Fraxiparin u trudnoći

odgovora

Objavljeno (Izmenjeno)

..

Izmenjeno od strane leni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ajoj, stvarno nije kao sto izgleda :) Posebno sto je nagrada neprocenjiva :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne znam da li su zabelezni slucajevi da Fraksiparin utice na gastrointerstinalni trakt, ali nesto mi se cudno desava. I druga nedelja prodje,  a meni stomak nije ok. Stolica cas neredovna po par dana ili je ima par puta dnevno, poluformirana, pracena velikom kolicinom zelene sluzi. Ne znam sta se desava ali moracu kod dr u ponedeljak kako znam. Pritom i K vodim kod orl na kontrolu i pocinje skola i ne znam kako cu sve postici. Bojim se da li ce uopste znati da mi kazu zasto mi se ovo desava. I sta ako moram da obustavim upotrebu Fraksiparina. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nije mi poznato da moze imati takav uticaj. Verovatnije ti je nesto drugo uzrok tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Devojke, je l imate neke nezeljene efekte od heparina? ja sam sad 22. nedelja, primam fraxiparin od 10.nedelje, u poslednje vreme me cesto boli stomak i dr mi kaze da je sve to normalno od fraxiparina, krv razredjena, pritisak na creva i svasta nesto. Cesto mi je i zapuseno uho. Jel osecate vi nesto slicno, ili da su vam rekli da hoce od boca?

@malagarava, znam da je jako star post ali ako vidis molim te javi se. Jedino si ti pisala da si imala problema sa stomakom u toku primene Fraksiparina. Kako ti se to manifestovalo i sta su ti dr rekli u vezi toga?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nije mi poznato da moze imati takav uticaj. Verovatnije ti je nesto drugo uzrok tome.

Marg, sad videh da si mi ti odgovorila. Ne znam ali pomisljam na svasta, bas sam se uznemirila. Kod mene nista ne moze da bude normalno, sve mora da se komplikuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, imam neke dve modrice na ruci. Bas mi je uocljivo da slabo prolaze. Ne secam se da sam se udarila, mozda i jesam ali se ne secam. Bojim se da mi trombociti padaju. U utorak idem kod hematologa na kontrolu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni su jako pucali kapilari po rukama,ali najvise nogama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bila sam danas na kontroli kod hematologa. Povecala mi je dozu Fraksiparina sa 0.3 na 0.4. Ne znam zasto, bas sam se neprijatno iznenadila. Pa na samom sam pocetku, sta ce biti tek kasnije. D dimer mi je dobar, cak nizi nego prvi put. Jos nedelju dana da primam od 0.3, pa posle od 0.4 do kontrole. A kontrola je tek 9.10, za 4 nedelje.  Procitah tek kada sam izasla. Sve ostala analize koje sam radila su dobre. Onaj LAC mi nije pominjala, izgleda da je zaboravila,a  i ja sam zaboravila da pitam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vidim da nikoga nema danima, ali ipak cu da pitam, mozda mi neko odgovori.  Jutros mi je prvi put pozlilo i sumnjam da je od inekcije. Gledala sam da po malo pomeram vreme davanja za ranije, jer mi se smucilo da se stalno budem u nekim wc-ima po gradu. Pa sam mislla da to uvek obavljam ranije ujutru, dok sam jos kuci. Jutros jurnjava, vozi K u skolu, pa jurili do pijace po paprike za zimnicu, mm me dovezao i ja odmah odem i dam sebi inekciju. I posle 5-10 min mi neka vrtoglavica, slabost, izmerim ono mi pao i pritisak i puls. I odmah sam jela, ali mislim da li ima veze sa jelom ili ne, moram il da jedem pre primanja? Vrlo, vrlo neprijatan osecaj, strah, panika..

Inace, toliko sam razocana od poslednje posete hematologu. Ali izgleda da to tako treba, da Bog dozvoljava da se razocaram u ljude. Prvo bila je drska,  bahata, ne znam da li sto sam na kontrolu otisla u klinicki, a ne privatno, ili je bila u guzvi, ili sam je nervirala sto sam joj pametovala za lek.. Povecala mi je dozu leka, uopste ne razumem zbog cega toliko rano. To sam tek videla kada sam izasla. Da sam pocela da sumnjam i budem skepticna prema ovoj terapiji, da ne znam da li mi je uopste trebala, zasto sam ja to sve sama isforsirala.. Jer ne verujem da je to uopste kod mene bio problem, sada mi je jasno da je problem bila jaka anemija i da je zato moja beba kasnila u razvoju. Ova dr je povrsna po pitanju anemije, nije mi uradila druge analize, samo gleda hgb. Ma muka mi je jer ja moram da citam i da im govorim sta bi moglo biti, a jos su i sujetni. Prvi hematolog kod koga sam bila nije hteo da mi da nikakve analize da radim i mozda i pametnije da sam ga poslusala, ali ja se uvek pecam i sve radim na svoju ruku. Ne bih sad ni primala ovo, niti bih bila u situaciji da molim Boga da samo izvucem zivu glavu iz svega ovoga i ostanem ziva svojoj deci. Stalno se pitam sta mi je ovo trebalo. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kam draga, u fraksi se ne razumem sa tim nisam imala iskustva ali sa nesvesticama jesam i to baš. Ne znam da li mora hrana pre fraksija ali znam da moraš jesti ujutru pre svih tih obaveza. Ne možeš jurcati na prazan stomak, ionako si jako mršava. Ne pričam o tome da moraš da se ugojis 20kg već da moraš malo više da se paziš. Ja sam se više puta onesvestila u trudnoci i skoro uvek kada bih bez dorucka istrčala iz kuće. Razumem da imas dvoje dece, kuću i obaveze ali mislim da moraš malo da usporis i misliš na sebe i bebu, čak i da ti je prethodna trudnoca bila ok a naročito u tvom slučaju. Kada te čitam ti samo juriš negde i završavas nešto, kao da nisi ni svesna da si trudna. Nadam se da me nećeš shvatiti pogrešno. Zdrav i hranljiv doručak je osnova. :) 

k a m , Zone* i mina26 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

U pravu si draga sve. Jednostavno, nemam bas puno prilike za postedu. Da mi nije majka, nego svekrva rekla bih da je ovakva i onakva.. ali ispada da samo lezim, da mi nista nije. .. Nije ni njoj lako, jer od kada smo se preselili ima mnoogo vise obaveza nego kad su tata i ona ziveli sami. O rucku bar ne razmisljam, o sudovima.. Ako idem u grad kod dr, ne mislim o deci,  da li su jele, da li je neko doveo iz skole. I to mi znaci, dok smo sami ziveli u stanu nisam mogla nigde da mrdnem. Ali K mi je sad krenula u prvi razred i hocu da malo to propratim, da sam ukljucena, zbog nje. U ovoj trudnoci imam mnogo vise analiza i kontola, pa i to kad odem do grada gledam da zavrsim sve sto mogu da ne idem svakoga dana. Sada smo na 6,5kg od grada i lepo je, ali ja ne vozim pa mi i to otezava zivot. Znam da bi trebalo da vise odmaram, redovnije jedem, ali eto..Od ponedeljka ustajem u 6 ujutru zbog K jer ide prepodne i moram da legnem posle rucka i to spavam kao zaklana i sanjam cak. I po tome vidim da mi je KS uzas. Ne zn am nekako ne umem vise da se radujem, osecam se kao da je moje vreme proslo za radjanje, da nisam vise sposobna i zdrava kao nekad kada sam moje devojcice radjala..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kam,moras da usporis malo! 

Pre negk sto izlazis iz kuce pojedi nesto. Uzmi voce sa sobom,jogurt..nosi vodu. Ali pre svega uspori.

k a m voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Kam, diši duboko. Nadam se da me nećeš shvatiti pogrešno, ali sve dok osluškuješ svoje telo toliko, pronalazićeš i potencijalne simptome i uzroke i sve više ćeš upadati u očaj. Vrati se malo unazad i pročitaj svoje postove i videćeš da si samo za fraksi imala bar pet nuspojava i tegoba. Za druge da ne spominjem. Ko da te krivi, izgubila si bebu, i bar mi koje smo kroz to prošle znamo kakav je to strah i neizvesnost, ali kod tebe to poprima ozbiljne razmere. 

Doza od 0,3 koju si primala je skoro pa - ništa. Preslaba je i daje se zaista kod najblažih slučajeva, dok kod ozbiljnijih ne pomaže. Dr ti je verovatno povećala dozu na 0,4 (to sam ja primala) jer želi da se pokrije i osigura. Iskreno, nisi baš lak pacijent, prvo sa čitavom tvojom kliničkom slikom, a zatim i sa strahovima, pitanjima i pretpostavkama. Nijedan dr ne voli da mu se pacijenti mešaju “u posao”. To je uvek bilo tako i biće. Da možeš da malo manje osluškuješ sebe i šta ti sve fali, ali to ne ide tako i ne ide na dugme. Jedno budi sigurna - fraksi ne može nikako da naškodi ni tebi ni bebi, i iskreno bezveze je da pričaš o izvlačenju žive glave od njega kad je reč o tako bezazlenoj terapiji. Tebi deluje strašno jer se bockaš, ali bockale su se tolike žene i pre i posle tebe pa preživele. Ti nikad ne znaš kada se trombofilije mogu aktivirati i veruj da je bolje da si pokrivena, zamisli juriš druge stvari a to te stigne. Zato ćuti i bockaj se i ne kukaj mnogo na to jer to će proći a ti ćeš svoju bebu držati u naručju i sve će ti delovati kao san. 

Jesam bila malo direktna i možda grublja. Ali čitam svaki dan kako sve više toneš i udaraš glavom u zidove, pa sam morala da ti napišem kako mislim da jeste.

k a m , KruelaDeviL, Neon i 4 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne znam Marg, moguce da su druge zene hrabrije ili opustenije. Ja ne mislim bas da je ova terapija toliko bezazlena. Verujem da utice na ceo moj organizam. A jos me je vise strah kako ce biti ako mi ona stalno povecava dozu i sta onda jednog dana kada mi ga samo bude ukinula. Bojim se, imam strahove sta se onda moze desiti. Tromb, plucna embolija, beba mala, dvoje dece jos, hocu li se izvuci..Kako ce se to odraziti na moje kasnije zdravstveno stanje. Da li na duze staze ova terapija ostavlja neke posledice. Ne znam, valjd aje proslo ono vreme kada sma bila mlada i zdrava i mogla da uzivam u trudnoci i ne brinem ni o cemu. Kad procitam tako po forumima kakva pitanja postavljaju mlade trudnice, koliko pojma nemaju o zivotu pomislim blago njima u njihovom neznanju, da mi je njihova glava da se odmorim na bar jedan dan. Sta cu, nije moj izbor bio ovakav, to mi je zivot doneo. Samo mi je stalno u glavi, dr ce uvek naci nesto, postajes pacijent, usao u njihovu masinu. Najbolje bi bilo ici sto manje kod dr, ali ako je moguce, ko je zdrav naravno, ko nije, nema puno izbora. Muka mi je i od dr i od svega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga kam , citam te i vidim da ponavljas non stop istu pricu, pre bebe si isto pisala samo u drugom obliku. I hocu da ti kazem da to sto ti imas nije nista  strasno, to su stvari koje usput treba da odradjujes, jeste da treba sada redovno terapiju da uzimas ali to je jos samo neko vreme. Ti si mlada i zdrava zena.  Nekad te citam i mislim, oko sitnica toliko glavu lupas a ovamo si toliko hrabra da ac odbijes, prepusti se zivotu, zivi danas..otpusti tu rucnu u sebi, ti ne mozes nad svime da imas kontrolu, neke stvari su i sudbinske.  Nemoj me pogresno shvatiti isto udjem u takav krug ali cim primetim vadim se kako znam. Slusaj svoje srce, uskoro ces biti opet mama a sta ce, kako ce biti niko od nas ne zna :babymommy:

Neon i miliccam volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao zene, ne vjerujem da ima iko koga ja poznajem, jer sam bila aktivna ovdje prije 3 godine( u prvoj trudnoci).

Sada sam opet saznala da sam trudna. I pratim tekstove, ali ne piskaram puno, jer je sve sa Fraxijem postalo rutina. 

Eto ukratko- MTHFR i Pai - 1 sam heterozigot, ja sam od onih blazih trombofilija. 

Primam Fragmin 2500 IJ. 

 

Ali zelim pisati dragoj Kam, procitala sam nekoliko postova, i iskrwno moras se malo smiriti. Ali zaista. Moje misljenje da si panicar. 

E sad ovako, ja sam doktor farmacije, zelim ti oruziti pomoc, ali atrucnu pomoc, da ti objasnimda ovo nihe terapija kakvom je ti smatras, ovo sto mi primamo je niskomolekularni heparin, i nece ti ga niko prekinuti odjednom, i nakon porodjaja ces ga primati mhesec dana ali tada zbog sebe, i rizika od plucne ili venske tromboembolije. Sada ga primas zbog bebe, i njenog zdravog razvijanja, koje zavisi od tvoje cirkulacije tj.prokrvljenosti. 

Sada me zanima zasto si ti ovoliko isprepadana? 

Vrtoglavice su ti od drugog stanja, nisu od lijeka. 

Sve smo mi u nekom strahu, ali toliko pitanja i strahova ti samo moze skoditi. 

Pitaj ti dr sve sto te zanima, imas puno pravo! Ali ono sto ti kaze je validno, ipak je to dr. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Andjelcicc, dobrodosla nazad. I ostani molim te na ovoj temi. :) Priicno je pusto. Hvala ti na podrsci. Isprepadana sam prilicno. Citajuci uputstvo za Fraksiparin svasta sam procitala. Pored toga imam i prolaps mitralnog zalistka, pa ne znam utice li na to. A ono sto me najvise brine je moja anemija, koja je u trudnocama jako izrazena i nekako imam sumnje da je ona proslog puta bila razlog zbog kojeg sam izgubila moju bebu. Bojim se da mi se isto scenario ne ponovi, taj strah je prosto jaci od mene. Kako si ti prosla sa terapijom prosli put, koliko su ti cesto povecavali dozu? A posle porodjaja, jesi li isla nakon toga na kontrole kod hematologa?
Venera, hvala ti draga na recima utehe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja ne znam cijelu tvoju pricu. Samo nekoliko postova unazad citam. 

I paracetamol ima niz interakcija, kontraindikacija i nezeljenih reakcija a najbezbjedniji je lijek. 

E sada, heparin ne povezuj sa anemijom, vec mi reci sta pijes za anemiju, i koliki ti je HGb i Fe? 

I koji si mjesec? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hemoglobin mi je trenutno 95. Od pre dva dana pijem Referum 2x1. Prvo mi je dr prepisala Tothemu, ali sam nekako u isto vreme dobila problem sa stolicom, sto sam pripisala leku. Medjutim ispostavilo se da se nastavilo i posle prekida leka, tako da verovatno nije od njega bilo, samo slucajnost. U isto vreme mi je dr opste prakse umesto Totheme preporucila FeroGuna jer se rastvara u istima i ne prolazi kroz gastrointestinalni trakt. Kada je cula hematolog poludela je, kaze da to nije lek vec suplement, da ja moram moju anemiju ozbiljno da lecim i da ne dozvolim sebi da zavrsim na transfuziji. Inace kuburim sa anemijom celog zivota, uvek je negde na donjoj granici 110-118, ali u trudnocama pada oko 100 ili cak i manje. Uredila sam ishranu koliko sam god mogla posebno od kada me je hematolog naplasila transfuzijom. Kuvam junece corbe od kosti, jedem junece snicle, dosta paprike, kupusa, smutije od svekle, sargarepe, jabuke, limunadu, ovsene pahuljice sa suvim grozdjem, bademe, orahe, koprivu sa jajima ili kao kapamu sa zeljem, pijem maticni sok borovnice i pijem organski kakao. Uz to taj Referum i folnu. Ne znam stvarno sta bih jos mogla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Inace, vrlo mi je cudno nesto sa rezultatima. Pazi ovako: 16.08. Hgb 106 (privatna laboratorija), 20.08. 103 (ista privatna laboratorija), pa onda 4.09. Hgb 109, Fe 18.3, sto uopste nije lose (dom zdravlja), a posle samo nedelju dana Hgb 95,4 (hematoloska ambulanta u klinickom centru, ovo bi trebalo da je najtacnije). Nije da ne verujem da nije tacan rezultat, slicni su mi rezultati oko 95-98 bili i u prosloj trudnoci, samo se pitam koliko je opasno da budu tolikolosi. Gde je granica kada anemija postaje patoloska i moze da naskodi bebi.

Inace sam 9. nedelja. Na poslednjem ultrazvuku beba zuri neki dan. Moze li da bude zbog bolje prokrvljenosti sada kada primam F?

Izmenjeno od strane k a m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A reci mi zasto toliko cesto vadis krv? 

To su male razlike izmedju laboratorija. To ne treba previse da te brine. 

 

Naravno da za Hgb 95 ne moze suplement, iskljucivo lijek- i Heferol i Ferrum lek su odlicni. Tothema hoce da izaziva opatipaciju i malo je teza. 

Uz proizvode gvozdja je obavezan Vitamin C(uzmi neki od boljeg proizvodjaca Solgar, Natural Welth ili Jameison).

Vitamin C poboljsava resorpciju gvozdja jer sprecava njegovu oksidaciju iz Fe2+ u Fe3+ oblik, koji nije lako resorbiv u organizmu.

Kod bilo kog oblika anemije mnogo teze se postize bilo kakav efekat bez vitamina C. 

k a m voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim trudnicama :)

Evo da se i ja javim, na Clexanu sam vec 3 mjeseca, od početka trudnoce su me pratil smeđe mrlje i blago krvarenje koje potraje par dana i nestane, sad mi se opet pojavilo nakon duze pauze, da li se i vama to dešava zbog fraxipirina, iza mene je jedna kiretaža pa me malo panika uhvati svaki put kad se iscjedak pojavi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao zene, ne vjerujem da ima iko koga ja poznajem, jer sam bila aktivna ovdje prije 3 godine( u prvoj trudnoci).

Sada sam opet saznala da sam trudna. I pratim tekstove, ali ne piskaram puno, jer je sve sa Fraxijem postalo rutina. 

Eto ukratko- MTHFR i Pai - 1 sam heterozigot, ja sam od onih blazih trombofilija. 

Primam Fragmin 2500 IJ. 

 

Ali zelim pisati dragoj Kam, procitala sam nekoliko postova, i iskrwno moras se malo smiriti. Ali zaista. Moje misljenje da si panicar. 

E sad ovako, ja sam doktor farmacije, zelim ti oruziti pomoc, ali atrucnu pomoc, da ti objasnimda ovo nihe terapija kakvom je ti smatras, ovo sto mi primamo je niskomolekularni heparin, i nece ti ga niko prekinuti odjednom, i nakon porodjaja ces ga primati mhesec dana ali tada zbog sebe, i rizika od plucne ili venske tromboembolije. Sada ga primas zbog bebe, i njenog zdravog razvijanja, koje zavisi od tvoje cirkulacije tj.prokrvljenosti. 

Sada me zanima zasto si ti ovoliko isprepadana? 

Vrtoglavice su ti od drugog stanja, nisu od lijeka. 

Sve smo mi u nekom strahu, ali toliko pitanja i strahova ti samo moze skoditi. 

Pitaj ti dr sve sto te zanima, imas puno pravo! Ali ono sto ti kaze je validno, ipak je to dr. 

Andjelcic zemljakinjo, secas li me se :) ? Bile smo trudne istovremeno. Drago mi je sto si opet trudna, zelim ti svu srecu. Ti bese imas devojcicu? Fragmin je super, jesi li ga i proslog puta primala? Ko ti je hematolog sad? Znas da Dapcevicka radi i privatno?

Andjelcicc voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.