Micilici

Član
  • Broj odgovora

    1376
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Micilici


  1. Proslavljamo vise kao godisnjicu prosidbe, nego kao dan zaljubljenih.


  2. Dal da pozelim dobro vece ili odmah laku noc? Verujem da ste sve vec u posteljama...

    I ja cu uskoro, sad sam zavrsila kolacice-srculenca za dan zaljubljenih, jos da opeglam kosulju za sutra i idem.

    Sutra je mm-u i meni 4god od kad me je zaprosio pa "slavimo". Nista spektakularno- vecera i bioskop, posto za vikend putujemo pa nam je to veci poklon. Ja mm-u nista nisam stigla kupiti, al me on pita jel hocu svoj poklon ujutru ili uvece, da zna kad da ga "utera" u kucu... zeza se, sigurno, al ja opet razmisljam sta je...

    Vienna dobro nam dosla. E ne znam sto, al citajuci tvoj post sve mi je nesto film Braca po materi isao kroz glavu... Valjda akcenat, sta li, vratila si me kroz vreme... Nego lepo je cuti jos jedno tako lepo iskustvo sa tudjinom i imati te medju nama. uzivaj u kafanici!

    Milice* drzi se ti trudnickog bazena- sto je sigurno, sigurno je.

    Jao Millar super sto ti mama dolazi! Nego reci mi jel treba nama jos viza za Kanadu? Sad kad si pomenula mi palo na pamet da pitam.

    jelena jel imas u kuci aloju? Ja sam gelom i sprejem na bazi aloje skinula temperaturu kad sam jednom zakacila stomacni a mala dojena i imala par meseci. Od ostalog jos samo vit C i eto cajevi. Hajde sto pre nam ozdravi!

    Au sirga pa kako si pala draga? Jesi proverila kod lekara da se niisi ozbiljnije povredila posto imas otok? Ne bi trebalo da tako dugo traje da je samo ugruvanost... Nadam se da nije nista i da ces sto pre biti ko nova...


  3. Kad je bila beba drzali smo fen pored mesta za presvlacenje i ukljucivali ga kad se rasplace. To ju je smirivalo, tako smo taj fen i pokvarili. Ni danas nemamo problem sa tim zvucima.


  4. Ma lepo Milky, samo setajte. Ima sta da se vidi tamo, sigurna sam. Bas lepo sto mozes da se opustis i uzivas u trudnoci.

    A plivanje je zakon ko voli. Ja obozavam al me ponekad mrzi to posle susenje kose, oblacenje itd pa sam cesce u teretani...

    Ja sam bila sama prepodne, onda se dete vratilo iz provoda i zaspala i eto mene za kompom vec dugo...

    Sad idem, ustala je i trazi da idemo nekud... Hmmm, nedelja vece... videcemo...

    Pozdravljam vas!


  5. Ja sam prvih 24 nedelja trudnocu vodila u Srbiji. Posto je bilo privatno sve smo testove tamo odradili i sve smo placali. Takodje mi je i doktorica rodjaka i porodicno nam voodi trudnoce (snaji pa meni). Zato verovatno i nemam loseg iskustva.

    Kad sam dosla ovde prica ista sa tretmanom ali potpuno drugacija kada je nacin vodjenje trudnoce u pitanju. Millar, jako slicno kao kod tebe u Kanadi sa porodicnim lekarom i babicama.

    Testove ovde nisam radila, na ultra zvukove nisam isla jer se rade samo u slucaju nekog problema, pregledi su bili test urina, rucno opipavanje polozaja i velicine bebe, rad bebinog srca, razgovor o tome kako se osecam i planiranje porodjaja. Pred kraj sam ja trazila test na GBS, babica se isprva bunila, ali mi je i njega odradila. Imala sam skolsku trudnocu i porodjaj i zato verovatno ne znam kako bi funkcionisalo da mi je bila potrebna posebna paznja.

    Sto se ostatka zdravstvenog osiguranja tice tu imam iskustva kada je kontrolisanje opsteg zdravstvenog stanja u pitanju i rutinski testovi. Takodje dobro znam kako izgleda kad je tretman vezan za sportske povrede i ortopediju u pitanju. U sustini je sve manje-vise pozitivno, ali jednom sam imala neprijatno iskustvo sa cekanjem hirurga od 1.5h. Izvinjavao se, probala sam da razumem, ali ipak mi nije bilo svejedno.

    Kada je pregled bio za dete ulazili smo odmah po pristizanju dok je bila beba, sada ili u zakazano vreme ili sacekamo 10-ak min i unutra smo.


  6. Npr. : ja sam juce imala mali peh. Sin mi je udario glavom u ivicu kreveta, i dooobro se razbio. Krvarenje, plac i vidjiv oziljak - otvoren. Odvedem ga prvo u jednu kliniku. Dr. mu pogledao usi, oci, pitao ima li promena u ponasanju i na blic pogledao ranu uz konstataciju " ne trebaju mi savovi i nista, procice to samo od sebe", nije uzeo cak ni neko sredstvo za dezinfekciju pa malo prebrisao...nista.

    Na kraju sam odvela dete u "urgentni", u kom sam cekala 3 i po sata ! Jeste da je vikend, ali da samo jedan dr. dezura, to mi nije bilo nikako jasno.

    Tako da, ne znam sta bi rekla...

    Ali da je u inost. to sve nekako bolje organizovano, jeste.

    Ih bre, pa mogao je doktor barem one trakaste flastere da mu stavi.... to je i sestra mogla, mi smo u 9 uvece kod sestre sa takvim problemom zavrsili. Jos i ne mogu da verujem da su te pustili sa detetom da cekas...

    Al dobro, mozda je to samo zbog vikenda bilo, vikendom je i ovde manicno obicno...


  7. Evo i mene Milky!

    Kako si draga? Kako je u Briselu?

    Milice e to sto ima bazena za trudnice je pun pogodak. Ovde toga nema. Milina, iskoristi sve sto mozes, posle verujem i plivanje sa bebom ce vam u tim uslovima biti super.


  8. Nismo nosili koncic, nisam izvrtala garderobu i nisam je umivala vodom kad god je neko pohvali ili joj da kompliment (jos jedno od sujeverja iz mog kraja).


  9. Bas sam pre neki dan isla na bazen, malo mi je smesno da plivam sa bebcom u stomaku, al' mi je lepo bilo. I vrlo cu rado ponoviti to iskustvo, sto je pre moguce.

    Svaka cast, samo napred!


  10. Mi dodatni vitamin C ne koristimo na dnevnoj bazi jer jede puno svezeg voca i povrca koji ga sadrze. Prirodni, nesinteticki joj dam cim primetim da joj curi nosic isl. Isto vazi i za maticnu mlec.


  11. Mi smo boginje (varicele, herpes zooster ili vodene kozice) prelezali sa 2.5god. Detalje ne bih toliko upamtila, ali sam vec jednom kucala o tome.

    Ujutru smo ih pronasli, prvo na prevoju izmedju ramena i vrata i na grudima, par na stomaku i na slepoocnicama ispod kosice (javljaju se obicno na „toplim“ mestima). Kasnije se jos pojavilo par na potiljku, nogama i guzi, u totalu ne vise od 40-ak tackica na celom telu. Od ostalih simptoma nismo skoro nista imali: u toku dana je normalno spavala, normalno jela, bila dobre volje, drugog dana joj se temperatura podigla na 37.9 i nismo joj ni paracetamol davali vec skinuli alojom. Pojavile su se u petak, u utorak bile suve i pocele otpadati.

    Mi smo ih tretirali homeopatskim preparatom. Savete za njega smo dobili od patronaznog brata i trijazne sestre. U pitanju je RHUS TOX (iliti poison ivy) u obliku kuglica. Sa njim treba krenuti sto pre.

    Jos neke savete sam dobila ili nasla u literaturi:

    Homeopatska krema na bazi kalendule i kamilice direktno na kozu (mi nismo koristili)

    Gel na bazi cajevca direktno na kozu- dobar jer rashladjuje (nismo koristili)

    Puno mlakih kupki sa:

    -samo malo morke soli u vodi (jedna kasika soli)

    -ovsenim mekinjama: u nogavicu svileniog unihopa staviti ovsene mekinje, nakvasiti I istiskivati u kadu napunjenu vodom (izlazice mlecna, prasnjava tekucina)

    Ne koristiti sapun, dobro isprati i tapkanjem osusiti kozu. Novi peskir za svako brisanje lica i tela.

    Mi smo direktno na plikove samo dva puta namazali Aloe Gelly i to joj je pomoglo.

    Kada se preleze sa slabim simptomima desava se da se vrate jer organizam ne razvije imunitet na njih. Tako sam ja male i velike boginje lezala ukupno 4 puta, a mala nase vaspitacice je samo varicele 4 puta jer ih prva 3 nije bilo po vise od 10-20, poslednji put nije bilo nepokrivenog dela tela. Moja mama kaze da su se braci i meni pojavljivale najvise medju prstima i po licu. Moje iskustvo sa malom je suprotno jer ih ona na tim mestima nije uopste imala.

    Mami su tada savetovali da nas ne kupa, a ovde se oduvek preporucuje kupanje u ovsenim mekinjama i morskoj soli (sveki je tako mm-a). Takodje se tamo savetuje ne-izvodjenje napolje (cak ni na svez vazduh), ovde je i to ok dok god se moze izbeci sunce i susret sa drugim ljudima (posebno je za trudnice koje ga nisu prelezale problematican i za odrasle jer sto si stariji simptomi su gori). Navodno se moze kijanjem i kasljem preneti cak u susedni red rafova u marketu. Obicno ih po telu ima i po 250-500 i pocnu se susiti posle nedelju dana, tako da se u vrtic ne ide dok se ne pretvore u krastice.

    Rxus Tox sam ja ono sto nam je ostalo dala komsinici i ona je takodje imala fenomenalno iskustvo sa njim. Ako njemu mozemo da zahvalimo za nasu blagu reakciju onda cu biti presrecna. Ali ako je na mene i ne razvije iz tog jednog puta imunitet onda mozemo da im se "nadamo" bar jos jednom.

    Evo i par linkova na temu boginja, pa ako i kad nekom zatreba:

    http://www.cybermed.hr/clanci/vodene_kozice_ili_varicellae

    http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/949/

    http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1384/


  12. Pozdrav za sve cure, a poseban za trudnice!

    Kako provodite vikend? Jel vam lepo vreme ili kisa ko nama?

    Milice ako hoces da znas o kvalitetu vode pitaj ih da li je tretiraju hlorom, ozonom ili UV zracima. Probaj izbeci hlorisane. Kapa je definitivno pun pogodak- sto kazes ko ce svaki put da susi kosu.

    Alisa bas mi je drago da uzivas u Po. Joj kako je to divan period- drugo tromesecje, obicno najugodniji deo trudnoce, odabir i kupovina za bebu. Ma divno!


  13. Mi jedemo nar u bobicama, pored toga sto je zdrav, izuzetno jak antioksidant (pored svega ostalog) vec deca na njemu i finu motoriku vezbaju.

    I ja ga volim jesti.


  14. Odrasla sam u malom gradu, studirala u velikom, zivela par godina na selu (ne ruralnom), sada opet zivim u malom gradu. Oba gradica u kojima sam zivela/zivim imaju par desetina hiljada stanovnika, dovoljno veliki da je u njima sve sto je neophodno, a i da se moze peske skoro svuda.

    Ali u Srbiji biti u selu ili gradu iz mog iskustva nema tako veliki znacaj ko biti na severu ili jugu. Na jugu iako grad sa 75000 stanovnika, nije imao bioskop, zatvoreni bazen, skole baleta, plivanja, individualnih sportova isl kad sam ja tamo odrastala. Sada je, nadam se, bolje (cure koje su jos tamo mogu reci). Severnije su stvari obicno drugacije.

    Na selu nam je bilo divno jer smo ziveli u kuci sa omanjim parcetom zemlje okolo usred netaknute prirode. Imali smo na dohvat ruke i sumu i potoke i jelene da nam jedu ruzine pupoljke i zeceve i fazane da skakucu i setaju bastom. City nam je bio na 10km ili 15min kolima.

    Gradic u kome smo sad je mali, ali ima sve sto nam trenutno treba. Na 2min hoda smo od bioskopa, na 10min od centra i zeleznicke stanice, imamo leisure centar na istoj udaljenosti, za malu razne skolice i dodatne grupe i aktivnosti, za citavu porodicu ponesto. Trenutno nam odgovara.

    Kasnije,kad bude krenula u skolu bicemo verovatno na sasvim drugacijoj lokaciji, ali otom potom.


  15. I mm i ja poticemo iz porodica sa vise od dvoje dece i podrzavamo ideju 100%.

    U mom rodnom gradu postoji porodica sa 12-oro dece. Da, to jeste lepo, za svaku pohvalu i dvljenje, ali je njima takodje zivot jako tezak.

    Jos sam nedavno pricala sa mamom koja ih ima cetvoro i koja je rekla da se uvek nadala da ka ih je vise igrace se zajedno. Sad kaze da se ne igraju, vec svadjaju.

    Sve je to do ljudi i toga da treba biti realan kada su zelje, ocekivanja i mogucnosti u pitanju. Nije samo roditi ih, treba deci i vremena i paznje i materijalnih uslova, koliko god da tvrdimo da poslednji nisu najbitniji. Licno ne bih volela da ne mogu svoj deci jednako pruziti i da mladjoj fali paznja koju sad najstarijem pruzam. Takodje ne bih dozvolila da mi starija deca vode racuna o mladjoj do te mere da preuzmu ulogu roditelja zato sto mi ne mozemo stici. Ima sijaset razloga za, ima ih i par protiv, ali cemo se mi ipak svojski truditi da stikliramo sve kucice do velike porodice.


  16. tacno

    Cek, cek... blanka ako je moj odgovor o blizancima tacan onda je trebalo da u pitanju stoji i mesec, ko sto je BM napisala. Ako ne stoji onda su i njen i moj tacni, jel tako?


  17. Slazem se sa tobom Nani. Postoji vreme i mesto za sve, ne volim ni ja kad vidim da ljudi neprimerenom garderobom izrazavaju nepostovanje prema ustanovama, institucijama i situacijama u kojima su.

    Licno na poslu nosim poslovnu garderobu- pantalone, suknje do kolena, kosulje, bluze itd u tom fazonu. Tako uvek osim u dane kada se u dobrotvorne svrhe svi lezernije obucemo i doniramo novac za tu privilegiju. Takav dan imamo jednom mesecno. Sminka za posao umerena, dnevna, sa ukusom- to volim i na sebi, i na drugima.

    Iskreno mislim da vise postovanja imam prema kolegama i klijentima ako poznaju i primenjuju poslovni bonton.

    Sto se posete crkvi tice izbegavam bilo sta upadljivo- kako garderobu tako i sminku i nakit. Garderoba ne-otkrivajuca, skromna po pitanju detalja i boja. Za fax i skolu je bilo isto- primereno, umereno, udobno. Uostalom cure iz Nisa znaju da se niko preko gradskog polja ne bi uputio u minjaku i na stiklama od 20cm.

    E secam se da je profesor u osmom osnovne poslao curu kuci da se "obuce". Nosila je prsluk koji je samo do ispod grudi dosezao i to bez icega ispod.


  18. U kom polozaju sada decu najcesce dojite?

    Sad su veliki. Da li dete ima omiljeni polozaj ili se vi namestite kako vam je najkonfornije?

    Ja sam malu u tom uzrastu posle godine dojila lezeci. Tako smo se navikle i bilo nam je najudobnije obema.


  19. Dva brata, Uroš i Marko rođeni su istog dana, u istom mestu, iste godine i od istih roditelja, ali nisu blizanci. Kako je to moguće?

    Nisu blizanci, ali nije receno da nisu trojke, cetvorke isl multici.

    Mislim da je tačan odgovor 10.

    Tacno.


  20. jao ja tek sad videla ovu temu,i bas mi je drago da postoji...mada ste se vi vec upoznale ja se nadam da cu se uklopiti... inace ja sam u Ch dosla pre 6 godina,jedno mesto blizu St.Gallena,iskreno jedino mi nedostaju porodica,par prijateljica i nista vise iz Srbije...

    imam dve devojcice,trenutno na bolovnju,do aprila :blink: i da bas mi se pije jedna crna kafa :rolleyes:

    marina dobrodosla!

    E bas mi je milo da imamo pojcanje i jos nekog iz tih krajeva. Za uklapanje ne brini, nije sa nama tesko, sve su cure ovde jako fine i drustvene.

    Avatari su ti prelepi, curice ko medici!

    Kuckamo se ubuduce i pozdrav do tad.


  21. Pozdrav cure.

    Prvo veliko vam hvala na podrsci, znaci mi neizmerno.

    Drugo lepo je biti ovde, citati vase postove. Jedna od tema koja je uvek pozitivna i divno je sto ste tu da je takvom ucinite.

    Seceru bas mi je milo da uzivas sa dragim gostima.

    Alisa super sto je put dobro prosao i sto sad mozes da se opustis medju najmilijma.

    Millar, draga, pa konacno dobrodosla@u kafanicu! Bas mi je drago da cemo i ovde moci da pricamo!

    Milice* svaka cast na plivanju! Sigurna sam da ces uzivati, posebno u drustvu TM-a.

    Trta i Jelena pozdrav i dobrodoslicana temu. Bas je lepo kad nas je puno.

    Maro pozdrav i tebi draga. Uh do 4, nadam se da si se od onda naspavala.

    Lep vikend vam svima zelim!


  22. 100 vojnika je u boju pretrpelo sledece povrede: 70 njih je izgubilo oko, 75 uvo, 85 nogu i 80 ruku. Koji je minimalan broj vojnika koji su pretrpeli sve 4 povrede?


  23. Imamo tri kutije, čiji sadržaj ne možemo videti, a od kojih svaka sadrži po dve kuglice: u jednoj se nalaze dve bele, u jednoj dve crne a u jednoj se nalazi jedna bela i jedna crna kuglica. Svaka je kutija obeležena nalepnicom, ali na svakoj se kutiji nalazi pogrešna nalepnica. Koji je najmanji broj kuglica koji moramo izvaditi kako bismo tačno mogli utvrditi sadržaj svake kutije?

    Moonlight je super pocela sa crno belom kutijom ali bih ja nadalje drugacije.

    Potrebno je izvuci samo jednu kuglicu iz kutije na kojoj pise crno-belo. Ako je kuglica bela na nju prebacimo etiketu belo, na kutiju sa koje smo je skinuli prebacimo crno a na kutiju sa koje smo skinuli crno stavimo crno-belo. Znaci samo jedna kulica je dovoljna.

    Komentrar na temu- svaka cast, jako mi se dopada :)