marush

Član
  • Broj odgovora

    790
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. marush se sviđa post u temi od Sena13 u Drugi trimestar   
    Evo ja da se upisem
    Mozda me se neko i seti od pre par godina iz Cekalica  
    6 godina neuspeha, 3 rana pobacaja, 1 VTO sa missedom u 8 nedelji (2017) pa onda opet neuspesi. U novembru prosle godine muz i ja resimo da napravimo pauzu, taj missed nas je bas bas dotukao - promenili oboje poslove, vratili se u UK, ja krenula na dijetu, batalila sve lekove, uzimala samo D vitamin. I krajem aprila - mi kasni! Uradim test uvece, tek da uradim (mislim da ga punih godinu i po nisam ni radila) - kad ono pozitivan. Oprezno, polako dan za dan, linija sve jaca. Da skratim pricu - juce sam usla u 33cu nedelju - termin 22. decembar, cekamo devojcicu  
  2. marush se sviđa post u temi od leni u Drugi trimestar   
    Jeste, Kasija je starogrcko ime koje se ponovo daje deci a neko vreme je bilo zaboravljeno. Cini mi se iz vremena pre raskola i daju ga i pravoslavci i katolici, u pitanju je cvet, odnosno drvo. I bas je lepo mada sad vec prilicno popularno.
    Meni se ne dopada ime Lara, previse je cesto i nema mi tezinu i zensku moc, ako me razumete. Bolje i Laura, bar je sacuvanavu knjizevnosti. Nina, Mia, lepa su to imena...ali nekako ne mogu da stanu rame uz rame sa Sofijom i Helenom, "mudroscu" i "svetloscu", kad jos znas pricu o lepoj Heleni ili Jeleni... Jelena i Milica, Danica... od starih imena...to su imena sa snagom i stavom. Meni je to vazno kod imena, verujem u onu latinsku-ime je sudbina.
    Ima i jedno grcko ime koje mi se svidja-Zoja, znaci zivot. 
     
  3. marush se sviđa post u temi od *Cvrky87* u Drugi trimestar   
    Ovo je Aleksa 
    Rodili smo se u 15:35,3070g imamo i sad nanamo.. 
    Inace nisu mi dali da ponesem svoje stvari i sad nemam nista u porodilistu,za bebana apsolutno nista....popizdela sam
    https://postimg.cc/fkxkr0gK
  4. marush se sviđa post u temi od neca79 u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
     
    e daa..Mara je i mene ubedila da konacno probam tu puskavicu..sad je imam stalno za svaki slucaj
  5. neca79 se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    Super, hvala ti...pila sam i ja sa drugom ćerkom, ali nikako da se setim kako se sprema....Mara iz tadašnje ekipe mi je bila dala recept...beba je sitna mnogo rođena, pa ne sisa sa dojke, pa malo da podstakne još proizvodnju....hvala puno!
  6. marush se sviđa post u temi od neca79 u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    ja stavim na 4 solje vode 3 kasike piskavice ali ravne kasike da mi nebude jako gorko. Kad prokljuca voda iskljucim ali ne sklanjam sa sporeta. Kad malo stisa poklopim i stoji bar pola sata. Cedim po solju a ostalo stoji tako. Neke zene jele su seme ali meni je jaaaako gorko. Jednom sam sa pilavom nekim da zavaram ukus ali i tada mi je gadno bilo. Neka ne odustaje jer treba od 24 do 72 sata da  piskavica da rezultat, a plus sto se od porodjaja narednih 30 do 40 dana formira mleko. 
  7. snowhite se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Mame, želela bih da čujem vaše mišljenje o jednom problemčiću koji imam. Starija ćerka je 3. razred, super je đak, nema nikakvih problema u školi sa te strane, van škole je društvena, vesela, ide na balet i u njemu baš uživa...sve u svemu, veselo i zadovoljno dete...polako kreću one „preteen“ godine i pomalo bunta, ali ništa strašno ni dramatično...još uvek  ...U školi nema najbolju drugaricu, baš neku srodnu dušu, druži se sa decom, ali nema nikog baš baš bliskog...najbolja drugarica joj je devojčica iz naše zgrade sa kojom se poznaje još od vrtića, bile su u istoj grupi...van škole je veoma društvena i komunikativna...razgovarala sam sa učiteljicom o tome i ona mi kaže da nije ništa primetila, da je ona svima draga, ne ulazi u sukobe, ali se ne druži baš sa svima jer je ona, po učiteljicinom mišljenju, dosta zrela i temeljna, voli da tu u školi sve bude ok i to joj je važno, pa u skladu sa tim bira društvo. Ono što mene muči jeste što mi je rekla da se u školi oseća usamljeno i kroz razgovor smo došle do toga da većina dece iz njenog odeljenja ima telefon i da ta deca imaju Viber grupe u kojima se dopisuju i to je sada glavna stvar kod njih. Ona nema telefon, ima pametni sat da može da me pozove ili ja nju kada je to potrebno, ali moje je mišljenje da je još rano za telefon i da dopisivanje na Viberu nije neophodno u tim godina i u neku ruku je neprimereno, te joj nisam kupila telefon iako je ona tražila. Međutim, svesna sam vremena u kom živimo i da je to za decu danas uobičajeno...moja nedoumica je da li negde ja treba da popustim u neku ruku i dozvolim joj da se dopisuje ili treba da se negde ipak držim nekih svojih uverenja...mislila sam da joj možda dam da tu grupu korisiti sa mog telefona, a da svoj telefon dobije u 4. razredu, kao što smo pre pričale. Ali sa druge strane, mene brine poruka oko toga, a to je, kad svi nešto rade, to i ti radi, što mi nije cilj...želim da nauči da misli svojom glavom i da ne ide za masom....već da sama procenjuje šta je dobro, a šta loše, čak iako to, ponekad, nije u skladu sa većinom. Raspisala sam se, izvinite, ali baš sam u jednom dubokom razmišljanju šta treba uraditi...za početak sam joj predložila da decu koja su joj draga pozove na druženje kod nas, sa objašnjenjem da je mnogo lepše da se uživo druže i igraju, umesto da provode vreme na telefonu, sa čim se i ona slaže...ali svi žive užurbano, uz malo slobodnog vremena, pa ćemo videti koliko je moguće da se organizujemo za ta druženja...eto, udavih, ali bih volela da čujem mišljenje drugih mama, posebno onih koje su možda prošle i prolaze kroz nešto slično...pozdrav
  8. Margaritta se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    @leni, pretpostavila sam da ćeš da razumeš moju nedoumicu  ...mislim da ću da poslušam svoj instinkt ovde i da ću zajedno sa njom da pronađem neka druga rešenja...ona je samostalna, na neke od aktivnosti ide sama, ima satić sa kog uvek može da me pozove, tako da ima baš ono što joj je potrebno sad...za više od toga, ipak treba još malo da se sačeka...hvala svima na odgovorima...kad sam "glasno" ovde ispisala ono što mislim, razbistrilo se i meni u glavi šta je prava odluka
    I leni, i ja bih pozvala tebe i tvoje da smo ovde 
     
  9. marush se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Ne iskljucivanje, ali u tom uzrastu je totalno besmisleno. Jos su mali za programiranje i kreiranje. Tablet i tel koriste samo za igranje igrica i gledanje klipova. Pritom je to bombardovanje veoma privlacnim sadrzajima koji se smenjuju neverovatnom brzinom. Klinci posle nemaju strpljenja ni za sta, sve mora odmah da se desi, bez cekanja. Zapravo, gotovo ne vidim klince u cekaonicama ili postama, bankama, da sede i gledaju narod. Cesce gledaju crtani ili igraju igrice.
    Nisam za iskljucivanje tehnologije ali ni za ovoliko koriscenje za "smirivanje" dece. U pretposlednjem broju National Geo je bio clanak o tome koliko izlozenost tabletu ili tel odlaze vreme spavanja i utice na kvalitet sna.
    Nema sanse da je uspavljivanje uz tablet(a znate mnogo takvih roditelja) bolje od klasicnig, dobrog, starog citanja prica i razgovora sa roditeljima.
  10. marush se sviđa post u temi od mmaka u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    zaista mi je drago da ima NORMALNIH ljudi iz DOBA JURE  koje deli isto misljenje kao i JA! A i Leni! Ja cu se boriti svim silama da uzasno zlo zvano telefon ili tablet, bude sto dalje od dece. Ali u potpunosti se slazem sa obe!
  11. leni se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    @leni, pretpostavila sam da ćeš da razumeš moju nedoumicu  ...mislim da ću da poslušam svoj instinkt ovde i da ću zajedno sa njom da pronađem neka druga rešenja...ona je samostalna, na neke od aktivnosti ide sama, ima satić sa kog uvek može da me pozove, tako da ima baš ono što joj je potrebno sad...za više od toga, ipak treba još malo da se sačeka...hvala svima na odgovorima...kad sam "glasno" ovde ispisala ono što mislim, razbistrilo se i meni u glavi šta je prava odluka
    I leni, i ja bih pozvala tebe i tvoje da smo ovde 
     
  12. miliccam se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Mame, želela bih da čujem vaše mišljenje o jednom problemčiću koji imam. Starija ćerka je 3. razred, super je đak, nema nikakvih problema u školi sa te strane, van škole je društvena, vesela, ide na balet i u njemu baš uživa...sve u svemu, veselo i zadovoljno dete...polako kreću one „preteen“ godine i pomalo bunta, ali ništa strašno ni dramatično...još uvek  ...U školi nema najbolju drugaricu, baš neku srodnu dušu, druži se sa decom, ali nema nikog baš baš bliskog...najbolja drugarica joj je devojčica iz naše zgrade sa kojom se poznaje još od vrtića, bile su u istoj grupi...van škole je veoma društvena i komunikativna...razgovarala sam sa učiteljicom o tome i ona mi kaže da nije ništa primetila, da je ona svima draga, ne ulazi u sukobe, ali se ne druži baš sa svima jer je ona, po učiteljicinom mišljenju, dosta zrela i temeljna, voli da tu u školi sve bude ok i to joj je važno, pa u skladu sa tim bira društvo. Ono što mene muči jeste što mi je rekla da se u školi oseća usamljeno i kroz razgovor smo došle do toga da većina dece iz njenog odeljenja ima telefon i da ta deca imaju Viber grupe u kojima se dopisuju i to je sada glavna stvar kod njih. Ona nema telefon, ima pametni sat da može da me pozove ili ja nju kada je to potrebno, ali moje je mišljenje da je još rano za telefon i da dopisivanje na Viberu nije neophodno u tim godina i u neku ruku je neprimereno, te joj nisam kupila telefon iako je ona tražila. Međutim, svesna sam vremena u kom živimo i da je to za decu danas uobičajeno...moja nedoumica je da li negde ja treba da popustim u neku ruku i dozvolim joj da se dopisuje ili treba da se negde ipak držim nekih svojih uverenja...mislila sam da joj možda dam da tu grupu korisiti sa mog telefona, a da svoj telefon dobije u 4. razredu, kao što smo pre pričale. Ali sa druge strane, mene brine poruka oko toga, a to je, kad svi nešto rade, to i ti radi, što mi nije cilj...želim da nauči da misli svojom glavom i da ne ide za masom....već da sama procenjuje šta je dobro, a šta loše, čak iako to, ponekad, nije u skladu sa većinom. Raspisala sam se, izvinite, ali baš sam u jednom dubokom razmišljanju šta treba uraditi...za početak sam joj predložila da decu koja su joj draga pozove na druženje kod nas, sa objašnjenjem da je mnogo lepše da se uživo druže i igraju, umesto da provode vreme na telefonu, sa čim se i ona slaže...ali svi žive užurbano, uz malo slobodnog vremena, pa ćemo videti koliko je moguće da se organizujemo za ta druženja...eto, udavih, ali bih volela da čujem mišljenje drugih mama, posebno onih koje su možda prošle i prolaze kroz nešto slično...pozdrav
  13. miliccam se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    @leni, pretpostavila sam da ćeš da razumeš moju nedoumicu  ...mislim da ću da poslušam svoj instinkt ovde i da ću zajedno sa njom da pronađem neka druga rešenja...ona je samostalna, na neke od aktivnosti ide sama, ima satić sa kog uvek može da me pozove, tako da ima baš ono što joj je potrebno sad...za više od toga, ipak treba još malo da se sačeka...hvala svima na odgovorima...kad sam "glasno" ovde ispisala ono što mislim, razbistrilo se i meni u glavi šta je prava odluka
    I leni, i ja bih pozvala tebe i tvoje da smo ovde 
     
  14. marush se sviđa post u temi od leni u Ćaskanje roditelja dece preko 6 godina   
    Mislim da ne treba da zuris, ako ponekad pozeli da se dopisuje-moze sa tvog tel. Moje starije klinke su 4. i 6. razred. Imaju telefone obe jer imaju mnogo obaveza van kuce. Starija ima smartfon a mladja obicnu nokiju. Ne znam sta bi pametno jedni drugima pisali u tom uzrastu. Starija ima dve grupe u kojima pise, jedna su njene bff  a druge odeljenje. Od drustvenih mreza starija ima Musicaly. E sad, moje klinke imaju dosta obaveza, idu i u muzicku, tako smo i dosli do dogovora da se vredni telefoni ne koriste jer se dete optereti da ga pazi, pa ga svuda nosa...i navuce se, za cas...oko sebe vidim klince koji samo zure u ekran, bas taj uzrast od 2. Do 6. razreda. 
    Lepo je da ih pozove...ali ne ocekuj previse, osim ako im ti ne osmislis igru. Deci koja su naucena na ekran sve brzo dosadi. Da zivis u Cg pozvala bih tvoju ceru da se igra sa mojima  Karte, monopol, domine...
    Naci ce srodnu dusu, ne brini. Mnogi su prave prijatelje upoznali u srednjoj, u muzickoj, ili na letovanju.
    Sve u svemu-ne kupuj telefon  
  15. marush se sviđa post u temi od .Naja. u Spisak trudnica   
    Drage moje, izvinite što tek sad javljam, skinite me sa spiska 
    Moja curica lepotica Teodora je stigla na svet u nedelju, 11.11.2018. ujutru u 09.10h.
    3950 gr, duga 54 - velika mamina devojčica. 
    Porođaj je prošao ekspresno brzo, u 06.30 dobijem prve kontrakcije, na pola sata, i odmah su sledeće bile na 7 minuta  i trkkkk u bolnicu. U Višegradsku smo stigli u 7.30 a u 09.10 je bebićka izašla (bez epidurala) iz 4. napona.  zaista sve se brzo odigralo. I hvala Bogu sve je u redu. 
     
    Ljubim vas sve!!!
     
     
  16. marush se sviđa post u temi od miliccam u Test za utvrđivanje trudnoće   
    Evo moje kolekcije 

    11dpo - 22dc
    12dpo - 23dc
    14dpo - 25dc
    I poslednji je 16dpo - 27dc, tu već nema sumnje. 
     
     
     
  17. marush se sviđa post u temi od svejedno u Pravilnik o predskolskom obrazovanju   
    Kod nas provere, kada neko dodje prvi put, kada im nije već poznata osoba, za one koji dolaze češće ili su ih već upamtili/proverili ne proveravaju. Nemaju pravo da traže  jmbg, lose su uradili formular. Ko ne želi da upiše jmbg, moze upisati samo br lk. 
  18. marush se sviđa post u temi od mmaka u Pravilnik o predskolskom obrazovanju   
    Ako gledamo ovako; 
    dajes sve te podatke i onda dodje npr. Baba po dete, i niko ne zatrazi njenu licnu kartu, kako bi se uverili da je to ta osoba, a pritom trebalo bi da bude pri ruci taj formular popunjen ko sve moze uzimati dete... i cemu onda sve to, ako se odmah ne proveri??
    meni je za 5 godina samo jednom sestra uzela malog, bila je na spisku, ali sam ja pozvala vaspitacicu i rekla da ce dodji ta i ta osoba po njega. Poenta- dzaba njima spisak i svaki info, kada nemamo pravi sistem... jbga
  19. marush se sviđa post u temi od MakiJana u Pravilnik o predskolskom obrazovanju   
    Postoji naravno. Ne mogu sad tacno da ti navedem koji je propis, moram da procackam jer sam na porodiljskom. Inace, pravnik sam i radim u Predskolskoj ustanovi u Zrenjaninu. Nesto da se desi detetu  vaspitacica ga je dala nekome za koga ti nisi pismeno potpisala, sta bi onda moglo da se desi? Ti bi mogla da tuzis sve. E zato se to trazi. Predskolska stiti sebe ali i tebe i tvoje dete. Na taj nacin dete se ne daje nikome osim osoba koje si ti oznacila. 
  20. marush se sviđa post u temi od lex u Pravilnik o predskolskom obrazovanju   
    marush ja nisam cula za taj pravilnik ili zakon, moj sin je upravo posao u prvi razred, tako da dok sam ga vodila u predskolsko nisu to trazili niti bilo sta spominjali, bitno da je lice starije od 18g. Jedno vreme sam ga ja vodila uzimala a jednom prilikom sam poslala brata od tetke (moje godiste) i naravno niko ga nije pitao ko je i sta je sto se meni UOPSTE ne svidja! Tako je mogao da ode bilo ko... eto to je sto se tice tog pravila sada verovatno kako gde, ja sam u Novom Pazaru
  21. marush se sviđa post u temi od Maja87 u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    Naravno da ne, hvala na podeljenom iskustvu  bili smo danas i dr rece da je to prolazno, da mu " klapna " koja zatvara zeludac jos uvek  nerazvijena pa se hrana zadrzava izmedju njega i jednjaka, pa je to razlog sto bljucka i nakon 2 sata od obroka. S obzirom da dete lepo napreduje, raspolozeno je, bucko debeljucko  i da mu je uvek puna pelena, nema potrebe za daljim analizama, kaze da ce sa 6 meseci da prestane to.
  22. Maja87 se sviđa post u temi od marush u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
    @Maja87, to se zove stenoza pilorusa i dešava se najčešće kod dečaka od kraja prvog meseca do 6 nedelja...to znam jer je moja drugarica relativno skoro prošla kroz to sa svojim sinom, pa sam od nje sve to saznala. Operacija je prilično rutinska i to sve brzo dođe na svoje. Javlja se stenoza, odnosno suženje mišića na prelazu iz želuca u tanko crevo, pa se hrana vraća i ne prolazi dalje i ne može bebac da je iskoristi...dobro je da se to proveri...ovaj dasa sad ima 6 meseci i super je dečkonja, sve je prošlo bez ikakvih problema...držim vam palčeve da je nešto prolazno, ali sam htela da ti kažem da nije toliko strašno čak i ako se utvrdi da je to....nadam se da mi ne zameraš što sam upala ovako...veliki pozdrav!
  23. marush se sviđa post u temi od zvezda u Drugi trimestar   
    Konstantin
    Imala sam zakazan ctg za danas. Celu noc nisam spavala, stomak me nije boleo al je do 4h jutros bio tvrd kao kamen i imala sam utisak da cu eksplodirati. Posle se smirilo ali i dalje nisam imala bolove.
    Jutros dolazim, kaze dr jako je napet stomak. Nisam htela da te pregledam ali moram. Tad mi kaze vodenjak je toliko napet samo sto nije pukao. Bez klistiranja i brijanja(skratila sam sama masinicom pa kaze nema potrebe) odvode me na sto. Probusili vodenjak i tad su bas krenule kontrakcije i to sve od 100. Digli su me da setam pa sam se ekspresno otvarala i za sat i po rodila bebca. Nisu hteli da me seku ali posto od prvog porodjaja imam ogromni krivi oziljak tri puta me je pitala da li sme samo malo da me secne i kad sam joj sva tri puta dozvolila recnula me je cm. Imam dva ili tri konca, nisam zapamtila. Jako brzo rodila se i posteljica i pokazali su mi je. Bila je sva u hematomima i kazu mi da bi za 24h sigurno pocela da se odlubljuje i da to ni za mene ni bebu nikako ne bi bilo dobro i da mi je zato bio stomak tako napet.
    Tad su bebca odneli u inkubator i stavili na kiseonik ali vrlo brzo je i skinut ali se nalazi u inkubatoru na grejanju. Pustili su me da se mazimo, tj da odem do boksa sa bebama jer sam se dogovorila da ga ne vade odatle da sto pre bude bolje a to mi je i pedijatar savetovao.
    Sve u svemu extra sam prosla. Kao princezu su me gledali. Bebac je dobro tako da mogu da odahnem.
    A i Konstantin je rodjen na imendan najstarijeg brata Teodora.
    ljubim vas sve i hvala vam i na cestitkama i na podrsci
  24. marush se sviđa post u temi od zvezda u Drugi trimestar   
    Samo da se javim. Porodila sam se. Bebsc 2500gr i 48cm. U inkubatoru na kiseoniku. Kazu da ce biti dobro, ne salju ga za Bg. Dobio je 9/10. Posle vam pisem ostatak
    volim vas
  25. marush se sviđa post u temi od nanchika88 u Bicikli, tricikli, balance-bicikli, Sta nam deca voze?   
    Ja sam mojoj prosli Uskrs uzela trotinet kod kineza. Nije joj bio zanimljiv te mi je bilo drago jer nisam dala parr za njega velike.
    Silikonski tockovi,metalna ta konstrukcija stabilno deluje skroz...