MakiJana

Član
  • Broj odgovora

    3429
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. Moja pesmica se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Grozne stvari su se uvek desavale. Zahvaljujuci telefonima, netu, mi za to sve sada saznamo. Nemojte biti u zabludi kako je tehnologija donela zlo. Ne, ona mozda pomaze da se to rasiri. Pa svi znamo za stari Rim i bludnicenje sa decom. Pa onda srednji vek i sta se sve tada desavalo. Decu treba cuvati i da, kontrolisati. Nas posao je da ih cuvamo dokle god mozemo.
    Sto se spavanja tice, ni ja nisam za to. Ne mogu dobro poznavati nekog da bih dete bezbrizno pustila celu noc
  2. MakiJana se sviđa post u temi od *Cvrky87* u Drugi trimestar   
    @MakiJana beban jos skakuce po stomaku
  3. k a m se sviđa post u temi od MakiJana u Drugi trimestar   
    Cvrky samo zbog tebe dodjoh na temu. Drago mi je da je malisa jos u stomaku 
  4. zeklica se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Zek moj je dzin, auto, tata, mama... Ali nije da je konstantno to, nego ponekad kao.. Inace dobro smo, raspust sada, sve lepse se igra sa sekom, voli bebu, ne mogu da se zalim. Jedino je jako vezan za mene i neke stvari zeli samo ja da uradim, da ga ibucem npr.. I tako.. Maza je velika. Poslusan je. 
  5. zvezda se sviđa post u temi od MakiJana u Drugi trimestar   
    Cvrky samo zbog tebe dodjoh na temu. Drago mi je da je malisa jos u stomaku 
  6. MakiJana se sviđa post u temi od mama maza u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Jutrooo...
    Vi uveliko u praznicnom raspolozenju  , ja u ispitnom  za koji sat imam ispit za koji sam se spremala do samog jutra i totalno sam nespremna, pred ocima mi magli, ima da zahrcem na ispitu 
    Sama sam sa djecom vec 10 dana, i u tih 10 dana se samo redamo sa raznim virusima i bakterijama...dobro sam ziva 
    Mi imamo ovu veliku kuhinju iz Ikee vec nekih 5 godina. Djeca se posve rijetko igraju sa njom, zapravo dvoje mladjih vole da se penju po njoj. Izvade sudoper i ulaze i izlaze iz nje. Uopste ne sluzi svojoj svrsi  Muz mi je jedno milion puta nabio na nos sto smo je kupili 
    Maleni LUDIIIII za motornim vozilima. Kad smo vani obavezno vuce u garazu po auto da se idemo vozati, ili pak na autobusku stanicu  Ako nismo vani, onda stoji pored prozora, gleda na cestu i nabraja djudjus(autobus), pubi(kombi), tato(auto), mion(kamion i avion), toto(motor) i tako sve sto prodje  presladak je 
    Jos sikimo, 2,3x dnevno. Velika ljubav.
  7. zvezda se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja beba od 6 meseci do godinu dana   
    Izbio nam prvi zub  a krece i drugi
  8. Zone* se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    Tkanu smes. Samo naravno potrebna je praksa. Uvek mozes jednog da stavis u maramu, drugog u kolica npr
  9. Dacha76 se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    Tkanu smes. Samo naravno potrebna je praksa. Uvek mozes jednog da stavis u maramu, drugog u kolica npr
  10. snowhite se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Joj nemoj tako. Ja sam bila ta koja nije smela da spava, ali nisam sa 19 zatrudnela  
  11. MakiJana se sviđa post u temi od Ehinacea u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Cao, bas vam dugo nisam pisala... Drago mi je da pokrecete ovako zanimljive teme. Tek sada kada je Sofija u skoli (drugi razred) vidim koliko je taj uzrast zahtevan i koliko se sve mora pratiti, nadgledati, pricati sa decom jer su izazovi zaista veliki. Sofija voli skolu, lepo se slaze sa drustvom, imali smo srece dobili smo odlicnu uciteljicu. Ona licno je jako odgovorna, cim dodje kuci radi domaci, iz svega zeli da ima pet i zaista radi da bi to i ostvarila. Ja joj uvek kazem da je bitno znanje, a ne ocena, da je ocena posledica njenog zalaganja. Ali naravno vec je krenulo takmicenje izmedju dece, gleda se za svaku ocenu ko je sta dobio...
    Od septembra je krenula u muzicku skolu, tako da je sada tamo prvi razred. Zelela je jos prosle godine muzicku skolu, ja sam rekla da ne moze da krene u isto vreme u obe skole, i mislim da smo super ovako uradili, jer se vec uhodala sa obicnom skolom i taman je posla u muzicku. To je bila njena zelja, ja sam joj rekla moze ako polozi prijemni, jer to znaci da je talentovana, primili su je i za sada je bas zadovoljna. Kupili smo joj klavir, vezba svaki dan i to samoinicijativno. Cesto je gledam, tj, slusam kako svira i mislim se u sebi kako je to lep nacin da se provede vreme, a ne uz neki od ekrana. Nije nam lako da je vodimo, uz to jos igra i folklor, ali naravno za ispunjenje njenih snova tu smo kao roditelji bezrezervna podrska. 
    E sad, osim stalnih zahteva iz skole u smislu domaceg koji ona manje vise uradi u boravku, ali opet mora da se ispegla i kod kuce sta jos treba, ide zapravo mnoooogo zahtevniji deo, a to je njeno ponasanje, odnosno snalazenje u svakodnevnim situacijama, decijim igrama, u odnosima sa uciteljicom, nastavnicima, itd. Samo ucenje je najmanje zahtevan deo da se tako izrazim. Prvo, dogovorile smo se da njoj ne treba mobilni telefon. Onda sam ja sama predlozila da joj isti uzmemo u samo jednoj situaciji, kada je sama u muzickoj skoli, posto ima pauzu izmedju casova pola sata ili 40 min, pa mi znaci da je pozovem, podsetim da ode na iduci cas, ili da joj se javim ako kasnim, itd. I tako smo joj kupili neki najjednostavniji telefon, pripejd, bez neta, samo za pozive i poruke i nosi ga samo u muzicku skolu. Moci ce da ga nosi i u skolu kada pocne da ide sama, sto nece biti skoro. Do tada joj ne treba. Ni tada ne planiram da ima internet. Sve sto joj treba u edukativne svrhe moze kod kuce sa racunara. Kaze mi da neke njenje drugarice kuckaju na viber-u, ja sam joj rekla da ima moj viber, pa neka kucka. Odustala je. :-) Mi u kuci nemamo tablet, ni taj ajped, tv se gleda ograniceno na dnevnom nivou. Kada ga ne gledaju, tv nam je ugasen. Nas dvoje ga palimo tek kada sva deca legnu.
    Dalje, petkom se nose igracke u skolu. E to je pravi cirkus. Ide trka i takmicenje ko ce poneti bolju, zanimljiviju, pa ide prica ko je sta doneo, zelela bi ona isto, itd. Ja sam joj rekla da ne moze sve da ima i ne treba sve da ima i da se za nesto mozemo dogovoriti da joj se kupi. Ali uvek ce biti nesto sto ce opet neko doneti,a ona nece imati. Danas su to igracke, sutra ce biti patike, telefon i ko zna sta. Mora da nauci da savlada zelju da ima sve sto imaju deca iz razreda. Tu se ubih od price.
    Prosli petak situacija-njih 5 drugarica skuplja u dvoristu lisce u kese za likovno. Jedna od njih predlaze da se malko gadjaju sa tim kesama. Umesto da se sklonila i procenila da to ne treba da radi pocinje "igru" sa njima, da bi neke od njenih drugarica pocele jako da udaraju njih ostale. Sofija kada je shvatila sta se desava izlazi iz igre i zali se uciteljici. E sad, bila je tu jos jedna devojcica koja je sa njima skupljala lisce i sklonila se na vreme, tj. razmisljala je i nije htela takav nacin igre. Uciteljica ih je kaznila tako sto su pisale sastav o tome sta se desilo i sta su naucile iz toga. Ja lepo kazem Sofiji da ako svi skacu kroz prozor da ne treba i ona da skace i da je lose procenila, da je igra prerasla u nesto drugo i vise nije igra. Uglavnom shvatila je i rekla mi je da ta jedna devojcica uvek predlaze takve stvari, a ja joj kazem da se malo skloni od nje i da razmisli da li da je prati u njenim predlozima. Tu stizemo do povodljivosti, na kojoj vidim ima puno da se radi...
    I tako mogla bih jos da pisem, i ovako sam vas udavila... Ali eto da znate da svi prolazimo kroz slicne dileme. Sto se spavanja tice, neke roditelje smo vec dobro upoznali i pustila bih je...
     
  12. Dacha76 se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    Mozes da vezes blizance u maramuu. Naci cu ti video
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=967775826712104&id=539663932856631
  13. MakiJana se sviđa post u temi od Margaritta u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Leni, super je kuhinja, meni je to velika želja da uzmem deci. A Anica će od Deda Mraza dobiti to voće i povrće što se secka. 
    Inače, mislim da deci baš ne treba pokazivati kako da se igraju. Deca to najbolje znaju, i to rade savršeno. Ne treba im pokazivati ni kad dobiju novu igračku kako da je “koriste”, i baš tada će nas njihova mašta i kreativnost oduševiti. Današnja deca su tako inertna i nezainteresovana baš zato što se mi u sve petljamo, sve kontrolišemo i stalno ih nadgledamo i zabavljamo. Plus dodajte tome “brzo vreme”, ekrane, manjak slobodnog vremena i manjak dokolice, a višak igračaka i nema šta da nas čudi što deca “ne znaju da se igraju” i što ih sve smara i ništa ne interesuje.
  14. MakiJana se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Ne znam, zanimljivo je i mojoj srednjoj ceri koja ima 9 godina  Mozda je stvar u tome da ne bude previse igracaka u sobici za igranje. Ostavila sam ono sto joj moze biti zanimljivo u ovom uzrastu a ostalo sam sklonila. Ostsvila sam: 2 lutke bebe i njihovu odecu, 2-3 plisane manje zivotinje(pas, macka), ksilofon, daire, klavir, malu slagalicu, komplet za doktore, drveno voce i povrce, tanjirice, serpice i soljice, loptu, bojanke i bojice.
    Kontam da previse igracaka samo stvara konfuziju i dosadu. 
  15. MakiJana se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Zene, kupili smo ovu kuhinju, svaku paru vredi: 
    https://m.ikea.com/rs/sr/catalog/products/art/70306021/
    Danima se igra, "kuva", rasporedjuje, plasticne kuhinje ne mogu da se porede sa njom, ima mesta za tanjirice i serpice. Letos smo joj kupili drveno povrce koje se "sece" pa je odusevljena.
  16. mmaka se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja beba od 6 meseci do godinu dana   
    Medic 
  17. MakiJana se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    Sve je to istina, ja zaradjujem od srednje skole, volim da radim i uzivam u radu. Ali citavog dana biti van kuce a kod kuce te ceka sve sto te ceka...sad vec mislim da nije vredno. Dok su klinci tako mali, posao je rehabilitacija, ali kad porastu pa se obaveze i odgovornost uduplaju...jos kod tebe x3, stvarno je naporno. To je  potpuno drugacije nego kad su mali. Svi idu na spavanjac u isto vreme, potrebe su im drugacije, mentalno i emotivno nisu toliko zahtevni koliko je sve to fizicki zahtevno. Sa vecom decom uzivanje je vece ali i odgovornost je veca:skola, prijateljstva, razgovori o svemu i svaceme, rivalstvo, emocije. Uostalom, videcete  
    Tako brzo rastu, odletece iz gnezda za cas, a ja provodim skoro citav dan se nekim tamo nebirnim ljudima. Malo vremena koje preostane moras da delis i delis i delis. Zato je zwei kinder sistem bio tako popularan decenijama.
  18. MakiJana se sviđa post u temi od iraela u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    ja isto u poslu odmorim....najmrže mi kad dođem kući,pa se tempo podupla
    lakše mi sa 25 tuđih klinaca nego sa moje 2....oni se zaigraju jedni s drugima,a ovese ko tasmanijski đavlići samo počnu fliskati i kreveljiti....
    blažeo proljeće i ljeto i dvorište,ljulje....jedva čekam...ovaj mrak već u pola 5 mi je užas....ništa mi se ne da kad padne,a one tek krenu sa željama i pozdravima...
    makar da je suho,pa malu van u bašču spremim na čeprkanje po zemlji,ali jok,kiša lije već danima....
  19. MakiJana se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Moja mama nije dozvoljavala da spavam kod drugarica, to mi je tesko padalo tokom srednje skole. Svi su nocili jedni kod drugih osim mene. Mm je u istom fazonu kao moja mama  Imamo par prijatelja koji su nam kao familija i kod kojih bih pustila decu, kad budu malo starija, ali mm nece dati  Jesam nepoverljiva ali preterano nepoverenje radja nepoverenje. Proveriti, biti oprezan...
  20. MakiJana se sviđa post u temi od Margaritta u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Ja mislim da su to najlepše uspomene i pustila bih decu da spavaju bez nas kod prijatelja ili rodbine. Mislim da bez pravog poverenja nema ni ljubavi ni slobode, a ja želim da moja deca to, uprkos jezivim okolnostima u kojima odrastaju, koliko-toliko imaju. 
  21. MakiJana se sviđa post u temi od iraela u Ćaskanje roditelja dece uzrasta od 2. do 3. godine   
    moja evo jutros otšmrkala što ju neću upisati na gimnastiku....ne stignem na dupe sjest popodne nakon posla,a već su obje na gasu pa bi ovo,pa bi ono,i sad još trening taj da si na vrat kačim....em ju moramo voziti,em čekati tamo kao diklići sat vremena....ne pada mi na pamet....reko' imaš ples,pa reci prijateljiccama da se one k tebi upišu,a ne da stalno za nekim trčkaraš...
    ovako ide navečer  školu u 7 sati,stigne odmoriti  nakon škole,ponoviti,poigrati se....a da ovo krene,pravac iz škole/s posla po nju,nit se raspakovat nit se spremat....jok mače,prživjet ćeš i bez toga
     
  22. Venera se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Grozne stvari su se uvek desavale. Zahvaljujuci telefonima, netu, mi za to sve sada saznamo. Nemojte biti u zabludi kako je tehnologija donela zlo. Ne, ona mozda pomaze da se to rasiri. Pa svi znamo za stari Rim i bludnicenje sa decom. Pa onda srednji vek i sta se sve tada desavalo. Decu treba cuvati i da, kontrolisati. Nas posao je da ih cuvamo dokle god mozemo.
    Sto se spavanja tice, ni ja nisam za to. Ne mogu dobro poznavati nekog da bih dete bezbrizno pustila celu noc
  23. Earl Grey se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Grozne stvari su se uvek desavale. Zahvaljujuci telefonima, netu, mi za to sve sada saznamo. Nemojte biti u zabludi kako je tehnologija donela zlo. Ne, ona mozda pomaze da se to rasiri. Pa svi znamo za stari Rim i bludnicenje sa decom. Pa onda srednji vek i sta se sve tada desavalo. Decu treba cuvati i da, kontrolisati. Nas posao je da ih cuvamo dokle god mozemo.
    Sto se spavanja tice, ni ja nisam za to. Ne mogu dobro poznavati nekog da bih dete bezbrizno pustila celu noc
  24. KruelaDeviL se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Grozne stvari su se uvek desavale. Zahvaljujuci telefonima, netu, mi za to sve sada saznamo. Nemojte biti u zabludi kako je tehnologija donela zlo. Ne, ona mozda pomaze da se to rasiri. Pa svi znamo za stari Rim i bludnicenje sa decom. Pa onda srednji vek i sta se sve tada desavalo. Decu treba cuvati i da, kontrolisati. Nas posao je da ih cuvamo dokle god mozemo.
    Sto se spavanja tice, ni ja nisam za to. Ne mogu dobro poznavati nekog da bih dete bezbrizno pustila celu noc
  25. k a m se sviđa post u temi od MakiJana u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Grozne stvari su se uvek desavale. Zahvaljujuci telefonima, netu, mi za to sve sada saznamo. Nemojte biti u zabludi kako je tehnologija donela zlo. Ne, ona mozda pomaze da se to rasiri. Pa svi znamo za stari Rim i bludnicenje sa decom. Pa onda srednji vek i sta se sve tada desavalo. Decu treba cuvati i da, kontrolisati. Nas posao je da ih cuvamo dokle god mozemo.
    Sto se spavanja tice, ni ja nisam za to. Ne mogu dobro poznavati nekog da bih dete bezbrizno pustila celu noc