Koliko vas je koštala oprema za novorođenče?

odgovora

Objavljeno

Treba računati da veličinu 56 beba nosi prvih mjesec dana, dok broj 62 nosi naredna dva mjeseca. Naravno, ne rađaju se sve bebe jednako velike, ne rastu jednako brzo niti su brojevi robice jednaki kod svih proizvođača.

Benkice, bodi-benkice ili bodi na vezanje: veličina 56 - 5 komada, veličina 62 - 10 komada.

Odijelca (štramplice, gegice) – jednodijelne sa stopalom i drukerima: veličina 56 2 ili 3 komada, veličina 62 – 6 komada.

Oh, nisam razmisljala o ovom delu kupovine! :)

Filipa, da li postoji neka tema na forumu u kojoj pise jos detalja u vezi velicina odece i obuce za novorodjencad? :rolleyes:

Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ZANIMLJIV TEKST:

Stvari potrebne za "zimsku bebu"

Bebina odjeća

Veličine kojima se označava odjeća za bebe odnosi se na dužinu (visinu) bebe. Većina djece rađa se s oko 50 cm, ali se rijetko kupuje broj 50 zato što ga bebe prebrzo prerastu, a i lakše je oblačiti malo veću odjeću. Ginekolog će vam vjerojatno na zadnjem pregledu reći kolika će beba otprilike biti kad se rodi, pa se eventualno u zadnji čas mogu kupiti i ti manji brojevi ako bude potrebe.

Treba računati da veličinu 56 beba nosi prvih mjesec dana, dok broj 62 nosi naredna dva mjeseca. Naravno, ne rađaju se sve bebe jednako velike, ne rastu jednako brzo niti su brojevi robice jednaki kod svih proizvođača.

Nakon trudnoće potrebno je vremena dok se ne uhodate s pranjem i peglanjem robice za bebu (i svim ostalim poslovima koji vas očekuju), zato je dobro imati i više odjeće nego što je ovdje navedeno (ako imate od koga posuditi, to je idealno rješenje jer se ta mala odjeća ionako ne stigne iznositi). Ovdje su navedeni minimumi, no uvijek je moguće odjenuti veće brojeve odjeće na manju bebu ili naknadno kupiti upravo ono što vam više odgovara. Dobro je zapamtiti gdje ste što kupili pa vam može i netko drugi kupiti željenu robicu.

Operite svu odjeću koju kupite. Preporučljivo je i dva puta isprati odjeću i ne koristiti omekšivače te izglačati i složiti da sve bude spremno.

Benkice, bodi-benkice ili bodi na vezanje: veličina 56 - 5 komada, veličina 62 - 10 komada.

Za zimsku bebu potrebni su dugi rukavi, bez obzira na što se odlučili, jer ju je potrebno oblačiti u dva sloja odjeće dugih rukava. Ako pak vidite da je bebi prevruće, uvijek joj možete odjenuti odijelce bez rukava.

Benkice su zgodne jer se lako oblače (iako je, kad se oblači benkica, dijete potrebno okrenuti i na trbuh), ali ako ne planirate svoju bebu široko povijati, nećete imati čime fiksirati benkicu pa će ona bježati gore i dijete će biti golo u području bubrega.

Bodi-benkice su jako praktične jer prilikom oblačenja beba leži isključivo na leđima, a pri dnu drže pelenu. Za razliku od benkice potrebno ih je vezati na dva mjesta (što znači glačanje četiri trakice). Neke bodi-benkice imaju prilično otvoren dekolte, ali u kombinaciji s gornjim slojem odjeće, to se može pokriti.

Bodići su najlakši za peglanje, ali najteži za oblačenje. Nakon oblačenja preko glave, preostaje još uguravanje ručica u duge rukave. Treba voditi računa da beba počinje sjediti tek s oko šest mjeseci i tek tada oblačenje ruku u rukave postaje jednostavnije – tada dolazi ljeto, a s njim i kratki rukavi.

Moj osobni izbor je kombinacija bodi-benkica i benkica, ali upoznala sam i mame koje su se snašle i s bodićima.

Odijelca (štramplice, gegice) – jednodijelne sa stopalom i drukerima: veličina 56 – 2 ili 3 komada, veličina 62 – 6 komada.

Pri kupnji odijela, osim na estetiku, obratite pozornost i na način oblačenja. Postoje razni načini kopčanja odijelaca. Treba imati na umu da se beba ne oblači samo jedanput dnevno već da je svaki dan potrebno zamijeniti barem 5-6 pelena, a često i više, pa je prema tome toliko puta potrebno doći do pelene, odnosno skinuti odijelce ili samo dio odijelca (a beba se previja u sva doba dana i noći i najčešće pritome plače.) Također treba voditi računa da male bebe jako puno vremena leže i to prema zadnjim preporukama isključivo na leđima, dakle, leže i na svim drukerima koji su na leđima. Meni su se osobno najzgodnijima pokazala odijelca koja se kopčaju na prsima i duž obje nogavice. Pri oblačenju takvih odijelaca isto nije potrebno bebu okretati na trbuh.

Čarape: bar 2 komada najmanje veličine (00)

Iako sva odijelca trebaju imati stopice (našivene čarapice), male bebe teško održavaju toplinu pa im je potrebno obući i čarape. Iako će vam djelovati premale, najvjerojatnije će biti i prevelike tek rođenoj bebi.

* Pamučna kapica: veličina 56 – 1-2 komada

Pamučna kapica obavezno se oblači nakon kupanja, ponekad po noći (ako je hladnije ili tijekom prvih noći kod kuće) te ispod vunene kapice kada se ide van.

* Vunena ili deblja kapica: veličina 56 – 1 komad

Za prve izlaske van, izlazak iz rodilišta.

* Skafander

Skafander je vrlo praktičan dio odjeće za prve izlaske izvan kuće, pogotovo ako je dovoljno velik pa ga je lako obući (ako kupite dovoljno velik broj, može potrajati i do kraja zime). Ja sam srećom dobila na posudbu broj 74 i moja beba ga je nosila i u zadnjim hladnim proljetnim danima. Istina je da je na početku beba toliko mala da ruke ne dosegnu rukave niti noge nogavice, ali ju je zato neopisivo lakše odijenuti u takav skafander nego uguravati u skafander po mjeri. Tu treba isto imati u vidu da bebe brzo rastu, a skafander nije baš jeftin. A čak i odgovarajući broj skafandera obično ima preduge rukave i nogavice, upravo zato da beba bude bolje zaštićena od zime. Za jako hladne zimske dane meni se idealnim pokazao i gornji dio trenirke s kapuljačom koja je bila puno praktičnija i štitila bebu više od raznih kapica, naravno ispod skafandera i u kombinaciji s kapom od skafandera koja sama ne prianja tako dobro uz glavicu. I inače preporučujem odjeću s kapuljačom i za kasnije. Kapuljača zamjenjuje i kapicu i sve prostirke u kolicima, štiti od vjetra i, vrlo važan detalj – štiti bebina ramena od sigurnosnih pojaseva u kolicima ili autosjedalici!

Možda će vam netko preporučiti starinski jastuk koji se nekad koristio za izlazak iz rodilišta, ali bebu u jastuku ne možete staviti u autosjedalicu koja je nužna već kod prve vožnje (naravno, ona prilagođena uzrastu). Starinski jastuk nespretan je i za malo veću bebu koja već miče ručicama i vadi ih van iz jastuka, a i preskup je, s obzirom da mu je upotrebljivost minimalna. (U rodilištu su bebe u vrlo praktičnim tvrdim jastucima, ali jastuk koji se može kupiti u trgovini nešto je sasvim drugo).

Rukavice

Malim bebama se ne preporučuje rezati nokte barem prvih mjesec dana, zbog moguće povrede kožice ispod nokta. Obično bebama nokti sami pravilno pucaju i otpadaju, no ipak se neka djeca dosta izgrebu još u rodilištu. Ove rukavice štite ih od takvog grebanja. To su rukavice od tankog pamuka (dakle nisu zaštita od hladnoće) i izgledaju kao male vrećice. Nije ih nužno kupiti ranije, već ako vidite da se beba grebe po licu.

Švedske pelene, minimalno 5 komada

Ove pelene služe prvenstveno za široko povijanje koje se preporučuje većinom samo na našim područjima kao prevencija, iako se mnogi pedijatri potpuno razilaze u mišljenima o njegovoj učinkovitosti. Široko se povijanje više gotovo i ne upotrebljava u zapadnom dijelu Europe, osim kada postoji medicinska indikacija, iako se problemi kukova danas rješavaju i drugim medicinskim metodama. U svakom slučaju, istraživanja su pokazala da ono ne može štetiti. Jedino upozorenje, kad ih perete, obavezno zavežite uzice u čvor jer će se inače same u perilici zavezati s drugim rubljem u nerazmrsivi čvor!!!

Pelene, plahte, krpice

* Tetra pelene: 20 komada (možda čak i više, ovisno o izboru ostalih krpenih prostirki i brisalica za bebe)

Tetra pelene koriste se za široko povijanje, stavljaju se ispod bebine glave kad spava, tetra pelenama brišete bebu kad bljucne, možete ih stavljati u kolica kao prostirku, na previjalište, brisati bebu s tetra pelenom nakon kupanja (bolje upija od ručnika, a ručnik onda više služi za umatanje i ugrijavanje), možete kupati bebu s jednom tetra pelenom (bebi je manje hladno, a i neke bebe ne vole biti gole), brisati bebu nakon pranja pri previjanju...

Nedostatak tetra pelena je da su velike i da se dosta teško peglaju.

Krpice

Tosama 40x40 cm, obrubljene, malo deblje od gaze, obrub je u ružičastoj, plavoj i žutoj boji – pakirane su po 6 komada ili tanka gaza (kupiti npr. 10-12 m gaze, izrezati na manje komade 50x50 cm, 25x25 cm 35x35 i obrubiti na šivaćoj mašini ili/i duplo sašiti).

Ovakve krpice ili gaze su zgodne jer su znatno manje od pelena i lakše se peglaju. Male bebe često bljuckaju i potrebno ih je brisati, a onda često mijenjati krpicu s kojom se to radi.

* Ručnik + trljačica: 2 komada

Način brisanja bebe i upotreba ili ne trljačice ovisi o tome koji način kupanja i brisanja će vam pokazati vaša patronažna sestra i prema tome što će vam više odgovarati. Ukratko, postoje dva načina kupanja beba. Jedan u kojem se beba prvo «na suho» nasapuna trljačicom, a tek potom ispere u kadici tople vode. Drugi način je da se beba odmah stavi u kadicu punu tople vode gdje se onda sapuna (tada trljačica nije ni potrebna) i ispire u istoj vodi. Jednako tako beba se može brisati ručnikom, a može se samo umotati ručnikom na koji se prije stavi jedna tetra pelena, a drugom tetra pelenom se onda briše. Svejedno kako brisali bebu, ručnik treba biti što veći (80x80 cm je dovoljno veliko) da se mokra beba može dobro umotati jer i ovdje treba imati na umu da bebe brzo rastu! Poželjno je da ručnik ima i kapuljaču za bebinu glavu.

Detaljnije o kupanju beba možete naći na Rodinoj stranici.

Plahta za stol za prematanje (mogu se koristiti i pelene)

a previjalištu je nužno imati neki tekstilni podmetač jer je plastika hladna. Pelene su opet nezgodne zbog peglanja. Moj izbor bili su ručnici od tankog frotira. Dok je beba bila skroz mala, peglala sam i te prostirke, ali vrlo skoro sam prestala peglati, a frotir i bez peglanja izgleda dobro. Bijeli frotir pokazao mi se najboljim jer se iskuhava pa nisam imala grižnju savjesti kad sam ih prestala peglati.

* Plahta za dječji krevetić: 2 komada

Iz higijenskih razloga, najčešće se koriste obične pamučne plahte na gumicu koje je potrebno peglati.

* Pamučna dekica: 1-2 komada/Posteljina za dječji krevetić

Pamučne dekice teško je naći i nisu onako "mucaste" kao sintetičke, ali su zdravije. Ima i skupljih antialergijski dekica, al

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

S obzirom da smo dosta stvari dobili, dobro smo prosli, mada je u globalu sa dobijenim stvarima sve puno kostalo.

Ja sam iskupovala samo garderobu 56-74,pamucne pelene, kolica i prvo autosediste sto je kostalo oko 350e (sve je kupljeno u Srbiji).

Krevetac sam dobila od mojih roditelja, a kostao je oko 180e.

Komodu za presvlacenje,najjednostavniju,samo za presvlacenje smo dobili od mm-ovih roditelj, mislim da je bila oko 160chf.

Dobar deo odece, kadicu, flasice, varalice,kozmetiku smo dobili na poklon.

Mi smo jos u pocetku kupili i kengura,iako ga nismo koristili, kostao je 225chf.

Da sam sve morala kupovati u Svajcarskoj, ne bih prosla bez 2000 chf minimum samo za pocetak, a ni Srbija nije bolja sa cenama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nista,ama bas nista nismo nasledili ni od koga :(

Do sada smo potrosili oko 500 eura i kupili smo skoro sve, bez kolica.

To podrazumeva- stvari iz apoteke,kozmetiku za mene i bebu, stvari za porodilju (2 spavacice, pojas, perivi aventovi ulosci za grudi,2 brusa za dojenje), krpice za bebu (bodici,zeke,carapice,kapice,peskiri,pokrivaci,pelene,svetske gace....), komoda,krevetic i dusek, 2 posteljine i ostale neophodne stvari za bebu (cucla,flasice,makazice,cetka za kosu....)

Kolica ce nas kostati jos 430 e, tako da.... 930 e za pocetak :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo neke stvari dobili, a neke smo morali da kupimo.Sada, sa drugom cerkom isto. Neke stvari ne mogu vecno da traju. Kolica smo kupili nova i prosli vrlo lepo. I ogradicu cemo morati da kupimo opet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ogradicu cemo morati da kupimo opet.

Ogradica se presvlaci, ako je to razlog kupovine nove. Moja prijateljica je za 1000din presvukla celu-i kao nova je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nije, nazalost. Rasklimala se ova stara. Bojim se da se moze prevrnuti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo morali sve da kupimo sami... U porodici mm je najstariji, pa je nase dete prvo, a u mojoj se sestra porodila kad i ja, pa nisam mogla nista od nje da pozajmim... Samo pocetni troskovi opremanja bebe su nam bili 1500 evra plus kasnije sto smo dokupovali, a ostalo je i jos stolica za hranjenje, dubak i ogradica, ali to moze da priceka... Jos je ona mala, ne treba joj to jos pola godine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Lepo se ja zezam: kad ostanes trudna-slobodno objavi bankrot! :) hahahaha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sa svojim sadašnjim iskustvom, mogu reći da su naisplativije stvari koje trebate kupiti:

Stolica za hranjenje i dobra kolica. Sve ostalo je nepotreban trošak. Npr. mi smo Filipu kupili ogradicu u kojoj nije bio sveukupno 24 h...Tako da prije kupovine takvih stvari treba isprobati kod nekoga da li će to dijete stvarno koristiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam uglavnom pozajmljivala sve te stvarčice (dubak, nosiljku, kolica), i odeću (benkice, zekice, ...), platnene pelene...samo smo krevetac kupili, jer u tom periodu niko nije imao da nam ga pozajmi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A Srbiji je vidim, stalo do beba!?!??! Pa koliko dugo ide prica da ce se ukinuti porez na bebi-stvari i hranu???

Mi smo imali srecu sa rodjacima-pa je svako kupio po nesto. Ujka nas je opremio garderobom za celu godinu. Samo nam salje pakete iz USA-tako da mi kupujemo samo kad mi se nesto jaaako dopadne, ali od portikla do jakni-sve nam stize postom.

Od vecih stvari-krevetic, kolica, ogradica, hranilica-su kupovali rodjaci na poklon. Tako da su odlicni ti nasi obicaji ;)

Naravno da smo mi sve to birali-samo su racuni ispostavljeni dedi, babi, tetkama, ujki... tako da ne znam koliko bi mi to sve mogli odjednom da kupimo... Bez 1000e tesko da bismo mogli samo za pocetak...

Sad kad dodje druga beba-bice lakse, trebace nam samo jos jedan krevetic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da, ni Miha nije bas odusevljen ogradicom, ali provede u njoj nekih pola sata dnevno, kada je dobro raspolozen. Mi je nismo kupovali, nego smo pozajmili od prijatelja... To su stvari koje nisu bas neophodne, pogotovo kada finansije ne dozvoljavaju previse eksperimentisanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Naravno, samo da kažem, posudite sve što možete da posudite. Ja sam drugačije razmišljala, sve sam htjela novo obezbjediti svom prvom djetetu, tek sada vidim koliko sam bila neiskusna.

Posebno te gabaritne stvari...

E, da i krevetac...da sam samo znala pa kupila onaj pokretni...ali...gotovo je sada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Slazem se sa vama, i dobro je kad ima od koga da se pozajmi, puno para ode na stvari koje i ne trebaju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja nisam uopste u fazonu "hocu sve novo za svoju bebu", cak naprotiv. Rado bih uzela na koriscenje nesto,pogotovo sto nam je trenutna finansijska situacija kriticna- ja na minimalcu,mm bez stalnog posla- radi 3 dana kao sanker u jednom kaficu, ali ja NEMAM od koga da dobijem nesto :( Hvala Bogu pa ce nam moji roditelji finansirati kolica, a ostalo moramo mi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo pozajmljivali od rodbine i prijatelja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako planirate vise dece onda je najbolje uzeti sve novo za prvo pa ce ostala to isto i da koriste. Mi smo pozajmili stolicu za hranjenje i evo sad je koristi moja druga cerkica i toliko se pohabala i na nekim mestima pocepala da mi je sramota da je vratim. :blink:

Mi smo pozajmili krevetac, ali smo kupil nov dusek. Mislim da je najbitnije da dusek i kolca budu kvalitetna, to se dugo koristi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja upravo obavljam kupovinu i nije ni malo jeftino.. U Aksi smo potrosili oko 40 hiljada kupovali smo sve od pelena, benkica, peskira, cebica.. U drugoj radnji smo kupili kolica i posteljinu to je oko 15000 i plus apoteka par hiljada.. Naravno placaju babe po pola..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim korisnicima sita,citam i pratim desavanja na ovom predivnom site-u od kada sam ostala trudna(jul/2010) i mnogo mi je pomogao u svemu,i u trudnoci i u prvim mesecima sa bebom,jer zivim u Americi i resili smo da sami,momak i ja,ocuvamo bebu,bez pomoci baba,strina i ostale familije...Htela bi' da se nadovezem na ovu temu o kupovini stvari za novorodjence.U Americi je to mnogo lepo uradjeno(po mom misljenju),ovde je obicaj da u 6-7 mesecu trudnoce napravis babyshower party, na kojem pozivas prijatelje.Izaberes radnju i napravis listu svih potrebnih stvari i tu listu dostavis zvanicama u pozivnici tako da ce svako kupiti samo ono sto ti treba,a prodavac u radnji "skida" prodatu stvar sa liste da se pokloni nebi duplirali...Sto se tice novaca koji smo potrosili za party bio je upola od dobijenih poklona,isplatilo se... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim korisnicima sita,citam i pratim desavanja na ovom predivnom site-u od kada sam ostala trudna(jul/2010) i mnogo mi je pomogao u svemu,i u trudnoci i u prvim mesecima sa bebom,jer zivim u Americi i resili smo da sami,momak i ja,ocuvamo bebu,bez pomoci baba,strina i ostale familije...Htela bi' da se nadovezem na ovu temu o kupovini stvari za novorodjence.U Americi je to mnogo lepo uradjeno(po mom misljenju),ovde je obicaj da u 6-7 mesecu trudnoce napravis babyshower party, na kojem pozivas prijatelje.Izaberes radnju i napravis listu svih potrebnih stvari i tu listu dostavis zvanicama u pozivnici tako da ce svako kupiti samo ono sto ti treba,a prodavac u radnji "skida" prodatu stvar sa liste da se pokloni nebi duplirali...Sto se tice novaca koji smo potrosili za party bio je upola od dobijenih poklona,isplatilo se... ;)

Bas interesantan obicaj... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Taj običaj sam gledala u filmovima, i sviđa mi se...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih volela da sam ranije saznala za site Limundo. Tamo možete naći gomilu korisnih,kvalitetnih,povoljnih stvari za smešne pare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

не мање од 1000 евра

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.