Opasnost listerije u trudnoći

odgovor

Objavljeno

"Listerija je bolest koja nas vreba na svakom koraku, možemo je dobiti svakodnevnim konzumiranjem hrane koja nije ili dobro oprana ili nije dovoljno skuvana.

Posebno je opasna u trudnoći."

*****************

Utjecaj listerije na trudnicu i dijete

Najvjerojatnije, listerija neće uzrokovati opasne posljedice po vaš život, ali postoji i ta mogućnost. Osobe s oslabljenim imunitetom te novorođenčad i starije osobe osobito su osjetljive na teže posljedice i komplikacije uslijed bolesti, kao što su krvne infekcije ili meningitis.

Treba biti oprezan jer se ozbiljne posljedice mogu javiti u razvoju vaše bebe, osobito ako niste odmah liječeni. Listerija može pogoditi posteljicu, plodovu vodu i bebu te uzrokovati spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta.

Zaražene bebe koje prežive rađaju se prerano. Većina njih rodit će se bolesna ili će se razboljeti nedugo nakon rođenja, s problemima koji mogu uključivati krvnu infekciju, otežano disanje, temperaturu, rane na koži i meningitis. Ponekad neka novorođenčad umre od te bolesti, a dio ima dugotrajne posljedice.

Simptomi listerije

Možda ih nećete ni primijetiti. Neki ljudi uopće nemaju simptome. Drugi pak imaju temperaturu i simptome gripe, kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima ili mogući gastrointestinalni problemi. Ako infekcija napadne centralni živčani sustav, može doći do jakih i teških glavobolja, ukočenja vrata, smušenosti, vrtoglavice ili čak grčeva.

Želučani problemi, ako ih dobijete, u većini slučajeva pojavljuju se unutar 48 sati, a ostali uobičajeno tek nakon 2-6 tjedana nakon zaraze. Kako biste bili sigurni bolujete li od listerije, morat ćete izvaditi krv.

Liječenje

Prepisat će vam se antibiotici koji će smanjiti infekciju i mogu pomoći u zaštiti vaše bebe. Ultrazvukom će se provjeriti je li problem riješen i kako napreduje vaša beba.

Preventivne upute:

* Dobro prokuhajte sve vrste mesa, piletinu i ribu. Meso se mora kuhati na temperaturi najmanje od 71°C ili 82°C. Kuhajte sve dok meso više nije iznutra ružičasto. Riba se kuha dok iznutra ne postane tamna. I ne probavajte jelo sve dok nije zgotovljeno.

* Nemojte jesti hladne nareske i delikatese, paštete ili mesne namaze, smrznutu dimljenu ili ukiseljenu ribu dok god nije prokuhana. Iako su hrenovke prethodno kuhane, kod pripreme ih ipak prokuhajte.

* Podgrijavajte hranu do prokuhavanja

* Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode koji nisu pasteriziani. Nemojte jesti mekane sireve kao što je feta, brie ili camembert, osim ako na deklaraciji piše da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka. Bijeli mekani sir, ricotta, krem sir, tvrdi sir (cheddar i parmezan), kao i mliječni proizvodi s kulturama smatraju se uglavnom sigurnima. Uvijek na deklaraciji provjerite je li proizvod rađen od pasteriziranog mlijeka.

* Temeljito operite ili ogulite svo voće i povrće prije jela

* Pohranite nepripremljeno meso odvojeno od povrća i kuhane hrane

* Nakon obrade nepripremljenog mesa, neopranih proizvoda, piletine, morskih plodova, hrenovki, delikatesa i prije uporabe opranih proizvode ili kuhanog mesa operite stol, noževe, posuđe, pribor i ruke toplom vodom i sapunom da ne kontaminirate drugu hranu.

* Potrošite hranu s kratkim vijekom trajanja što prije, osobito ako ste je otvorili. Datum se odnosi na neotvorene proizvode.

Naposlijetku, kao osnovno pravilo zaštite od zaraze različitim organizmima, neka temperatura hladnjaka bude 1-5 °C, a zamrzivača najmanje -17. Koristite termometar na hladnjaku za provjeru temperature. Pazite, listerija je otporan organizam koji može preživjeti i niske temperature.

Prevela: DanijelaA

Izvor: Babycenter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.