anrijeta

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta

    Never

Aktivnosti člana/članice anrijeta

  1. anrijeta je dodao/la post u temi HSG   

    Pozdrav svima,
    Zelela sam da podelim svoje iskustvo, jer sam pre nego sta sam posla na HSG snimanje malo precesljavala forume i na osnovu tih prica i datih trenutnih okolnosti odlucila da idem na snimanje bez anestezije. Tema je poprilicno zardjala pa bi joj dobro doslo novih informacija.
    Dr kod koje ja idem nikad HSG ne radi pod anestezijom. Njena teorija je da to nije neophodno. Zaista nije, sve se prezivi. Ono sto je najvaznije da imate u vidu je sledece- Nikada ne mozete unapred da znate u kakvom su vam stanju jajovodi. Od njihovog stanja zavisi i kako ce izgledati vase snimanje i koliko ce vam bolno ili neugodno biti.
    Kad sam pitala dr da mi pojasni proceduru i objasni da li je zapravo bolna, ona mi je odmah bez okolisanja rekla da je bolna. Po tome sam znala da nije macji kasalj. Kad sam rekla da sam videla da se ta procedura radi u anesteziji, odgovor je bio: da u slucaju kada se primenjuju metode gde se materica fakticki navlaci na deo aparata, za metodu koju ja koristim nije neophodna anestezija. Takodje mi je rekla sledece, nivo bola je srazmeran jakom menstrualnom bolu. Izuzetno je bolno ukoliko su jajovodi bas zacepljeni a ja u tom slucaju obustavljam proceduru, slika nam je jasna i nema potrebe da se maltretiramo. Takodje je dodala da to u mom slucaju neocekuje, eventualno blago zacepljenje.
    S obzirom na te reci, kao i cinjenicu da se nisam na vreme raspitivala za samu proceduru (vec sam popila antibiotike i stavljala vaginalete) i vec mnogo imam uzalud potrosenog vremena i nisam mogla da nanovo trazim i zakazujem i cekam, stisnula sam zube i rekla mozes ti to.
    Mogu zene mnogo toga! Ja za sebe licno ne mislim da sam kukavica, cak naprotiv! Takodje sam verovala da je moja tolerancija bola, tj prag izuzetno visok. Prosla sam kao bosa po trnju. Kolabirala sam. Zasto sam kolabirala ne umem da objasnim. Mozda je tome doprineo stes od toliko iscekivanja i straha pomesan sa bolom. Da kazem da mi je bol bio nepodnosljiv i da imam svest o tome da sam zbog toga kolabirala, slagala bih. Uglavnom levi jajovod je bio zapusen, sad koliko tacno, ne bih znala. Uglavnom, u trenutku kad je kontrast probio taj cep ja sam kolabirala. Samo to stanje i oporavak od tog stanja daleko je gori od bilo kog bola koji sam tokom te procedure osetila. A kolabirala sam tek na koji sekund. Istina je da je bol kao jak menstrualni bol, sustina je sto taj bol dolazi odjednom, za razliku od menstrualnog koji je postepen, i to je npr bilo iznenadjenje. Sama procedura se zaista brzo zavrsava. Da jajovod nije bio zapusen, nista od svega toga ne bi bilo. Dr mi je rekla da joj se nikada nije desilo da joj neko kolabira. Cak je i iznela neki komentar o tome kako to nije ni bilo za ocekivati, ali eto da smo svi razliciti i da su razliciti pragovi ocigledno uz to i da je bas juce radila snimanje dr pacijentkinji i da je sve bilo ok.
    Dakle, drage moje dame, mozete vi to! Mozemo mi mnogo toga! Dan nakon procedure rekla bih sledece, sve smo razlicite i u fizickom i u psihickom smislu. Pitanje se postavlja i koliko poznajete sebe. Bilo mi je grozno, ali da su mi okolnosti iste i da ponovo moram da odlucujem iz iste pozicije, isla bih opet bez anestezije, stisnula zube i prezivela. Savetujem zenama da ukoliko imaju vremena, i nije im zurba zakazu procedure sa anestezijom. Zasto bi trpele jos i to na dugom putu raznih analiza i procedura da biste dobil dete. Treba sebi olaksati gde god je to moguce. Pogotovo one zene koje se spremaju za vestacku oplodnju!One tek prelaze dug proces svega i svacega i nema potrebe da stiskaju jos i ovde zube i tpre jake menstrualne bolove i razmisljaju o tome koliko su im jajovodi zacepljeni.U Frontu imate besplatne procedure sa anestezijom. Podjite do njihovog savetovalista za sterilitet tamo ce vam sve objasniti sta vam treba da biste zakazali snimanje. Ako imate vremena za papirologiju. Ako nemate procesljajte ko privatno radi sa anestezijom.
    Kazu da je bolji uvid u situaciju ako se radi bez anestezije. To mi je rekla setra koja je lekar.  Ako vam je to vazno, stiskajte zube, ne mora da bude toliko strasno..Prezivi se, kao sto vidite! Cak i kolaps svesti.. Ako se odlucite bez anestezije nemojte da panicite i razmisljate negativno, mislim da je to kod mene bilo presudno za razvoj situacije. Imajte u vidu da to nije samo snimanje vec i terapija koja u najvecem broju slucajeva zenama pomogne da ostanu u drugom stanju!
    Srecno!