Pamučne pelene

odgovora

Objavljeno

Hajde sad svi neka spuste malo loptu.

Ko nema ništa pametno da kaže na ovu temu, molim da se suzdrži od suvišnih komentara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sve ovo sto sam napisala je jako pametno,tako da mogu samo sebe da citiram :D .Moji komentari nisu suvisni,sem onoga sa buzdovanom. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ma glupost, napravili ste slona od misa , od kad je to zabranjeno razlicito misljenje ?!

ili je cim je razlicito , odmah i glupo ?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nije zabranjeno dati svoje mišljenje, ali nije isto izneti ga i ironično ili sarkastično pisati o tuđem, a podvesti to pod humor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ajde nadji mi jedan moj post ispunjen ironijom i sarkazmom ? Ja sam sad sve unazad citala eto sebe da proverim , jer znam da nisam pisala ni ironicno ni sarkasticno i nisam nasla , bas me zanima gde vi to vidite ?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Koliko ja vidim, ova tema se ne zove "Hvalospevi platnenim pelenama", tako da ne vidim zašto svako ne bi mogao da iznese argumente za, ali i protiv ovih pelena. Ja ih smatram dobrim rešenjem za decu koja nisu tolike peke kao što je moje dete koje vrišti da se presvuče nakon što se jednom upiški. Probala sam mu jednom staviti one obične pamučne pelene, ista stvar. Dakle, kod mene ne bi bilo nikakve uštede jer bi mi u startu trebalo 40-50 komada. Isto, za decu koja imaju osetljivu kožu, dakako da su bolje rešenje nego sintetika. Praktične nisu, za mene bi bile skuplje, tako da ih ne koristim. Nemam ništa protiv da se koriste, kad budem imala drugo dete videću kakvo će biti po pitanju učestalosti menjanja pa ću razmisliti i naravno kupiti samo one koje proizvode firme registrovane za to. U one što privatno šiju nemam poverenja.

A istraživanja, nemojte me shvatiti pogrešno, ali mnoga istraživanja su plaćena od strane nekih firmi tako da ih uzimam sve sa povelikom dozom rezerve. Takođe, treba uzeti u obzir i vreme kad se počelo sa masovnom upotrebom jednokratnih pelena, koliko je vremena prošlo otad i mogu li se slučajevi steriliteta dovesti u vezu s tim? Razmišljajte malo i o tome. Ne kažem da je nemoguće, ali mislim da će trebati još godina i godina da se to dokaže. Nemojmo za sve probleme kriviti adaptirano mleko i jednokratne pelene.

C*I*C*A*N*A, majat i B.mama volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne zove se tema Hvalospevi, ali nema potrebe dolaziti ovde i govoriti živele jednokratne pelene i podsmešljivo pisati o platnenim, kao što se ne očekuje da na temi o dojenju neko dolazi i govori živelo AD.

Fascrinirana sam koliko niko ne obraća pažnju na momenat zaštite životne sredine i ne uzima to u obzir kao jedan od značajnih faktora razlike između ove dve vrste pelena. To je tako tužno.

paper_moon i Waterlily volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nice samo bih rekla da ne mora sve što je prošlo sertifikate značiti da je ujedno i zdravo.Recimo brend Coca Cole,to je jedna od najvećih kompanija u svetu.Iskreno Coca Cola je otrov,pored aspartama kojeg niko ne bi trebao unositi,sadrži i ortofosfornu kiselinu.Ja bih se pre odlučila za sok od borovnice,koji moja baka spravlja,a nema ni ISO 22000 niti je prošla HACCP,niti je registrovana firma.

A treba i misliti na ekologiju,ja se evo već godinama borim kao Don Kihot sa vetrenjačama,i po cenu podsmeha,boriću se i dalje.Pa i ako ostanem jedina koja je na toj strani,ne pada mi na pamet da se okrenem većini,jer znam šta je zdravije i za mene i moje dete.Ne mora da znači da ono što većina smatra ispravnim ujedno i jesete.

Na ostale postove nemam odgovor ,jer ja se nikad nisam spuštala na taj vid komunikacije.Barem toliko držim do sebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

O ekologiji namerno nisam govorila ništa, jer se i platenene pelene trebaju oprati, a ako se ne peru pepelom, opet zagađujemo životnu sredinu. O kojekakvim ekološkim deterdžentima ne bih, nijedan nije napravljen od čajeva i mleka, tako da me niko neće ubediti da ne zagađuju.

Smeće bacam u korpe koje su za to predviđene, recikliram sve što se reciklirati može, za kupovinu koristim platnene cekere, a ne najlon vrećice i još da ne nabrajam, mislim da kao pojedinac činim sasvim pristojno za zaštitu životne sredine. Uostalom, ako ćemo već biti ekolozi, hajde da prestanemo koristiti i uloške koji ne propuštaju, pa da pređemo svi na vatu ili još bolje pamučne krpe. Ne znam za vas, ali meni nažalost radno mesto ne omogućava da svakih sat vremena proveravam uložak. Blago onom ko to može.

Nikog nisam ubeđivala da ove pelene ne koristi, objasnila sam zašto ih ja sa ovim detetom ne bih koristila. Ne mora značiti da sa drugim detetom neću.U pitanju je zdravlje i koža mog deteta, tako da ne bih eksperimentisala sa bilo kakvim pelenama koje je bilo ko sašio a nemam pojma o higijenskim uslovima u kojima to radi, makar to bila i moja baba.

Dakle, cele svoje postove baziram ili na sopstvenom mišljenju i iskustvu, ili na mišljenjima ili iskustvima drugih ljudi koje dobro poznajem, ili na nekim činjenicama koje su naučno dokazane. Nikog ne ubeđujem da me sluša, kao što ni ja ne slušam sve što mi drugi govore, ali na forumu ni ne treba očekivati aminovanja već različita mišljenja. Od mene gotovo na ovoj temi, hvala na strpljenju.

C*I*C*A*N*A, majat i vesna13 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nice , upravo sam i ja o deterdzentu i pricala , i jos sto sta , ali ajd sad ...

Nisam protivnik pp samo sam navela razloge zasto sam odustala od njih a ako idemo tom logikom , zar treba Phoenix koja je izraziti protivnik k.mleka braniti da pise na temi "Kravlje mleko" ? Mislim da ne i da su sva misljenja dobro dosla , pa i to sto sam napisala "Zivele jednokratne pelene" , to je moje misljenje i kako rece ti nikog ne teram niti mogu da nateram da ih koristi ako nece . A niko mi nije izdvojio ni jedan moj ironican i sarakastican post? Pa zasto je tudje misljenje tako tesko prihvatiti?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nice ja npr ne koristim te uloške,i odavno sam prešla na vatu.Prvenstveno jer je mnogo zdravije.Ne znam šta je u tome loše.Mislim možemo mi ovdje danima drviti o pp,ali jedno je jasno-zdravije su za bebu.I pampers može platiti ne znam kakva istraživanja,ali ne može reći da su njegovi proizvodi zdravi za bebu,prvenstveno mislim na jednokratne pelene.Ispravite me ako grešim.Kad već pominješ uloške,zamisli kako bi tebi bilo da 2 godine,ili čak više nosiš nepropustive uloške 24 sata,svakog dana.Tako je bebi koja nosi jednokratne pelene.I naravno,ako si više za brend,u svetu postoje i proizvođači pp.Zar ne?Svako ima slobodu izbora,al kao što je rekla Phoenix zamislite da neka žena koja koristi AD mlijeko dođe na temu Dojenje u praksi i kaže živjelo AD mlijeko?Treba samo malo takta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A evo i nekih podataka o tome šta jednokratne pelene sadrže..

NATRIJUM POLIAKRILAT

je superupijajuća supstanca koja se u kontaktu s vodom pretvara u gel

- možete ga naći u obliku komadića poput mekanih kristalića na bebinoj guzi – kod nekih beba izaziva alergijsku reakciju

- nastavlja upijati vodu do 100 puta svoje težine i na odlagalištima

- upija tekućinu i iz bebine kože pa je suši

- izbačen je iz proizvodnje tampona, jer aktiviran određenom bakterijom izaziva Sindrom toksičnog šoka

- ako ga beba proguta više od 5 grama, može biti smrtonosan

    

DIOKSIN

je nusprodukt izbjeljivanja celuloze hlorom, a nalazi se u tragovima i u pelenama

- jedna od najtoksičnijh tvari koje je proizveo čovjek

- sastojak je bojnih otrova

- povezan je s defektima pri rođenju, spontanim pobačajima, genetskim promjenama

- kancerogen je

     TBT

je kemikalija koja se smatra zagađivačem okoliša

- visoko je toksična

- prodire kroz kožu i ima efekt sličan hormonima

- šteti imunološkom i hormonalnom sustavu

- povezuju je sa kasnijom sterilnosti kod dječaka

Pored svega ovoga mislim da je suvišno reći da je deterdžent veći zagađivač.I za okolinu,i za vaše bebe.

Toliko od mene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Smatram da su ove moderne pamucne pelene samo jos jedan u nizu mamipara za mlade mame.

A i cena sve govori...

Ako vec se odlucite da ne koristite pampers, zasto onda ne koristiti pamucne obicne tetra pelene, nas kao i nase majke, bake...?

Koliko se ja secam, idu dve pamucne pelene pa one plasticne gacice. O pranju i peglanju i lakoci odrzavanja obicnih pelena da i ne govorim.

Mnogo jeftinija i isplativija varijanta a isti efekat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ne vidim uopste [poentu silnih prepucavanja niti cemu dolaziti na temu ako te nesto nit zanima, niti koristis, niti planiras koristiti

?

jel to znaci da dolazis da smetas onima koji ih koriste i da nipodastavas neciji izbor?

ne razumem zaista.....

niti vidim cemu vode te prepiske i prepirke, kome to pomaze?

mozda pomaze nekome da ubije visak vremena samo....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Botox ovo je razmena misljenja, ne moze se svi slagati sa necim, ako je tema platnene pelene, onda mislim da treba da ima i za i protiv, svako ima pravo na svoj izbor i misljenje.

Maki-D i C*I*C*A*N*A volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Devojke, ne možemo biti isključivi i reći e te pelene su IDEALNO rešenje i NAJBOLJE. Ni jedne nisu savršene a mi treba da se odlučimo koje pelene najviše odgovaraju našem načinu života (i finansijskom i prostornom ali i mentalnom).

Ja se iskreno nosim sa mišlju da za drugo dete koristim platnene i moji prioritetni razlozi za to su:

1. pre će se otarasiti pelena kad dođe vreme za nošu i

2. zdravije su (ipak morate to priznati i to će vam svaki pedijatar potvrditi)

a to za ekologiju i ostale argumente zbilja nisam imala u vidu i zbilja i ne gledam sa te strane. (tužno je priznajem ali sam bar iskrena ;) )

Razlozi koji bi me pokolebali:

1. "komplikovanost" i moja lična lenjost u održavanju u odnosu na jednokratne pelene (živim u stanu koji je bukvalno kao kockica tako da veš sušim u hodniku a mogu da zamislim na šta bi stan izgledao kada bih morala da imam još jednu sušilicu... kad malo bolje razmislim ne znam gde bi je i stavili :( )

2. ali i finansiranje kupivine

Na kraju sam odlučila da sačekam do 7-8 meseca pa ću onda odlučiti šta i kako.

Maki-D i paper_moon volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Botox ovo je razmena misljenja, ne moze se svi slagati sa necim, ako je tema platnene pelene, onda mislim da treba da ima i za i protiv, svako ima pravo na svoj izbor i misljenje.

razmena misljenja je jedno, tome mi recimo odgovarala neka teba ZA i Protiv, nek vam urednice otvore, pa diskutujte,ovde bi bilo super da se javljaju oni koji ih koriste da savetuju one koji zele poceti sa njima, da se lakse snadju ili jedne druge da upute kako lakse da rese neke nedoumicemislim da malo previse toga podvodite pod razmenu misljenja nije bas to tako, aj sad ja da odem na temu o skijanju i pisem ljudima kako ne podnosim sneg i zimu i kako je more i plivanje zakon?!kapiras?i jos da se zastitim time da ja samo razmenjujem misljenje, razmena je ok, ali tamo gde je potrebna, ovde su ocigledno oni koji su se odlucili ili zele info o pelenama da bi lakse presekli sta ceto sto se ovde radi vec nije razmena misljenja, nego uporno kontriranje tamo gde uopste i nije mesto za to....znaci teme bi trebale sluziti svojoj svrsi i biti od pomoci onima koga zanimaju....radi lakse preglednosti, da bi korisnici mogli naci korisn info, ane da citaju rasprave koje nicemu ali nicemu ne vode....ako mene zanima dojenje, recimo, ja zelim sve o dojenju da saznam i sl, ne zelim da citam o adaptiranom mleku ili kravljem , o njemu cu da citam onda ako od dojenja odustanem, zelim da nadjem savet vezan za dojenj a to ko je za sta, i ko sta preferira, treba da bude posebna tema....ne znam sto je to tako tesko shvatiti....niti sto je tesko shvatiti da ima mama koje zele da koriste ove pelene iz samo njima znanih razloga koje nisu duzne nikome da pravdajui ako je njima ok, i ako se snalaze u tome, ne vidim razlog da neko podrugljivo komentarise necije pozitivno iskustvoprimera radi, ja napisem da su nam pelenice super i dodje pet mama koje iste i ne koriste da me na fin nacin napadnu kako je to gubljenje vremena ili ovo, ili ono.... nije bitno.... ne vidim zasto imate tu potrebu? jel trosim tvoje vreme, ili bilo cije ovde ? novac?ok nisu za vas, vi ste izabrali opciju koja vama odgovara, ali zasto smeta ikome neko kome odgovara neka druga opcija, ako taj neko ima vremena, zeli to, ima finansija za pocetno ulaganje i sl....to je sada vise trpanje u tudju brigu oko deteta nego sto je razmena misljenja i postaje degute, ja tebi necu pisati kilometarski post o bilo cemu sto radis ili ne radis sa svojim detetom, verujem da radis onako kako mislis da treba, onako kako je za vas najbolje, kako se najbolje snalazite i onako kako ste najzadovoljiji,suvisno je ocekivati da svi radimo sve po istom sablonu.....

paper_moon i MatroNadja volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

i izvinjavam se na greskama u kuckanju ili cemu god, dva puta vec menjam post al dzaba, kada ga posaljem on nesto izpermutuje slova, skrati neke razmake izmedju reci i sl....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kamilice da ja pitam tebe nešto: Zašto je tebi stalo,na šta ću ja ili bilo koja žena ovdje da troši svoj novac?Zašto ti ne bi koristila peglu na žar kao tvoja baka,kad već meni predlažeš da koristim pelene koje je moja mama koristila?Ti jednostavno čitaš šta tebi odgovara.Postaviš pitanje,i kada ti ja odgovorim,ti ga ignorišeš i kreneš u nove provokacije.Hvala tebi na savjetu,meni odgovaraju pp,više nemam vremena da objašnjavam zašto.Ana je navela lepe razloge zašto bi ona koristila sa drugim detetom,otprilike takve razloge sam i ja imala.

I jedno je razmjena mišljenja,a drugo je ponašanje koje su neke članice ovdje pokazale.

Ovo je tema platnene pelene,kome se pp ne sviđaju i nemaju namjeru da ih koriste zaista ne vidim razlog da dolaze i podsmevaju se meni koja ih koristim.Niti da mi govore na šta ću ja svoje vreme i novac da trošim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pre par meseci sam i ja razmatrala i ozbiljno se zapitala da li da pocnem da koristim platnene pelene. I onda sam kuckala na ovoj temi... I onda neke clanice nisu dozvoljavale da se kaze bilo sta lose protiv pp?!

I evo sad opet ista rasprava i ista Marijachi i ista Kamilica. :P

...

izmeneno od strane administratora

....

Niko mi nije odgovorio da li ima neka majka koja koristi pp a ima vise od jednog deteta? Da li ima neka majka koja je probala da koristi pamucne tetra pelene?

Da li ima neka majka blizanaca koja koristi moderne pelene?

Mislim da je sve ovo cisto pomodarstvo i jedan doobar marketing. B)

B.mama , C*I*C*A*N*A i vesna13 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo ja imam dva deteta i intenzivno koristimo samo platnene pelene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo ja imam dva deteta i intenzivno koristimo samo platnene pelene.

Pa naravno kad ih i ti prodajes i verovatno sijes! :D Tebi se isplati. :P

Oba deteta su ti u pelenama? Nemas tikere pa ne vidim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Stariji sin ima 4 godine i naravno nije u pelenama :) , nosio je pampers jer nismo znali za pp, a cerkica ima godinu dana i za nju smo prvo kupili 15 kom. od Naide, a tek kasnije smo poceli da sijemo. Tako da nema govora o isplativosti na taj nacin kako mislis. A naravno da se isplati, to je bio jedan od 2 glavna razloga zasto smo se odlucili za njih. Drugi je naravno ideja o pamuku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Naravno da ti je neko odgovorio.Ja sam ti odgovorila da je moja majka imala tri bebe,pa je stigla da pere pamučne pelene.Ali,naravno ja sam već rekla ti ignorišeš ono što tebi ne odgovara.

I to što sam rekla da su zdravije za bebu je činjenica,nije moje viđenje stvari,svaki pedijatar će ti potvrditi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

backtotopicsmiley.gif

I molim vas bez karakterisanja članova kakav je ko, za to imate temu Igra mišljenja.

Hvala.

paper_moon voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.