ivanja

Član
  • Broj odgovora

    18
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la ivanja


  1. Moje dete nije posebno vezano ni za koga, ali je samnom po ceo dan pa je ipak malo vise vezan za mene. A ja imam dilemu za ovo leto: da li da ga ostavim sa babom i dedom na moru. Mi bi isli jednu smenu, pa bi ga moji preuzeli i nastavili jos jednu. Nikada se nismo odvajali tako dugo (10 dana). Inace imace tada 2 godine i 2 meseca. Ponekada je prespavao kod mojih, bez problema. Voli da je sa njima ali se bojim da li je suvise mali da se odvoji od mene i mm na tako dugo. Sta mislite?

    Znam da ce mu prijati zdravstveno da bude 20 dana ma moru, ali....


  2. E evo jedne ideje koju sam danas isprobala.

    Domaci plastelin! Ima na netu dosta recepata, ja sam koristila 1/4 case soli, 1 casa brasna i 1/4 case vode. Posle sam jos dodavala brasna da bi se manje lepilo, a moze i koja kap ulja. Lepo se umesi testo, pa razdelite i dodate boje (jestive).

    Bojala sam se da ovaj moji mali cistunac nece hteti da ga pipne, ali nije bilo tako :)

    Lapo se igrao, ja i moj muz mu pravili jeza (bodlje od lomljenih spageta), krokodila, auto i slicno. Uzela sam i modlice neke sto imam za vanilice, pa je on utiskivao u testo.

    Moj sin ima 19 meseci i nije on tu bas pravio neke figure, da se ne lazemo :) uglavnom je busio prstom rupe i stavljao testo na gomilu ali lepo smo proveli sat vremena.

    Pozdrav!


  3. E super su vam predlozi! Samo tako nastavite. Neki predlozi mi deluju za decu koja su malo starija. Ako neko zna neki predlog bas za dete od 1.5-2. Ako mozete da se setite sta ste radili kada su vam deca bila manja.

    Micilici - mene jako zanima Montesori metod. Dosta sam citala o tome (Upijajuci um i svasta sa neta). Kod nas u blizini nema vrtic koji radi po tom programu, pa bih da ga primenjujem koliko je moguce kod kuce. Ali nasla sam samo par video klipova o tome sta raditi kod kuce, odnosno kako urediti prostor. Upoznata sam sa nekim 'igrackama' koje se primenjuju u montesori programu, videla sam na netu i dosta su skupe. Pa me zanima koje si 'igracke' pravila sama i uopste kako prmenjujes Montesori kod kuce. Moj sin ima samo 18 meseci, a sve sto sam videla je za malo stariji uzrast. Davala sam mu, na primer, kockice raznih boja (tri boje), pa mu pokazala da ih grupise po bojama, ali izgleda da je jos malim jer nije znao i nije mu interesantno.

    Hvala unapred na predlozima.

    Vreme nam jos uvek dozvoljava da budemo napolju, ali planiram da kupim decije makaze, papir u boji i sastojke za 'domaci' plastelin. :)


  4. Dajte predloge kako provoditi vreme sa detetom od 1.5-2 godine u kuci. Dolazi nam lose vreme, pa necemo moci da idemo napolje tako cesto i dugo. Dakle kako izbeci gledanje TVa. Predlozite neke igre. Kako napraviti neku zanimljivu igracku, a da to bude jednostavno, jeftino i da moze i dete da ucestvuje.

    Evo ja sam nabavila veliku kutiju od bojlera da se dete kroz nju provljaci, ali mom sinu to nije interesantno.

    Nekad pravimo 'cajanku': izvadim mu tri soljice i tacne, pa on onda redja soljice na tacne ili tacnom poklopi solju. Ne drzi ga dugo ali se jako obraduje kada vidi da vadim soljice.

    Izvadim mu nekuvanu testeninu, pa mu uabcim u serpicu i dam kasiku da mesa, kao kuva rucak, i da prebacuje u drugu serpicu.

    Stavim klikere u flasicu od pola litre i onda ih izrucim u neku posudu, pa mu kazm da ih vraiti u flasicu. Ovo mora da se nadgleda da ne stavi kliker u usta, ali je dobra vezba za finu motoriku

    Dajte i Vi neki 'nista spektakularno' predlog :)


  5. Hvala Vam na odgovorima. Malo ste me utesile :) Vidim da sve slicno razmisljamo. :)

    Volela bih da vise kupujem igracke od drveta, tkanina i ostalih prirodnijih materijala ali ih uglavnom nema po prodavnicama ili su jako skupe.

    Na zalost nisam bas ni vesta u pravljenju igracaka, mada pokusavam. Nabavila sam veliku kartonsku kutiju (od bojlera) u nadi da ce mom detetu biti interesantno da se provlaci kroz nju ali nije mu interesantno :( Imamo mali stan tako da ce kutija morati da leti napolje :)

    Ovo mi dade ideju, otvaram novu temu ,igre/igracke iz domace radinosti' pod naslov kako preziveti zimu u kuci.

    Pozdrav!


  6. Moje dete ima godinu i po dana i jos uvek mu je sve zanimljivo ali nista ga ne drzi bas dugo. Kada bi se vezao za neku igracku, temu, crtani ili sta slicno, mozda bi i izdvojila pare da mu kupim kvalitetnu igracku, ali ovako mu kupujem igracke od 'Kineza' da vidim sta ga zanima i da mu ponudim razlicite stvari. To su za sada bile gumene/plasticne zivotinje, bubnjevi, lopte, autici i sl... Problem je sto stalno slusam o tome kako su takve igracke hemijski neispravne, toksicne, a moje dete ih nekada stavlja u usta. Ja mu naravno to branim ali desava se...

    Za 350 din sam mu kupila celu farmu, a neke nemacke, koje su verovatno kvalitetnije kostaju 300 din komad (zivotinja).

    Svaku igracku, pre nego mu dam, operem alkoholom i dezidermom.

    Da li je to dovoljno? Sta vi radite? Sta mislite?


  7. Ja bih takodje da zaobidjemo suhomesnato koliko god bude moguce, ali sta da mu dam? Imate neki predlog? Sin mi ima godinu dana. Jede kasice zitne, zitne sa vocem i sl. hleb sa sirnim namazom. I nekeko samo to vrtim. Htela bih nesto novo da mu dam, a da vezba da zvace. Dajte neku ideju..


  8. Moj sin je rodjen sa 4270gr i 54cm, a sada sa skoro godinu dana ima oko 10kg.

    Ovo mi deluje malo prateci pravilo da dete za godinu dana u trostruci tezinu sa rodjenja.

    Ne opterecujem se jer je zdrav i veseo i dobro jede. 20.04. idemo na kontrolu pa cemo da vidimo sta kaze doktorka.


  9. Prve cipelice mom sinu su bile proizvodjaca Pavle. Brzo su se izgulile, ali to je zato sto mi dete tek prohodava pa je dosta nespretan. Ne nerviram se jer ce drugo dete imati svoje prve cipelice jer se ove prve ne nasledjuju. Ili?

    Do kada treba da se nose cipele za prohodavanje, odnosno one sa cvrstom petom, a kada mozemo da im kupimo obicne (koje se mogu naci za manje pare, a ima mnogo veci izbor)? Da li je to cim prohodaju ili treba sacekati jos malo?

    Hvala.


  10. Ja sam za taj bisfenol cula pr enego sto se pojavio u nasim medijima i pitala sam prodavacicu u jednoj prodavnici kada sam kupovala flasice i ona nista naravno nije znala. A sada su svi odjednom svesni i savesni.. <_<

    Nego da ga ima - ima i da je stetan - jeste. Kao sto su i mnoge druge stvari koj enas okruzuju. Na zalost :(

    Stvar je u tome da se ispusta samo pod visokim temperaturama, pa za sokice i vodu nije problem.

    Ja vise volim staklene jer se lakse i temeljnije peru (ne postanu izgrebane), a imamo i plasticne (sa bisfenolom).

    Predlazem svima da svaku informaciju uzmu sa rezervom, malo se informisu na netu i same prema saznanjima i mogucnostima donesu odluku.

    Pozdrav!


  11. Prvu cerku sam dojila dve nedelje...ona je bila lenja beba i samo je spavala te je meni doslo do zacepljenja kanala i prestanka nadolazenja mleka.

    Drugu sam dojila tri meseca...nakon porodjaja pocela sam da se gadim na hranu tako da mi je mleko samo po sebi nestalo kao i kile (i one sto su bile visak,a i one druge).

    Treca cerka je sisala 20 meseci...polako je prvo prestala da sisa preko dana pa onda i nocu.Proslo je polako i bez suza :) Bila sam presrecna jer mi je to stvarno bila zelja posto sa prve dve nisam imala srece.

    E to se zove iskustvo :)


  12. Kada ste i na koji naccin pocele da spremate detetu testenine?

    Ja se spremam ovih dana, pa sam mislila da ih samo obicno skuvam i skuvam neko povrce i sve u belnder. Ne znam da li ce se testenina lepo usitniti?

    Da li koristite neku posebnu testeninu?

    Inace danas smo jeli ribu prvi put (11 nam je meseci), fileti oslica. Na tiganju sam ispekla ribu, a pre toga napravila kasicu od krompira, kukuruza i spanaca. Pa kada sam sjedinila, prste da polizes :)

    Cudno mi je da nije ni reagovao na ribu, kao da je nije ni osetio, a to je nemoguce jer znate vec kaka miris ima riba :)

    Pozdrav!


  13. Evo blizi nam se prvi rodjendan.

    Nekako sam uzbudjena ali i zbunjena. Sa jedna strane zelim da ga prilagodim detetu, jer je njegov rodjendan ali znam da je suvise mali i da to njemu ne znaci bas puno, osim poklona :)

    Kakvu proslavu vi planirate?

    Igraonica ili kuca?

    Animatori ili ne?

    Kakva torta? Da moze i slavljenik da jede?


  14. Evo ja sam pre par dana prestala da dojim. Bebi je 11 meseci.

    Moram da priznam da nije proslo bez suza, ali na srecu samo mojih!

    Ja sam planirala da dojim sina jos malo, ali je on sam inicirao.

    oslednjih mesec dana dojenje se svelo na samo ono pred spavanje. I pre neki dan nije hteo da sisa, ma place kako vidi dojku. I tako je otiso u krevet bez dojenja. Ja mu sutradan nisam nudila, a on se nije nista bunio. I tako...

    Da sam bila upornija sa nudjenjem mozda bi sisao jos malo, ali mislim da je dosta sisao i da je ok da se prati dete. Sam je inicirao, a ja ga nisam forsirala da bih ispunila svoj plan.

    Malo mi je zao, ali znala sam da i tome mora da dodje kraj.

    Do kada ste vi dojile?

    Iskusnije majke mi kazu da sam srecnica jer nisam imala problem sa odvikavanjem.

    Kakava su vasa iskustva?

    Ilina* voli ovo

  15. Moj momak ima 11 meseci i ono sto voli, sto smo uveli do sada, a da je prihvatio lepo jede. I kolicinski je to ok. Ali ne ce nista novo da prihvati. Narocito me brine sto nece da prihvati mlecne proizvode, posebno sada kada sam prestala da ga dojim.

    Cime vi hranite vase bebce?

    Predlozi, recepti... narocito za slane obroke, sa slatkim rekto ko ima problema :)


  16. Moj momak ima 11 meseci i nece da se pusti. Hoda samo ako ga drzim za ruke ili uz namestaj. Ne forsiram ga. Kada bude - bice :)

    Inace nije puzao, a ja sam tako htela da puzi ;)