SuzzySu

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici SuzzySu

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Novi Beograd

Aktivnosti člana/članice SuzzySu

  1. SuzzySu je dodao/la post u temi Privatna obdanista, preporuke, iskustva   

    Evo, i ja da se upišem

    Dakle, za Zemun ne znam pošto živim na Novom Beogradu, ali evo mog iskustva.

    Moja majka radi kao vaspitačica u državnom vrtiću, i logično, imam vezu. Moja beba za 7 dana puni 15 meseci, a ja moram na posao. Razmišljala sam da li da upišem bebu u državni, ali mi se nešto ta ideja nije dopala, obzirom da znam situaciju među vaspitačicama. Njihova plata je oko 300 evra, te su prilično demoralisane. A broj dece je veliki, tačnije iznosi do 35 u jednoj sobi. Često se dešavalo da vaspitačice u sred zime otvore prozore kako bi se deca prehladila i dolazila u manjem broju. Neke vaspitačice misle da red u grupi mogu postići samo ako viču na decu, nema dovoljno poklanjanja pažnje svakom ponaosob, i često postoje ljubimci medju decom kojima se najviše bave. Naravno, ne kažem da je tako svuda, ali sudeći po iskustvima moje majke koja mi verno prenosi sliku, ja se nisam usudila da pošaljem dete u državni vrtić u kom bi sigurno upalo.

    Našla sam dve bejbisiterke, ali su bile preskupe, pa mi se ni ta ideja nije dopala. Jedna je tražila 500 evra, druga 450.

    Zato sam pre mesec dana krenula u potragu za nekim prihvatljivim privatnim vrtićem koji mi je u blizini. Inače, živim u bloku 63. Našla sam dva. Jedan se zove Alf Kids, a drugi Pčelica Maja.

    Prvo Alf Kids
    Dok sam pretraživala po netu, prvo sam na njega naletela. Nisam ni znala za Pčelicu Maju. Okrenula sam broj, i žena koja mi se javila je rekla: ''Halo. Okrenite me za 2 nedelje, sad sam na odmoru.'' Bilo mi je malo neprijatno, ali kako sam mislila da ne postoji ni jedan drugi privatni vrtić u okolini rekla sam u redu. Nakon dve nedelje sam opet pozvala, i ona mi je opet rekla pozovite me za dva dana. Već tad mi se nije dopalo, ali sam i ovog puta rekla ok. Nakon dva dana sam je pozvala, i ona mi je rekla da dodjem u vrtić, i da će mi njena radnica sve objasniti. Otišla sam istog trenutka u vrtić, koji se nalazi 50m od moje zgrade, i uhvatila me je jeza. Mali stan, oko 50m kvadratnih sa dve prostorije koje su bile mračne. Dva stola za ručanje i igru u sred prostorije za igru, kupatilo metar puta metar, i još jedna prostorija za bebe u kojoj su deca istovremeno spavala. Imala sam baš neki grč u stomaku sve vreme. Ta radnica koja se zove Rada nije čak ni vaspitačica nego pomoćnik vaspitačice, i ona je čuvala decu. Postoji još jedna prava vaspitačica kako ju je ona zvala, ali nje nigde nije bilo. Deca su za užinu imala petit beure, i bilo ih je petoro, od 3 do 6 godina. Vrtić radi do pola 6. Jednom nedeljno im dolazi logoped, i profesorka engleskog. Igraju se u parku ispred zgrade u kom se nalazi pesak, par klackalica i ljuljaski.

    Pitala sam za cenu i ta Rada mi je rekla da sva deca placaju 150 evra, ali da moram da se dogovorim sa vlasnicom. Vlasnica mi je tražila 155 evra.

    Nije da ja tražim neki ekstremno fensi vrtić, ali je sve stvarno bilo ispod mog očekivanja.

    Onda sam se vratila kući i krenula opet u pretragu, i našla vrić Pčelicu Maju.
    Sledećeg jutra, tj. juče ujutru sam je pozvala i sa druge strane je bio vrlo prijatan glas. Dogovorile smo se da odem odmah da pogledam, i otišla sam sa svekrvom. Vrtić se nalazi preko puta Immocentra, i oduševila sam se kad sam ušla u njega. Veliki je, prostran, posebna prostorija za spavanje, posebna trpezarija, posebna čajna kuhinja, posebna ogromna prostorija za igru, posebno mesto za prezuvanje. Sve je svetlo, prepuno igračaka, lepih boja i prijatno. Bilo je desetoro dece, moja beba je najmladja, i odmah je krenula u istraživanje. Najviše joj se dopao tobogan. Imaju i TV u slučaju da deca požele da gledaju crtane filmove. Vaspitačica se zove Jasmina, ona je pedagog i vlasnica. Pored nje radi još jedna vaspitačica.

    Organizovale su se tako da same rade po tri sata, a ostatak vremena (vreme užine, ručka, izlaska napolje itd.) zajedno. Mnogo su prijatne i jedna i druga, i deca su bila vrlo prijateljski nastrojena. Nije bilo agresivnih, nije bilo nikakvih svađa, dreke, vike, što se meni jako dopalo, jer ne podržavam teoriju da je batina iz raja izašla, i smatram da roditelji viču na decu uglavnom zato što su nestrpljivi i imaju probleme. Deca ne moraju da spavaju ukoliko im se ne spava, mada Jasmina kaže da uglavnom svi spavaju kad je vreme za spavanje, jer tako vide jedni od drugih, tako im je zanimljivije, a i izmore se. Ručak im donosi neka agencija koja snabdeva okolne državne škole i vrtiće hranom. Imaju doručak, užinu, ručak i užinu, i sve ukupno košta 150 evra. Igraju se u okolna dva ogromna parka u kojima su svi rekviziti za igru. Redovno dolaze i pedijatar, i zubar, klovnovi i sl. da zabavljaju decu. Beba juče nije htela da krene jer se zaigrala sa dečakom koji je dva meseca stariji od nje, što je meni bilo jako važno.
    Beba moja još uvek sisa, i jako je vezana za mene. Kad smo bili u Alpf Kidsu nije htela da se odvoji od mene, a u Pčelici Maji nije htela da mi priđe

    Da, bila je još jedna žena koja je prebacila dete iz Alfa u Maju.

    Da vas ne davim više, odoh da spremim bebu i kreće adaptacija. Prvi utisci su više nego zadovoljavajući, obaveštavam vas kako će sve teći dalje.
    Pozdrav.