Kolibri

Član
  • Broj odgovora

    545
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Kolibri


  1. I meni je bila odvratna :P, ali mi je pomagala pa sam je pila na silu, ujutru čaša na prazan stomak ako me baš muči zatvor, a kad ne onda pola, i to tako gaziranu dok ne izvetri, mene je spasilo. A nema šta nisam probala, veruj mi, i ništa nije pomoglo.

    Lena 77 voli ovo

  2. Vodim dnevnik, pratim sta je jela i nema nikakve povezanosti, simptomi su uvek isti, pocne malo da je boli glava, zeva, pobledi, glavobolja se pojaca, muka joj je, povrati i zaspi, pa prodje kao sa nista nije bilo. Jedino sto se to sve uvek desava popodne ili uvece, kad je vec umorna. Uvela sam joj pravila za odlazak u krevet, do 22h najkasnije, kad ide ujutru u skolu do 21h je u krevetu, vodim racuna sa pije dosta vode i da redovno i raznovrsno jede, ogranicila sam joj slatkise. Mg pije po preporuci neurologa 120mg dnevno tri meseca pa mesec pauze. Ako imate jos neki savet, dobro bi mi doslo. ;) E da, primetila sam da su pocele da joj rastu dlacice ispod pazuha i dole, tako da pretpostavljam da se sve ovo intenziviralo ulaskom u pubertet i hormonskim promenama.

    leni voli ovo

  3. Razmišljala sam i o tome, znam da od želudca hoće da zaboli glava, ali nju uvek zaboli glava prvo malo, pa posle jače, i tek pred povracanje kaze da je malo boli stomak i da joj je muka. Neurolog kaze da su to kod nje klasicne migrenozne glavobolje i da ima sve simptome, jer nju prvo zaboli glava. Naravno, nisam ja to uzela zdravo za gotovo, icicemo na kontrole i praticemo, pa ako bude trebalo icicemo i kod gastro i gde god treba. A probala sam i kad mi se požali da joj dam malo s.bikarbone (mala mi je ona za lekove) i ne pomaže joj.


  4. Magnetna rezonanaca je pokazala da je sve ok, tako da moje dete od 9 godina ima migrenu.


  5. Delimično se slažem sa tobom, ali ako je genetika faktor nastanka proširenih vena onda je priča možda malo drugačija. Ovo zaključujem logički. Moj otac ima proširene vene, ja sam imala proširene vene i pre obe trudnoće, u trudnoćama su se samo pogoršale, nisu nastale zbog trudnoća. Ako sad operišem, genetika će opet uraditi svoje i popustiće vene koje tada budu opterećene. Imam jednu koleginicu koja je dva puta operisala vene, posle prve operacije su joj se pojavile nove proširene vene, a i sada posle druge opet ima nove proširene vene i kune se da je znala da će tako biti da ne bi tako žurila sa operacijama. Ispravite me ako grešim.


  6. Kao što sam i mislila, dr preporučuje operaciju, za sada još uvek mogu na lasersku, ali ako se stanje pogorša moraću na klasičnu. 

    Cena je "tričavih" 1000e po nozi. :)

    I tako, dok se ne odlučim na operaciju, dobila sam da pijem aspirin svaki dan, da mažem avarikon gel i da pijem phlebodiu, i naravno čarapa.

    Rešila sam da pokušam da odložim malo operaciju, pridržavaću se ovih saveta i lekova, pa ću videti, ako se stanje bude rapidno pogoršavalo moraću da odem,a ako ne odugovlačiću koliko god mogu.

    Ipak, činjenica je što kaže iraela, a što mi je i dr potvrdio, da posle operacije stradaju druge vene koje preuzimaju krvotok, a mene moje vene treba da služe još bar 40-50 godina. ;)


  7. Da li je neka od vas išla na operaciju vena, bilo klasičnom metodom ili ovom novom laserskom metodom?

    Interesuju me iskustva vezano za operaciju, kao i bilo koji savet koji može malo odložiti operaciju.

    Pre trudnoće sam imala proširene vene u dosta lošem stanju, ali su mi dr rekli da mogu da prolongiram operaciju još par godina dok ne iznesem drugu trudnoću. Sad posle druge trudnoće, tačnije posle samog porođaja, stanje se katastrofalno pogoršalo, čak sam bila dobila i upalu vena na desnoj nozi. Sad se to malo smirilo, ali izgleda užasno, cela noga mi je u grozdovima, kapilari su popucali, i bolucka me i žari noga na ove toplote i promene vremena. 

    Danas idem kod dr i već znam šta će mi reći i jako me je strah zbog toga, ne ide mi se na operaciju jer ne znam o njoj ama baš ništa. 

    Takođe, pošto sam čitala da se operacije ne preporučuju leti, zanimaju me i iskustva sa elastičnim čarapama i kremama, gelovima i sl.


  8. Ne mora da znači, ja kad sam imala prvi spontani isto je beta padala, a nisu mogli da lociraju plod, tada mi je dr rekao da je moguće i da je bila vanmaterična pa je plod prestao da se razvija i organizam će ga sam eliminisati, tako se i desilo, pratili su i beta se spustila na 0 bez ikakve intervencije.

    Babily voli ovo

  9. I samo da dodam, dok ne dođe do kompikacija to se sve može rešiti laparaskopski, a ukoliko dođe do komplikacija velike su šanse za klasičnu operaciju posle koje je oporavak dosta teži i posle koje mora duže da se čeka za narednu trudnoću.

    Kikiriki i Venera volite ovo

  10. Dia, žao mi je što prolaziš kroz to, jer sam i sama imala vm, ali moram da prokomentarišem-kakvo crno posmatranje ako je plod lociran u jajovodu, to se odmah operiše da ne bi došlo do još većih problema ako jajovod pukne. Ja sam isto kao i Kikiriki doživela pucanje jajovoda i hitnu operaciju, život mi spašavali, samo zato što su čekali.

    Kikiriki voli ovo

  11. Odradili smo eeg i vep.

    Eeg je ok, a vep je blago izmenjen na desnom oku što je i očekivano jer joj to oko beźi, ali zbog toga moramo na magnetnu rezonancu da se proveri.

    Dr mi je delovala smireno, kaže da kod 99% dece sa ovim nalazom vepa magnetna bude ok, ali da mora da se proveri.

    Eto, danas je došla iz škole sa glavoboljom, sad je povraćala, a poslednji put se to desilo pre skoro tri meseca.

    Magnetnu imamo zakazanu za kraj maja.

    Ova tema mi dođe kao neki dnevnik...

     

    majat voli ovo

  12. Ja se slažem sa paper_moon.

    Deca moraju da budu samostalna i da uče kako je njima najlakše, a ne nama. Moja starija ćerka je sada drugi razred. Od početka prvog razreda smo je naučili da sama mora da izvršava svoje obaveze i sada je potpuno samostalna, čak toliko da ja nemam pojma šta ona uči u školi. Možda zvuči surovo, ali dok ona meni donosi dobre ocene, mene ne zanima šta uči.

    Pokušavala je i ona da nas uvuče u zamku da učimo sa njom jer je čula od svojih drugara da ceo dan provedu učeći sa mamama, ali nismo poklekli, njoj bi učinili medveđu uslugu. Svako dete ima neki svoj način učenja i logiku kojom povezuje stvari i zato ih treba pustiti da sami kontaju, makar i po cenu loše ocene na nekom kontrolnom, ali će im ostati u glavi neke stvari.

    A to što je neko spomenuo lenjo dete, nisu deca lenja nego razmažena i nisu od starta naučena da budu samostalna, tj. nije im stvorena radna navika. Najveća greška je u roditeljima što ih ne puštaju da uče sami i da se sami pomuče. Kod nas je npr. palilo da kad me ona nešto pita da joj objasnim, ja joj kažem da opet pročita dobro to što joj nije jasno i da 10 minuta razmišlja o tome i ako je posle toga opet ne bude jasno da dođe kod mene da joj objasnim, u 95% slučajeva se nije vraćala.

     

    paper_moon i Mirka90 volite ovo

  13. Krvna slika i urin su ok,prošli smo pregled kod neurologa,onaj njihov neurološki test je ok,sad treba da uradimo eeg,vep i da ponovimo pregled kod ocnog. Dr nije htela mnogo unapred da prica,ali po njoj vidim da i ona sumnja na migrenu i da misli da je povezano sa ocima jer mala nosi naocare i ima strabizam.

    Nisam dugo pisala,pa reko ajde da ne bude samo sam otvorila temu :)


  14. Sunce kada sam ostala trudna isto sam imala antitela preko 1000,a hormoni idealni. Moj dr nije tome pridavao veliki značaj,čak ciše nisam ni proveravala antitela. Sve je proteklo u najboljem redu što se tiče štitne, ali sad posle porođaja je zato žlezda poludela,tsh mi otišao preko 15 i sad muku mučim sa tim.


  15. Domaća supa bi trebala da bude neizostavni deo ishrane svake porodice. Ja bar jednom nedeljno skuvam pun lonac supe koju onda imamo za nekoliko dana. Ćerka je baš i ne voli,ali tanjir supe pre glavnog obroka mora da se pojede,to nam je pravilo. I malu ću isto tako učiti. Inače znam dosta ljudi koji nemaju tu naviku,znam čak i jednu devojku koja je kod mene prvi put u životu probala domaću supu i mislim da je to velika šteta. Ta devojka se tada bila čak zgrozila kako moje dete glođe pileću nogicu i jede bubac,džigericu,zelen lišće i ostalo :lol:

    zeklica voli ovo

  16. A moj se bio promenio, bio je normalan, pa je počeo da raste i menja boju,čak i da bolucka jer je bio na nezgodnom mestu pa sam ga iritirala odećom. Od prvog odlaska kod dr u ambulantu do operacije je prošlo možda mesec dana, nisu čekali i zakazivali ništa, ali to je bilo pre 15 godina. Ali meni su rekli da mladež ne mora da raste samo spolja, nego može i unutra da raste i zato moraju i da što pre urade operaciju. Nadam se da  će i kod tebe isto biti sve ok. Ako ti treba podrška,tu sam.


  17. Ja sam 2001. godine operisala blue nevus na butini na VMA. Meni je tada u lokalnoj anesteziji otklonjen mladež i deo tkiva oko njega. Ostao mi je ožiljak dužine oko 10 cm. Na hp nalaz sam čekala oko 2 nedelje i hvala Bogu sve je bilo ok. 


  18. Idemo u utorak kpd dr pa ćemo videti. Prošle godine je vadila krv kad je bila bolesna i šećer je bio ok. Evo od jutros sve super,kao da se ništa nije desilo.


  19. Mislim da nije pad šećera, njoj se sloši i nekad i nekoliko sati govori da joj je toplo,da je umorna,boli je glava,muka joj je i kad povrati bude kao da se ništa desilo. Za to vreme dok joj je loše probala sam i da joj dam slatko, i slano, i da jede i da ne jede, ali ona svakako povrati. I interesantno je da pisle toga može normalno da jede, a i ne mora, i bude joj dobro, ne vraća se povraćanje. Juče je sve počelo za vreme trećeg časa,znači oko 15-16h, a povratila je tek oko 19h. I ivek traje otprilike toliko 2-3-4 sata i prođe.


  20. Ja u srijedu ulazim u 9 mjesec :D sretna sam a i malo me strah al smatram da je to sve normalno hehe ima li koja zenica da me ohrabri da kaze da porodjaj i nije tako strasan :)

    kad krene porođaj nemaš vremena da se plašiš i razmišljaš, sve zaboraviš, ali bukvalno :D

    Sanja83 i Melissa volite ovo

  21. Ja isto sumnjam na migrenu, tako ni najpre izgleda. Kod nas u familiji moja baba ima baš dijagnozu migrene, a mm i ja imamo te neke glavobolje na promenu vremena,nekad jače,nekad slabije, a ja sam kao mala imala česte glavobolje. Ipak bih volela da mi dr to potvrde, ne bih sama da postavljam dijagnozu. Primetila sam da je u poslednje vreme naglo izrasla i da je bledunjava, mada i prirodno ima svetao ten na mm i njegovu familiju, pa bih ipak tražila od dr da joj proveri makar da nije anemična i slično, mada ne znam koliko to može da bude povezano sa ovim.

    Hvala svima,malo ste me umirile,sinoć je opet povratila kad je došla iz škole,pa sam bila uznemirena,to me je i navelo da otvorim ovu temu.

    I da,ubedila sam mm da je odvedemo kod dr sledeće nedelje.


  22. Imam ćerku od 8.5 godina. Od nekih 5-6 godina ona na svakih par meseci ima jedan dan kad joj je loše, uvek sa istim scenariom: žali se na vrućinu, umor i  blagu glavobolju, mučnina, povraćanje (jednom samo povrati) i posle kao da se ništa nije desilo. U poslednjih godinu-dve to je učestalo, možda jednom-dva puta u mesec dana, a nekad i jednom u dva meseca. Pratila sam ishranu,aktivnost,spavanje i nema nikakve povezanosti, jedino što se uglavnom dešava kada ide u školu i tada se žali da je u učionici bilo jako zagušljivo, znači uglavnom krene u školi, a završi se tako da kući povrati i posle je kao nova. Od ostalih simptoma nema ama baš ništa, jedino što je bleda dok ne povrati, a posle joj se i boja vrati. Rešila sam da je vodim kod dr i da tražim da je pregledaju i ispitaju. Muž mi kaže da preterujem i da je to normalno da deca u detinjstvu povraćaju. Ja mislim da nije i zato se često svađamo oko toga. Da li neko ima sličnog iskustva?