Abej

Član
  • Broj odgovora

    236
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


2 Pratilaca



o članu/ici Abej

  • Rođendan 12/07/83

Informacije o profilu

  • Pol ženski

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Abej

  1. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Neco, izjadaj se ovdje kad god poželiš, sve te razumijemo..i sve to kako se osjećaš je normalno poslije svega što si prošla. To što ti desilo je jedna od najgorih stvari koje se mogu desiti jednoj ženi, majci..nemoj da umanjuješ svoju tugu. Sjećam se svog prvog odlaska kod psihologa, plakala sam kao kiša čitav sat, jecala i slinavila..prosto me bilo sramota te bujice koja je provalila iz mene (mm se prepao kad me vidio kakva sam izašla poslije iz ordinacije), ali to je skroz normalna reakcija i dobro mi je došlo to pražnjenje. Slično sam preko dana potiskivala pred mojima emocije da ih ne bih dodatno sekirala, a onda noću i kad ostanem sama, haos od emocija. Tebi je još teže, jer se trudiš da budeš dobro zbog djece..s druge strane, dobro je da te to tjera da se držiš. Teško je naći balans, ali hoćeš..naći ćeš svoj način da filtriraš misli, tugu..Meni je noću često znala da proradi štitna, pa da isjetim gušenje kao napad panike..loše sam spavala..pila sam povremeno čaj od matičnjaka(ovdje često spominjan:-), i to je pomoglo i vremenom  prošlo. I te teške misli kako nećeš imati ovulaciju i ponovo bebu..vjerovatno smo sve bar jednom u panici pomislile isto. Imaćeš itekako, i ima da nam se pohvališ ovdje;-)
    Meni je jako teško padalo kad mi neko kaže nešto tipa toga 'biće još djece' i sl. Imala sam osjećaj da me većina prijatelja ne razumije, čak su nas i izbjegavali...tada sam zamjerala, a nakon nekog vremena shvatila da neko ko to nije prošao jednostavno teško da može da razumije kako se osjećaš i ljudi ne znaju šta da ti kažu. Najviše mi je prijalo da pišem ovdje, jer sam znala da me djevojke 100% razumiju. Ako ti prijaju razgovori sa psihologom, idi..radi šta god ti može pomoći da se osjećaš lakše.
  2. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Cini mi se da je kod vas mogla i komisija da produzi bolovanje na osnovu nalaza psihologa ili psihijatra, ali ne znam koliko..javiće se sigurno neko ko bolje zna. Meni je porodična rekla da nismo uspjeli tako da bi mi napisala da me boli kičma ili tako nešto što inače prolazi.
    Jeste, sve ti je još baš svježe. Vidjećeš i sama kako se budeš osjećala. Ja bih voljela da mi je bila drugačija situacija na poslu, jer bih se vratila da radim nakoh tih 6 nedelja, osjećala sam da bi mi posao prijao jer sam ga baš voljela.
    Uh, noći su i meni bile najgore, spavala sam redovno na, od suza mokrom jastuku, jer sam se po danu često uzdržavala zbog mojih..i te oscilacije u raspoloženju, sve je to normalno. Kad se sad osvrnem, čini mi se da je taj početak ipak bio najgori. Dođu i kasnije neki teški novi momenti, ali i navikavanje na stare i neka olakšanja. Samo polako, ipak ćeš na kraju biti dobro;-)
  3. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Neco, ne znam koliko će ti odgovor biti od koristi, pošto sam ja u BiH...ovdje se bolovanje poslije  kasnog prekida trudnoće vodi kao neko porodiljsko koje traje 6 nedelja. Meni je komisija zaključila bolovanje, ali sam uspjela kod porodičnog dr. da otvorim novo na još mjesec dana na osnovu nalaza psihologa kod kojeg sam išla 2x baš zbog toga. Navela je  nešto kao da sam u lošem emotivnom stanju i slabe koncentracije da bih se odmah vratila na posao. Možda je moglo još da se produži, ali meni nije trebalo (i ovo sam morala zbog neriješenog statusa u firmi, pošto sam skoro dobila otkaz u poodmakloj trudnoći). Možda da pokušaš tako ili da prvo vidiš sa komisijom, ako se dobro sjećam, čitala sam da je slična situacija bila i u Srbiji.
    Kako se držiš?
  4. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Neco draga, ulazim na forum samo da vidim jesi li se javila. Drago mi je što jesi, nek je bar ovaj dio gotov. Dobro da su te brzo pustili kući. Piši nam kad god ti dođe da se isprazniš, tu smo da svako tvoje osjećanje razumijemo i bar malo ti sve olakšamo. Bila si hrabra kad je bilo najgore, bićeš i dalje. Ta mješavina praznine, neizmjerne tuge i šoka prvih dana je zaista teška, ali biće lakše nakon par dana kad se i na to navikneš. Isplači se kad god možeš.Zagrlila bih te tako jako da mogu
  5. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

     
    mama mazo, hvala ti sto mislis na meneDobro sam, sve se nadam bice nesto novo, pa da vam se tada javim..i nadam se da hocu uskoro
  6. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Draga Neco, uzasno mi je zao sto kroz sve ovo prolazis. Sjecam se sebe koliko mi je bilo tesko kad sam shvatila da cemo izgubiti bebu i kroz sta cu sve morati da prodjem. Vjeruj da i danas cesto pomislim i kazem mm-dobro smo mi i ostali citavi poslije svega. Ali koliko god se sad sve cinilo strasno, nekako ces usput pronaci neku nevjerovatnu snagu u sebi, koju mozda nisi ni znala da imas, da sve preguras, i samu proceduru i ono sto te ceka poslije, jer nemas izbor, bar ne bolji. I koliko god jako bitno bilo to sto si saznala sad, a ne kasnije, to ti vjerovatno ponekad uopste nece biti utjeha, bar meni nije uvijek bila..pa krenu pitanja 'zasto bas meni' , zasto bas mi da budemo tih 1:10 000..i cini ti se da si u zacaranom krugu. Mene je ova grupa zena ovdje spasila, sve su divne osobe..pa sam se zapitala-zasto se desilo bas njima?! Sve je to normalno i sve smo to i mi prosle. Vremenom se sve manje pitas i sve vise prihvatas cinjenicu da je iz nekog razloga moralo da se desi bas tebi, meni, njima..i tad ce ti zaista biti lakse. Meni je najvece olaksanje bilo kad sam dosla do tog trenutka o kojem su mi djevojke ovdje pisale-da shvatis da si i pored tog bola koji nosis u sebi ponovo srecna.
    Put koji prolazis nije nimalo lak, ali bice i trenutaka kada ces se iznenaditi koliko si nesto dobro podnijela i uz podrsku najblizih ces uspjeti...polako, korak po korak. Gledaj da sebi olaksas sve sto vise mozes. Super je sto ces imati epidural i sto nisi prvorotka, jer bi trebalo sve da ide i lakse i brze. Poslije ces se usredsrediti na fizicki oporavak sto ce ti malo skrenuti misli prvih dana, pa onda polako, sto kazu cure-dan po dan. Meni je isto jako tesko pao taj odlazak u bolnicu i jedva sam cekala da se vratim kuci, ali poslije valjda zbog olaksanja sto je sve fizicki gotovo i nije mi bilo strasno tih par dana koliko sam ostala u bolnici, prosli su ipak brze i lakse nego sto sam ocekivala, nadam se da ce i tebi.
     Okruzi se voljenima i pusti da te paze i maze. Radi onako kako se osjecas, meni je to puno olaksalo cijelu situaciju. I ako ti prija pisi ovdje, tu smo da sve preguramo zajedno. Od srca ti zelim da sto bezbolnije kroz sve prodjes.
  7. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Draga Kam, znam da je mnogo lakše reći nego učiniti, ali pokušaj da se ne mučiš pitanjem 'zašto' i znaj da nisi ti kriva za to što se desilo. I sama sam imala intenzivan stres punih mjesec dana prije nego što sam i saznala da nešto nije u redu sa mojom trudnoćom i isto sam se pitala-da li je stres mogao da utiče na to...a onda sam saznala koliko dugo problem postoji i da to nema veze jedno sa drugim. Uz to, ne trebam ti opisivati ludilo kroz koje sam prošla u narednih mjesec dana do prekida trudnoće, a moja beba, koja zbog dijagnoze s kojom nije imala nikakvu šansu da preživi, je i dalje rasla, razvijala se, živjela, uprkos svem tom stresu. Tako da, jednostavno, ma šta činili, na neke stvari nismo mogli da utičemo, jer su one, nažalost, morale da nam se dese.
    Želim ti da što prije stigneš kući, da te okruže tvoji najmiliji..pusti ih da te paze i maze, jer to će biti melem za tvoju ranjenu dušu.
  8. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    mama mazo, tu sam ja, svratim često i još češće mislim na sve vas! Mnogo ste mi prirasle za srce, a ima i zbog čega
    Nadam se i ja da ću se uskoro javiti sa lijepim vijestima. Inače sam dobro...trebalo mi je više vremena za novi pokušaj, sto se poklopilo sa novim poslom i prilikom da nedavno sa firmom otputujem u Njujork, pa sad i u Amsterdam..i sad čujem neku klapu koja će da najavi akciju
    Nadam se da ste mi sve dobro
  9. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Kam, mnogo, mnogo mi je žao...naježila sam se kad sam vidjela da je tema dobila nove stranice. Djevojke su ti već rekle-daj sebi vremena za sve, da se fizički oporaviš, da budeš tužna i odboluješ, ali znaj da, koliko god bude teško i činilo se nedostižno, preživjećeš i vremenom, malo po malo, naučićeš da živiš sa tim. Piši ovdje kad god zaželiš, meni je neopisivo mnogo pomoglo...jer sam znala da me ovdje potpuno razumiju i kad ne znam kako da opišem svoja osjećanja.
    I mene su jako boljele unutrašnje strane butina od kapi za skupljanje materice, ali je moja dr rekla da je to normalna reakcija...ti ipak slušaj šta ti tvoji dr kažu, jer si imala i reakcije srca. Ja sam takođe dosta krvarila, hgb mi je bio pao na 69, pa sam i 2 transfuzije dobila...sutradan me uz terapije pustili kući. Kupus me spasio, ako su ti grudi meke i nisu vruce i ne bole, mislim da je najgore prošlo. 
    Saljem ti jedan veliki zagrljaj!
  10. Abej je dodao/la post u temi perikardni izliv   

    Divno za dobre vijesti i sto vas je dr umirila. Da sto prije potpuno odahnete i uzivate, kad stignu rezultati amniocenteze i da se vodica sama povuce
  11. Abej je dodao/la post u temi perikardni izliv   

    Tamara, drago mi je što si zakazala pregled kod drugog ljekara...a koliko se sjećam dr Novakov je dosta hvaljena na ovom forumu. 
    Dobro je što srculence dobro radi i ja se od srca nadam da će se voda sama povući. Slobodno nam piši, jer ima nas dosta ovdje koje smo prošle razne borbe u trudnoći, pa možemo razumjeti kako se osjećaš. I javi nam se poslije pregleda.
  12. Abej je dodao/la post u temi perikardni izliv   

    Tamara,
    ne znam puno o ovome, nažalost, a tako bih ti rado pomogla, jer pretpostavljam kroz šta prolaziš. Da li ti je tvoj dr objasnio šta znači taj izliv i šta ako se sam ne povuče? Da li ti je možda savjetovao da odradiš fetalnu ehokardiografiju (detaljan ultrazvuk srca fetusa)? Taj pregled radi dr.specijalizovan za tu vrstu uzv-a (meni je radio pedijatar-kardiolog), a koliko znam, obično se radi između 20-24.nedelje trudnoće (najmjerodavnije vrijeme), ali negdje sam pročitala da može i ranije, već nakon 17.-18.ned. Možda i da potražiš mišljenje drugog ginekologa....čisto da ti budeš mirnija i upućenija.
  13. Abej je dodao/la post u temi VTO - procesi   

    @Nensi1984, ne znam gdje se kod vas radi, ali čitala sam ovdje na forumu da je praksa da suprug uzima uputnicu od svog dr opšte prakse. Čini mi se da je slično ili isto kao kod nas (u R.Srpskoj), kao i za dosta dr.stvari u zdravstvu. Moja dr ginekolog  je tražila kariotip mm i mene, prije uzimanja uzoraka prošli smo genetsko savjetovalište i njihovu komisiju, a dr opšte prakse mi je dala uputnicu za moj kariotip i genetsko savj., a mužu njegova dr.opšte prakse. Bitno je da na muževoj uputnici stoji šifra da je oslobodjen plaćanja participacije (da ne plaćate, bez obzira što je državna lab.). Šifra koju mu mogu staviti je ista kao i tvoja, ako je imaš, npr.unapređenje reprodukcije, sterilitet, sekundarni sterilitet, itd. Naše dr.op.prakse su naš baš izvozale, jer nisu bile upućene, ni za šifru ni ništa drugo, ali ja sam se raspitala i bila uporna. Meni su svu proceduru objasnili u citogenetskoj laboratoriji, čak mi i odmah dali termin, možda da probaš saznati direktno kod njih kako tačno i gdje se ide.
    A ako se ipak ne radi  nigdje u drzavnoj(mada mi je to čudno)i bude morao raditi privatno, trazi da ti refundiraju iznos. Kod nas se dosta analiza tako radi, ako trenutno ili uopšte ne rade državno.
  14. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Bas mi žao Marg. Svaka ti čast za pozitivan stav i super sto si odmah uradila sve te analize. Meni je trebalo 6 mj.nakon prekida da skupim snage za to, ali sam se slično osjećala. Koliko god u nekim trenucima bilo iscrpljujuće, ima nešto u tome..prosto te gura da ideš naprijed, jer znaš zašto to radiš i jer jednostavno znaš da nešto radiš, ono što je do tebe.
    Možda jos da provjeriš i štitnu, i ona moze da pravi problem. Držim ti palčeve da nas uskoro obraduješ.
  15. Abej je dodao/la post u temi Prekid trudnoće   

    Mm, hvalaa.
    A tebi neka sve prođe dobro, brzo i lako!