plavi andjelcic

Član
  • Broj odgovora

    33
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Anchi-KŠ u Zubi u trudnoći   
    Evo našla sam nešto o folnoj kiselini:

    Folna kiselina je neophodna za sintezu DNA dakle izgradnju svih novih stanica pa prema tome i stanica ploda (fetusa). Ako u tom procesu “zasteka” bilo koja komponenta, nastaju defekti. Upravo zbog toga je vazna redovna opskrba trudnice u ranom periodu s dovoljnim kolicinama folne kiseline, koje su znacajno vece od preporucenih kolicina RDA. Prevencija defekata na plodu (rascepljena usna i nepce, razni defekti na srcu, kicmi, nogama i rukama) glavna je svrha suplementiranja trudnica.
    Pasulj, zeleno lisnato povrce, citrusno voce i psenicne klice su dobri izvori folne kiseline. Raznovrsna ishrana trebala bi osigurati dovoljne kolicine ovog vitamina za normalne zivotne prilike.
    Sve zene koje su ostale trudne ili to nameravaju postati, trebale bi uzimati od 400-800 /ug folne kiseline dnevno s svrhom preveniranja porodjajnih defekata u dece. Ostalim zenama se preporucuje 400 /ug. Zanimljivo da je folna kiselina iz prirodnih izvora slabije iskoriscava od sintetske folne kiseline u gotovim preparatima.
    Nadam se da sam vam bar malo pomogla u rešavanju dileme oko Folnak-a (folna kiselina)!
    Pijem ga jednom dnevno od početka trudnoće kao i Mamavit po preporuci doktorke koja mi vodi trudnoću
  2. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Maki-D u Porođaj kod kuće   
    Od mog druga žena se porodila kod kuće pre tri godine, to joj je bio drugi porođaj, dok je skontala kontrakcije sve je već bilo pri kraju, njen muž je bio na telefonu sa hitnom i dobijao uputstva, njegova mama je došla na sam kraj porođaja, a hitna je presekla pupčanik i odvezla mamu i bebu u bolnicu Sve je prošo kako treba
  3. plavi andjelcic se sviđa post u temi od C*I*C*A*N*A u Porođaj kod kuće   
    Nekada su se zene poradjale kod kuce.I kada se osvrnemo unazad to i nije bas tako davno proslo vreme.Poznajem neke osobe koje su se rodila na njivi,ili u kuci ili iza kuce,a majke su im presecale pupak srpom.
    Meni je zaista fascinantno kako je porodjaj prolazio bez problema,a pri tom nisu imali sterilni instrumenti,nisu bile razne inekcije za vracanje materice,rad creva i sl.Naravno imali su ,ali zene su birale da se porode kod kuce.

    Ja cesto pitam svekrvu da mi prica o tome,jer mi je to prosto nezamislivo poznavajuci sebe koja idem svaki cas kod ginekologa,razni pregledi,vadjenje rezultata,vitamini i sl iako mi je trudnoca uredna.
    Zene su se poradjale i same stojeci drzale se za merdevine .
    Verovatno je bio veci procenat smrtnosti novorodjenceta ,ali ipak koga kod poznajem da se rodio kod kuci jos uvek je ziv ,zdrav i prav.
  4. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Tamara85 u Solarijum u trudnoći   
    Hvala svima na odgovorima:-) sve najbolje vam zelim. I ps. ne idem u solarijum;-)
  5. plavi andjelcic se sviđa post u temi od FILIPA u Solarijum u trudnoći   
    Solarijum se ne preporučuje ni zdravim osobama, a kamoli trudnicama...
  6. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Seyla u Seks u trudnoći   
    Cao svima,

    ja sam u braku vec tri godine, a trudna sam 5.5mjeseci. Zelju za sexom sam imala na pocetku trudnoce, ali kako vrijeme rolaze ta zelja je sve manja. Ne znam zasto? Da li je to nomlalno ? Sto se tice ljubavi, ona je jos veca u ovom periodu. Dragi je presretan zbog bebe i to pokazuje na sve moguce naciine. Pazi me, mazi,... i to je cini jako sretnom

  7. plavi andjelcic se sviđa post u temi od ninuska.h u Seks u trudnoći   
    Moj partner i ja se poznajemo vec 10 godina, u vezi smo osam, a u sexualne odnose imamo vec 6 godina. Da, luda ljubav iz mladosti. Bukvalno smo zajedno sazreli u odrasle osobe, imale krize i razne faze, ali na kraju ostadosmo zajedno i zavolesmo se duboko i jako.
    Sada sam trudna vec 6 mesecu, ulazim u sedmi. Nasa zelja za sexom je uvek bila jaka, ali odkada sam trudna to je postalo ludilo!
    U prvih mesec dana me je vec molio da ga malkice pustim, pa nije on masina
    Onda sam saznala za trudnocu, i ginekolog je zabranio odnose do daljnjeg. Mi ga poslusali. U 13toj nedelji sam hospitalizovana zbog visokog trudnickog pritiska, za vreme lecenja u bolnici dobila i kontrakcije i tako svasta.... U petom mesecu sam vec bila kuci i mirovala, odmarala se. Ali sam gotovo plakala i cvilela svake veceri od zelje, kad god bi me muz dodirnuo ili samo pogledao.
    I tako smo mi probali jednom, polaaako, nezno i plitkom penetracijom, dok sam ja pokusavala da ostanem fizicki sto mirnija. Posto smo oboje goreli od zelje, sve se desilo uzasnom brzinom i posle nisam imala ni bolove ni kontrakcije, nista.
    Tako da od onda imamo odnose, kada sam ja odmorna, i dobro se osecam. Rekla sam ginekologu, iako pijem Gynipral za odrzavanje, da orgazmicki grcevi nisu izazvali kontrakcije, pa je rekao da nastavimo tako oprezno ako ja osecam da je sve u redu.
    Tako da, drage trudnice, ako vam nije zabranjeno, uzivajte, to samo pomaze i vama, ako je vama lepo i bebi je lepo.
    Eh, sad, posto polako imam sve vise trudnickih poteskoca i neprijatnosti, bolove tamo vamo, umorna sam kao izgazeni pas.... polako i moja zelja opada, tj snaga. Tako da vodimo ljubav samo jednom nedeljno.
    Ipak, postoje razliciti nacini da zadovoljite svog partnera ili on vas, da zajedno uzivate, da otrivate razne mogucnosti i nove vrste uzivanja u krevetu. Nekada ce vam puno znaciti i obicna fizicka neznost.
  8. plavi andjelcic se sviđa post u temi od TONY u Vaše grudi   
    Ja sam prezadovoljna mojim grudima.. Imam sta sada da stavim u brus :D Jos uvek dojim, pa videcemo kada budem prestala kakvo ce stanje biti.. Ali ako povucem na mamu, bice sve ok
  9. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Maki_Lo u Da li kafa šteti u trudnoći?   
    Ja jako volim da pijem kafu, ali gledam da je smanjim na minimum. Jedna do dve soljice sasvim je ok. I obaveznao dodam mleko. Kafu pijem gorku, tako da ne unosim dodatni nepotrebni secer.
  10. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Bebac u Drugi trimestar   
    Mučnine - konačno - sasvim prestaju! Može se desiti da imate zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija – ona se zove crna linija, koja nastaje zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće. Sada se primećuje da ste dobili na težini a prilično su vam narasle i grudi. Moguće je da osetite svrab po telu, jer koža postaje suva i peruta se.

  11. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Kristal u Strah od porođaja   
    Ja sam se užasno, ali užasno plašila porođaja, čak i pre trudnoće. Strah je bio naročito izražen u prvom trimestru, poatojao je i posle toga, ali sam porođaj prihvatila kao neminovnost. U trećem trimestru me je naročito plašila pomisao da neću dobiti epidural, ali sam ga na kraju ipak dobila. Taj strah je sasvim uobičajen i normalan. Ja sam tokom trudnoće čitala mnogo toga po internetu, odlazila na sajt Majka hrabrost gde su bila izneta najstravičnija iskustva žena sa porođaja. Želea sam da saznam šta je najgore od najgoreg, takav sam tip. I, sada kada je sve prošlo, priznajem da je porođaj bolan i neprijatan, ali nije toliko strašan koliko sam mislila. Kada danas pogledam svoju devojčicu, pomislim da bih mogla još hiljadu bolova zbog nje da izdržim i da nije nikakva žrtva ono što sam preživela s obzirom šta sam dobila. Porođaj je ustvari najlepši događaj u mom životu - tada je došlo na svet najmilije biće
  12. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Tammy u Farbanje u trudnoći   
    Lena, ajde za farbanje kazu da smetaju kemikalije, ali sto pobogu smeta sisanje?
  13. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Talia u Farbanje u trudnoći   
    Uredno sam se farbala u trudnoci svih 9.meseci (i to u plavo) i nije bilo nikakvih problema...Nemoj ovo,nemoj ono,pa dokle.......
  14. plavi andjelcic se sviđa post u temi od Tammy u Farbanje u trudnoći   
    Cula sam i ja te price i farbam se i dalje. Udisem i pojedem jos kojekakvih otrova, sad jedan vise ili manje...