Girasole

Član
  • Broj odgovora

    849
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Girasole

Informacije o profilu

  • Pol ženski

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Girasole

  1. Girasole je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

    I wish! 
  2. Girasole je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

    Slucajno videh ovo. Ja jesam trazila da sama donesem kateter, jer sam na prvom porodjaju muke imala zbog njihovog, ali mi nisu dali. Medjutim, to nije bilo u toj bolnici, vec u smederevskoj. Ne znam kakva je situacija u Betaniji. 
    Ps. Dr je rekla sestrama da mi stave neki tanji njihov, tako da ovog puta nisam ni primetila da ga imam. 
  3. Girasole je dodao/la post u temi Trudničko bolovanje   

    Meni su za porodiljsko uzeli prosek za 12 meseci. 
    Dok si na porodiljskom, ne sme da ti se dira nista, koliko ti je obracunato porodiljsko na pocetku, toliko ostaje do kraja, u dinar.  A za trudnicko zaista nisam sigurna, proveri sa nekim pravnikom a i u racunskom centru.
  4. Girasole je dodao/la post u temi Treći trimestar   

     
    http://www.detinjarije.com/tri-verovanja-u-vezi-trudnoce-koja-su-zapravo-istinita/3/
    Nemam pojma ima li istine u tome, samo znam da sam naletela na to. Ja sam sada po prvi put u zivotu osetila gorusicu, imala sam je u 9.mesecu. Bebac je bas cupavac pravi.
  5. Girasole je dodao/la post u temi Pomoć u učenju   

    I ja sam protiv placanja privatnih casova, iako predajem strani jezik i ne ide mi to u prilog. Deca koja kod mene dolaze na casove ne prate nista na casu uglavnom, neki cak i ne pisu nista, jer znaju da ce pred test ili pismeni doci kod mene i da ce odraditi sve tada. Sami mi to kazu kada ih pitam znaju li ista od toga sto imaju na testu. Nema potrebe da se muce svakodnevno, kada mogu da se pomuce kampanjski, kad im zatreba. Uglavnom je to razlog ove ekspanzije pohadjanja privatnih casova, iako su svi ogorceni na profesore i pitaju se sta oni rade na nastavi ako deca nista ne shvataju. Ima, naravno, i slucajeva kada nastavnici stvarno ne umeju ili ne zele da prenesu znanje, ali to i nije bas toliko cesto. Tako da mislim da roditelji prave pomalo medvedju uslugu deci tako sto im placaju casove, daju im do znanja da ne moraju da se pomuce, da mogu sebi da dozvole i lose ocene, jer svakako ce ih neko naknadno nauciti i moci ce da ih poprave. 
    Druga stvar je ako dete zaista ne razume neku materiju ili ima bilo koji problem koji zahteva dodatnu pomoc. A da ide na casove samo zato sto svi idu, zaista nema potrebe. Posebno dok su tako mali.
  6. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Ja nisam imala glavobolje, samo me nekad zaboli kicma na tom mestu, nista strasno. Ne osecas nista, tj.osecas da ti nesto rade ali to je sve. Jedino osetis kada vade bebu, nista ne boli, samo kao neki vakuum i kao da ces da poletis, sto se zatrese  jos jedna prednost je sto su ti donji ekstremiteti oduzeti jos nekoliko sati posle svega pa ti to umanjuje one najgore bolove. Ne znam, razmisli dobro, raspitaj se jos malo. Ti si ta koja ce proci kroz sve. Meni je odlucujuce bilo to sto sam htela decu odmah da vidim.
  7. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Da, sama sam izabrala spinal, za oba porodjaja. Kod prvog sina sam bila toliko istraumirana da li ce sve biti u redu sa njim da mi je spinal bio jedina opcija, htela sam odmah da znam da je dobro, nisam htela da cekam budjenje, pa sestre da mi ga donesu ko zna kada... A sada sam opet izabrala isto jer sam prvi put prosla dobro. Jednom sam imala i operaciju u totalnoj anesteziji, teze sam podnela nego spinalnu. Bude ti malo strasno kada legnes na sto, daju ti hiljadu nekih injekcija, prate disanje, otkucaje srca, pritisak... ali nekako si polusvestan svega, omami te malo sve, gomila ljudi je oko tebe, pricaju o normalnim stvarima, sale se, pricaju sa tobom, anesteziolozi su sve vreme uz tebe i posveceni tebi. I najvaznije od svega sto sam odmah videla svog sina i poljubila ga. Oko deset minuta prodje dok ne izvade bebu iz tebe, a posle jos jedno 40-ak minuta dok te usiju. Mene su ovog puta pitali da me uspavaju nakon sto sam videla sina, da se ne bih smarala, ali nisam pristala jer sam htela da pozovem muza i kazem mu da smo dobro cim me odnesu u sobu.
    Ja sam se super oporavila od spinala, mada neke zene imaju problem sa glavoboljama nakon toga. Zato se lezi na ravnom, bez jastuka. Zene sa tot.anestezijom imaju normalan jastuk. Sto se tice svega ostalog, kod nas oporavak tece isto, tj.procedura. I jedne i druge ustaju posle 24h, posle 48h smeju vodu i malo supe,  neki keks, tek dan nakon toga smeju da jedu malo vise. Jedna zena koja se porodila sa spinalnom malo pre mene imala je problem sa vratom, to joj je bio veci problem od rane i svega ostalog. 
    Ne znam, ne bih smela nikoga da nagovaram na spinal, meni je bio super, ali nekima i ne, ipak je to pipava stvar. Zavisi i koliki si panicar po prirodi, koliko si plasljiva... Ni meni nije bilo svejedno, ali sam imala u glavi to, da ako nesto podje po zlu, uvek mogu da me uspavaju. 
  8. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Meni su zene koje su se porodile u nasem porodilistu i rekle za taj silikonski, ne bih inace ni znala. Verovatno nekad moze, nekad ne. Ili neko. No, nebitno. Bitno da je sve bilo ok, nisam ga ni osetila, prosli put sam ili navukla neku infekciju ili sam uspela da se povredim dok sam ga nosila pa sam muku mucila mesec dana.
    Sto se tice porodjaja, dobro je sve proslo. Mnogo sam lakse podnela nego prvi put, bila sam psihicki i fizicki spremnija. Najteze mi je opet palo lezanje na ledjima bez uzglavlja 24h nakon porodjaja, to je zbog spinala. Rana nista posebno, ni prvo ustajanje. Brze sam se i oporavila, sad sam vec kao da se nisam ni poradjala. Prvi put sam se vukla kao prebijena macka mesec dana. 
    Bebac super, koliko sam se plasila da ce biti problema zbog ranijeg porodjaja, on je odlican, iako je porodjaj bio dve nedelje pre termina 
    Sad sam vec u drugom filmu, sisanje, pumpice, kake, nespavanje, ali mi ne pada tesko, samo kad se porodih vise.
  9. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Ostala sam duzna da javim da li je bolje sa silikonskim kateterom. Nemam pojma, jer mi nisu dali da donesem. Nisu imali tu praksu do sada  Ali je divna dr koja me je poradjala rekla sestrama da mi stave tanji jer misli da sam prvi put imala problem zbog toga. I zaista, nikakvih problema nisam imala. 
  10. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Kupicu verovatno, samo za velicinu da proverim mada po forumima vidim da su uzimali vel.16. Mene je urnisao onaj njihov prosli put, cini mi se da me je mesec dana mucilo pecenje i bol posle porodjaja od njega, a i dok sam ga nosila. 
    Javljam za koji dan 
  11. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Da li je neka od vas kupovala i nosila silikonski kateter za bolnicu? Mene je prvi put onaj bolnicki bas namucio, jedva sam ga podnela, sve vreme me je bolelo, peklo... Cula sam da moze da se ponese i taj silikonski, da je bolji i da se ne oseca. Pitacu sutra i dr mogu li uopste da ga nosim i koja velicina ide jer ima razlicitih, ali zanima me ima li svrhe uopste kupovati.
  12. Girasole je dodao/la post u temi Solidarna pomoć   

    Nemaju pravo da izvrdaju, mada mogu da probaju. Ima toga u kolektivnom ugovoru. Da ne radis u skoli? Pitam, jer to pise u kol.ugovoru Ministarstva prosvete, nisam sigurna za ostale drzavne firme. Ti mozes da podneses zahtev i doznake, tj.ocenu lek.komisije a oni prosledjuju opstini. Meni su sve to sami uradili u skoli.
  13. Girasole je dodao/la post u temi Solidarna pomoć   

    Ja sam primila pre tri godine, a sada je ponovo poslat zahtev, za drugu trudnocu. Uslov je da smo na bolovanju bez prekida duze od tri meseca. Poslodavac salje opstini zahtev, ja nista nisam skupljala, oni su imali svu potrebnu dokumentaciju, mislim da treba ocena komisije. Retko ko zna za to, ne prica se da ne bismo trazile novac  dobije se oko 60 hiljada, neko dobije posle mesec dana, neko ceka duze.
  14. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Odlozila sam, svakako. Radice mi druga doktorka, verovatno krajem sledece nedelje. Tada cu po ultrazvuku biti nedelju dana pre termina, a po menstruaciji dve nedelje. Sto je vec bolje. Stvarno mi je bilo prerano da me danas poradjaju.
    Ps. Dvema mojim drugaricama su radili kasnu ac, u devetom mesecu. Obe su imale rizicne trudnoce i hteli su da ih porode sto je pre moguce, ali su hteli da budu sigurni da li su pluca zrela. Gleda se i sastav i boja plodove vode. Nije vise ac tada rizicna, jer svakako i ako krene porodjaj, dosle su do kraja.
  15. Girasole je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Pitala sam ih, oni su poprilicno opusteni. Kao, to je to. A meni bas i nije. Znam da se po drugim bolnicama radi i kasna amniocenteza za procenu zrelosti ploda, ali ovde ne. Mislim da cu odloziti svakako, barem nedelju dana.