suncokret06

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Aktivnosti člana/članice suncokret06

  1. suncokret06 je dodao/la post u temi Prirodni porođaj   

    Evo i ja da podelim svoje iskustvo:
    Prvi porodjaj, porodila sam se krajem juna u Gradskoj bolnici, prirodno, bez epidurala.
    Ako racunamo od prvih bolova, celokupan porodjaj je trajao oko 15h, bolovi poceli oko 23-00h nocu, ali nisu bili ni neki posebni bolovi, vec vise kao neka smetnja, a tek su se u 10h ujutru pojacali, da kazem da me malo vise boli. Tada sam i otisla u porodiliste, pregledali 3cm otvorena i ostavili. Odradili sve ono po propisima, klistiranje, uzimanje mera... Posto nas je tog dana bilo samo 2 zene, bilo je poprilicno prazno. Ocekivala sam vristanje, dranje, jurnjavu, a ono svuda tisina.
    Oko 13h ja otvorena oko 5cm, odlazim na porodjajni sto, buse mi vodenjak. E nekih pola sata posle busenja krecu veliki bolovi, da bi se oko 14-15 toliko pojacali da sam mislila kako nema sanse da prezivim. ( sklona sam drami :-) ). Tu vec molim med.sestru za epidural. Ona mi objasnjava da ne mogu da ga dobijem, proveravaju vise od 6cm otvorena i hrabri me da mi je ostalo jos malo i da cu da vidim svoju bebu. To mi je dalo malo snage da preguram taj deo.Ali glasa nisam pustila, disala sam pravilno, primenjivala sve sto sam u skoli za trudnice naucila i dosta mi je pomoglo. Oko 16h sam bila kompletno otvorena, ali beba bila visoko, pa sam se napinjala da je spustim minimum pola sata, ako ne i vise, tako da za guranje nisam uopste imala snage. Toliko sam bila umorna, kao da sam ceo grad tri puta trcala. Jedva sam je iz 1000 guranja izbacila napolje, a kada su me secnuli, ne da me nije bolelo, nego sam osetila takvo olaksanje da nisam mogla da verujem. Oko 17.30h se rodila moja devojcica. 
    E sad, po meni, bolovi su u nekim trenucima bili stvarno veliki, ali je meni strasnije bilo to sto sam bebu jedva izgurala napolje, nego to sto me je bolelo. I dan-danas kad se setim porodjaja, to mi je bila najstrasnija stvar, a bolovi, epiziotomija, usivanje... ne toliko.