Kate Kapetanica

Član
  • Broj odgovora

    952
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. azdajana i ala mala se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Knjige   
    U UE-u si bila u biblioteci? Ja sam oduševljena njihovom renoviranom bibliotekom i naslovima koje su nabavili.
    ...a ja sam, pored fenomenalnog izbora, opet uzela tri Patersona. Mozak svoj da ne ukljucujem ni slučajno 
  2. mmaka se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sportske aktivnosti   
    Moj sin je zainteresovan za ples. Nije bas talentovan (ljubi ga majka) ali voli da skakuce uz muziku, na rodjendanima i sl.proslavama hvata nas ili drugu decu i za ruke i "plese". Znam da je zaista jos uvek rano za bilo kakvo koordinisano kretanje u tom smislu kod njega (3 godine), ali mislim da bi mu bilo zanimljivo da se igra na taj nacin sa drugom decom negde.
    Da li postoji neko organizovano igranje za decicu u Bgu?
  3. missN se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Dečiji biseri   
    Zvaće N sendvič i posle progutanog zalogaja kaže:'mama, ova pršuta ti je baš  tvrdoglava, jedva sam je pojeo'
  4. MatroNadja se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Dečiji biseri   
    Strahinja ispituje svet oko sebe ovih dana uglavnom ustima, a postao je brz kao munja i isto tako nepredvidiv. Imaju svoj ogradjeni plejgraund u d.boravku, iz koga S.neretko utekne, a N.me o tome obaveštava.
    -N jede jabuku i slaže kocke. `Maaaama`pa onda pauza dok sazvace i proguta, pritom i dalje slaže kocke 'ovaj ti jede struju' (S me nevino gleda, a u ustima kabal od baze telefona) 
    -N:'Taaaaata, Strahinja jede ukrasni(klub sto, prim.prev) sto! Dodji brzo, pokvarice ga'
    -'Mama, ja te molim da ga pomeris sa mog tepiha(itison sa stazama za autice). Delicemo ga kad poraste, sad samo ide i povraća po njemu'
     
  5. MatroNadja se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Dečiji biseri   
    Pa jooooj!
     
    Nikola (3g) kad plače Strahinja(6m)-'ej, plače ti mali. Možda ti je gladan a možda mu je pokvaren zub'
    S brblja nešto na bebecem što ponekad zaista zazvuci kao 'deda'. N mu se unese u facu da uhvati S pogled: jesam ti rek'o juče? NE-MA dede, nema. Zovi mamu'
  6. *andjelcic* se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Deca vegani/vegeterijanci   
    Upravo tako.
    Iskljucivost nikad nije dobra. Naopako da krkamo mesinu svaki dan, sigurno bi se razboleli od tolike kolicine aminokiselina.
    Raznovrsnost i umerenost u svemu.
     
  7. *andjelcic* se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Deca vegani/vegeterijanci   
    Bez ikakve zelje da se sukobljavam, imam potrebu da izlazim neslaganje.
    Posledice nekontrolisane veganske/vegeterijanske ishrane za decu mogu biti zaista jako opasne.
    Da li se vodi racuna o unosu dovoljno kalorija, Fe, Ca, vitD I vit B12(mentalna oboljenja, psihoze, halucinacije)? Posledice mogu biti neuhranjenost, usporen rast, anemija, rahitis, usporeni psihomotorni razvoj. I za odrasle koji SVOJEVOLJNO odluce da se ovako hrane je neophodna konsultacija sa strucnjacima da ne bi doslo do ostecenja zdravlja, za decu ne znam ni da li su nutricionisti dovoljno obuceni, te mislim da je ovakav nacin ishrane eksperiment koji najsnaznije osudjujem.
    Posto sam ja zena od nauke, da potkrepim ono sto govorim relevantnim studijama I to iskljucivo p/r.
    Aj prvo famozna studija iz Graca:
    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088278
    Prepricano: istrazivanje na 1320 odraslih-330 vegeterijanaca, 330 osoba koje su ponekad konzumirale meso, ugl.voce I povrce, 300 onih koji su se hranili uravnotezeno, ali sa manjim sadrzajem mesa I 300 onih u cijoj je ishrani visoko zastupljeno meso. Rezultati studije su pokazali da su vegetarijanci generalno manje zdravi od osoba koje konzumiraju meso, skloniji su riziku pojave raka, alergijama I mentalnim oboljenjima, da im je opsti kvalitet zivota los I da cesce imaju potrebe za lekovima I medicinskim tretmanima uprkos zdravijem nacinu zivota(redje su pusaci I alkoholicari).
    Jedno od najvecih istrazivanja ikada sprovedeno o ishrani baziranoj na visokom unosu sirove hrane. Jedan od najstarijih univerziteta nemackog govornog podrucja, Univerzitet Giesen "Justus Liebig-Universität Gießen" - je sproveo dugorocno istrazivanje na cak 513 osoba, 216 muskaraca i 297 zena u trajanju od 3,7 godina.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10436305?dopt=Abstract

    Rezultat:
    1. Prosecan pad tezine od 9.9 kg kod muskaraca i 12 kg kod zena
    2. Telesni maseni indeks je kod 15% muskaraca i kod 25% zena bio ispod normale i u negativnoj korelaciji sa kolicinom unete sirove hrane i trajanjem dijete
    3. Kod 30% zena je doslo do delimicne ili potpune amenoreje (izostanka menstruacije)

    Zakljucak:
    Ne preporucuje se u duzem vremenskom periodu.
     
    RF dijeta povezana sa niskom kostanom masom u klinicki bitnim skeletnim regionima(lumbalni deo kicme, kuk,)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1579534
    Oksford, uporedna analiza fraktura kod vegeterijanaca i nevegeterijanaca, na 34 696 ispitanika, period od 5,2 godine:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17299475?dopt=AbstractPlus
    pokazuje znacajno vecu ucestalost fraktura kod vegana.
    Moje omiljene, o nedostatku B12 vitamina generalno u populaciji, takodje sa Oksforda.

    Katedra za fiziologiju, anatomiju i genetiku na Oxford univerzitetu uradi dve studije i dobije nesto interesantnih podataka:

    "There were two other worrying aspects to this trial. The first was at the start of the trial, the biggest brain in a vegan, at 1455 ml, was already smaller than smallest brain of someone on a ‘normal diet’, at 1456 ml."
    "Dve veoma zabrinjavajuce stvari su proistekle iz studije. Prva je, da je na samom pocetku istrazivanja, najveci mozak kod vegana, zapremine 1455 ml - bio MANJI od najmanjeg medju pojedincima na normalnom tipu ishrane, od 1456 ml." 
     
    http://www.neurology.org/content/71/11/826.abstract
     
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1911633
    Zakljucak kopiram, nemam vise ni snage ni vremena: it has been found that cognition is associated with vitamin B-12 status across the normal range. Possible mediators of this relation include brain atrophy and white matter damage, both of which are associated with low vitamin B-12 status.
     
     
  8. Trmalja se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Vršnjačko nasilje   
    Zivimo u sistemu bez sistema.
    Procitah komentare na vest, kao da oslusnem javno mjnenje-svi odreda su u fazonu 'uzeti bejzbolku i resiti stvar'.Ne mogu da kazem da ih krivim. Drzava kojoj placamo da nas zastiti izneveruje nas na svakom polju. Dovoljno je da znas pravog coveka, pa mozes nekaznjeno da gazis decu i starce po pesackom prelazu. Ili da detetu lomis kosti u vise navrata, dok ne odustane. Od zivota.
    Definitivno nam je potrebna neka katarza.
    Ne mogu i ne zelim da roditelje krivim. Ne bio im niko u kozi. Ne sumnjam da su pokusali sve sto su mislili da mogu i moraju, neko jednostavno ne ume da na nasilje odgovori nasiljem. Cekali su sistem, skolu, pedagoge, psihologe, policiju. Mnogi od nas bismo verovatno drugacije, al to mi poenta. Poenta je da mora da se menja sistem.
    Pomerile su se mnoge granice. Dete sa 14g nije vise samo dete. Sa pet najkasnije mora da pravi razliku izmedju dobra i zla, sa 14 bi odavno trebao da zna sta je socijalno prihvatljivo, a sta ne, bez obzira na vaspitanje koje nosi od kuce ili ulicnu skolu ili neke licne frustracije. Ako ne znas da nije ok da nekome lomis kosti, da mu batinama napravis potres mozga, da ga terorises i maltretiras, onda ti i nisi za kolektiv. Na neko vreme hladjenje glave u odgovarajucoj instituciji, pa posle videti sta dalje. 
    Moje dete ucim da vrati i verovatno cu ga forsirati da trenira neku od odbrambenih vestina. Ne sme nikad prvi i to cemo sankcionisati i otac mu i ja, ali mora da vrati. Do skora nisam tako mislila, odn.dok nisam videla kako se danas neka deca vaspitavaju-kao mali pit bulovi, to grize, otima, gazi, bije, a roditelji sa strane pod parolom 'to su samo deca' slezu ramenima. Mislim, ako dete od tri godine mlatne granom po glavi drugo dete da mu otme igracku, sta je to? Ciji je to propust? I sta ce taj raditi sa 15?
    Za vreme koje dolazi su potrebni ti timovi socijalnih radnika, pedagoga, psihologa. Ali je potrebno i osuditi i kazniti, ako nista-za nauk drugima. Kad vec nema empatije, strah od kazne je podjednako ucinkovit.
  9. malagarava se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sloboda izbora   
    Ja se slažem da blaga virusna inf.nema uticaja na mrtvu vakcinu, ali zbog mmr histerije, zbog roditeljskog mira i pre svega-zbog zdravlja dečice treba insistirati na najobicnioj krvi iz prsta. To je dokaz koji nije podložan subjektivnom ocenjivanju, jeftin je, a svi-i lekar i mama i tata, mirno spavaju nakon toga. 
  10. Fox se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sloboda izbora   
    Ja se slažem da blaga virusna inf.nema uticaja na mrtvu vakcinu, ali zbog mmr histerije, zbog roditeljskog mira i pre svega-zbog zdravlja dečice treba insistirati na najobicnioj krvi iz prsta. To je dokaz koji nije podložan subjektivnom ocenjivanju, jeftin je, a svi-i lekar i mama i tata, mirno spavaju nakon toga. 
  11. In-Greed se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sloboda izbora   
    Ja se slažem da blaga virusna inf.nema uticaja na mrtvu vakcinu, ali zbog mmr histerije, zbog roditeljskog mira i pre svega-zbog zdravlja dečice treba insistirati na najobicnioj krvi iz prsta. To je dokaz koji nije podložan subjektivnom ocenjivanju, jeftin je, a svi-i lekar i mama i tata, mirno spavaju nakon toga. 
  12. azdajana i ala mala se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sloboda izbora   
    Ja se slažem da blaga virusna inf.nema uticaja na mrtvu vakcinu, ali zbog mmr histerije, zbog roditeljskog mira i pre svega-zbog zdravlja dečice treba insistirati na najobicnioj krvi iz prsta. To je dokaz koji nije podložan subjektivnom ocenjivanju, jeftin je, a svi-i lekar i mama i tata, mirno spavaju nakon toga. 
  13. kaficica se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Autizam   
    http://franklludwig.com/pathfinders.html
    Odličan!
  14. Ummu se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Autizam   
    http://franklludwig.com/pathfinders.html
    Odličan!
  15. Fox se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Autizam   
    http://franklludwig.com/pathfinders.html
    Odličan!
  16. Kate Kapetanica se sviđa post u temi od mama maza u Vakcina i reakcija na njih   
    Poslije svake vakcine mi je receno da je moguce da dijete dobije T i u tom slucaju da joj dadnem alvedon, za sve ostale "pojave" da dijete vodim na akutno.
    Ovdje se upravo jedan djecak bori za zivot zbog alvedona, ali ga opet ostali koriste kao zvake. Svi lijekovi imaju lose strane, ali opet spase vise zivota nego sto ih uzmu, da ih ne koristimo otislo bi nas jos vise pod zemlju.
    Naravno bilo bi mi tesko da se mom dijetetu nesto desi zbog odredjenog lijeka, ali bi mi jos teze palo da se pravim pametna pa da izgubim dijete mojom krivicom.
    Ne kraju krajeva, obzirom da svi lijekovi imaju kontraindikacije sta nam predlazu ovi sto su protiv medicine, vakcina?? Sta predlazu ovi sto zele da nas "osvijeste" za vakcine?? Koga cu da krivim i vjesam ako mi dijete oboli od nekog virusa protiv kojeg sam mogla da ga vakcinisem??
  17. Kate Kapetanica se sviđa post u temi od Voljena žena u Nosiljke za bebe   
    Inače, imaš na istom sajtu odlične jakne za nošenje bebe ali koštaju boga oca.
     
     

     

  18. Пилче se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Dečiji biseri   
    jutros, N.
    N:Maaaaama, pusti vodu, piskio sam. Sam!
    j:Super sine makin. Pranje ruku.
    N:Ali oprao sam. I obrisao sam posto sam malo promasio solju. Ali slucajno, mama.
    j:Kako si obrisao?
    N: Pa nogom.
    Dobacujem mu trenerku u prolazu:Oblaci se!
    Trenerka pada na pod. Silazi(ljutito):Nije lepo da tako bacas stvari, mama. To nekom smeta.
    Stari, ali ubitacan-mm bio dezuran kad smo beba i ja izlazili iz bolnice, pa su dosli moji po nas. Krenuli baba i deda kuci, N ide za njima i vuce jaje za kolica:
    -Cekajte, zaboravili ste bebu.
  19. azdajana i ala mala se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Sve o porođaju carskim rezom   
    CR je operacija se koja se izvodi u anesteziji, opštoj ili blok i ni u kom slučaju nigde u svetu nije izbor samog pacijenta. Vrlo su jasno definisane indikacije za isti. Princeza Kejt ga nije mogla birati, ali u banani Srbiji sve može.
    Barem nemojte biti toliko bahate pa to predstavljati sa 'može mi se'. Pogotovo danas kada mediji jedva čekaju materijal.
    Ovamo drvlje i kamenje na dr koji ne rade po protokolu, a kad je sopstveni konformizam u pitanju možemo i da zažmurimo na lekarsku grešku, jel?
  20. Kate Kapetanica se sviđa post u temi od una u Uspavanke!   
    mi pevamo :
    u jednoj zimskoj noci
    tam gde je visok breg
    zaledio se potocic i pokrio ga sneg
    a jedan mali zeka taj potok trazi svud
    gde je kud je nestao to njemu tisti grud...
    ja se secam kad je nas mama uspavljivala sa tom pesmicom i uvek mi je bila tuzna zbog jadnog zeke!



  21. svejedno se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Caskanje roditelja dece uzrasta od 3-4 godina   
    Anka vragolanka  
    Isto i N radi, al moram da ga isprovociram greškama. Pa onda kaže 'Neeeee, mama. Nemaš pojma, ovako ide'. Sam nikako neće krenuti. Njihov mozak je sad kao sundjer.
    Ja sam imala onu žutu Riznicu na kojoj je mama sa detetom na krilu na koricama i isto sam je znala od korice do korice, a prateći slova dok mi čitaju sam i naučila da čitam. Moji su bili zabezek kad sam ih na moru sa četiri i po pitala šta je to plan evakuacije u slučaju požara.
    N jutros slušajući Kolibri izjavio da želi i on da peva i pleše kao ta deca. Sladak je. Valja samo napomenuti da je totalno nemuzikalan, al majka će ga podržati.
  22. Margaritta se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Dečiji biseri   
    Zvaće N sendvič i posle progutanog zalogaja kaže:'mama, ova pršuta ti je baš  tvrdoglava, jedva sam je pojeo'
  23. jelena_ se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Caskanje roditelja dece uzrasta od 3-4 godina   
    Anka vragolanka  
    Isto i N radi, al moram da ga isprovociram greškama. Pa onda kaže 'Neeeee, mama. Nemaš pojma, ovako ide'. Sam nikako neće krenuti. Njihov mozak je sad kao sundjer.
    Ja sam imala onu žutu Riznicu na kojoj je mama sa detetom na krilu na koricama i isto sam je znala od korice do korice, a prateći slova dok mi čitaju sam i naučila da čitam. Moji su bili zabezek kad sam ih na moru sa četiri i po pitala šta je to plan evakuacije u slučaju požara.
    N jutros slušajući Kolibri izjavio da želi i on da peva i pleše kao ta deca. Sladak je. Valja samo napomenuti da je totalno nemuzikalan, al majka će ga podržati.
  24. broccoli se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u Caskanje roditelja dece uzrasta od 3-4 godina   
    Anka vragolanka  
    Isto i N radi, al moram da ga isprovociram greškama. Pa onda kaže 'Neeeee, mama. Nemaš pojma, ovako ide'. Sam nikako neće krenuti. Njihov mozak je sad kao sundjer.
    Ja sam imala onu žutu Riznicu na kojoj je mama sa detetom na krilu na koricama i isto sam je znala od korice do korice, a prateći slova dok mi čitaju sam i naučila da čitam. Moji su bili zabezek kad sam ih na moru sa četiri i po pitala šta je to plan evakuacije u slučaju požara.
    N jutros slušajući Kolibri izjavio da želi i on da peva i pleše kao ta deca. Sladak je. Valja samo napomenuti da je totalno nemuzikalan, al majka će ga podržati.
  25. amorfati se sviđa post u temi od Kate Kapetanica u ! SOS   
    Tu ti je beba najbolji lek, nek sisa što više, nutkaj i kad ne traži. 
    Eksperimentiši sa položajima, ne bi li neki od njih isforsirao taj kanal koji ti je napravio problem.