Zone*

Član
  • Broj odgovora

    1466
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Zone*


  1. :wub: Nisam ni za jedno dete koristila maramu, bas mi je sad privlacna ta ideja. Postoji li mogucnost da beba ne prihvati, da negoduje? 

    U sustinu,ne. Pogotovo ako pocnes u prvim mesecina. Kasnije umeju da se bune ali to je najcesce zbozbog nase nervoze i nesigurnosti pri prvim pokusajima motanja. 

    Leto je najneprijatnije ali ne mora da znaci da ce vama biti. Ovo leto je bilo takvo da je mozda 30 dana sve ukupno bilo tako da bas bije za nosenje. A opet zavisi koliko vama smeta osecaj vrucine i gde zivite. Cim ima vetrica ok je.

    i da nema lepseg osecaja od nosenja bebe na grudima,tako blizu... <3

    k a m , Venera i miliccam volite ovo

  2. Nece pa nece da mi da da pisem:angry:

    Huh pa u Srbiji je trziste prilicno slabo i vecina trguje preko fb. Ima nesto malo na KupujemProdajem sajtu ali to ne znam tacno kakve su u smislu ko prodaje,kako je odrzavao do sada i sl. Najbolje da kupis polovnu jer pogotovo malu bebu ume da bude nezgodno smotati u novoj...mada to zavisi i od same marame. Elem, ni jedna marama nije promasena investicija, neces ti 100e baciti (mada imas marama i za mnogo manje pare)ti je posle prodas po toj ili nesto nizoj ceni tako da sa te strane nemoj da brines.ja sam imala 2 marame i obe prodala cas posla jednu za kupovnu cenu a na drugoj "izgubila"  500din ali s obzirom da smo se nosili mislim da nisam bas nista izgubila.

    Cekaj jesi li ti iz Srb/CG? Onda je najpametnije da napravis fb samo za nasu grupu (msm nije moja, jedna divna mama se trudi svim silama da svima omoguci da nose svoje bebice). Ti ne moras dalje taj profil da koristis mozes se zvati paja patak,nego samo da budes u grupici. Tu mozes da "iznajmis" maramu potpuno besplatno. Tvoje je samo postarinu do tebe da platis. Ali bi bilo dobro vec sad da se prijavis jjer se prica procula i dosta je velika navala. Ako se odlucis javi mi se u pp i dacu ti vise podataka.

    @k a m


  3. Ajde da pitam ovde u temi. Zainteresovana sam za maramu. Nisam je do sad koristila i zanima me koju biste preporucili. Citam negde da je hugbug bolja za manju bebu, kikebu kasnije..  Ima li koga da bi prodavao polovnu maramu ali da je dobro ocuvana?

    Evo ovako. Hug bug i kikebu su obe elasti elasticne marame. Elasticne marame su odlicne ali za novorodjence, kada bebiron skupi nekih 8kg postaje bas tesko i neudobno nositi ga. A pravi smisao maramasenja je da se detetova tezina tako rasporedi da ga prosto ne osecas a imas slobodne ruke :)  Tako da mislim da je neka tkana mmarammmarama najbolje resenje za vas. Da li imas fb?

    izvini, kikebu nije elasticna ali iskreno nisam upucena u njihovu izdrzljivost a ne deluju mi da bas mogu do kraja nositeljskog staza da izdrze,ali ne drzi me za rec. Bukvalno sam samo sliku marame videla. U svakom slucaju, preporuka je da uzmes neku finu tkanu maramu ukoliko zelis da se duze nosite. Ali opet mozes za pocetak tkanu a posle nesto drugo :)

    na fb ima vise grupa o savetima za nosenje i prodajnim postovima pa ako hoces poslacu ti linkove.

    k a m voli ovo

  4. @Daddy sve sto je gore napisala EG potpisujem. Treba jednostavno prihvatiti da prvih mesec-dva beba visi na sisi. Glupo sam se izrazila ali to je tako. Sistem laktacije se tek uspostavlja, beba je jos nnejaka da se odjednom narucka i da bude mirna par sati. Probajte eventualno da mu ne dozvolite uopste da zaspi, "golicajte" ga po osetljivim mestima, moj je recimo golicljiv po ledjima, neka deca po ramenima, tabanima...

    Daddy i KruelaDeviL volite ovo

  5. @k a m nemam sad kada da iscitam sve sto ste pisale videla sam slicicu i i jejee vena. Beba pravi pritisak + tvoj tempo su ucinioi svoje. Kno sto je sad bitno je da smanjis pritisak znaci sto manje sedenja i satajanja. Meni se javila u 5.m beba je bila nisko i pravila pritisak  s tim da sam sam ja imala na vulvi. Racunaj da ce biti sve gore kako beba raste i odmice trudnoca. Ali to nije nista strasno. Ti koliko znam vec uzimas fraxi i tu si pokrivena. Ja sam isla kod dermatovenerologa koja mi je prepisala doze fraxija nakon porodjaja (inace nemam druge znakove varikoziteta) ali mi ni to nisu hteli dati u porodilistu... Znaci generalno nemas ti nikakav strah od ovoga jedino sto ce polako rasti i bubriti. Normalno je da se ujutro povuce (delimicno ) i u toku dana otekne. MeniMse se povukle potpuno 2 meseca posle porodjaja, kao da nista nije bilo. Jedino sto se gleda kod ovih situacija jeste da ne seku pri prir.porodjaju zbog pojacanog krvarenja. Ali to vec i babice znaju cim vide takve vene...

    Earl Grey i k a m volite ovo

  6. Ja sam isla u skolicu i preporucujem je svima jer ipak tamo rade nesto strucnija lica od komsinice, mame, tetke i sl. Bez namere da vredjam ali cinjenica je da se ja ni u vezi jedne zivotne teme nisam naslusala vecih budalastina nego u  vezi dojenja. Stoji da i babice/patronazne vrlo cesto nisu edukovane edukovane ali opet su za nijansu strucnije i vise u toku od neke zene koja se porodila pre 20+ godina. Tako da ne vidim razlog sto neko ko je u prilici ne bi isao... Eto ja sam prvi put za pumpicu i mnoge druge stvari cula u skolici. Tuka bila, nikad me bebe nisu nesto zanimala pre moje tr. Da ne spominjem to da ce tamo citi sta joj treba za bebu kad se porodi i tako sebi skratiti muke :D


  7. December ako imas uredne tr pre ove dovoljno je da odes u 7.nedelji  (npr.6+5)jer tad moze da se vec vidi i srcana radnja pa da se ne cimas cesto cesto do dr da jos pokupis usput neki virus...

    Ja imam te portiklice trouglaste sto Cvrky spominje i odnela da mi stave drikere i evo vec za 2.dete koristim...mada najvise za skupljanje ove pljuvacke koja lije pa promenim po 5 portiklica na dan :-)


  8. Zene, treba mi savet. Imam bas veliki problem sa vaginalnom kandidom. Vec peti put mi se vraca u trudnoci. Ginekolog mi uvek prepise neke vaginalete, I ja ih iskoristim, budem zasticena 10-ak dana, pa se kandida opet vrati. Znam da nije opasno po bebu, ali meni veoma smeta. Da li se nekoj od vas javlja toliko cesto I kako ste se resile te napasti? :angry:

    Поред те дијете уукојој ћеш смањити или још боље избацити шећер,бело брашно и сл. ради на имуном систему бели лук по чешњић за доручак, свеже поврће и воће, и шетај ако ти трудноћа дозвољава.

    miliccam i Analim volite ovo

  9. e zenice ,moze li neka koja se   to razume da mi pojasni .. 

    @December znam da se ti razumes ,ti si mi rekla . ovako rekla si mi da se bazalna meri uutru pre svega ,ok, a sad da pitam nesto jer sam zbunjena .. da li je uopste merodavno da se meri bazana ujutru tipa ja sam malopre izmerila pre icega bila 36.6, ali ja zbog bolova pijem brufen ,zbog zuba ,i to sam ustala jutros oko pola 6-6 da popijem ,dal to ima neke veze sa temp.. ipak brufen skida temp ,mozda nece ni da mi pokaze koliko je temperatura tacnop osto ga pijem ..sta mislite zene?dal uopste da merim ujutru bazalnu kad pijem brufen 

    Nisam December ali da odgodgovorim. Nema svrhe da meris temp.prvo jer je brufen lek koji spusta tt a takodje si relativno nedavno ustajala (tad kad ides da ga popijes) pa bi najbolje bilo pre tog ustajanja da meris osim ukoliko ti se to ne razlikuje mnogo vremenski u odnosu na uobicajeno vreme merenja, onda batali tih par dana opusti se jer stvarno je uzaludno mereti.

    December, miliccam, doda i 1 ostali volite ovo

  10. @Merimko, to je samo nesto vise od 2 meseca :) mislim da zaista nemas razloga za toliku zabrinutost. Mnoge od nas su godinama pokusavale dok nisu ostvarile san :) Pisi nam kakva vam je strategija (posto sam po pisanju stekla utisak da se niste opustili i uzivali u pravljenju bebe) bila tokom ova 2 meseca. Koliko cesto odnosi? Da li ste ciljali neke dane? Da li si ikada pratila kada je kod tebe ovulacija?

    Neon voli ovo

  11. Ako imas vezano 18 meseci pre tih trudnoca onda dobijas normalnu nadoknadu. E sad to sam ja shvatila. Otisla sam na porodiljsko pre primene novog zakona pa ga nisam videla u praksi. Koliko sam razumela priblem su samo situacije kada zena nije imala vezanih 18 meseci radnog staza pre otpocinjanja koriscenja trudnickog bolovanja, ako ga koristi, jer joj se posle za te mesece u kojima je bila na trudnickom racuna nula. 

    Cimerka iz bolnice kad sam se poradjala sa T, ocekuje trece dete (eto vidis ima hrabrijih...ili ludjih od nas :lol:) u martu i i bas smo juce pricale o tome kako sad mozda i nastrada jer je svaski put ostajala trudna tokom porodiljskog i i nastavljala trudnucko . Ali ako bude kako kazes bice joj ok.

    hvala :*


  12. Da, poceo je 1.7. Da se primenjuje. Ali on me obuhvata trudnice, vec ce ti se porodiljsko racunati po njegovim odredbama. Ako radis vezano 18 meseci, dobijaces normalno naknadu

    Maki totalno je pitanje samo zato sto me zanima pa kad god stignes ili saznas odgovori, a mrzi me(citaj nemam kada) da citam zakon...da li znas ako zena ima dve trutrudnoce jednu za drugom odn.radi ili ne radi par meseci izmedju porodiljsporodiljskog i nove trtr.(u sustini koliko vidim nebitno da li je kao trudnica radila) sta se tu gleda onda? Cisto hocu da vidim sta nasa drzava kaze ima li smisla radjaradjati decu jedno za drugim i pored prethodnog staza od x godina...


  13. Nece u pretrazivacu da mi izbaci a nrmam vremena kada da redom trazim. Zanima me da li neko zna gde se u NS radi skidanje kondiloma radiotalasnom vaporizacijom (valjda sam dobro razumela)? Ali nekog dobrog dr koji ce to posteno da odradi na taj ili neki drugi efikasan nacin. Rodjaka vec 2x skida i nikako da skinu skroz a i htela bi neki ozbiljan i strucan pregled i misljenje jer ne veruje svojoj dr posle svega...


  14. @KruelaDeviL Ja sam u ns placala 8000 ekspertni. A kad zakazujes trazi eksp.jer to njima oznacava kakav je pregled: detaljnost i sta sve treba da se pregleda. 4d je dimenzija odn.vrsta ultrazvuka i podrazumeva se pri ekspernom prehledu. :*


  15. :D:D:D 15 dana? Ja nisam dobila 3 meseca :lol::lol: doduse radila sam test u medjuvremenu i nista. Vrlo cesto mi kasni tako po 2 meseca, to je normalno kod mene. Odem do ginekologa on mi da neke tabletice i eto ga samo sto ovaj put nikako da odem, valjda se potajno nadam da ce mozda nekim slucajem da se pojavi druga crtica... :rolleyes:

    IIzvini, ali ja moram da pitam: Da li tvoj ginekolog zna da radite na bebi? Sta je uzrok takvim ciklusima? Ja cu biti ta koja ce ti ovaj put reci da ne verujem da si trudna. Zelim ti da ti se sto pre desi, ali po pisanju bih rekla da si ti najnajvise umislila zbog kom. ljudi oko sebe da se mozda radi o tr. Toliko dugi cciklusi u kojima se mora izazivati menstruacija nisu nesto gde moze da dodje do trudnoce. Javice se zene sa vise iskustva ali msm da ti moras na dodatne pretrage. Pisem z'brda z'dola ne zelim za zvucim grubo zaista ti zelim da sledece godine u ovo doba ljuljas bebu ali msm da postoji neki problem.

    lex, Leptirici, MakiJana i 2 ostalih volite ovo

  16. Da li je realno da mi se sada u 37 i po pojavljuju bubuljice koje nikada u zivotu nisam imala? Istripovala sam alergiju na lekove, ujed necega.. ali moji me zagledali i kazu bubuljice. :huh:

    Kam moja cimerka iz porodilista je za vreme tr imala nikad goru kozu u smislu bubuljica, inace ima predivno cisto lice.

    a sto se tice svraba moguce je da je od ututrogestana.

    bice sve ok uz tebe smo, samo smireno.


  17. Hmmm,pridruzicu se krueli u savetu, ne brini. Moj stariji sin je veeeliki nećespava. U nekom periodu msm da se radi od 6.do 9.meseca je samo u kolicima spavao i to vrrlooo malo, na dnevnoj bazi oko 11 sati i to uz milion uspavljivanja. Sanse nisu postojale da spava "normalno". Oko prvog rodjendana se sve polako namestilo, sada sa dve godine ne voli da spava jer je to za njega izgubljeno vreme, ali uredno odspava popodne sat do dva (obicno obicno moram ipak malo da ga pricom ubedjujem,ali nista strasno) i nocu fino pajki (jedino sto se sa prvim naznakama dana budi ali to je vec vec nesto drugo). Bitno je da ti beba spava, spavanje vuce spavanje, kada su nenaspavani postaju nervozni i razdrazljivi i sve teze padaju i ucvrste san.

    MakiJana voli ovo

  18. @k a m vit C poboljsava adsorpciju Fe i nije problem da ih pijes zajedno, naprotiv, mislim da limunada uz drugo sezonsko voce pokriva potrebne kolicine unosa.Pij ti svakako limunadunut tot., a kad odes sl.put pitaj da li treba dodatni unos tog vitamina.