Drugi trimestar

odgovora

Objavljeno

Ja sam od cetvrtka kad mi je bio zadnji ctg i dr rekla da.mogu svaki cas da se porodim imala nepravilne kpntrakcije sve do nedelje navece. u 23h kad su pocele na 7min. Posle 1h presle na 5. Tad sam krenula u porodiliste, stigla tamo a kontr.na 3min ja i dalje 1prst otvorena. Babica rekla neces ti jos, al isto au morali da bude dr da ona odluci. Ona me ostavila na odeljenju. Posle 1h sam bila 3prsta otvorena. Onda su me vec poceli pripremati ali je onda sve stalo i kontrqkcije i sve, pa onda epi i indukcija. Rodila u 9:25 ujutro. Bas na sutrasnji dan pre godinu dana. :wub:

A kod epija, men8 je babica rekla kad je videla da sam skroz otvorena da nikako ne smem gurati dok ona ne kaze. Nego kad oset8m nesto kao kontrakcije i kad.ona kaze da tek onda guram. Ja nisam osetila bukvalno nista. Ona je samo vikala guraj guraj i iz 3 napona izadje moje malo sunce. Sve do tada sam.imala bas bolne kontrakcije koje sam osecala i pored epija zbog indukcije, koju su mi nabili na max a epi mi nisu dali da sama doziram kad me bas jako zaboli nego sam morala da cekam da se samo ubrizga na pola sata. 

Potterboater i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se porodila sa epijem i bez. Prvi put imala epi (+indukciju), dobila ga na oko 5 prstiju i nakon dva sata se porodila. Nisam osecala kontrakcije ali sam osetila napone.

Drugi put mi nisu dali epi jer sam se od 5 do 10 prstiju otvorila za oko pola sata, niko to nije ocekivao, pa ni ja jer me nije nista specijalno bolelo. E sad, da li me ne bi bolelo ni prvi put, nikada necemo saznati. Oporavak mi je bio brzi i generalno mnogo laksi porodjaj drugi put. Mozda je epi usporio porodjaj, a mozda ima veze sto je druga beba.

Venera voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A meni je prvi bio mnogo laksi i skoro bezbolan. Spavala sam u boksu otvorena 8 prstijj bez bolova sa naponima kao sa mi se kaki. 

Drugi epi i indukcija, pocetak bez epija mnogo bolnije nego prvi put. Indukciju nisu dali pre epi.

 

Venera voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bez epija nenormalno bolne kontrakcije, sam cin porodjaja ok, lako izasla beba. Sve je trajalo 11h a ono najgore 8 sati, mislila sam umrecu a ni indukciju mi nisu dali.

Sa epi trajalo oko 7h sve, nema bola, ali sam jasno osecala napone i kontrakcije, osetila sam kao stiskanje materice samo bez onog ludackog bola. I napone sam osetila kao kada mi se kaki, da izvinete i tada je babica i govorila guraj. 

Inace, kod mene kontrakcije nisu skolske i ja moram u porodiliste cim pocnu, jer ne mogu da ih skontam na koliko su. Cas na krace, cas duze

Tasa021, Margaritta i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam imala srece. Nikad nisam osetila peipremne kontrakcije. Prvi put vece pred porodjaj par puta u par navrata mi se stegao stomak. Oko 22h me probudilo par kontrakcija i opet zaspim i u 00:01 (nikad neci zaboraviti da je baksuce cekalo da prodje termin bar za taj 1 min :)) me probudi prva jaka. Tri kontrakcije na po 8 min, odmah 2 na po 5 i vec krecu na 3 min. U porodiliste me primili u 1:30, porodila se u 4:15. Bez epija jer sam na prijemu bila 3 prsta, posle uz vec 6, a u boksu 8. Babica nije veroval koliko sam brzo krenula da se poradjam. Jedino sto sam napone slabo osecala, tacnije osetila sam samo prvi, a ostalo sam slusala babicu i trebala su mi 4 napona. Kod mene nije bilo mnogo bolno, vec su mi je guranje bilo uzuzetno fizicki naporno jer je beba zapela u kanalu i treblo mi je vise napona nego sto je uobicajeno. E sad, sto mi je pukao grlic i sto su me dosta secnuli i sto je spremacica kukala kako nikad nije videla toliko krvi i kako ne moze to da ocusti vec mora da menja citav onaj futon ili sta vec je na stolu, to je druga stvar. Neku zrtvu sam morala da podnesem :)

Venera i Tasa021 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nisam htela da detaljisem ali kad Rag spomenu. Prvi porodjaj meni je beba pocupala grlic, bukvalno, uhvatila se rukom. Drugi porodjaj, bebac se zaglavio pa sam ga teze izgurala ali ipak glasam za epidural. Da mi njega nije bilo drugi put, ne znam kako bih bebu izgurala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Na kraju opet ne znamo kako ce biti dok porodjaj ne krene, mnogo je vazno kako se beba spusti u kanal bar su nam tako objasnjavali, moze sve biti u redu ali beba se zaglavi i mora hitan cr. 

A na sve sto traje preko 12 sati je sigurno iscrpljujuce, a gde jos i duze..mislim na bas bolne kontrakcije. Ja cu probati opet bez epija   a zelja mi je da se preko dana opet porodim, najvise zbog malenog da ne ostaje preko noci bez nas..e sad videcemo kako ce biti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Koliki sam shvatila osetis spazam misica ali ne i bol pri istom. Ehh kad bi znala kakav ce porodjaj biti pa da postupim shodno tome :D  Ne bih da sebe i bebu opterecujem anestetikom+narkotikom ukoliko nije neophodno. Jos kad bi mi usporio porodjaj a i ovako je trajaoo:rolleyes: Videcu ima jos vremena.

Ako neko zeli jos da pise iskustva, slobodno...dobro dosli su svi podaci.

Maki, J bas nije htela napolje, a?:D Koliko si se oporavljala od toga? Strasno zvuci... A sam isto imala nepravilne kontrakcije razmaci tipa 5-3-7-2-5-10 min. Zato sam i ja tu noc otisla cisto da neko to proveri... Ludilooo. 

Nan kako si? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zone, ja sam dobro. Citam ove vase price pa mi se slosi :lol: Salm se. Evo me na poslu . dosla sam sebi, naspavala se juce posteno, nocas isto i kao nova sam! Bacam se na spisak potrebnih stvari za bebu i zakazivanje ekspertnog UZ . E,da, je l tada moram da budem 23+ ili...?

Tasa021 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao curke, kako ste?

Mi dosli juce konacno kuci svojoj. Lijepo nam.

Ali imamo problem, nocna smo ptica pa je mama slomljena. I sinoc i preksinoc do negdje do 1 sve je uredu, nako toga urnebes. Do 7 jutros sam bila budna, svakih sat se budio i plakao. Suv, nahranjen ali kmezi. Nece jede uopste, a mlijeka ima. Bojim se da ne valja moje mlijeko onda? Bolovi jos drze, ako ovako stanje sa hemeroidima ostane moracu na uklanjanje, jos nisam imala stolicu. 

Kako ste vi prve dane sa novorodjencadima izdrzale?

Venera voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mleko ne moze da bude lose! Na to ne misli. Ja bih rekla da su grcevi pre. Samo ti njemu nudi siku sto vise, nosajte , procice... Ljubim vas!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Potter, to je tako..posle sike podigni ga uspravno i lagano po ledjima lupkas da podrigne ili masiraj stomacic da moze da prducka lakse, ili ga savij u fetus polozaj kako je bio u stomaku, to bebice vole , i sto vise uz tebe, pevusi mu,pricaj , nosaj..mislim moze to sve i tata da radi..

Za hemoroide stavi cepic ili kremu da bude lakse, pij magnezij da stolica bude mekanija a i misici budu opusteniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Potter mani te price o losem mleku i ne daj da te apsolutno iko ubedi u to! Msm da ti nisi u tom momentu bila na forumu kad smo pricale. Ako ikada posumnjas u svoje mleko i napredak bebe (ili bilo koju drugu nedoumicu da imas tipa svoje ishrane, ne daj Boze lekova i sl. )  javi se na fb Savetnici za dojenje-Tereza Kis Miljkovic (ima i svij sajt superbeba) pa eto i neko strucan da ti potvrdi nase price da je tvoje mleko i hrana i lek za to tvoje bepce i sad i za dve godine.

Bebe jako reaguju na nasu nervozu mozda si i ti malo uznemirena i onda on odreaguje. Zasto ne spavas preko dana? Ako je to njegov tempo prati ga nedelju, dve, tri...koliko god treba. Nece ga to pretvoriti u nocnu pticu. Moras razumeti da su oni iz vode, iz svog ususkanog toplog gnezda izasli u ovaj hladni, bucni pa i pun nadrazaja svet i da ih to uznemirava i plasi. Mazite se, grlite, nosajte, pevaj mu i sikite sto cesce. Pokusaj ti da se opustis i zaista spavaj kad on spava pa makar u tom momentu dosli baka i deka u posetu. Imas mogucnost jer nemas drugo dete kod kuce i koristi je. Iskreno cu ti reci da ja sad vidim koliko sam luda bila sto to nisam tako radila sa T. Nama se ta nervozna faza produzila bar 2 meseca, a samo zato sto sam ja bila u grcu... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni su oba deteta prvih 40 dana non stop sisala, ali non stop. I nista drugo nije moglo da ih umiri. Tako da bih ja uvek savetovala stavljanje na siku sto cesce i cekanje da prodje, jer stvarno prodje.

Tasa021, nanchika88 i Dacha76 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cula sam mitove o novorodjenim bebama koje se nasike i spavaju tri sata u cugu, ali nijedan slucaj u okruzenju nemam. Normalno je da male bebe placu i cesto se bude.

Dacha76 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, je l bude lakse sa drugim?

Ja sam bila u grcu,strahu, ppd me tresao, zivot mi se rusio. Sad vidim da sam bila luda . Da sam trebala vise da spavam, da budem mnogo opustenija 

Margaritta i Dacha76 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jao sti rekise zene mleko ne mize da ne valja savrseno je takvo kakvo je, samo doji i be brini. Ne moras se brinuti ni zbog boje mleka u slicno jer ima svoje faze, nekad ide gysce nekadcredje... Nemoj da te neko ubedi da ti mleko ne valja i da treba biti ovakvo ili onakvo, svi smo mi rzliciti. Jedino na sta treba da budes dpremna prvih mesec je visenje na siki jer im je to potrbno sad, sto zbog hrane sto zbog bliskosti i utehe, normalno je to. Ne visi na siki jer je samo gladan. Miguce da ima grceve pa pkace, sko drzi nogice savijene  stomaku i place jako i zacrveni se... Moguci su i skokovi u razvoju, rada vise sike, procitaj na Terezinom sajtu-suoerbeba.com o tome. Nije ti se jos uspostavila laktacija, doji ga na zahtev a ne na sat, znaci kad zatrazi. Treba pko 6 nedelja da se yspostavi ponuda i potraznja a st vise beba diki vise se mleka stvara, zato pusti da on diktira tempo.

Dacha76 i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cula sam mitove o novorodjenim bebama koje se nasike i spavaju tri sata u cugu, ali nijedan slucaj u okruzenju nemam. Normalno je da male bebe placu i cesto se bude.

Sto mitove, kod nas je bio taj slucaj ali on je sam tako, budio se sam na tri ssta tacno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kakvo lose mleko, da ne cujem to ^_^ da sam ja to mislila D ne bi ni sikio, on je urlao svaki put u toku sikenja. To su grcevi bili, kako posne da siki, krenu grcevi... Ali proslo je. I normalno je da bebe placu, i bez razloga... Oni imaju razlog sigurno, na kraju to sto neko napisa, promenili su sredinu, zamisli kako im je..

Zone, D se zaglavio a sa J mi nisu hteli dati indukciju a ja se sporo otvarala. Nije mi epidural drugi put usporio porodjaj, naprotiv, islo je brze. Ali ne znam da li bi svakako tako islo. U svakom sl. Opet cu epidural. A beba svakako dobije malo hemije. U betaniji su mi stavili bensedin i trodon. 

zeklica i Dacha76 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nan, neopisivo mnogo lakse s drugim. Ja sam se sa ćerom odmah povezala, odmah osećala samo ljubav i nežnost i čisto uživanje, dok sa sinom to jeste bilo lepo, ali sam se i plašila i bila nesigurna. Jedina mana je što drugo dete brže raste. 

Dacha76, nanchika88 i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Znas ono svi se tope od ljubavi prema bebi a tebi je ona predmet straha i samo se molis da ne zaplace. A sada je vec u glavi lakse,znas sta da ocekujes, barem se nadam.

Nego,zakazala sam drugi expertni za 14.mart. 

Dacha76, Zone*, miliccam i 2 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Stigli mi rez ogtt testa,secer nataste 5,0,posle 2h opterecenja 6,5.Zna li neko da li puno odstupa ovaj posle 2h.Cekam dr da mi se javi ona nikako

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cula sam mitove o novorodjenim bebama koje se nasike i spavaju tri sata u cugu, ali nijedan slucaj u okruzenju nemam. Normalno je da male bebe placu i cesto se bude.

Nisu motovi, moja je spavala po 5-6 sati u komadu. Cak i danju minimum 4h. To mi je i bila jedna od ogromnih prepreka za dojenje. Cak i kad se probudi posle 4-5h sna, stavim je na siku, ona zaspi. 

Potter, ne brini, tako treba i to je bolje. Beba ce da sisa i da navuce mleko. Zena jednog muzevog brata (izgleda da im je to nesto genetski :)) godinu pre nas imala identican problem. Na kraju su obe bebe zavrsile na ad-u.

miliccam, Tasa021 i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cula sam mitove o novorodjenim bebama koje se nasike i spavaju tri sata u cugu, ali nijedan slucaj u okruzenju nemam. Normalno je da male bebe placu i cesto se bude.

Po rečima moje majke (nije sklona ni laganju, ni preterivanju), ja sam prespavljivala komplet noć sa nepune dve nedelje (iskreno se nadam i da će moj sin tako :babymommy:) i sisala na svaka 3-4 sata (osim preko noći kad  sam znala po 7 sati da sastavim "u cugu") i sve tako do punih 2 godine (naravno od 6-7 meseca mama mi je uvodila kašice, pasiranu hranu sve po P.S-u).

@Potterboater, suzdržaću se od komentara za "za loše" mleko, uglavnom su ti ženice "iznad" sve rekle i potpuno se slažem sa njima! E, sad, jedan trik koji mi je sestra preporučila (ima klinku od 2,5 god.) da pomaže kod grčeva- download-uj zvuk fena i pusti ga Danilu kad misliš da plače zbog osećanja isti (znači sit, napit i suv) i nosi ga na stomaku (kao da leti :lol:) i, po rečima sestre, istog trenutka prestaće da plače. Navodno ih zvuk fena asocira na zvuk(ove) koji su osećali/čuli/iskusili kad su bili  u stomaku. Probaj, pa nam javi da li je i koliko uspelo, živo me zanima. Naravno, i sama ću gledati da testiram to čim budem mogla :baby:.

@JanaJana, ko ti je endokrinolog/ginekolog koji te je uputio/la na ogtt? Mani se samostalnog tumačenja rezultata, opusti se i sačekaj da te dr pozove. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.