Ivana

Član
 • Broj odgovora

  26
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Sve od člana Ivana

 1. Ivana je dodao/la tema Brak   

  Bračni savetnik
  Imate li ikakva iskustva sa njim? Da li Vam je pomogao? Da li možete da preporučite nekoga iz Beograda?
  • odgovor
  • pregleda
 2. Ivana je dodao/la post u temi Porodilište - Zemun   

  Evo malo svežih iskustava iz Zemunske bolnice.
  Porodila sam se u KBC Zemun dva puta, 2009. i sad u maju. Oba puta sam došla kad je porođaj spontano krenuo, tako da nisam imala svog doktora, nego ko se zadesi na dežurstvu. Prvi put je to bio dr Igor Plješa, drugi dr Milan Perović. I za jednog i za drugog imam samo reči hvale, pravi su profesionalci, ljubazni su i možete u njih imati puno poverenje. Takođe moram da pohvalim i sve babice sa odeljenja. Najkraće rečeno svi imaju jedan pristojan i normalan odnos prema porodiljama. Oba puta sam bebu dobila u naručje još u porođajnoj sali. Ovde je praksa da bebu prvo okupaju i poviju, a onda donesu majci na nekoliko minuta. Tata na porođaju je nemoguć, ako to nekog zanima, jer su kreveti u jednoj sali odvojeni paravanima. Epidural me nije zanimao, pa ne znam kakva je oko toga praksa.
  Najveća razlika u odnosu na 2009. je što su uveli babyfriendly. Ja sam se porodila poslepodne, pa su mi bebu doneli otprilike dva sata nakon sto su me smestili u sobu, posle onog prvog ustajanja. Apsolutno sam oduševljena sa BF i mogu reći da mi je jako žao što toga nije bilo i 2009. Iako mi je ovo druga beba ti prvi dani su za mene bili nešto potpuno novo! Bilo je pravo uživanje provesti ta 72 sata sa mojom bebom, bez ikakvih obaveza, samo on i ja. Bila sam u sobi sa još tri porodilje i meni lično ne smeta ako nečija beba tu i tamo zaplače, a super je što uvek imaš sa nekim da popričaš. Sestre pokažu previjanje i kako staviti bebu da doji, a takođe nekoliko puta u toku dana i noći nude i dohranu, pa ko šta voli...
  Moje iskustvo je da je sa BF hiljadu puta lakše uspostaviti dojenje nego na klasičnom odeljenju gde su bebe odvojene. Krevetac je bukvalno pored vašeg kreveta i uostalom niko ne pravi problem ni ako se odlučite da beba spava pored vas. Ja bih uvek izabrala tih par buđenja po noći i spokojan odlazak kući sa bebom koju vi umete da podojite, a ona zna kako da doji. Osim toga uvek možete zatražiti sestrama da nadohrane bebu uveče ili preko noći ukoliko ste iscrpljeni porođajem i želite da se naspavate.
  Posete nisu dozvoljene.
  Ukratko KBC Zemun odlična ocena.
 3. Ivana je dodao/la post u temi Državne jaslice u Zemunu?!   


  Ne znam gde živite u Zemunu, ali ako ste blizu NBg, moj savet vam je da konkurišete i za njihove jaslice. Predškolska ustanova NBg koliko znam primi svu decu koja konkurišu, samo je pitanje da li ćete upasti u jaslice za koje ste konkurisali ili u neke druge. Ako nemate neku alternativu, bolje išta nego ništa.
 4. Ivana je dodao/la post u temi Da li vam je neprijatno da dojite na javnom mestu?   

  Tako mi i treba kad ne pročitam temu do kraja.
  Nego hoće li neko da svrati do Keja? Baš mi se sviđa ideja. Moja mačka doduše nije više beba (16m), ali ćemo da navratimo da vidimo šta se dešava.
 5. Ivana je dodao/la post u temi Da li vam je neprijatno da dojite na javnom mestu?   

  Prekoputa Robne kuće ka pijaci. Između Glavne ulice i Magistrata.
 6. Ivana je dodao/la post u temi Privatna obdanista, preporuke, iskustva   

  Ja bih ti samo predložila da iskoristiš vreme sada dok ne radiš da obiđeš jaslice za koje si zainteresovana i to u radno vreme, nikako posle 16h. Mislim da je to najbolji način da izvidiš sitvaciju na terenu, da te ne zavlače. Takođe sastavi unapred kod kuće listu pitanja koja te interesuju.
  Mi smo se isto razmišljali da pošaljemo ćerku u privatne jasle, ali smo imali problem jer radimo od 7:30 i morali bismo da je ostavljamo u 7h, a većina privatnih jaslica ne prima decu tako rano. Te jedne koje su otvorene od 7 nam se nisu svidele i na kraju smo se odlučili za državni vrtić koji je 5km udaljen od našeg stana. Moram li da kažem da nam nije ni usput kad idemo na posao? Ali mislimo da će našoj devojčici tamo biti lepše, pa ćemo nekako izdržati to vodanje.
 7. Ivana je dodao/la post u temi Namerno smanjivanje količine mleka   

  Tablete ne moraš da koristiš. Ako želiš da prekineš da dojiš najbolje ti je da tako postepeno ukidaš jedan po jedan podoj. Tako će se organizam postepeno prilagođavati i proizvoditi sve manje i manje mleka. Kada ukiniš i poslednji preostali podoj u narednim danima se izmlazaj ako osetiš napetost u grudima i to samo po malo toliko da napetost prestane. Da bi se lakše izmlazala pomaže i tuširanje toplom vodom.
  Inače ne moraš da potpuno prekidaš dojenje samo zbog povratka na posao. Možeš da zadržiš ograničeni broj podoja, npr po jedan uveče i ujutru sve dok to obema odgovara.
 8. Ivana je dodao/la post u temi Dojenje ili AD mleko   

  Ne bih volela da ovo preraste u raspravu šta je bolje i kako treba. Sigurna sam da svako radi ono što misli da je najbolje za njegovo dete i da sva deca nemaju iste potrebe. Mene samo zanima statistika, dakle sa čim ste sve hranili svoje dete tokom prvih 6 meseci njegovog ili njenog života.
 9. Ivana je dodao/la post u temi Dojenje ili AD mleko   

  Evo i ja da se prijavim. Zasada dojim 15 meseci.
  Ma nezgodno je što na ovaj podforum dolaze uglavnom mame koje doje, a one koje ne doje najverovatnije neće ni videti anketu. Inače mislim da po zvaničnoj statistici svega 10 do 15% dece je dojeno godinu dana.
 10. Ivana je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   

  Molim te da ne shvatiš moj post kao napad na tebe. Mislim da ste se odmah na početku našli u groznoj sitvaciji i potpuno mi je jasno da kad se tako nešto dešava svi se usresrede na to da beba preživi. Ma i meni bi samoj dečji život bio na prvom mestu.
  Što se tiče alternativnih načina hranjenja može na kašičicu ili iz šoljice. Takođe, ne znam kako se to tačno zove, ali ima ta bočica sa crevcetom umesto cucle, i onda se bebi zajedno sa dojkom stavi i to crevce u usta, mleko polako ide iz bočice i beba pije, a ujedno stimuliše i maminu bradavicu kako bi se povećala količina maminog mleka.
  Što s tiče toga koliko žena može mleka da izdoji, nije neki pokazatelj toga koliko beba mleka popije, jer beba koja pravilno sisa mnogo efikasnije prazni dojku i od ručnog izmlazanja i od pumpice.
  I još jednom svaka čast i bebi i tebi šta ste sve izdržali! Želim ti da sa drugim detetom sve ide glatko, ko po loju.
 11. Ivana je dodao/la post u temi Kako ste se izborili sa adaptacijom?   

  A kod nas taj odnos izgleda ovako:
  -6meseci do 1 godine broj dece 7
  -od 1 do 2 godine broj dece 12
  -od 2 do 3 godine broj dece 16
  -od3 do 4 godine broj dece 20
  -od 4 do polaska u skolu br.dece 24( pripremni predskolski program 26)
  Stvarno svaka čast tim vaspitačicama!
 12. Ivana je dodao/la post u temi Ragade   

  Da li si sigurna da beba dobro hvata dojku? Mora u ustima da bude što veći deo areole (onog tamnog kruga oko bradavice). Ako je u ustima samo bradavica onda je dete stalno oštećuje desnima.
  Ne mogu da verujem da u porodilištu koriste cucle!
 13. Ivana je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   

  Ciciska, verujem da je teško svim mamama koje su želele da doje, ali nisu uspele. Mene samo žalosti što jako puno mama ne dobije prave informacije i rasipa svoju snagu na nevažne stvari. Čim počne priča o dojenju nezaobilazna tema je šta jesti i šta nejesti, a to je skoro pa potpuno nevažno! Žene kukaju ili se hvale time koliko mleka izmlazaju, a to je nebitno. Hiljadu puta sam čula kako je nekom nestalo mleka sa 2, 3, 4 meseca... Tim ženama niko nije rekao da je to što im grudi nisu više napete kao u početku potpuno normalno, i da to zapravo znači da im se proizvodnja mleka usaglasila sa detetovim potrebama. Eto ti si imala tu veliku nesreću da budeš odvojena od bebe, da li te je neko tada upozorio da beba može da odbije dojku ako dobija flašicu ili cuclu? Da li ti je neko rekao kako možeš da hraniš bebu bez flašice? Pretpostavljam da nije. Žalosno je što majke koje imaju problem sa dojenjem često nemaju adekvatnu pomoć, već kako se koja snađe, e to mene ljuti.
 14. Ivana je dodao/la post u temi Kako ste se izborili sa adaptacijom?   

  Evangelina, znam da ti nije lako, moje je dete malo starije, poćiće u jasle sa 16 meseci, pa se opet pitam šta će i kako će.
  Koliko shvatam tvoja bebica polazi u septembru? Do tada može što šta da nauči! Moj savet ti je da počneš onako bez forsiranja da ga (je) učiš da pije iz čaše. Sipaj samo malo na dno, tako će mu (joj) biti lakše. Naravno da ćeš ti držati čašu u početku, pa i vaspitačica će. Eksperimentiši malo sa različitim tipovima čaša, šira, uža, bez drške, sa drškom, dok ne nađeš šta tvom detetu odgovara. Vremenom će on sam početi da hvata čašu, a ti ćeš je samo malo pridržavati i tako polako, naučiće. Sad su topli dani, pa ako se malo i zalije nije strašno, a od vode ne ostaju fleke.
  Ne znam kakvu hranu ti bebac jede, ali mogla bi da mu serviraš nešto što sam može da hvata prstićima i trpa u usta. Ja sam tako radila i jako su mi zgodne bile one mešavine zamrznutog povrća. Obarim malo toga u supi i serviram joj. Em šareno, em može da jede prstima, a dovoljno je bukvalno 15min da vri da se skuva. Možeš da dodaš i neko sitno seckano meso iz supe. Jest da će hrane biti svuda unaokolo, al šta te briga, sutra kad bude u jaslama nećeš ti da brišeš, a bićeš mirna da može sam koliko mu treba da pojede!
  Drugo, nemoj uopšte da se nerviraš što ne možeš detetu da priuštiš privatne jasle. Veća cena nije nikakava garancija. Sve se na kraju svodi na to kakva je čovek vaspitačica i koliko odgovorno pristupa svom poslu. Neko može da čuva 10oro dece i da sve stigne, a nekoga mrzi i oko jednog da se potrudi.
  Samo hrabro, jeste da nije lako, ali moramo da se nadamo da će sve dobro proći!
 15. Ivana je dodao/la post u temi Privatna obdanista, preporuke, iskustva   

  Da li neko zna nešto o jaslilcama Zvončica u Zemunu?b Oni su se ranije nalazili u 22.oktobra, a sad su se preselili u Zmaj Jovinu. Ako nešto znate PLEAS HELP!
  YelenaC evo ti link na spisak privatnih vrtića u BG, možda nađeš neki koji ti odgovara:
  http://www.roditeljportal.com/adresar.aspx?cat=2
  Ja sam kopirala adresu po adresu na http://www.planplus.rs/ i gledala gde se nalaze.
 16. Ivana je dodao/la post u temi Visina i tezina dece (dete 1. godina)   

  D sa 13m ima 9,9kg i 78cm.
  Koga zanima evo ga link na stranicu Svetske zdravstvene organizacije sa grafikonima rasta i težine za različite uzraste:
  http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
 17. Ivana je dodao/la post u temi Kada je vreme za jaslice/vrtić?   

  Ana ne znam kako je u NS, ali u Bg postoji zvaničan konkurs tokom maja i u junu su rezultati. Primljena deca polaze od septembra. Neki roditelji zaista upišu decu, pa ih ne šalju u jasle nego čuvaju mesto za kasnije. Navodno će predškolske ustanove pojačati kontrolu i neće to više dozvoljavati. Da li će to stvarno biti, videćemo. Najbolje ti je da svratiš do jaslica u tvom komšiluku i da se raspitaš na licu mesta.
 18. Ivana je dodao/la post u temi Dojenje posle godine dana   

  Ma ono kao, već je velika ne treba joj to više... Da joj ne treba ne bi tražila!
 19. Ivana je dodao/la post u temi Da li vam je neprijatno da dojite na javnom mestu?   


  Po meni ovo je pravi savet. Ja sam D dojila gde god je trebalo, u restoranu, na klupi, ma gde god. Nikada nisam dobila ni jedan loš komentar. Obožavam da idem u duge šetnje sa njom, a dojenje mi upravo daje tu slobodu. Šta neću valjda da pustim da mi dete gladaju jer neko ne želi da vidi bebu kako doji? Nisam ja dužna da se bavim tuđim frustracijama. Razumem da je nekim mama neprijatno da doje u javnosti, ali mislim da bi im život bio mnogo jednostavniji kad bi to prevazišle.
 20. Ivana je dodao/la post u temi Dojenje posle godine dana   

  Žalosno je kad se ženi gadi da vidi dojenje! Nisu mi jasni ljudi koji povezuju dojenje i sex, ja sam moju D dojila gde god je trebalo, i nikada nisam čula ni jedan loš komentar. Doduše i da je neko odvalio neku glupost ne bih mu ostala dužna.
  D sada ima 13m i još uvek doji, a pošto ćemo uz malo sreće i u jaslice ne nameravam da prekidam. Tako mi je bar savest mirna da sam učinila za svoje dete sve što je bilo u mojoj moći.
  Baš mi je drago da vidim da u Srbiji ima još mama koje doje nakon 1. rođendana! Kako mi se pre par nedelja iščuđavala pedijatrica kad sam joj rekla da dojim ima sam utisak ko da sam jedina na svetu koja nije odvikla dete za rođendan!
 21. Ivana je dodao/la tema Jaslice, vrtić   

  Kako ste se izborili sa adaptacijom?
  Što nam se više približava polazak u jaslice, mene više hvata panika od toga kako će to ona prihvatiti. Zanima me kako je to kod vas prošlo? Koliko je trajao period privikavanja? Kako ste postupali prvih dana, da li ste mogli naprimer prvih dan dva vi da ostanete sa detetom u vrtiću sat, dva? Kojim tempom ste produžavali boravak u jaslama, ili ste od početka išli na ceo dan pa kako bude?
  • odgovora
  • pregleda
 22. Ivana je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   


  Imaš i moju podršku! Samo napred! Moja mačka je tek napunila godinu dana i naravno još siki sve u 16. Nemam nikakav određeni datum do kada će, dok njoj i meni bude odgovaralo. A što se tiče toga da li ona dobija nešto mojim mlekom ili ne, meni je sasvim dovoljno što joj pruža imunološku zaštitu, a ovo sam našla na RODI:

  U drugoj godini dojenja (12-23 mjeseca), količina od 448 ml majčinog mlijeka donosi djetetu:

  o 29% od ukupnih potreba za energijom

  o 43% od ukupnih potreba za proteinima

  o 36% od ukupnih potreba za kalcijem

  o 75% od ukupnih potreba za vitaminom A

  o 76% od ukupnih potreba za folnom kiselinom

  o 94% od ukupnih potreba za vitaminom B12

  o 60% od ukupnih potreba za vitaminom C

  Usput čini mi se da ljudi tako zdušno napadaju majke koje doje i nakon prve godine zato što imaju utisak da su u tom slučaju oni ti koji su napravil grešku ranijim odvikavanjem od sike. Meni je takav stav veoma naporan, pa ne ulazim u rasprave nego samo kažem ja tako radim i tačka, a ako baš zapene zamolim za tišinu jer deteu voli da siki na miru
 23. Ivana je dodao/la post u temi Mastitis   


  Meni zvuči kao da je ragada. Detetu neće ni malo smetati ako posisa i nešto krvi, to nek te ne brine. Obavezno nastavi da nudiš i tu povređenu dojku da ne bi došlo do zastoja mleka i mastitisa. Proveri kako beba hvata dojku.
  Najčešći uzrok nastajanja ragada je loš položaj bebe na dojci. Obrati pažnju da beba jako zine kad uzima dojku tako da se u ustima nađe i što veći deo areole (to ti je onaj taman krug oko bradavice). Nevalja ako je samo bradavica u ustima onda je beba oštećuje desnima.
  Tu ispucalu dojku drži što više na vazduhu da se rana suši. Nemoj da koristiš jastučiće u brusu neko vreme. Rane možeš da mažeš ili čistim lanolinom ili Happy mama balzamom ili nekom dr kremom samo traži one koje ne moraju da se skidaju pre podoja.
  Bilo bi dobro i da na neko vreme promeniš položaj u kome dojiš da bi dete vršilo pritisak desnima na drugi deo dojke i tako pustilo oštećeni deo da se oporavi. Npr, ako si dojila sedeći probaj ležeći ili da dete leži na krevetu, a ti da si iznad njega. Moraš malo da eksperimentišeš da otkriješ šta vam odgovara.
  Nadam se da ćeš se uskoro oporaviti!

 24. Ivana je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   

  Da li neko zna gde u Beogradu mogu da se kupe muzičke noše koje sviraju kad dete obavi poslić? Nama odvikavanje od pelena tek predstoji, a ovo mi se čini kao zanimljiva ideja.
 25. Ivana je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   

  Za sada 11 meseci, i nastavljamo punom parom, siki 5-6 puta dnevno i nadam se da će nastaviti bar do 2. godine.