k a m

Član
 • Broj odgovora

  2046
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Sve od člana k a m

 1. k a m je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   

  @Ecipeci , pogledaj ovaj sajt http://dojenje.roditelj.org/
  Odličan je, ima puno korisnog za pročitati, a možeš i da postaviš pitanje savetnicama za dojenje. 
  Nadam se da ćete prevazići probleme i nastaviti sa dojenjem. Nema veće sreće 
 2. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Ako misliš na roditeljski dodatak sva se papirologija završava u poporodilištu. Zakaže se termin, potrebno je da budete tu oboje sa ličnim kartama. Ne znam za adresu, ali ne verujem da je neki problem. Pitaće vas za prebivalište deteta koje prijavljujete. 
 3. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Ja sam ih zdušno koristila i u bolnici jer sam ležala dve nedelje pre porođaja. Penjanje na osmi, pa silaženje do kantine i takooo.. 
  Veruj mi da sam se lakše oporavljala od epiziotomija, nego sada kada sam pukla pa usivana. Dve rane, jedna visoko, iznad uretre me toliko iritira i dalje, čini mi se da nikada neće proći. Druga je bila na mestu starih epiziotomija. To je već druga priča, jer tu koža i nije tako nežna. 
 4. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Sugrađanko, ako se ne varam da si prvorotka, pa onda računaj da je epiziotomija zagarantovana. Sad me nisu sekli jer sam trećerotka, a i imala sam izražene vene u vaginalnom području, pa je dr procenila da je bezbednije da me ne seku. Svejedno sam se pocepala na dva mesta pa su me ušivali. Prvorotke po automatizmu seku, drugorotke kako koju..moju drugaricu kada je rađala četvrto su sekli na njeno insistiranje. I ja sam se drala da me seku ali dr nije htela. Mnooogo je lakši porođaj uz epiziotomiju, to je moje iskustvo. Na prva dva porođaja sam izgurala bebu iz bukvalno prvog napona, a na trećem smo se obe namučile jer nisu hteli da me seku. Ona je bila previše velika za moju konstituciju, skoro 3900gr, a ja mala žena od 153cm i 47kg i karličnim merama graničnim za carski rez. Ona je par nedelja posle porođaja imala modro ispod očiju i obraza i popucale kapilare u očima, od porođaja. Tako da ja glasam za epiziotomiju, lakši je porođaj i za mamu i za bebu, a rana prođe kao i svaka rana. 
  Klistiranje je obavezno u pripremi, pre nego uđeš u salu. Sada mi ga nisu radili jer nisu stigli, sa trećeg sprata su me spustili skroz otvorenu i odmah u salu. Inače se radi sa onim aparatom za klistir koji ima posudu i crevce, leži se na ginekološkom stolu, sestra sipa unutra toplu vodu i još nešto i nije bolno niti neprijatno. 
  Bolje od lanolina su komprese Multimam. Nema potrebe pre porođaja. Eventualno bi mogla da malo ozvlačiš bradavice ako ti nisu formirane. Ako se desi da dobiješ ragade, kupi komprese, mogu i na komad, jednu rasečeš na pola makazama pošto je pravougaonog oblika i dobiješ dve. Staviš preko bradavice i obučeš brus, i ne moraš da pereš grudi pre podoja. 
  Što se tiče čaja od lista maline pije se po 1-2šolje od ulaska u 9.mesec. Pila sam u prvoj trudnoći samo i ne znam da li je nešto pomogao. Moje iskustvo je da najviše za otvaranje pomaže intenzivno penjanje i silaženje niz stepenice.  
 5. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Leni, Gospod nam ne daje ono što ne možemo da podnesemo. On zna meru za svakoga od nas. Isto tako se ništa na ovom svetu ne dešava bez razloga. Ne bi nam ni dlaka sa glave otpala, a da On ne dopusti, a kamoli šta više. Tvoja vera će ti pomoći u ovim teškim trenucima. Najgore je prošlo. Čekaju te tvoja dečica. Bićeš dobro, ti si jedna retko snažna i hrabra žena i ja ti se divim. 
 6. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Leni, odlučila si se za četvrto, hoću reći bilo je planirano. Divim ti se, ti si jedna hrabra žena. Proći će i to i biće sve na kraju dobro,  jer mora. Mislim na tebe, javljaj se. 
 7. k a m je dodao/la post u temi Porodilište - Kragujevac   

  Leia,pridruži se ćaskanju u temama. 
  I da si privatno vodila trudnoću kod nekog dr koji radi u bolnici isto bi bilo. Oni ne mogu da dođu ako tebi spontano krene porođaj. Jedino da ti ga izazivaju, a zašto bi. Mene je dr Šorak trebalo da pogleda dan pred moj porođaj, jer sam bila njen pacijent privatno i po njenom nalogu legla 2ned pre porođaja na odeljenje ali je zaboravila tog dana na mene. A ja nisam htela da idem i da joj se javljam iako sam znala da je tog dana i cele noći bila dežurna. Mislila sam ako bude tako trebalo da bude porodice me ona. Prošao je dan i noć i ja sam tek sutradan dobila bolove i te večeri se porodila. Sve je bilo u redu, iako je porodilište bilo puno, te noći je bilo 7,8 porođaja.. Bila je dr Tanja Kastatović dole, mene je dr Neda spustila i ona me je porodila. Babica Beba, a još par babica je bilo tamo. Čak je u jednom trenutku i Saša Živanović sišao zbog jedne koja nije sarađivala, da pomogne. Sve su raščistili za kratko vreme, hoću ti reći da su uigrani savršeno. Posebno Kastratovićka, žena od akcije, zato su porođaji izgledali "filmski". Ona je sada tamo načelnica i niko od dr sa sprata ne može ni da dođe ako nije po rasporedu dežuran jer ona ne dozvoljava. Jedna je preko veze dovela anesteziologa za epidural i nije uspela da ga uvede. Nemoj ništa da forsiraš na silu, kako bude najbolje bilo za tebe tako će da se desi, i sve će biti u redu, veruj. Imaj poverenja u svoju bebu i u sebe, misli pozitivno i javi nam se da čujemo kako si prošla. Srećno! 
 8. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Jako mi je žao, leni. 
 9. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Leni, slažem se za ženama, definitivno bih sačekala još malo. Nemam iskustvo sa tabletama, meni je pobačaj izazivan Prepidil gelom. Ja ipak navijam iz sve snage! 
 10. k a m je dodao/la post u temi Porodilište - Kragujevac   

  Evo ja sam aktivna. 
  Triput sam se porađala u kragujevačkom porodilištu. Kod mene nije bilo dogovorenih porođaja. Iako sam poslednji put ležala 15dana pre porođaja na trećem spratu patologije trudnoće. Kod Marije Šorak sam vodila privatno trudnoću. Za mene nije bila opcija ugovaranja porođaja, iako mi je trudnoća bila komplikovana i bila sam na Fraksiparinu. Nisam za nasilno pokretanje porođaja. Sem ako ne postoje jasne indikacije za to. Moj ti je savet da ne ugovaraš ništa ni sa kim.
  Što se tiče ovih naučno-fantastičnih priča kako je nekom Moma bio dobar, žao mi je ali teško mi je da poverujem u to. Imam svedočanstvo o njegovoj "nežnosti" iz prve ruke. Mojoj mami je radio biopsiju. Čovek je sadista.
 11. k a m je dodao/la post u temi Šta smem a šta ne smem da jedem u trudnoći?   

  Pa sem što ima previše šećera, ne znam što ne bi smelo. 
 12. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Katarina, pa šta se desilo? Krenule kontrakcije ili? 
  Ja sam juče bila na trećem uz od porođaja. Još uvek je blago proširen kavum ali dr kaže da je mnooogo bolje i da će to da prođe. Ako ne sada, a ono sa prvim ciklusom. Jako mi se teško vraća materica. Ako mi se desi crvena krv, bolovi ili temperatura odmah da se javim, ali ona misli da će ovo da prođe. Imam narandžasto žućkasti sekret, tako da mislim da je to to. Danas je 56.dan. 
 13. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Jasmina, da li se depiliraš? Probaj da namažeš pantenol. Nisam imala taj problem. Što se anemije tiče, dr će ti prepisati preparate gvožđa. Uvek popij zajedno sa folnom i Vit C, najbolje limunada. Od prirodnih preparata sve što čuješ probaj, jer različite stvari pomažu ljudima. Pila sam matični sok borovnice, organski kakao, mleveno seme koprive u medu, kuvane šuplje juneće kosti, juneće šnicle, dzigerica. Posle porođaja mi je KS odlična, kao što nikada nije bila. Neke žene se muče sa anemijom i posle porođaja, zbog gubitka krvi. Zato se savetuje iste preparate fe piti i 40 dana nakon porođaja. 
 14. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Milice, divne vesti! 
  Ja sam bila na kontroli. I dalje je proširen kavum ali dosta se smanjilo. I nema unutra sadržaja kao poslednji put. Ipak dr nije zadovoljna. Rekla sam joj da nije sada krv, više onako narandžasto kada se obrišem. Rekla je da ispijem do kraja tu drugu flašicu Metilergometrin, još dva dana. Ja se zeznuh što sam rekla da je danas šesti dan, a zapravo je sedmo. Počela sam u utorak da ga pijem. Kaže nemam šta drugo da vam dam. Ako ne stane krvarenje slaće me u bolnicu na kiretažu. Ako stane da ne moram da dolazim. Ako treba da dođem u petak. Rekla sam joj odmah ja to u bolnici ako treba da se radi neću, ićiću privatno. U ponedeljak ona radi prepodne. Kod dr kod koje sam išla privatno u trudnoći sam zakazala za petak 18:35. Pa da vidimo šta ona kaže. I videći ako mora išta da se radi da mi ona radi, u bolnici ili privatno, svejedno mi je. Ali daće Bog da do petka ovo najzad prođe. 
 15. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Katarina, čestitam! Kucaj nam šta se desilo kad stigneš.
  Decembar, čestitam i nadam se da je bilo brzo i lako .
  Stigle nam danas dve bebice 
 16. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Šta se dešava, Decembar?
  Ja sutra u 11h kod ginekologa. Još večeras i ujutru da popijem kapi. AB sam juče završila. I dalje pomalo krvarim. Bole me povremeno unutrašnje strane butina, pa se nadam da se materica bar malo kontrahovala. Takav bol sam imala sat vremena pred porođaj. Jako se plašim šta će mi reći. Da me ne šalje na reviziju. Da me ne ostave u bolnici, a beba mi sisa...
 17. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Decembar, navijamo!!! 
 18. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Slažem se .. divno je dojiti i sve je puno lakše. Izdrži, proćiće to . 
  Decembar, imala sam ih čitav dan al sam trpela ko kuče. Bila sam već u bolnici, pa mi nije bilo frka da čekam do zadnjeg trenutka. Tebi želim brz i lak porođaj. Stiže dečkić uskoro.  
 19. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Meni ni pola sata pre porođaja nisu bile u pravilnim razmacima. Ceo dan su bile na 10,8..5,6..da bi kad sam ispratila posetu išla do osmog sprata da šetam i čim sam se vratila krenule su na 2min...još ja ušla da se kupam i perem kosu sa takvim kontrakcijama, jedva sam je osušila.. I rasturile me koliko su bile jake, a nepravilne, na 2,4,5. Jedva sam otišla do sestre da joj se javim, a ona mene ubeđuje nije to to čim nisu pravilne. Pošalje me da odem u sobu i merim, a ona će doći do mene za 10min. Ma mene rasturaju, već počele i butine da me stežu koliko su jake bile, ne mogu da ih predišem..a sestra mi pametuje. I kad je došla ja kažem isto je, prejake al nisu pravilne. Kaže dobro, pogledaće te ipak dr jer si trećerotka. Jedva sam otišla do sobe za pregled, jedva. Dr me pregledala i kaže skroz otvorena, odmah brzo u porodilište. Nisu mi dali ni da siđem sa stola nego me prebacili odmah na krevet i vozili u lift kao na filmu. Porodila sam se za pola sata-45min od tada. Tako da kod mene nisu bile pravilne, a isto je bilo i na prethodnim porođajima. Ali po jačini kontrakcija sam znala da je to to.  A takve na 15,20 min sam imala danimaaa pre porođaja. I isto sam jutro pre porođaja bila otvorena 1prst iako sam danima imala takve kontrakcije. 
  E sad kod Decembar je problem što se ranije otvarala bez ikakvih bolova. To je sad stvarno enigma kako da zna kada  da ode. Jos četvrto. Naša prijateljica koja ima petoro kaže da nije osećala bolove uopšte do samom kraja, kod poslednjih dvoje ili čak troje. Kolko ti je beše daleko porodilište? 
  Katarina, šta se dešava, kako si? 
 20. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Kru, uteši me da ti se sve sredilo sa ovim kapljicama. Ja se samo mislim dal pijem mnogo jaku dozu pa razmišljam da malo smanjim. Danas su me bolele noge dosta, sa unutrašnje strane butine posebno, stežu mi se unutrašnje vene verovatno. Samo ne znam da li bi trebalo da više šetam sada kada ih pijem. Zaboravih da pitam dr, ali znam da u porodilištu preporučuju da se šeta posle inekcija za skupljanje materice. Ja ovih dana baš hodam puno, do skoro nisam nešto ni izlazila, samo po dvorištu i po lekarima. Još danas i usisavala oba sprata. Inače, juče skoro ništa, danas prepodne opet braonkasto, a popodne tamno bordo krv. Pojma nemam šta se dešava, valjda ta zaostala krv mora da izađe. Mada kako sam razumela trebalo bi da prestanem da krvarim..
  Katarina, uzmi stavi pojas ako nisi. On bi trebalo da pomogne, da malo podigne bebu i da nemaš taj osećaj pritiska toliko nisko. A možda i samo ležanje sad u bolnici pomogne. Bar je tako kod mene bilo. Realno, kod kuće nema tih uslova za odmor. A na kraju sam i kukala kada ću se poroditi i išla da šetam do osmog sprata da pokrenem porođaj. Uzmi opusti se, čitaj nešto lagano.. Nadam se da bar imaš dobre cimerke. 
 21. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Kru, ti si pila još veću dozu. Ja pročitah na uputstvu da se pije 10-15kapi ali izgleda da oni daju više. Onda i ja da kupim još jednu bočicu i da pijem sve do ponedeljka do kontrole. Da ne prekidam, kad već pijem da bar ima efekta. Iskreno me strah šta mi može biti od leka jer svašta piše. Samo da da Bog da ovo prođe. Ne mogu ni da zamislim reviziju sad 50 dana od porođaja. Tek je 2 dana prošlo, imam još 4 da pijem. 
  Ja sam sad skoro vadila KS i biohemiju i ok mi je sve. Čekam endokrinologa i gastro zbog mog stomaka. Mislim da ne može upala uva od promaje. Ali mi se dešavalo da me bukvalno pola glave boli od promaje, vrat..uzmi ti popij nešto protiv bolova i stavi toplo pa vidi. Ako ništa otidi ponovo. 
  Macko, kako ste? 
 22. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Hej Kru..meni sad nije jasno nešto. Dala mi je 3x20 kapi, tako daju i u porodilištu. Na uputstvu za lek piše 3x10-15. Sinoć mi je bilo frka pred spavanje pa popih 10, a preko dana pijem po 20. Iskreno ništa spec.i ne osećam sada. Sećam se posle porođaja sa M su me bolele noge,a sad ni to. Ne osećam nikakvo stezanje materice. Možda što je ona mala, nije kao odmah posle porođaja. Juče sam malo i imala tog braon sekreta,danas skoro ništa, samo kad piškim pa se obrišem. Sad me buni sledeće..vidim da sam za ova dva dana popila skoro pola flašice. Treba da se javim u ponedeljak kod dr. Da li treba samo da ispijem ovu jednu flašicu ili da kupim još jednu i nastavim? Našla sam otpusnu listu od M, tu piše 3x20, 5 dana. Sad možda mi ova i traje tih 5dana, od utorka do subote..šta mislite da u nedelju ne pijem pa u pon da odem ili kako..? 
 23. k a m je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Katarina, dobro je da si tu, ništa se ne brini. Probaj da se opustis ovih dana. Sačekaće beba tatu da se vrati. Obaveštavaj nas šta kažu dr. 
  Decembar, tako sam ja nedeljama imala kontrakcije.. ali kad porođaj definitivno krene znaćeš. A i dečak je, oni još u stomaku prave probleme  Šalim se, nego kod dečaka je obično do začeća došlo kasnije tj.na dan ovulacije ili posle nje tako da računaj da će se i kasnije roditi nego što su ti cure. 
  Macko, uživajte.
   
 24. k a m je dodao/la post u temi Fraxiparin u trudnoći   

  I uopšte šta sada kada ne koristim Fraksi? Da li da pijem nešto? Bar vitamin C, 2x500...?
 25. k a m je dodao/la post u temi Fraxiparin u trudnoći   

  Dobila sam danas Metilergometrin kapi za skupljanje materice jer posle 47 dana i dalje krvarim i na uz je viđen proširen kavum. U subotu sam primila poslednji Fraksi. Mene sad zanima kako ove kapi utiču i mogu li da mi izazovu neku komplikaciju sa srcem ili krvnim sudovima. Uputstvo bolje da nisam čitala..srčani udar, moždani udar, ma svašta.. Ima li vas da ste ih koristile?