naida

Član
  • Broj odgovora

    4
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Aktivnosti člana/članice naida

  1. naida je dodao/la post u temi Pamučne pelene   


    Kod nas su sivali takve najlonske trouglice, mi ih zovemo svedske gace, ali ako je to najlon onda sigurno ne pustaju vazduh van. Poseban materijal se koristi za sivanje zastitnih gacica koji je zrakopropustan, zove se PUL ali i svaki PUL nije opet zrakopropustan i tu morate dobro paziti. Jako se lako prepoznaje. Kad pogledate unutar materijala od kojeg su zastitne, gdje je presvucen sloj najlona, trebaju da se vide male rupice, sitne tackice koje propustaju zrak. Sutra cu staviti slikicu ako zelite. To je inace jako bitno jer ukoliko bebi stavljate obicni "najlon" imate efekat podparivanja sto nikako nije dobro za koristenje pp.
  2. naida je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Na zalost, masine za susenje znaju dosta uticati na trajnost materijala na peleni pa ako ih zelite kasnije ili prodati ili koristiti za drugo dijete bolja solucija je da susite pola na zraku a dosusujete u susilici.
    Papirici su bolji zato sto pelene ne ostaju flekave ali i to je nesto sto se nemora imati
    I bravo za tutu to je jos jedan plus za koristenje pp.
  3. naida je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Pelena koja je samo pomokrena ubacuje se u kantu a pelena koja je ukakena potrebno je saprati kaku sa nje u wc solju i takvu je ubaciti u kantu. Prskanje prije ubacivanje se moze vrsti ali i ne treba. To se radi radi ublazavanja mirisa a i dezinfekcije. Tako da i ako nemate nista nije toliki problem. Ja ga nisam koristila jer ga nisam mogla naci. Umjesto toga sam dodavala alkoholno sirce, nekad pospricala pelene a nekad ga stavila u pretinac za omeksivac (jednu kasiku).
    Ja preporucujem suho drzanje i pranje svaki drugi dan.
    Papirici za pelene su odlicni za lakse bacanje stolice mada znaju uticati na pojavu osipa kod beba, ali ne kod svih.
  4. naida je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Drage mame

    da se pridruzim temi Voljela bih pomoci oko svih pitanja i nedoumica koje imate oko koristenja i upotrebe platnenih. MAma sa iskustvom koristenja pp sa curicom do 19mj te visegodisnjim pomaganjem i mnogih drugih mama i njihovih iskustava.
    Kad kazete dvoje djece u pp, licno poznajem mamu iz NS koja je nehotice zatrudnila dok je malenom u pp bila godina tako da je nastavila koristiti pp i sa drugim djetetom uz naravno kupovinu malo vise pelena. Ali podrzavam sve takve napore i znam da bas nije jednostavno. Treba malo vise truda ali sve je to zarad vaseg djeteta. Ako za njih ne zivimo i trudimo se napraviti im malkice bolju buducnost od svih mogucih zagadjivaca koje imamo, zar mislite da se taj trud ne isplati?