Mašimoto

Član
  • Broj odgovora

    142
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Mašimoto

  • Rođendan 06/02/83

Informacije o profilu

  • Pol ženski

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Mašimoto

  1. Mašimoto je dodao/la post u temi Razvoj kroz igru (12-24 m)   

    M po pitanju motorike stoji i vise nego dobro :-) ja je tesko pratim  loptu obozava i sa njom svasta zna, skoro dva meseca ima kako je i sama sutira, dobacuje se uveliko, losije hvata, ali baca odlicno.  Isto pre jedno dva meseca je pocela sama da se penje i silazi niz stepenice (naravno pridrzavajuci se za gelender). Po krevetu skace i hoda bez problema, po kuci vrlo cesto trckara. Kocke joj nisu preterano zanimljive, ali se igra sa njima ponekad. Vise voli da pravi kule od plasticnih casa i sa njima se bas dugo igra (one od 100 dindzi). Krupna motorika joj je idealna, mada ne mogu ni na sitnu da se zalim. Uzme cackalicu i ubacuje u onu malu rupicu bez ikakvih problema. Ovih dana planiram da izbusim rupice na kutiji od jaja pa da ubacuje spagete. Kada izadjemo napolje, svaka bara je njena i pljuska sve dok je ne isprazni, a voli i da hoda po ivicnjacima uy moju pomoc. Svetlo pali i gasi i to je jako zabavlja mada je zbunjuje jer joj baba to brani u fazonu to je pec, struja. Ja babu nikako da naucim da dete time osim motorike uci i uzrok/posledicu. 
    Planirala sam od nekih plastificiranih slicica zivotinja i voca i povrca da joj napravim puzle pa da slaze, ali sam odustala jer vidim da nije zainteresovana  jos uvek za tu vrstu slaganja. 
    Danas sam je uhvatila u presmesnoj sceni. Razbucala je neku korpu koju imamo za igracke i oko struka je stavila deo te korpe kao obruc i pokusavala je da ga vrti oko sebe i to je neverovatno radovalo. Zna li neko da li postoji onaj hulahop obruc za tako male bebe?
    Dajte neke ideje za vezbanje sitne motorike :-)
     
  2. Mašimoto je dodao/la post u temi Da li ste zadovoljni izabranim pedijatrima?   

    Mi smo kod Miladinovicke i u globalu sam zadovoljna, ali ima nekih stvari koje mi se ne dopadaju. Moja beba je prevremeno rodjena, operisana i da ne nabrajam koje sve probleme je ima(la) i zaista joj je u prvoj godini zivota bila neophodna posebna paznja, a cesto sam sticala utisak da isuvise pojednostavljuje probleme sa kojima smo se susretali. Jako sam se razocarala kada sam saznala da bebe koje su primale transfuziju krvi ne smeju da primaju vakcine minimum 6 meseci od tada, a ona nama to nije napomenula. Kasnije se ispostavilo da su vakcine dodatno usporavale njen oporavak koji je ionako bio trnovit.
    Mi smo se na kraju iz ocaja okrenuli homeopatiji u koju se kunem i hvala toj doktorki koja nam je neizmerno pomogla da M krene normalno da se razvija i jaca. Kod Miladinovicke i dalje idemo, ali na redovne kontrole. 
  3. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Ja sam dosta gresila kod uvodjenja hrane, nisam imala pravilne smernice, a i beba je kategoricki odbijala hranu sve do 1.rodjendana. Vremenom sam shvatila da se ni ja nisam proslavila i da sam dosta gresaka napravila. Da mogu ispocetka ja bih ovako. Pre podne dva puta siki ili pije AD i negde do podneva jedan obrok (to obicno bude izmedju 10-12, zavisi od budjenja). Nakon mesec i po dana (kad lepo prihvati prvi obrok) uvedem rucak, sto bi bilo oko 15-16h i opet sacekam oko mesec dana. Vecera se inace poslednja uvodi sto bi bilo oko 18-19h (zavisi kad beba ide na spavanje i kad je rucala). Uzine idu poslednje. Ono sto je bebi u pocetku dorucak ili rucak, vremenom postaje uzina tj. kako beba raste vise joj voce nece biti dovoljno za dorucak niti samo povrce za rucak pa onda dodajes meso, zumance, gluten i obroci se nekako sami formiraju da bi na kraju na primer samo voce ili grickanje sargarepe ili neke druge povrcke bilo uzina.  
     
  4. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

  5. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Sto se tice na sta treba obratiti paznju kod citrusa vazi isto pravilo kao i kod ostalih namirnica, osip oko usana, po telu. Mi smo uveli sa oko 15 meseci (malo smo okasnili). Kada uvedes jedan citrus smatra se da je svo citrusno voce uvedeno. Mi smo krenuli od mandarine. Davala sam joj cistu mandarinu svega 2-3 kriske, ali sam skinula opnu, a treci dan je pojela celu, sali sa opnom, samo iseckano na sitne komade. Kad to odradis, slobodno mozes linum, pomorandzu, grejp... 
    Mi smo ovako, ali mozes da joj ubacis malo iscedjene vocke u zitarice ili smuti, zavisi od toga sta jedete :-) 
  6. Mašimoto je dodao/la post u temi Govor, 1.godina   

    Vaskrsija, pa vi ste bas napredni u odnosu na nas i svaka vam cast na tome. Mene tesi cinjenica da ja do druge godine nisam ni jednu rec govorila, mama kaze da je bila u panici i vec krenula po logopedima da me vucara dok je moja starija sestra sa malo vise od godinu dana pricala kao odrasla :-) eto ti razlike u deci, a isti sistem vaspitanja i odgajanja. 
    Na dobrom sam putu da ja ipak izbacim te igracke na neko vreme mada cemo ovih dana imati simpatican test. Dolaze nam prijatelji iz Londona cija deca ne govore srpski i bas jedva cekam da vidim kako ce da reaguje na njihov jezik :-)
  7. Mašimoto je dodao/la post u temi Šta ćete pokloniti svom detetu za Novu Godinu   

    Mi smo pored ostalih sitnica za bate i seku (10 stariji i 7 godina blizanci) kupili ovu igracku istina ili zabluda. 
    http://www.lavirint.rs/mp/artikal.php?aid=7581
    nadam se da ce biti zadovoljni. Volim igracke gde mogu nesto novo da nauce :-)
  8. Mašimoto je dodao/la post u temi Govor, 1.godina   

    M je bas pricalica u smislu da brblja po citav dan (a bogami i nocu). Apsolvirali smo mama, tata, baba, sat, kuc kuc, pet, sest (kad silazimo niz stepenice jer joj ja uvek brojim stepenike), oko, nos, slon, meda, cvet. Ima i dosta reci koje ume da ponovi za mnom, neke pravilno neke nepravilno npr. tetka je katka. Ono sto mene brine je to sto nikako da predje na neki visi stupanj tj. da iz tog tolikog brbljanja nastane nesto konkretnije. Ja bas dosta komuniciram sa njom, jer smo po citav dan zajedno. ZApravo, postoji li neka razvojna tabela za govor. Kad pocinju da sklapaju vise reci? Mozda ja panicim bez razloga, nemam pojma.
    Takodje, imamo  jos veci problem zvani decije igracke na engleskom jeziku. Dosla baba iz USA i donela ih gomilu i sve su predivne i ona se super igra sa njima. Medjutim, u poslednjih nekoliko dana jasno se cuje da govori what`s this. Crtace na engleskom ne gleda skoro uopste. To je naucila sa nekog lap topa koji je fenomenalan za ucenje zivotinja i reci, ali na engleskom. Zao mi je da joj ga uskratim, jer je tacno naucila koje dugme pritiska za koju funkciju i kada zeli muziku ona klikne na odredjeno dugme. Zivotinje se ispisuju na ekranu i pustaju zvuke koje ona ponavlja. Prijateljima je to sve jako zabavno, a bogami i tati pa su  poceli i da forsiraju pricu na engleskom. Mene to strasno iritira.
    Da skratim... Gresim li i sta biste vi uradile?
  9. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Ja sam je spremala, ali samo jednom. Uglavnom se koristi isto kao i krompir. Moze u corbice, musaku, punjene paprike... Trenutno mi ni jedan konkretan predlog ne pada na pamet. 
  10. Mašimoto je dodao/la post u temi Savršena igračka za poklon !!!   

    Moze predlog za novogodisnje poklone, ali da nisu lego kocke. One su vanvremenske, ali bih da vidim da li ima nesto sto je klincima sada zabavno. U pitanju su decak i devojcica od 6 godina i decak od 10godina. Prosle godine sam im kupila onu interaktivnu zivotinju JIN sto pogadja zamisljenu zivotinju i klinci su bili odusevljeni, svo troje. Cini mi se da im jos uvek nije dosadila. 
    Volela bih da im i ove godine poklonim nesto tog tipa :-)
  11. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Ivushka, sve te zitarice se daju jednom nedeljno (proso, amarant, kinoa...) ima ih dovoljno da se vrte u krug tokom cele nedelje. Amarant je dobar za probavu tako da ako imate problema sa kakenjem eto resenja :-) 
    Vidis, to za pirinac nisam znala. Nikad ga nisam potapala, probacu :-)
    Ja se nisam bas pridrzavala tog uvodjenja mesa u delovima, ali znam da prvo ide batak. I danas vise volim njoj da dam batak jer je nekako socniji, mada i ja ga vise volim nego belo meso. 
    Mi smo skoro dobili domacu gusku i pojela je u slast :-)
  12. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Nano, nesto mi pobrljavio post, a odgovorila sam ti za pecurke. Valjda ces videti :-)
  13. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

     
     

    Citala sam da treba da se kinoa potopi preko noci da bi izbila neka fitinska kiselina (ako sam dobro zapamtila). I da znas da ima razlike. Jednom sam je potpila na 2-3 sata i nije mi ispala kako treba, a drugi put sam je potopila preko noci i bila je super. Meni bas bila ukusna, mada M nije htela da je jede. Ja imam crvenu kinou, druge jos nisam probala. 
    kuvam je  malo duze od 15 min, za svaki slucaj. 
  14. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Uglavnom koristim ulje repice. Dok spremam hranu na tom ulju, nekako mi smrducka, meni se ne dopada miris... ali u zavrsenom jelu nista to ne osecam, cak mi nekako ukusno. Nije skupo, a jako malo se trosi. Planiram bundevino da uzmem, ali mi nesto mnogo da dam odjednom vise od hiljadu dinara. 
    A za palacinke i mafine sam uzela i kokos puter (ulje) i zadovoljna sam, bas mi nekako obogati obrok. A moze i u vocnu kasicu da se ubaci malo i bude bas fino :-) 
  15. Mašimoto je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Prema nekim smernicama koje sam ja citala, drugi obrok se uvodi 2 meseca nakon prvog obroka. Kazu da je to dovoljan period da se bebin stomacic navikne. Treci obrok se uvodi opet 2 meseca nakon drugog obroka. Mislim da to sto siki posle klope nema veze, samo stvar navike i uzivanja :-) 
    Valjda ce se javiti jos neko sa iskustvom :-)
    Jutros sam joj prokuvala to biljno mleko i pomesala sa milupa zitaricama, malo kakaa i sve je smazala. Cak je i meni bilo ukusno, za promenu :-) A danas sam spremila i mafine pa umesto obicnog ubacila to mleko i nisu ispali lose, mada mi fali neka jacina. 
    Ako nije za kremove tj.nije ga zgusnulo onda nece ni griz moci da napravi kako treba. Dobro je da si mi to napomenula :-)
    Ja isto iz ciste radoznalosti kupila.