Ksenija 09

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Ksenija 09

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Ksenija 09

  1. Ksenija 09 je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    Moj stariji sin sa 10 mes. nije uopšte pokušavao da puzi niti da ustane, znači sedi i igra se, moje ruke i tako u krug...a bio je veoma krupan,11.600 gr. sa 14 mes.Stavili smo ga u dubak sa 10 mes. kada smo ga i kupili i to najskuplji jer su mu svi drugi bili mali,od 11 mes. vodili za ruke,znači dubak i vodanje.Sa 15,5 mes. se jedan dan podigao sam u krevecu,sledeći dan prohodao a treći propuzao znači sve u tri dana i po dr. je to sve ok.Danas je pametan i zdrav dečak od 6 godina i nema hvala Bogu nikakve deformitete.

    Mlađi sin takođe, nije puzao,nije hteo u dubak više od 20 tak dana ali je bio i sitniji pa mu je sada kad razmišljam možda bilo teško da gura bratov veliki dubak.Prohodao sa 13,5 mes.Obojicu smo ostavljali na podu ili u ogradici da se igraju, ali ne vredi, nisu hteli da se maknu.Saznali smo da im tata nije puzao kao beba.

    Lepo je kada deca od 5-6 mes.propuze a do 10-11 prohodaju,ekstra brzo a i izdržljivo za roditelje.U tom slučaju dubak verovatno i ne trba.Međutim,neka deca genetski uopšte ne puze, ne dižu se,prohodaju sa 14,15 pa i16 mes po dr.moguće i kasnije.To je veoma dug period,tada je po meni dubak neophodan,bar tih 1-2 sata dnevno..Da on donekle odlaže prohodavanje,verovatno 1-2 mes.,ali smatram da ne ostavlja posledice i da je to prenaduvano.Što se tiče položaja tela,glava napred,to imaju sva deca koja nisu puzala bez obzira na dubak (iz ličnog iskustva),jer je glava najteži deo tela a oni nemaju tu potrebnu koordinaciju i iskustvo sa okolinom kao deca koja su puzala,pa se sapliću na svaku i najmanju prepreku.Tako da po meni sve zavisi od deteta,njegove genetike,sklonosti...i ne treba tome pridavati toliki značaj u smislu samo ovo ili samo ono ,deca se puno razlikuju.