Koliko vas je koštala oprema za novorođenče?

odgovora

Objavljeno

не мање од 1000 евра

Toliko smo i mi potrosili...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim korisnicima sita,citam i pratim desavanja na ovom predivnom site-u od kada sam ostala trudna(jul/2010) i mnogo mi je pomogao u svemu,i u trudnoci i u prvim mesecima sa bebom,jer zivim u Americi i resili smo da sami,momak i ja,ocuvamo bebu,bez pomoci baba,strina i ostale familije...Htela bi' da se nadovezem na ovu temu o kupovini stvari za novorodjence.U Americi je to mnogo lepo uradjeno(po mom misljenju),ovde je obicaj da u 6-7 mesecu trudnoce napravis babyshower party, na kojem pozivas prijatelje.Izaberes radnju i napravis listu svih potrebnih stvari i tu listu dostavis zvanicama u pozivnici tako da ce svako kupiti samo ono sto ti treba,a prodavac u radnji "skida" prodatu stvar sa liste da se pokloni nebi duplirali...Sto se tice novaca koji smo potrosili za party bio je upola od dobijenih poklona,isplatilo se... ;)

Fantastican fazon! Kod nas se i dalje ceka da se dodje na babine posle 40 dana (kad beba vec mora da ima sve sto joj treba, pa dobije jos 1001 odelce koje nece stici da obuce) i dosta je rasprostranjen obicaj da se nista ne kupuje pre rodjenja bebe (neko sujeverje valjda) sto je bezveze jer onda mama nista ne bi mogla za bebu da kupi...Sve sto se moze treba uzeti od prijatelja i rodjaka, jer deca sve brzo prerastu, a ostalo kupiti na limundu, kupindu i sl gde ima odlicnih i novih stvari i polovnih ali super ocuvanih kolica i krevetaca, ljuljaski i sl. Ja se i ne secam koliko sam novca trosila ali nisu bile neke strasne cifre, osim za prvo dete jer sam neke stvari sacuvala, neke prosledila deci prijatelja koji su meni kasnije prebacili neke stvari njihove dece i tako ukrug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa sećam se da smo krevetac, kolica, sedište za bebe od 6 mes. i dušek za krevetac platili 30 hiljada. Kupili smo prenosivi krevetac, a HAUCK kolica i sedište. Znači ništa preterano, važno nam je bilo da nije ni krš, pa eto 300 evra. Ostalo ne smem ni da računam... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za prvo smo malo para potrošili jer sam ja na fazon American women uradila sve :) Tj. nisam pravila žurku, već sam sastavila spisak za babine :) Bukvalno sam kupila krevetac ( sa dušekom je izašao 4000 dinara), tetra pelene, dva peškira, tri bodića, dva džačića i odelce za izlazak. Sve ostalo smo dobili :)

Za drugu bebu ću samo odelce za iznošenje da kupim i to je to :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Na početku trudnoće sam bila u fazonu "Za moju bebu sve novo" ali su me sestra i kuma ubedile da grešim tako da sam od njih dobila krevetac, sedište za auto, ljuljašku, dubak, prenosivi krevetac i gomilu garderobe. Od roditelja smo dobili kolica i stolicu za hranjenje i pare da kupimo šta nam još treba tako da je naš trošak bio za kupovinu garderobice (nisu mi dozvolili da preteram i hvala im na tome :D ), kozmetike i pribora, pelena, peškira, kadice, lavora.

Za one pare koje bih potrošila da sam kupovala sve novo mogu da mom Luki priuštim naše prvo zimovanje u troje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Joj nemam pojma, kupovali smo malo po malo.

Ja sam isto bila u fazonu da cu sve novo, pa posle sam se opametila, dobila sam od sestre gomilu odelca maleckih za tih prvih par meseci, dakle nista od odece nisam kupovala, samo jednu majicicu.

A toga cu i dobiti na tone, sigurno

A za ove krupnije stvari - kolica, krevetac, kadica, komoda (mm pravio, kupili materijal), posteljina i dusek - smo potrosili oko 350-400 evra

I ne znam koliko je jos otislo na ove sitnice tipa cucle, kozmetiku, pelene, peskirice i to, posto smo malo po malo kupovali nisam ni osetila..

A autosediste za 0+ smo dobili od drugarice.

U principu nismo mnogo potrosili na opermu, jedine ozbiljnije pare ce da odu na maticne celije..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za prvo dete smo dobili krevetac, evo on se i dan danas koristi. Za drugo dete smo kupili novi dusek (a pozajmili smo krevetac) pa sad bata spava na tom novom duseku.

Mm je pravio komodu za presvlacenje i to je jedna fenomenalna stvar, tu decu presvlacim do druge godine. Cak smo je i pozajmili prijateljima na koriscenje, a sad je opet ponovo na starom mestu.

Kolica smo dobili na poklon sa prvim detetom, sad planiramo da kupimo neka nova laganija.

Auto sediste smo isto dobili sa prvim detetom i dan danas je u funkciji.

Jaje-nosiljku smo mi kupili.

Ogradicu smo pozajmili i vratili. Isto kao i hranilicu. Sad treba da kupimo hranilicu.

Uglavnom, mi smo sve to lepo rasporedili. Znam kojim ljudima mogu reci sta mi sve treba i oni su sve to ispostovali i kupili.

Garderobicu sam za svako dete ponesto kupila a dosta i dobila. Kozmetku ne racunam, to nam je potrosna roba i to uvek treba.

Najvise uzivam u kupovini garderobe sad za sina, ali uvek gledam da i cerkama nesto kupim, tako da mi se i ne isplati racunati koliko smo potrosili na opremanje bebe. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za one pare koje bih potrošila da sam kupovala sve novo mogu da mom Luki priuštim naše prvo zimovanje u troje :)

Sjajno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Blago vama,svako vam po nesto kupi.Mm i ja sve sami,sem sto deci kupuje i moja mama.To je obicno neka konkretnija stvar,znaci dosta ,ali ipak sav trosak oko dece je samo na nama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od kume sam dobila od njene bebe dosta stvari, daće mi i komšinica još. Pošto sam bolesno pedantna, naravno da imam eksel fajl gde ubacujem stvari koje kupim, i na drugom mestu stvari koje tek treba da kupim.

Bila sam u Segedinu (put me samo izašao 70 evra) i nakupovala garderobice, veliki deo toga na sniženju u H&M -u i Tesco-u. Krupne stvari nisam tamo kupila, što je bio prvobitni plan, i tu bi značajno uštedela, jer nije bilo to što sam želela.

1. garderoba (gomila toga, od 62 do 80, za svaku veličinu, po desetak artikala)

250 evra

2. krevetac

13.000 din

3. dušek

3.232 din

4. kolica i sedište

25.990 din

5. komoda, velika (Ikea, od preprodavaca)

144 evra

6. posteljina

3.990 din

7. pumpica za mleko

3.900 din

Ovo su sve krupnije stvari, valjda nisam nešto izostavila. (Skafander sam dobila, kao i vreće za spavanje i rezervnu posteljinu). Police pravimo sami.

Moj spisak nije nešto preterano ekonomičan, niti podrazumeva samo ono za prvo vreme, nego za prvih 6 meseci; pa ne bih nekog da krivo informišem. Recimo, Ikea polica je skuplja i nije bebeća, ostaće i posle u spavaćoj sobi, ima da se nađe i za 10.000 din, ali meni nisu odgovarale. Neke sam stvari uzimala skupe, a neke najjeftinije.

Za sada, bez kozmetike i apoteke i stvari za mene (još 20 do 30.000) potrošeno:

preko 100.000 din

Ako se pravi ekonomičniji spisak, gruba procena (to znači ne mora Avent, Sebamed, Chicco, nego malo jeftiniji proizvođači, malo pijaca, manji butici, popusti, domaći program iz Arilja svi hvale, meni se dizajn ne sviđa):

70.000 do 80.000 din za tek rođenu bebu, ono što je najneophodnije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I mi smo dosta potrosili na opremu, ali smo i naucili.

Iz naseg iskustva, oni prenosivi kreveci (Bertoni, koji kostaju oko 60 eura + dodatak za novorodjence), pokazali su nam se korisniji od ovog standardnog drvenog, koji je i vise nego duplo skuplji (drveni nam je u sobi, a ovaj drugi kod bake). Prenosivi kasnije moze da sluzi i kao ogradica za igranje, a ovaj drveni nije toliko visok, pa (barem ja) strahujem hoce li preskociti ogradu ako je duze ostavim samu u njemu.

Onda, nema potrebe da se kupuju skupe pumpice za grudi (npr. Aventova elektricna kosta oko 120 eura). Medelina elektricna, koja mi se super pokazala, kosta nepuno 50 eura, koliko kosta i Aventova obicna.

Za prva kolica nismo davali velike pare (platili smo ih oko 170 eura) i sluzila su nas kao sto su moju drugaricu posluzila ona od 900e (koje je na kraju prodala upola cijene jer su joj bila preteska). Istina, za kisobran kolica smo odrijesili kesu, ali nismo ni to morali.

Onda, mislim da ne treba bacati pare za one stocice za presvlacenje, nama je sluzio prvih mjeseci, a kasnije ga nismo koristili jer je beba pocela da igra pa nam nije bio bas bezbjedan.

Kadu za kupanje smo platili oko desetak eura i sluzi nas bolje od one koju smo dobili u sklopu stocica za presvlacenje (koji smo inace dobili na poklon).

Hranilica je spas!!! Ali opet, dobro sluzi i ona obicna iz Ikee, koja je deset puta jeftinija od ovih jacih brendova.

Za sad mi nista drugo ne pada na pamet.

A sve ovo napisah iz razloga sto sada znam da se moze proci jeftinije!

Da nisam u mogucnosti ista da kupim, kupala bih je u obicnom lavoru, hranila u krilu, presvlacila na krevetu, igrala bi se na cebetu (sto i sad najsladje radi)... I nista joj ne bi falilo!

Absolut voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mali Idjos,

ja planiram tu Ikeinu hranilicu da uzmem, nećkala sam se jer je od tvrde plastike. Nema one meke sunđere. Ali je stvarno jeftina. I slaže mi se uz ostali dizajn u kuhinji.

Evo još nekih saveta, gde ne treba bacati novac

Patronaža me savetovala da za prvo vreme koristim samo sapun za kupanje, jer kupke mnogo pene i teže se ispiraju, pogotovo iz kosice. I da ne kupujem odmah sve stvari iz apoteke, jer ću dobiti nešto od svega toga u paketu u bolnici.

Rekla je da treba svojom kožom sa unutrašnje strane lakta da proverim temperaturu vode za kupanje, i da termometar nije neophodan.

Za kadicu se skroz slažem, to ću uzeti na pijaci, smo da nađem odgovarajuću boju. A kao postolje za korito smo kupili neki baštenski stočic od plastike kojem se podešava visina, da mi ne pucaju leđa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E ovako. Za nas koji nismo te srece da imamo od koga da dobijemo stvari za bebu, znaci mi smo sve ali bukvalno sve morali da kupimo novo, jer nismo imali od koga da dobijemo. Okvirno oko 1300 eura je dosada otislo. Ynam da vam se to cini mnogo, ali nismo kupovali nista sto ne treba samo je kupljeno sve unapred.

Najvece stavke /

1 . kolica + jaje+ nosiljka, tj kolica su iz tri dela 300 eura

2.krevetac 13000 dusek 3500 posteljinica 3500 cebence za bebu 800

3.komoda za presvlacenje bebe 100 eura

4.tvrdi pult za prepovijanje 3000 dinara

5.pumpica avent za izmazanje 5000 dinara

6.sterilizator za mikrotalasnu 2000 dinara

7.Staklena flasica avent i cucle sa protokom 2 oko 1800 dinara

8.Tetra pelene 30 komada 3000 dinara

9.svedske pelene 15 komada 1500 dinara

10.Pampers pelene jedinica i dvojka mi smo kupili po 4 pakovanja unapred oko 3000 dianra

12.Kadica za kupanje bebe sa stalkom 3000 dinara

11.Ove sitne stavke ne mogu sve da nabrajam ali neophodne su a to su pampers vlazne maramice, pavloviceva krema, kupka za bebu, losion za posle kupanja, 2 peskira veca, termometar za vodu, cucla toplomer za bebu, makazice za nokte, cesljic za bebu, aspirator za nos, fizioloski rastvor za nos,gazice za pupak, povidon jod za obradu pupka, tupferi za grudi kod dojenja, lanolin krema za bradavice, odelca za bebu, e tu sada mozete da kupujete koliko ko hoce ali minumum smo morali da kupimo po 5 bodica vel 56 i 5 bodica vel 62 kao i pantalonice istih velicina, leto je pa smo se ogranicili na to,2 zeke za spavanje, to su sve sitne stavke ali ne mozete bez njih, ne morate se odjednom ali svakako morate da ih kupite, jer ce vam u nekom trenutku zatrebati, sigurno je da sam zaboravila nesto, alikada sam sve stavila na papir potrosila sam oko 1300 eura da bih se kompletno opremila za bebu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

IvanaN, moram nesto da dodam, da u zavisnosti od velicine bebe, odelca 56 neko uopste ni ne iskoristi, pa ih ne treba unapred uzimati vise (dovoljno je jedno, pa se lako moze kupiti naknadno)..takodje za pelene 1..jesu one od 2-5kg ali 2 je 3-7kg, i cim beba ima preko 3 kg (sto vecina i ima) koristi se dvojka..eto, cisto da znaju buduce mame..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma, gomila stvari za koje se proizvodjaci kunu da je neophodna, uopste nije potrebna. Ne znam da li sam potrosila ni 600 evra. Kupila sam polovna, a ocuvana kolica sa autosedistem, krevetac kome ogradica nije klizna, ali ima dva polozaja ogradica i dva dno, posteljinu i peskire sam sasila, pelene sam nasla na snizenju u jednoj radnji u Veterniku, avent pumpicu i flasice u Aksi na akciji(akcije i snizenja sam pratila od petog meseca, a tada sam pocela i radnje da obilazim i videla da je razlika i po nekoliko hiljada na jednom krupnijem artiklu). Odecu sam kupovala u Arilju, super je pamuk, a nisu skupi...Beba je imala sve novo, izuzev kolica, sve je bilo funkcionalno, a ostalo mi je dosta novca koje smo kasnije trosili na putovanja, igracke, slikovnice...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Krupna oprema:

- krevetac - vratili su nam moj, i ako sam dobro razumela mamu - dušek smo dobili na poklon

- kolica - Cam Portofino 13.300din u Mendi, u Merkatoru

- autosedište - Jungle, oko 5.000din, u nekoj radnji u Rumenačkoj (moj momak ga je kupio, račun nikad nisam videla)

- odeća - sve smo dobili, bukvalno ništa nisam kupila

Sitna oprema:

- flašice - Nuk, 2 komada po 300din, dok du bile na akciji u dm-u

- 2 podloge za presvlačenje, 2 čaršava, 2 laže, 5 tetra pelena - 2.000din u Aksi

- Nivea ranac (a u njemu vlažne maramice, krema i podloga za presvlačenje) - 1.400din, u dm-u

- četka i češalj - oko 500din, Oriflame

- Pavlovićeva - 2 komada, po 200 i nešto dinara, na akciji u dm-u + Pavloderm (ona veća), sa dm-ovim vaučerom oko 100 i nešto dinara (jednu Pavlovićevu su mi uzeli u porodilištu, druga je pri kraju, Pavloderm čeka svoj red))

- podloge za presvlačenje - 10 komada oko 370din, u Merkatoru (do sada smo kupili 2 paketa + neke velike što su meni mama i tata doneli u porodilište) * ali u Idei imaju neke njihove K plus, 10 komada za 300din, tako da ću uzimati te, čim potrošim ove

- vlažne maramice - Fresh baby world 64 komada, 2+1 gratis, 270din, u Merkatoru + one Niveine iz ranca, i u porodilištu sam dobila mala pakovanja Pampers i Becollino i vaučer za 64 komada Tenero

- pelene - u porodilište sam ponela oko 30 komada Baby love (515din), tamo smo dobili vaučer za Tenero (30 komada), uzeli smo onaj poklon-paket Baby love pelena u dm-u (42 komada), imamo vaučer za 30% popusta na paket u Idei (1200din za 80 komada Pampersa), i mislim da smo pored toga kupili samo još 2 paketa Pampersa po 40 i nešto komada (oko 750din svaki) * kad skine široki povoj, prelazimo na moderne pamučne pelene, 10 komada za početak (a možda i tu ubedim nekoga da mi ih kupi na poklon :P )

* poklon od mojih drugarica - kadica, 2 peškira, 10 tetra pelena, čaršav - 4.000din u Aksi

* poklon od moje tetke - set iz Beba Kids-a: veliki i mali peškir, bade mantilić i rukavica za kupanje

* poklon od mamine kume - 2 prekrivača (tanji i deblji) + bodić

Sve u svemu - ja ne volim da trošim pare, akcije i popusti su moje srednje ime :lol: i kao što sam na nekoj drugoj temi spomenula - uopšte me nije blam da naručim poklon (sa sve preciznim uputstvima šta i gde), posebno ako su me ljudi već pitali <_< pult za presvlačenje, stalak za kadicu i tako neke stvari nismo ni kupovali... najveći trošak mi je adaptirano mleko, ali, šta sad... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.