Lily357

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. Lily357 se sviđa post u temi od bodžislav u Porodiliste- Valjevo   
    Evo još nekih, svežih informacija o uslovima u valjevskom porodilištu, na osnovu ličnog iskustva ( ako nekoga još zanima ova tema ). 
    Ja sam Šapčanka, prvo dete sam rodila u šabačkom porodilištu, a pošto smo loše prošle i beba i ja, odlučila sam da za rađanje drugog deteta potražim drugu ustanovu. Trudnoću sam vodila kod dr Jokića koji više ne radi u bolnici. Na odeljenje patologije sam primljena kao hitan slučaj da bi se tako izbegli administrativni problemi jer sam iz drugog grada. Boravila sam ( različitim povodima ) u pet srpskih bolnica, ali nigde nisam srela tako pozitivnu atmosferu kao u Valjevu. Fascinirana sam uslovima, stručnošću i odnosom prema pacijentu. Nisam čula nijednu ružnu reč, niti je neko povisio glas na mene, svi su ljubazni i predusretljivi. Higijena je na visokom nivou za jednu srpsku bolnicu. Dezinfekcioni sapun i ubrusi su na raspolaganju, posteljinu možete promeniti kad god vam padne na pamet. Jedino je hrana nešto oskudnija ali ukusna. Ako ne stigneš na užinu, servirke ostave obrok da se sama poslužiš. Porodio me je dr Peđa, iako me čovek prvi put video, iako nisam imala nikakvu vezu, niti sam koga poznavala u toj bolnici, pa ni u celom gradu ( osim dr Jokića, ali samo kao pacijent ). Bio je izuzetno strpljiv, pažljiv i ljubazan. Nikome nisam dala ni dinara a kamoli evra,a primetih da ni čast u vidu ručka ili torte i pića za dežurno osoblje, nije uobičajena pojava. Posebno me oduševila činjenica da muž može prisustvovati porođaju ukoliko ima odgovarajuće sterilne nalaze, ali bez ikakvih komplikacija ili novčane nadoknade za doktore ili bolnicu. Pohvalno je i to što se beba može videti uvek prilikom posete, što organizuju sastanak sa pedijatrom prilikom otpusta, tako da porodilja bez žurbe, može saznati sve što je zanima o nezi deteta. Babice redovno pregledaju grudi i daju neophodne informacije o dojenju. Da ne bude da ih samo hvalim, jedina mana ovog porodilišta jesu neke pedijatrijske sestre, al samo neke al ni to nije ništa strašno ni tragično. Nešto su neljubaznije ali komunikacija se može uspostaviti. Manji paket jednokratnih pelena se donosi ali to nije obavezno, čak zaborave i da te pitaju jesi li to ponela. Svaka čast kompletnom osoblju, a naročito sestri Slavici Pešić sa odeljenja patologije, dr Mileni i dr Peđi, a posebno babicama Ani, Ljilji i Olgi, ovaj porođaj je za mene bio jedno divno iskustvo, imala sam priliku da uživam u tim nezamenjivim trenucima detetovog dolaska na svet i njegovim prvim danima života. Ima i toga u Srbiji, nije sve za optuživanje i ,,pljuvanje". 
  2. Lily357 se sviđa post u temi od Mama Prase u Prirodni porođaj   
    Moram da podelim sa vama moja iskustva (i prirodni porodjaj i carski rez) kako bih vam pomogla da vam se ne desi isto.
    Naime, kada je prirodni porodjaj u pitanju, porodila sam se pre 3,5 godine u Betaniji (GAK u Novom Sadu) i to nakon fantasticne trudnoce, bez ikakvih tegoba..Tada smo ziveli na 5. spratu bez lifta, putovali pri kraju 6. meseca na put od nekoliko hiljada kilometara na medeni mesec i tako..
    Onda je se blizio planirani datum porodjaja i ja sam cekala simptome..3 dana pre termina, pukao mi je prednji vodenjak (do tada nisam ni znala da postoji), a ja sam mislila da je to to i nakon par sati sa kontrakcijama od 20-ak min krenula u porodiliste..
    Posle prijema, javili smo nasoj doktorici da smo tu i ona me je tada preuzela. Tada nisam znala da prijem nije bio potpun, jer je dr jako vazna tamo, tako da me niko nije smeo ni pregledati..Ona je imala neki "haos" i nisu mi pravilno uradjene karlicne mere iposlata sam na redovan porodjaj, kako sam i zelela..Probusili su mi "pravi" vodenjak i porodjaj je krenuo vrlo brzo-od dolaska u porodiliste do porodjaja je proslo 4 sata. Naponi jaki, a beba ne izlazi..Pocinje pakao-svi oko mene, govore da se napnem, a ja streber iz skolice za trudnice sve radim po ucenju..Dr drzi vakuum, ja znam da to NE i vice na mene, nailazi drugi dr, pritiska mi stomak, izlazi glavica, jos jedan napon i izlazi zdravo, musko dete, 3550gr, 50cm rekose.. Ja se super osecam, tel u ruke i javljaj svima, muz tu, radosti nikada kraja..To vece slavlje, meni krivo sto nisam tamo, ali bebac pored mene i ja presrecna dok ga neumorno fotkam, ali sutradan ujutro...Vizita. Pedijatar mog andjela hitno odnosi, izmeren crp 96 (normalno ispod 6), jaka infekcija i nose mog zdravog decaka u inkubator uz jaku terapiju!!!
    Pocinje mi pakao..Ne mogu da se pomerim, bol ne mogu da lociram, mislim veeelikaa epiziotomija, ali ne-ceo dan ne mogu da ustanem, a predhodni sam setala bez problema..Tek uvece me naterase da ustanem, ja prosla 2 koraka i pala u nesvest od bolova..Tada mi rekose da imam simfiziolizu od 2,5 cm (tolerise se do 1cm) i da moraju da me fiksiraju. Nista mi nije bilo jasno, ali saznah posle da mi se karlica razdvojila od porodjaja, jer sam "uska" i da sam morala na carski odmah, a do toga ne bi doslo da su mi valjano uzete karlicne mere po prijemu!!!
    Htedoh da ubijem nekoga..Od silnih veza, dete mi u inkubatoru bez potrebe, ja fiksirana (muz mi doneo profesionalni pojas, inace to rade carsavom i ciglama), a epiziotomija ne moze da se susi.. Mleko nestalo, a pre toga dobih mastitis jer nisam mogla lezeci da dojim, wc mi je bila lopata, sve u svemu HOROR!
    Sve to je proslo za skoro 3 nedelje kada smo otpusteni, ja na nosilima i tek nakon 3 meseca od porodjaja poceh da uzivam u roditeljstvu..
    Tegobe: meteoroloske i dan danas i druga trudnoca vrlo bolna od 5.meseca kad se kosti "sire", ali bar sam znala da cu na carski rez, iako to nikada ne bi bio moj izbor!!
    14.januara dobih carskim rezom zdravog decaka, 3680gr i 50 cm i sada zapravo uzivam u prva tri meseca koja nisam imala prvi put uz samo dojenje..
    Naravoucenije:
    ako idete u skolice, ne stidite se da pokazete to sto ste naucile, a ako ne-ne zaboravite ne KARLICNE mere, da vam ne upropaste zivot
  3. Lily357 se sviđa post u temi od Smokvica u Prirodni porođaj   
    Porodila sam se pre godinu i po dana u KBC Kragujevac. Trudnoca mi je bila rizicna od pocetka, krvarenja,kontrakcije, cak su i carski rez predlagali. Bila sam preplasena. I dok sam ja pakovala stvari za bolnicu zbog carskog reza, 2h posle ponoci mi je iznenada pukoao vodenjak. Nisam imala bas nikakve bolove, to mi niko nije verovao, cak ni dr na prijemu! Bila sam otvorena 10 cm kada smo muz i ja stigli u bolnicu. Brzo su me pregledali i u roku od 20 minuta rodila se moja devojcica, teska 3700gr i 56cm duga ! Bio je to najlespi momenat u mom zivotu i veliko olaksanje jer sam 8 od 9 meseci povracala !
  4. Lily357 se sviđa post u temi od konstantin u Prirodni porođaj   

    Sada kada pocnem razmisljati kako je sve to bilo a relativno skoro, 8 meseci , jos me ledja bole i jos ostali kilogrami.. ..ne bas puno:)) ja bih opet sve ponovo:))Krajem juna mi bio termin i radila sam sve do 1 juna, svaka mi cast a to kazem jer mi je firma na 3 spratu i ima 107 stepenika do moje kancelarije:)) ) i nije mi bilo tesko....znaci lepu trudnocu sam imala, nisam nijednom povratila samo malo vise svadjalacki nastrojena pri kraju trudnoce:)))
    i negde 3 dana pre termina odem na pregled i kaze meni doktor ostani gotovo dolazi porodjaj, ja lepo odem ipak do kuce i tu se isplacem a neznam zasto jednostavno same suze idu to mi se prvi put desilo da suze ne mogu da zaustavim.....uzmem torbu i muza:))))) sredim se i negde oko 14.30h prijem u porodiliste....e sad prva trudnoca milion procitanih clanaka o porodjaju, knjiga casopisa i sam ja to u sebi ponavljam i verujte buduce mame sve to zaboravite kad udjete u prijemnu sobu ALI SVE......sestra bila fina, kulturna i spremanje za porodjaj....znate one price meni to tako meni ovako to boli to pazi....sve to zaboravite, sve je to kako se vi postavite prema tome, vi ste tu dosli da donesete na svet jedno divno vase bice sve ostalo nije vazno nije bitno, sve ali verujte sve zaboravite kada se porodjaj zavrsi.....
    da nastavim....bilo merenje stomaka, karlice i bolovi sve ucestaliji....posalju nas, bilo nas 3 trudnice tada, u sobu pored porodjajne sale i sad se ceka koja ce prva:))))
    e sad bolovi, kontrakcije e to je meni posebna vrsta bola bila....hm...to sam dozivela kao jaki bolovi pred dobijanje al bas oni najaci dodju prodju pa ti lakse pa opet tako ....
    ode jedna ja dalje trpim pa se smejem......ode druga trudnica i ja sama u sobi ostadoh e taj trenutak ostace mi u secanju tada pocinjete da polako da shvatate da vise nista nije isto u vazem zivotu e tu je meni pocela neka prekretnica u glavi...znate ono polako postajete u pravom smislu majka....samo vam vazno da dete ne mucite puno i da sve bude u redu
    negde oko 19.30 pored bolova velikihh:0 i mene odvoze u porodjajnu salu......e sad pre u trudnoci sam pricala meni muz mora da bude tu da prisustvuje na porodjau,itd...itd verujte nije mi palo na pamet ta pomisao.....samo sam mu poslala poruku "pocinjeee"...
    i bolovi sve jaci i jaci stize doktor i kaze pocinje porodjaj, e sad tek sve ono sto ste procitali SVE STE ZABORAVILI U TRENUTKU zato preporucujem svima skolu za trudnice (ja nisam isla) ali 2 babice su bile tu, nemam reci za njih osim DIVNE jedna mi tako lepo stalozeno milim glasom pricala kako da disem druga me ohrabruje recima a doktor me drzao za ruku .....da pozelis sto bi neke zene rekle i to u Srbiji.....e sad poceo porodjaj prvi moj napon je bio katastrofa jer ja jednostavno nisam umela da se napnem:))) takodje i drugi put .....morali malo da secnu i treci put sam uspela..9.15h...e sad to nije bio bol kao bol iskreno to je bilo najvece olaksanje u mom zivotu dotad, nije me bolelo ISKRENO, a tek sve to nestane kada vidite svog andjela
    Trudnice moje shvatite trudnoca je najlepsi period jedne zene, caroban, porodjaj je bozanstven, nestvaran, radja se vas novi zivot a posle toga je sam zivot koji vi ukrasavate.....Zelim vam iskreno da prodjete kao ja:)
    P.S. i ne zaboravite OSMEH
  5. Lily357 se sviđa post u temi od Ivana u Prirodni porođaj   
    Evo ja ću prva da se upišem
    Porodila sam se prošle godine u KBC Zemun. To mi je bio prvi porođaj. Još dok sam bila trudna razmišljala sam kakav porođaj želim i šta ne želim. Nisam želela carski rez, epiziotomiju, beskrajno ležanje i blejanje u plafon isprekidano bolovima usled kontrakcija. Jednom rečju želela sam da se porodim što je prirodnije moguće jer sam bila uverena da je to za mene i bebu najlakše i najsigurnije. Onda se postavilo pitanje kako to da ostvarim. Zaključila sam da je najbolje ako najveći deo porođaja provedem kod kuće i u porodilište odem u poslednjem trenutku.
    Taj dan je počeo uobičajeno, prošetala sam, spremila kuću, ručala. Posle ručka uzmem da sredim još kupatilo i tad mi je postalo sumnjivo kako se kontrakcije često javljau. Nisu bile bolne, pa sam ih otpisala kao pripremne. Kada je moj muž negde oko 19h predložio da izađemo do kafića, rekoh, hajmo. Sedimo mi tako i pijuckamo kapućino, kad odjednom meni se kontrakcije pojačaju, postalo mi je jako neprijatno da sedim dok traje kontrakcija, mada nije bilo nešto puno bolno. Kažem mu šta se dešava, ali da još nije vreme da idemo u porodilište. Dogovorimo se da je najbolje da ja budem kući, leškarim, gledam TV i pratim sitvaciju, a on će da izađe da prošeta psa. I tako malo gledam na sat, malo u TV, kontrakcije su u početku na 8 min, i postepeno ubrzavaju. Negde oko ponoći ga pozovem kontrakcije su na 5-6min. To je to. Sve stvari su mi spakovane, nema potrebe da žurimo. Tuširam se, još po neko sitno odugovlačenje i krećemo. Nešto posle 1h stižemo u porodilište. Ređaju se pregled u prijemnoj ambulanti, priprema, u prođajnu salu ulazim u 2h. Dr okonstatuje da sam otvorena 8cm, nešto kasnije mi prokida i vodenjak. Ležim na boku radim vežbu opuštanja iz joge, ni ne gledam na sat. U jednom trenutku kontrakcije prestaju i osećam počinju naponi. Pozovem babicu i posle malo napinjanja u 3:45h rodila se moja devojčica!!! Kakva je to radost, to treba doživeti!
    Proveli smo u porodilištu tri najduža dana u mom životu. Jedva sam čekala da odemo kući. Posete nisu dozvoljene. Meni nije rađena epiziotomija tako da sam se od porođaja oporavila bukvalno za nekoliko sati. Dojenje je malo teže išlo, jer su je sestre prihranjivale, pa je bila pospana i nezainteresovana sa sisa. To se sredilo kad smo došli kući. Flašicu smo automatski izbacili, samo sika i tako narednih 6 meseci.

  6. Lily357 se sviđa post u temi od Alex91 u Spisak trudnica   

     

  7. ivanaica se sviđa post u temi od Lily357 u Spisak trudnica   
    Pozdrav devojke  Evo i ja da se prijavim. Sada sam 17. nedelja a trebalo bi da se porodim 21. maja 
  8. Mina1502 se sviđa post u temi od Lily357 u Drugi trimestar   
    Ja imam slicne bolove... 17. sam nedelja. Meni se cini da je to zbog sirenja materice jer bukvalno osecam kako se rastezem. Ali u svakom slucaju cu sutra ici kod lekara. 
  9. Lily357 se sviđa post u temi od Admin 2 u Skrining hromozomopatija - double, tripl i ostali testovi   
    Lilyka357, 
    Bilo je vise takvih slucajeva, sto zbog godina, sto zbog lose zavrsenih prethodnih trudnoca, sto zbog genetskih predispozicija za bolest koju nasledjuju bebe odredjenog pola.
    Prelistajte temu. I na ovoj strani imate nekoliko postova koji daju odgovor na Vase pitanje.
  10. Lily357 se sviđa post u temi od iraela u Šta klinci (u stomaku) klopaju danas?   
    juha,krumpir-tijesto,cikla....