pipi duga čarapa

Član
  • Broj odgovora

    1284
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana pipi duga čarapa

  1. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  2. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Ehi, Milice, cestitke i od mene
    Nije me bilo, ne stizem nikako da pisem. Kako li izdrzavaju zene sa troje i vise dece, kad ja i sa ovim jednim ne znam gde udaram
    Ljubim i sve moje drugarice sa ove teme.
  3. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @merima i ostale zenice koje su se porodile, cestitam 
    Ja sam se porodila u nedelju, 5. februara, ali sam tek danas izasla, a preko telefona nisam mogla da se ulogujem na forum.
    Rodila se moja devojcica, 4100 i 54 cm
    Porodila sam se prirodnim putem, uz epidural koji u mom slucaju nije lepo delovao tako da sam osecala bolove i to poprilicno, ali sva sreca nije dugo trajalo. Dosla sam u nedelju na pregled, prebacila termin dva dana, bez kontrakcija ali grlic razmeksan i od samog pregleda otvorena 3 prsta, odmah u porodiliste, indukcija, epidural, sva sreca brzo sam se otvarala.
    Uslovi u Visegradskoj su grozniu, da gori ne mogu biti u svakom smislu, jedva sam cekala samo da dodjem kuci Jedina svetla tacka tamo je moja doktorka.
    Zadrzali su me duze jer su mi se nazalost aktivirale trombofilije posle porodjaja, pa primam antikoagulativnu terapiju.
  4. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Cek, cek, nema guranja preko reda  meni je sutra termin 
  5. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @ma.za.m, cestitam draga, da ste zivi i zdravi sto godina  Pisi kad stignes kako ste.
    Ja bila danas na pregledu i ctgu, nema kontrakcija, grlic je mek, 1,5 cm. U subotu ponovo. Uh, mene ubi ovo iscekivanje
  6. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Ana, nema nikakve opasnosti od penicilina i pentreksila u trudnoci ima dosta naucnih studija na tu temu. Mislim da je bolje da popijes tu jednu kutiju dok je mali broj bakterija, jer je bolje da iskorenis streptokoku u zacetku, nego da ne popijes lek, a posle cajeve redovno radi preventive.
    U apoteci vrte glavom na sve lekove kad su trudnice u pitanju, sto je i normalno. Oni ne smeju ni brusnicu da ti preporuce u trudnoci.
  7. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Meni je 3. termin
    Jel tebi prvo rade ctg, pa onda ides kod doktora da ti ga ocita ili kako? Ja imam dr kod koje sam privatno vodila trudnocu, ona radi u Visegradskoj, tako da sam tek sad u 40. nedelji krenula tamo i na ctg i na pregled i guzva je bas velika. Cekas na sto mesta, ma ludnica.
  8. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Test za utvrđivanje trudnoće   

    Od sumnjivog odnosa barem deset dana, a najbolje dve nedelje. Mada postoje na trzistu viola testovi koji navodno bas rano pokazuju trudnocu.
  9. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @Ana87, verovatno ce ti ukljuciti antibiotike da se ne bi sirila infekcija jer ona lako predje iz urina u briseve. 
    Nemoj nista da brines, ona je opasna samo ukoliko se ne otkrije pre porodjaja, a i tad rizik da se beba inficira nije veliki. Cak je na zapadu princip da se ona pred kraj trudnoce ne leci, nego se, sto je Vanjita spominjala, tokom porodjaja intravenozno daje antibiotik i bude sve ok.
  10. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    da, jesi li i ti tamo? imas li svog dra koji te vodi? cini mi se da je tebi i meni isti termin, tako da se mozda i sretnemo
     
  11. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    supozitorije bilje borca su meni mnogo pomogle (smeju u trudnoci, kontaktirala ih moja zlatna apotekarka) a mozes i faktu mast ona je najbolja, meni je ginekolog rekla da sme i ona.
  12. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    I ja sam jos 2 u 1. Bila danas u Visegradskoj, nacekala se vala. ctg ok, grlic mek, uloziv za jagodicu prsta, sledeci pregled u cetvrtak.
    Ti ces ipak pre mene
    Sto se epidurala tice, iako sam se pripremila i da ga necu dobiti, vala cu da ga trazim, pa bas da vidimo. Inace sam citala da nikakve veze nema otvorenost prstiju sa dobijanjem epidurala, nego to ovi nasi tako rade.
  13. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Devojke, evo i mene, morm i ja malo da vam se pozalim. 
    I mene trema ubija od juce. Sutra idem kod dr da vidimo kakva je situacija. Ja nemam osecaj da cu jos i fizicki bih mogla da guram jos mesecima, nikakvih tegoba nemam (ne racunajuci hemoroide), nemam kontrakcije niti bilo kakve bolove, ali zato psihicki vise nisam sva svoja. 
    Spavala sam ok do prekjuce, a od prekjuce nikako. Bukvalno malo odremam nocu i nesto malo nadoknadim tokom dana, to je sve. Da je bar neko vreme normalno, pa da mogu da izadjem da prosetam, ovako u kuci mi je jos gore.
     
  14. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @sakovac, cestitam i zelim dobrodoslicu Katarini super za tako lagan porodjaj.
    Devojke, ja juce bila na kontroli, grlic razmeksan, skracen, uloziv za prst. U ponedeljak idem na kliniku, pa da vidimo. Od juce osecam kao menstrualne bolove povremeno, imam osecaj da cu uskoro, a inace vodim na spisku, ali  iz senke
  15. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Talestrida, ne brini, verovatnoca da se zarazis toksoplazmozom je stvarno minimalna, a mnogi su je vec imali tokom zivota, pa su stekli imunitet. Prosto u nekim zemljama se to rutinski radi, u nekima ne, tako da se ne opterecuj uopste.
  16. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Zamrznuto pa odmrznuto smes, vazno je samo da bude nekoliko dana duboko zamrznuto u zamrzivacu, ne frizu. Parazit se ubija termickom obradom ili zamrzavanjem, a najbolje je jedno i drugo.
  17. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    I ja sam isto na svoju ruku radila test na toksoplazmozu i to po jednom u svakom trimestru jer ni ja nemam antitela iako sam odrasla sa psima i mackama i dan danas imam psa.
    Jela sam domace suseno meso i kobasice i svasta, nisam ni razmisljala, ali procitah da ipak treba izbegavati jer moze da ostane malo zivo, tako da sad na kraju vise to ne jedem. Smatram da se ne treba opterecivati, ali eto povedi racuna da sve sto jedes od mesa ili proizvoda od mesa bude dobro termicki obradjeno i nema problema.
  18. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi VTO - procesi   

    @Lena 77, ona je takodje smatrala da samo ishrana bez glukofaza nece odraditi posao ili barem ne dovoljno brzo i efikasno, naravno, nemoj nista na svoju ruku, ali za cilj koji mi imamo smatram da je glukofaz ili neki drugi lek iz te grupe najmanja steta, makar dok se ne dodje do cilja. I ja sam uvek pre za alternativu, zdravu ishranu i ne volim lekove.
    Do tog momenta nisam imala nikakvu terapiju, osim u par navrata aspirin koji sam pila po mesec dana, pa kad vidim negativan test, opet se iznerviram i batalim. Pitala sam se kako je moguce da zene sa pcos, koje ciklus dobijaju na 60 dana, kojima ne vide ovulaciju na ultrazvuku i slicno ipak ostanu trudne, a meni nista ne mogu da nadju, sve je kao po udzbenicima i nikako nije htelo. Iscitavala sam dosta sve i svasta i sama nekako dosla do zakljucka da je najverovatnije u mom slucaju implantacija problematicna, a ne ovulacija, narocito jer sam posle druge inseminacije imala bledo roze test, ali dobila sa danom zakasnjenja i to uz bolove kao nikad u zivotu da je mm hteo da zove hitnu.
    Tako da je meni bilo logicno to sto je ona pricala o sluzokozi materice, implantaciji i insulinu i jednostavno sam joj poverovala, a sa druge strane prolazile su godine i nije mi vise bilo do cekanja, pa sam se i pripremala za VTO. 
    Ja jesam korigovala ishranu uz glukofaz, ali iskreno nisam se striktno pridrzavala, jer nisam ljubitelj mesa. Umela sam da pojedem tu i tamo i testeninu i malo slatkog i banane i tako, ali sam svakako vodila racuna, tako da opet mislim da je lek imao najveci ucinak.
    Sad cu ti poslati i pp.
     
  19. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi VTO - procesi   

    Devojke, naleteh malo na ovu temu, pa da vam prenesem svoje iskustvo sa IR i endokrinolozima
    Evo mog ogtt: glukoza: 0-4,48; 30-5,8; 60-4,64; 90-4,31; 120-4,15, insulin: 0-3,9; 30-34,3; 60-30,8; 90-36,3; 120-41,0.
    Prvi endokrinolog, profesorka, bavi se bas reproduktivnom endo je rekla da je ovaj nalaz u redu, da nemam IR, ne treba terapija. Mozda 9 meseci nakon toga, odem kod drugog endokrinologa isto profesorka, jako je tesko doci do nje, da ne navodim imena, ako nekog zanima pisacu mu u pp i ona pogleda ovaj isti nalaz i kaze mi sledece: Vi ste potpuno zdrava zena i da ne pokusavate da ostanete u drugom stanju, vama nikakva terapija ne bi bila potrebna, medjutim ovaj nalaz ja bih vodila kao blagu IR jer kod nekih zena i najmanje odstupanje u insulinu stvara poseban film na sluzokozi materice koja je jako osetljiva  na insulin i to onemogucava implantaciju. Uvela mi je glukofaz xr 750, 1 dnevno, naravno da izbacim belo brasno i secere i da jedem samo kiselo voce sa niskim glikemijskim indeksom, da vezbam umereno bez preforsiranja jer je i to kontraproduktivno i rekla mi je jos da terapiji treba 3-6 meseci da ostvari pun ucinak. Uz glukofaz, pila sam kardiopirin 75 zbog urodjenih trombofilija to jest da poboljsam prokrvljenost materice. Kod nje sam dakle bila u januaru, a u maju sam ostala trudna nakon skoro 3 godine pokusavanja, 3 neuspele inseminacije i gomile analiza. Ne tvrdim 100%, ali iskreno smatram da je meni glukofaz zajedno sa aspirinom odradio posao. Ona je i bila ubedjena da hoce, a ja sam se u medjuvremenu spremala za VTO.
    Sta je poenta, meni su recimo svi hormoni uvek bili dobri, nemam pcos, redovni ciklusi, ovulacija svakog meseca sa visokim progesteronom nakon pucanja folikula, daklse sve skolski, mrsava sam, vezbam, spermogram mm dobar i jednostavno nisu mogli da nadju uzrok zasto ne dolazi do trudnoce. Pripisivali su to maloj endometriozi koju imam na oba jajnika, koju cak nisu mogli ni da skinu laparoskopski. I eto.
    Ova doktorka mi je rekla ovim recima: vecina endokrinologa ne obraca paznju na finese kod zdravih zena koje ne mogu da zatrudne i nisu upuceni u osetljivost i fiziologiju materice, uvedite glukofaz i pridrzavajte se rezima ishrane, zajedno sa spirinom i ostacete trudni. Tako je i bilo. Pila sam glukofaz do 12. nedelje kada mi ga je ukinula.
    Inace, ona daje glukofaz kada, kao kod mene, insulin ima niske vrednosti, ali se ne vraca posle 120 minuta, mada ona kaze da se zaista kod retko koga i vrati na pocetnu vrednost, narocito kod mene je pocetna vrednost veoma niska, a daje ga i kada se lepo spusta insulin, ali ima veci skok, odnosno visu vrednost u 30. i 60. minutu recimo. Dakle i jedno i drugo se vodi kao IR, a od vrednosti zavisi da li je blaga ili nije. Dakle, po difoltu to nisu vrednosti za terapiju, ali u nasem slucaju kada ne dolazi do trudnoce, jesu i po njenom misljenju jako pomaze. Ponavljam, ja smatram da meni jeste pomoglo, ali ne tvrdim naravno nista.
    Pozdravljam vas devojke i zelim vam svu srecu.
     
       
  20. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Hvala Ehi na iskustvu. Prica sa mojom dr je bila da bi ona indukovala oko termina, kad je dezurna, sto je meni ok, volela bih da me ona porodi, beba je izgleda jako krupna.
    Kazu da zavisi i od toga koliko brzo ukljuce indukciju, ako stave na slabo kapljanje krene lakse, a nekad krknu brzo i onda krenu intenzivne kontrakcije, ko ce ga znati.
    Sta mi je tu mi je, tehnike disanja znam, kako da se napinjem isto u teoriji znam, epidural cu traziti, nadam se da cu ga i dobiti u Visegradskoj, pa, sto bi se reklo, da me sreca i dobro zdravlje posluze i da sve bude ok
     
  21. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Hvala devojke na odgovorima i iskustvima, ja sam u principu za epidural i nadam se da cu uspeti da ga dobijem.
    @Attina, ne mogu da se setim, zasto tebi nisu dali epidural ako si trazila?
  22. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @merima, ne mogu da otvorim link koji si postavila, ne znam zasto.
    @ma.za.m, ti ces izgleda pre mene 
    @Vuciguraj, ja cu najverovatnije na indukovani, pa me bas zanima tvoje iskustvo. Jel brzo krenu kontrakcije kada te prikljuce, kazu da su bolnije nego kad nije indukcija, koliko si se brzo otvarala, ti bese nisi primila epi?
    Uh, bas je nesto pocela da me hvata nervoza, mada sam spremna u svakom smislu, volela bih da sve prodje ok i sto brze moguce.
  23. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Hvala vam devojke  , ja se nadam da cu fazu otvaranja, ili barem veci deo pregurati sa epiduralom  i tu ne mogu mnogo sta da uradim, osim da disem kao sto smo ucili u skolici, pa mi je ovaj deo oko napona nekako veca enigma. 
     
  24. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    @Tackicca, pa cestitam  bas mi je zao sto si se namucila, ali je vazno da je na kraju sve super proslo i da ti i bebac napokon uzivate zajedno.
    @sakovac, znaci izbila si na tron, ja sam odmah za tobom 
    Zene ja uopste nemam osecaj da cu se uskoro poroditi, stomak visoko, bolove nemam, niti kontrakcije, cak me to sad i nervira jer sam citala da se ipak kontrakcijama materica priprema i vezba za porodjaj, osecam se odlicno u svakom smislu i mogla bih jos dva meseca ovako.
    Htela sam da pitam zene koje su se vec poradjale, Tackica je pisala sada malo o tome, oko tih napona i guranja bebe, mene zanima da li cu umeti da prepoznam mesovite kontrakcije (odnosno kad krene napon sa kontrakcijama) jer zaista osecaj kao da vam se kaki i na isti nacin se i gura? Jel imate neki savet?  
     
  25. pipi duga čarapa je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Drzim palceve da sve prodje sto brye i lakse, uskoro ces da mazis svoju bebu