izbacili  sa godinu i po do dve, potpuno bezbolno. Ja imam samo razloge ZA, ni jedan protiv.

Ne osudjujem nikoga,svako odgaja svoju decu onako kako misli da je najbolje. Nit mi je potrebno aminovanje babica i patronaznih mada ovde nikoga nije ni briga za takve stvari. 

Izmenjeno od strane k a m
miliccam, Venera i December volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Znam da u Frontu pedijatri bisu ljubitelji laze,ali ja sam njemu uvek davala kad prodje pregled...mada nije sad da mora uvek da je ima,sam je trazi kad mu tesko da zaspi pa da se umiri,inace smo bez laze 

U mi je pampers i cuclu izbacila sa 2 i po godine i to stvarno jako lako,malo smo teze krenuli na wc posto je sva plasljiva i ima 20kg sa sve kreveto,evo sad ce 4.03. 6 godina i jedva 18kg i onda se plasila da neupadne u wc.Flasicu smo do neke 3 godine koristili,samo ujutru za mleko i keks,jer pila mi je kozje mleko i cim smo ukinuli flasicu prestala ga piti...

Ja isto planiram,ako budem mogla da do godinu dana dojim A i onda da mu uvedem kozje mleko i onda cu taman opet U preci da pije neskvik sa istim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moje iskustvo je takvo da je prva ćerka imala lažu od oko mesec dana života, kad je počela da sisa palac. Dala sam joj jer mi se činilo da je bolje da sisa lažu nego da stavlja prljave ruke u usta. Sa dve i po godine smo bez muke i plakanja odvikli je. Druga ćerka nije ni htela, izazivala joj nagon za povraćanje. Ovako je bila mirna beba, a treća je samo u porodilištu imala i to su sestre rekle da donese muž cuclu jer kad nije bila na sisi drala se ko magare a meni su bile bradavice sama rana jer se više spavala na njima nego što je baš sisala. Kasnije nije htela al sam joj svejedno do kraja sisanja služila i kao cucla. 

 

Beba ako je gladna biće nervozna sa lažom tako da ne verujem da može uticati u tolikoj meri na dojenje i hranjenje. Nisu ni bebe lude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sto se dr tice i babica ja mogu samo reci da oni nisu sa nasom decom,nego mi. A nekad njihovi saveti su "vrh" . Ja verujem nasoj dr,ali primer prvo je govorila da budimo obavezno na 3h da jede(nekad se sam budio na 2h nekad na 4h i kad je sisao i.kad je bio na AD) a posle 6h je govorila da mu nikako ne dajemo nocu makar plakao kao.prestace on. Reko jeste dete cu gladno da ostavljam. Majka najbolje poznaje svoje dete i dok ne narusava njegovo zdravlje (a cucla mislim da nikako ne narusava(ok krivi predispozicija za krive zube ali bar danas ima i proteza a i mnogo je do genetike))mislim da treba da radi kako ona misli. Jedno je davati kravlje mleko sa 3meseca jer i ja sam pa sam ziva zdrava a drugo je cucla,flasica,budjenje nocu,siroki povoj.... sta znam. Tako da sto se toga tice i takvih saveta od dr,babica,patroznih i ostalog mogu da me povuku. Kad budu sa detetom oni 24h i budu ga poznavali u dusu mogu da me savetuju.  Jos jedan primer tj dva. Jedna oatronazna(nije dokazila kod nas i nije nama dala aavet nego poznanici) da detetu daje keks u flasicu jer je mleko od 2,8slabo. Into detetu od 4meseca! Umesto da je rekla prave savete tipa da se polako uvodi ch s detetu daje ad. Ona jempo meni svesno narusila zdravlje deteta. A babica druga,licno nama je rekla da dete komiramo hranom da bi nam spavalo nocu! Da ga na silu prejedemo ili sta?! Bolje da je dala savet da je normalno da deca placu i bude se i da ne coekujem do minimum godinu dana nikakve rutine niti spavanje niti bilo sta slicno jer to je beba. Ovako sam ocekivala maltene da uci da pise sa 6meseci zahvaljucui takvim savetima. Tako da sto se tice njih osim da pregledaju rane,kupaju,pregledaju dete ok ali ostalo neka zadrze za sebe. Tnam da nisu svi takvi ali ovi nasi eto...tako da i kad mi kaze da ne treba cucla npr klimnem glavov i slizim se i radim po svom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se samo pridrzavala za siroki povoj do 6 meseci i to mi dr rekla da radim sa bebom kako ja mislim i zelim,ali da U nosim sitoki povoj 6 meseci...mada sam uvek kod dr samo glavom klimala,a radila kako sama smatram da treba...

U je meni nocu spavala,podojim je u 00,oko 4 pocne da se budi,dam dudu i spavala je do 6,7,a A je u stanju da trazi na sat vremena nocu da sisa...skroz su drugaciji i bukvalno gledam na potrebe deteta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam široki povoj stavljala samo najstarijoj i to je bilo leto pa sam je ponekad ostavljala bez širokog povoja. Tad je manje i bljuckala. Kao da joj su sve te pelene pritiskale stomak pa je bljuckala puno. Sa mlađe dve samo kad idemo na snimanj kukova. I svakoj je "skinuo" dr široki povoj sa tri meseca. Tako da... Kažu da je važno da beba ne može ispružiti noge toliko da joj se spoje kolena a tu je dovoljna sama pelena. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo siroki do prve uzv kontrole kukova. Tako cu i sad. Bilo mi je lakse i da ga hvatam a i nije mi neki problem. Ne skodi tako da cu sigurno. :)

k a m i December volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kruela slazem se sa tobom, siroki povoj ne samo da je dobar zbog kukova, nego i u pocetku dok su bebice male nekako je lakse kad ima siroki, lakse drzis bebu. Ja planiram siroki do 6 meseci, jer nista ne skodi, naprotiv samo pomaze u razvoju.

Protiv dude nemam nista, planiram bebi da dajem, naravno sve zavisi od nje da li ce hteti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovde se široki ne koristi odavno. Moje nijedno nije nosilo. Odmah dok su u porodilištu imaju uz kukova i posle jedan nakon šest nedelja. 

Nemam neko posebno mišljenja oko širokog jer su mnoga deca kod nas i pored njega imala problem, i posle taj problem nije rešen širokim povojom nego vežbama i kaisevima . 

Ali šta ne mogu da prihvatim to je kifla, to motanje ne razumem , užas 

 

December i miliccam volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam bas iz tog razloga niti za niti protiv. Stavljacu jer znam da odmoci ne mogu i plus mi lakse da drzom bebu mada znam da ima dece koje ima problema iako su nosili a znam da ima dece koja nisu imala problem iako nisu nosili. Znma da ima dece koja su imala probleme i nisu nosili i iz tog razlog cu davati jer kazem meni eto radi oredostroznosti i ne smeta mi taj siroki.pa eto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nazalost siroki povoj ne moze da pomogne ukoliko problem sa kukovima postoji. Za to sluze vezbe i kaisevi. Ja sam se bila naoruzala svom neophodnom opremom za siroki povoj makar prvih mesec dana ali su mi se u porodilistu skoro pa smejali, ovde se to ne koristi vec decenijama upravo zato sto nema nikakvu svrhu. Ovde bebi rade uz kukova drugog ili treceg dana po rodjenju a pre izlaska iz porodilista, tako da ako postoji problem odmah kod specijaliste.

Siroki povoj definitivno ne skodi to stoji ali ni ne pomaze, a kao sto gore rekoh svako ima pravo da bira u vezi svega pa i u vezi toga. Ja ga nisam stavljala niti cu. 

Inace, sa leve strane ispod stomaka a iznad rane mi se stvorila neka izraslina, a danas je tu pocelo i da me boli, a i beba je bila tu i gurala sada ziva nisam do ponedeljka. Vidljivo je golim okom a na dodir je bas veliko. 

December voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zenice, kako ste mi? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne pitaj. Mm slomio nogu!!! Sad sam na'ebala. Tek za 11dana kontrola. Do tada lezanje. A posla koliko hocete po kuci. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ajao Kam,pa sta bi? Bas slomio ili se ne zna jos?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Slomio. Snimao. Stavili su mu gips. Cepao drva, pala mu sekira i plus cepanica velika. Lepo me je sad sredio...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Milicam, nadam se da nije strasno :babymommy:

Kam, čuj tebe sredio, a on jadan nogu polomio :lol:brz oporavak želim 

miliccam voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Milica,tamo gde je carski bio ili ne vezano? Svakako valjda nije opasno nista.

kam,bas sam htela da napisem,ali Eg me preduhitrila. Njemu ce  biti gore jer em nece biti pojretan i morati da miruje em nece moci da pomaze mozda toliko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

On ce lezati drage moje, a na mene pada sve ostalo. Rekao mu je da bar dva dana mora nogu obavezno na dva jastuka. Ja sam poludela. Jedina dobra stvar je da ce malo vise biti sa decom. A ko ce ih sada voziti na treninge. I gomila nezavrsenih poslova ostala. I ja sam u poodmakloj trudnoci pa radim kao konj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Joj Kam užas kad misliš da je može gore pa se opet nešto desi :( a možda i neće biti sve tako crno. Samo udahni duboko i samo polako. 

Miliccam možda neka kila? Dešava se to u trudnoći, verovatno će ti dati da nosiš pojas. 

Kod nas još aktuelni virusi, sad se srednja ćerka muči sa stomačnim, još je i pre tri dana dobil sirup Hemomicin a mislim da je bio suviše jak za nju. Bili su u hitnoj sa mm, neku inekciju je dobila i posle pola sata prestala da povraća i sad ne može da se napije vode koliko je žedna. A creva samo krče, ništa nije stavila u usta danas. I ono što je napila se sve je ispovraćala. Nas tri ostale smo konačno ok, i mm je nešto sav nikakav pa samo leži i spava, samo je supu skuvao i uključio mašinu za sudove. Ja sam sa decom i ostalo po kući. Moram sutra veš opran da složim u ormane, nakupilo se ovih dana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Miliccam ili je možda i spoljašnji miom, meni se stvorio u drugoj trudnoći i tako i nestao, kaže dr da je to bilo pod uticajem hormona i i kao takav, sa spoljašnje strane je nebitan. Isto me je bolelo na dodir i ponekad se znao stvrdnuti i izbočiti kao da imam kamen ispod kože. Samo u toj trudnoći sam imala miom. 

Sad ponovo sumnjah da se pojavio ali se ispostavilo na uz da je na toj strani bebina glava pa kad se namesti tako da se napravi tvrda izbočina :D 

jedino to mi pada na pamet jer ne znam šta bi drugo moglo biti.

miliccam voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kam bas nemas srece,a nemoj previse da se naprezes,koliko mozes ti uradi jbg ne mora sve biti cakum pakum...a nema niko da ti pomogne oko treniga dece tj da ih vodi umesto da se ti cimas?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.