Treći trimestar

odgovora

Objavljeno

Bubu2, sve njih treba rasterati i ostati sama sa bebom. Noću je i muž tu. Frka je prvih nedelju dana. Svekrvama i mamama reći ako žele da pomognu da pošalju šerpu sa ručkom. 

I kad konačno ostaneš sama sa bebicom, i smirena, mleko će poteći. 

Ja sa drugim detetom nisam vodila računa ni o razmaku između podoja. Sisao je kad je hteo. A bilo je : " Budi ga!", "Moja deca su sisala u 3,6,9,12h".

Insistirala sam da se ne uvodi čvrsta hrana pre 6 meseci. Zamislite komentare na to! "Mi smo uvodili jabuku sa 4 meseca", "Prvi put čujem da se bebi ne daje ništa"... itd. Itd... a dete napredovalo samo tako, imunitet odličan i kasnije u vrtiću, problema sa zdravljem nismo imali do sada, a sad ima 8 godina ( da kucnem u drvo).

I još jedna stvar koja nije zanemarljiva, ja sam posle 6 meseci skinula sve kilograme koje sam dobila u trudnoći( oko 20), i još 2 kg više, bez frustracija i izgladnjivanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja samo da pruzim podrsku za dojenje necu puno pisati posto nisam uspela u dojenju nazalost jedino sto mogu da kazem je da ne kupujete dohranu unapred nego na siku bebu moji su svi troje u pocetku samo sisali ja sam opet imala taj problem da sam odmah imala dosta mleka u pocetku im je to bilo previse pa sam se cedila posle im je bilo taman i na kraju im je bilo malo pokusavala sam sve i cajeve, corbe, voce sa puno soka cedila se posle svakog podoja da podstaknem stvaranje mleka sisali su non stop ali nista ne znam kao da mi te zlezde nisu dovoljno razvijene mozda jer sam bila jako mlada nemam pojma a treci put nazalost nisam uspela zbog rana koje su se zagnojile u mleku je bilo gnoja uzas pa sam dobila i osip lecila se nije smela moje mleko u tome mi je i nestalo jako me je sve to potreslo i sad me grize savest svaki dan. 

Bitno je da beba uhvati i deo areole ne samo bradavicu namestite se udobno brzo cete nauciti bebe znaju sta treba da rade ako mozete da platite iskusu patronaznu ili babicu mozda vase majke ili svekrve znaju neku da dodju dva tri puta kad stignete iz porodilista da vam na miru objasne i pokazu tehniku dojenja.Ne slusajte svekrve, majke one su ucile drugacije samo im kazite vi ste imale prilike odhranile ste nas hvala vam ali ovo je moje dete i moja prilika radicu kako mislim da treba.

Bubu 2, Ragdoll85, Mamino i 1 ostali volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi i danas poranili:rolleyes: a beba samo mlati.

Meni su prve dve nedelje posle porodjaja bile grozne. Boli rana, beba imala zuticu pa zaspi kad god sisa, (dva meseca samo sisao )pa ta neispavanost, pa jel pupak dobro...jos hormoni drmaju. Ma katastrofa. Al proslo je. Posle sam se ja kajala sto nisam bila uporna u dojenju, al sta da radim. Pametni uce na tudjim, budale na svojim greskama. Zato sam kasnije gnjavila svaku novu mamu da istraje, tako da sestra i jedna drugarica kazu da nije bilo mene da ih gnjavim da bi odustale. Sad citam Ragdoll i vidim kako je kod nje to izrazenije da se nervira sto nije istrajala, valjda sveze sve. Ne gledam na to vise kao na neuspeh, jednostavno neiskustvo i strah da je gladan su pobedili. Naravno da je najbolje kad sisaju. I zbog njih i zdravlja, a i iz prakticnih razloga. Nema da se sterilise sta, uvek podgrejano, uvek sveze i dostupno gde god da ste. Ali opet i da ne sisaju, nije smak sveta. Ti saveti mi ne smetaju, to uvedi mu dohranu, gladan je. To mi je i ok. Meni vise idu na zivce sa forsiranjem da se ch uvede sto pre. Pa kad krenu, sta ce mu faliti. Pa tad bih vristala. Zasto bih htela da znam sta ce mu faliti, ako proba pasulj sa 4-5 meseci. Pa nije u eksperimentu. Ili sa forsiranjem kravljeg mleka. Prvo sto ima dohrana prilagodjena za bebe. Drugo, sto obicno roditelji pusaci mi krenu drobiti kako nema svako para da kupuje dohranu. A za cigare i kafu u kaficu imaju?  I glavno kako su nase babe? E tu vristim. Sta kako su babe? Pa dojile ih druge zene iz sela sto su imale bebu. Nisu ni imali flasice da bi im uvalile kravlje. E vec generacije nasih roditelja, malo naprednije, e njih su rokali sa svim i svacim. Od mleka, przenog brasna, pelene natopljene u belo vino itd. I sta im fali? Nema sta ne fali. Ne znam ko nije hronicni bolesnik ili ima neku cudnu alergiju koju ne znaju odakle mu. 

Ju sto se raspisah, al ponelo me :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo jedan savet od nekog sa iskustvom,ali sa one druge strane.Udaljite svekrve,majke,i ostale koji voje da se mesaju.Sa vasom bebom se opustite,lezite,neka beba lepo uhvati areolu i dojku.Ako ne otvara lepo usta,strcnite joj malo mleka,stipnite za nosic ili prstice na nozi.Ako je beba uznemirena i place,prvo je umirite pa tek onda podoj.Budite je cesce,prvih mesec dana na tri sata,pogotovu manje bebe jer se one brzo zamore.Neka vam doji bar 10-15min aktivno na jednoj dojci.Naravno potreebno je vreme da beba uhvati ritam i da se prilagodi svojim potrebama.Beba "skolski" porodjajnu kilazu treba da vrati do 21-vog dana zivota.Kada vam dusebriznici kazu da nemate dovoljno ili nije hranljivo mleko,slobodno im recite da beba ne place samo kad je gladna.Mozda je mokra,mozda je muci stomacic,mozda joj smeta neciji parfem,mozda joj je toplo,i jednostavno nervozna jer je i njena mama nervozna.Eh da,i pokusajte da vam beba podrigne nakon svakog podoja da bi smanjili pojavu grcica!

Izvinavam se na dugom postu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala puno zenske na odgovorima.. Dojenje je izgleda kod svih skakljiva tema.. 

Oni u porodilistu krenun s dohranom..tu mi nemamo izbora. Onda pocnes da dojis i shvatis da tu jedva ima tri kapi.. 

Moj bebac ima osam dana sad.. Imam rane..uzasno boli..ali svaki put ga stavim na grudi u nadi da sto vise dojim bice vise mleka..dohranu dam tek posle dojenja. Da bih videla koliko zapravo inam mleka izvukla sam pumpicom po pola sata svaku dojku iiiiiiii verovale ili ne sveukupno bilo je jedna kafena kasicica mleka :( Nemate pojma kako sam se razocarala i koliko sam se rastuzila.. Majcino mleko je majcino mleko...ja sam ga pila..moj suprug ga je pio..zelela sam da i moje dete odrasta na tome..

U svakom slučaju ja cu nastaviti..bar u ovih prvih mesec dana na svakih dva sata prvo dojenje dok god ne pocne da vristi jer nema vise pa onda dohrana..

Citala sam da stres moze da "presece" mleko.. Ja sam otisla na prirodni porodjaj.. Organizovali smo da i muz prisustvuje..da presece pupcanik..uz mene je sve vreme bila doktorka koja mi je vodila trudnocu..kao sto vidite sve sam organizovala ko na filmu..al zivot nije film..posle celog dana mucenja na stolu uradjen mi je hitan carski..kad sam se probudila receno mi je da smo oboje dobro i da je beba tri puta imala pupcanu vrpcu obmotanu oko vrata.. Aj sto su me izmrcvarili satima..al taj stres da je nesto moglo da krene po zlu..pa onda sve boli..placem i od bola i od traume...Mozda mi se organizam zbunio..mozda je od straha..ne znam..mozda ce vremenom krenuti mleko..mozda..mozda..mozda..

 

merima i Doroty volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Crnatackice,dodji u nase caskaliste :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nadjo, ako je tako kako si napisala (kratko e) onda i jest kao majusna :D

Meni zvuci prelijepo sa dugim e, al ko me pita:D

Da znas da ti zavidim na tom drustvu :) kod mene nikakvog pomaka po tom pitanju, sve povrsno :mellow:

To nije kratko, to je dugouzlazni akcenat :D Mislim, mozda je kod vas Bosanaca drugacije, sta ja znam, ipak mi nemamo isti jezik :lol: Da znas da je super imati drustvo, meni srce puno. Je l' tebi cerkane ne idu u vrtic/skolu, nisi uspela da se zdruzis sa nekim mamama?

Crnaaaaaaaa, nemoj da se cedis i da to racunas u merilo kolicine mleka...to sto iscedis ne znaci apsolutno NISTA! Mleko se stvara dok beba sisa, nisu ti bre sise rezervoar :) Ja sa mladjom nisam mogla da iscedim ama bas nista, a dete napredovalo po 1500g mesecno samo na mom mleku...joj sto bih ja mlatila to osoblje sto nista ne objasnjava...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Crnatackice, jeste skakljiva tema zato i kazem da se pogresno promovise, pa napravi dodatni stres. I tako dodjemo do zacaranog kruga. Zelim ti da uspes u svojoj nameri :wub:

Neonatologija u porodilistu je ocajna, kod nas su oni zaduzeni za dojenje. Bebe su odvojene i samo ih donose na podoje u tacno odredjeno vreme, nakon pola sata ih pokupe i to je to. I naravo nakon toga im daju dohranu, od prvog dana.

Drage dame, hvala vam puno na odgovorima,bas imate korisne savete. A ja imam jos pitanja. Kako mama treba da se hrani tokom dojenja? Vise me interesuje sta treba izbegavati? Naravno svi pricaju svoju pricu. Neki kazu sveze pomorandze obavezno, neki kazu ne nikamo sveze voce. 

Ragdoll85 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E vala i ja koja nikada nisam posebno vodila racuna o tome sto jedem dok sam dojila( i jos uvjek dojim) znam da treba izbjegavati pomorandze;-)
A za ostalo ce ti druge zenice reci.
Jaka i zacinjena hrana, mahunarke i citrusi - toliko je meni poznato. Da to treba izbjegavati, na pocetku.

Bubu 2 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni su pomagali sokovi iz tetrapaka Lavita, svaki put kad mi se smanji količina mleka. Od njih mi je nadolazilo mleko. Mada, verovatno postoji i neka zdravija opcija.

Bubu 2 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To nije kratko, to je dugouzlazni akcenat :D Mislim, mozda je kod vas Bosanaca drugacije, sta ja znam, ipak mi nemamo isti jezik :lol: Da znas da je super imati drustvo, meni srce puno. Je l' tebi cerkane ne idu u vrtic/skolu, nisi uspela da se zdruzis sa nekim mamama?

Nadjo, da ga 'bes, al ja se sjecam samo kratkog i dugog i kratki bi trebala biti kosa crtica a dugi vodoravna :D

Idu, al il sam ja na'rkana il su one, ne znam do koga je :unsure:

ma ovdje je inace sve nekako hladno, povrsno, i mi nasi, i svedjani :unsure: mislim svi su ljubazni ovako na ulici, al svako nekako gleda da ostane na tome.

MatroNadja voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A uzlazni i silazni? ;)

4 akcenta postoje u jezicima sa naseg podneblja. Mmazo bezala si sa casova, priznaj. :)

MatroNadja, Margaritta i merima volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A uzlazni i silazni? ;)

4 akcenta postoje u jezicima sa naseg podneblja. Mmazo bezala si sa casova, priznaj. :)

Svejedno, suti, nemoj glasno :D

To je kad udjes malu dublje u problematiku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ma hajde bona, jos ti ni Sinana oprostili nismo.

Nije mi svejedno. :D

Jooooj,,, izvini, nisam znala da si mu fan :P:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mamino, nemoj, molim te, te sokove da pijes. Oni su kod nas 'oznaceni' kao najgori od svih, jer se za neke male pare kupuju ona velika pakovanja.
Ne nadolazi ti mlijeko od toga sto u njima ima nesto korisno, naprotiv, nego zato sto unosis tecnost.

Ne budi blesava kao ja. Kad se samo sjetim.koliko sam decilitaral( ili mozda litara:-) mlijeka popila kad sam se prvi put porodila, bozemesacuvaj, sve rad toga da bih imala mlijeka dovoljno za bebu hahaha tako mi govorahu mama i sveki, a ja mlada i neiskusna pa ih poslusala:-D

Mamino, mama maza, Bubu 2 i 2 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Znam snowwhite :D to je bilo pre 8 godina dok su sokovi bili na koliko -toliko ok glasu. Sad ne znam šta bih umesto toga. Meni su oni stvarno pomagali verovatno i zbog mnogo šećera. Govorim u početku, dok ne krene mleko baš baš. Posle nema potrebe za ovakvim "bombama".

Bubu 2 i snowhite volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam posle porodjaja pila sok od jabuke, bez trunke secera i vode. Same jabuke. Preukusno! Tata mi to kupovao, 6l mi trajalo dva dana:). Tad je i bilo mleka, al kad je bilo "slabo":rolleyes:.

Nego gegave, kakve ste mi ovih dana? Ja sam juce malo prosetala i nisam se ni umorila nesto, bas mi prijalo. Al zato mirisi...ju kad nisam pala. Valjda bilo oblacno pa ljudi misle da ne treba da se kupaju, otkud znam. <_< Sinoc bili na rodjendanu, dusu posle torte izrigala. Krece opet gorusica. Na kraju sam u krevet otisla popivsi samo solju hladnog mleka. Sad cemo do pijace. Prosli put kad smo bili vidim majice po 400 din, pamucne. Taman mi sve moje kratke.;)

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobro jutro! Ja poranila jutros u 6.30h, otpratili ćeru na rekreativnu, pa mi sve neobično bez nje. Pravim plan, šta ćemo i kako ćemo da spremamo. Za mleko, tj. nadolaženjemleka, ne zaboravite bozu, a ko je iz Bg, najbolja je u poslastičarnici kod Pelivana. Meni je to baš pomagalo. Oba deteta dojila, ćeru do 16 meseci, a bata sam odbio sa ravno 12 meseci. Inače, naravno da nije bilo lako, ali nije ovde tema za to. Samo istrajnost, upornost i volja, želja. I naravno odbaciti negativne komentare :-) 

Bubu 2 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za mleko...ja sam se mucila do 4tog meseca povremeno sa dohranom..tad sam se iznervirala i kupila u zdravoj hrani piskavicu i u roku od 24h smo izbacili dohranu..sisao je 2 godine

Bubu 2 i Mamino volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mame kako ste danas? Kako podnosite toplotu? 

Mi se pripremamo za krečenje cele kuće, pa se bojim kako ću ja to sve izdržati. Inače volim sama sve da radim. Ne volim pomoć, pogotovo od mame i svekrve. Radije bih angažovala neku spremačicu. Kakva su vaša iskustva?

shana voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mame kako ste danas? Kako podnosite toplotu? 

Mi se pripremamo za krečenje cele kuće, pa se bojim kako ću ja to sve izdržati. Inače volim sama sve da radim. Ne volim pomoć, pogotovo od mame i svekrve. Radije bih angažovala neku spremačicu. Kakva su vaša iskustva?

Mi smo odradili krečenje stana i sredjivanje terase i poubacivali još neki nameštaj...Tačnije to su odradili moj muž i njegovi roditelji, ja sam bila kod mojih dok su sve završili, a posle su mama i svekrva sve sredile :)

Srećom, pa su obe opuštene i ok likovi inače bih verovatno i ja unajmila nekog da to prečisti, jer nije imalo šanse da sama sve odradim, jer čim malo duže nešto radim počinju mi bolovi u pubičnoj kosti i ne mogu da se mrdnem. Doduše, zahvaljujući Svejedno, počela sam da pijem mg i to mi se sve smanjilo i sad funkcionišem normalno. Mada verujem da bih i da mi je bilo bolje uhvatila njih dve da to srede :D

Ionako žele da pomognu, naravno da nije bilo kao da sam ja to uradila, ali sam samo doradila posle ono što one nisu uradile kako sam ja mislila :) 

svejedno i Mamino volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Svejedno koliko magnezijuma treba piti? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Neco, ja pijem mg direkt u kesicama od 300mg, a vidim da neko pije i od 375mg. Mislim da je ok od 300-400mg dnevno. Najbolje da pitas dr, iako je zaista opstepoznato da je mg dobar i van trudnoce, a posebno u trudnoci i posle. Jedino treba pitati u apoteci koji je pogodan za trudnice, jer ih ima u raznim oblicima, pa su i pomocne supstance drugacije.

Jos da kazem, ako neko bude kupovao piskavicu, moze da se desi da prodavci kazu da nemaju, jer je neki znaju pod nazivom grcko seme ili grcka detelina. I ona zaista podstice laktaciju. Bitan je unos tecnosti, a ne neki sokovi boze nebuloze ;)

Caj za dojilje od komoraca, anisa i kima je dobar, za smanjenje grceva kod beba. Moje oboje dece nisu imali grceve. Kupovala sam Josif Pancic cajeve, odvojeno, ove tri navedene vrste i mesala ih. Pila sam ih tokom prvih meseci dojenja.

Hvala na paznji. Laku noc. ;)

macka maza voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.