Tranquilo

Član
  • Broj odgovora

    275
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Tranquilo

  • Rođendan 12/14/80

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Pol muški
  • Lokacija Beograd

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Tranquilo

  1. Tranquilo je dodao/la post u temi Pismo Ponosnog Tate Svome Sinu   

    Sine moj, 
     
    evo upravo citam poslednji posto, od kojeg je proslo skoro godinu dana, i mogu ti reci da nam se sve obistinilo sto smo i prizeljkivali, preselili smo se, svako je dobio svoju sobu, bazen ce malo da saceka, ali najbitnije sto smo prizeljkivali je stiglo.
    Dosao nam je bata Luka. Pre 12 dana mama ga je donela na svet, pre 12 dana tata je dobio poker, tj vas cetvoro najsjajnijih zvezda koje moze da ima. Sad gledam kako smo prizeljkivali batu, tako da smo sada zatvorili krug ja mislim, i da nas sestoro sada mozemo da vedrimo i oblacimo u tvojoj Beini hahaha.
    Posle 35 godina, tata ti se najzad oseca potpuno srecnim i ispunjenim, sa vama, sa mamom, uopste sa zivotom. Sad je uhvatio i malo slobodnog vremena dok ste vas troje u vrticu, tata vam ovde sprema i sredjuje da sve bude potaman za vas.
    Tata je jako ponosan na vas troje sto pomazete tati, sto pomazete oko bebe, sto slusate, sto pustate mamu da odmara sada od porodjaja, sto pustate batu da lepo i mirno raste. Tata je ponosan i na mamu jako, i na bebu takodje, jer su se tesko izborili da budemo zajedno, sada mi njima treba to sve da olaksamo da se oni sto pre oporave i onda da uzivamo jedni u drugima, da mozemo da se opustimo kao lepa i velika porodica. Tata je cak i posao prebacio sada kuci kad smo se preselili, tako da mozemo nonstop da uzivamo zajedno, da odrastamo zajedno, ma sve da radimo zajedno, jer ste tati ispunili sve snove koje je sanjao jos odavno.
    Sada citam svo ovo moje pisanije sine, i vidim kako mi ovo sluzi kao neki podsetnik kako je sve pocelo, a pocelo je od tebe jos pre 5 god, pre nego si se i rodio mi smo se uveliko druzili, pa za ovih 5 godina koliko se svega lepog izdesavalo, One ruzne stvari smo naravno i zaboravili, jer to nikada ne sme da nam pokvari ovo uzivanje koje imamo, a znam da svi uzivamo, vidim to svaki dan po vasim osmesima, po vasoj radosti, po vasim pricama, gde ste uvek puni utisaka, emocija i svega.
    Divni ste svo cetvoro sine moj, a beba Luka nam je isti ti kad si bio mali, mali, ali borac, bori se i raste svakim danom, i likom ste jako slicni, a koliko vidim i karakterom. Pa ako sam dobio manju verziju tebe, onda sam jos srecniji, jer znam sta me ceka i kakav ce smeker postati na svoga batu. Sada ste vas dvojica tu da cuvate seke, pa kad porastete da cuvate sve nas, da uzivate sa nama koliko i mi uzivamo sa vama. Ostalo je tati ovde da ispuni jos par obecanja koja sam vam dao, da sredimo igraliste za vas, i taj veliki bazen da napravimo sine, i ti ces pomoci tati da to napravi, jer si vec veliki decak koji nam jako pomaze. Nece vas tata slagati nikad, bice i igralista i bazena, samo da sacekamo malo lepse vremen sada, poremetilo nas je malo ovo sredjivanje kuce, pravljenje soba, plastenika, dvorista, poremetilo nas je sto se mama mucila dok nam nije rodila Luku, tako da smo to tatino obrecanje samo malo pomerili, i znam da me razumete, i hvala vam neizmerno na tome, potrudice se tata da to sto pre napravimo, da mozemo zajedno da uzivamo po ceo dan kada dodje leto, da ne morate da razmisljate ni o cemu sem o tome da lepo i srecno odrastate, jer ste to i zasluzili, a mi cemo da se potrudimo da to bude sto bolje i bezbriznije, jer to nam je najvazniji posao koji mama i tata imaju, a to ste vi. Mislim, niste vi nama posao, daleko od toga, ali ste nesto cemu tata i mama moraju najvise paznje i ljubavi da posvete, da budete ono sto i treba, nasa zlatna deca na koju smo ponosni na svakom koraku. Ne mogu da ti opisem koliko je tata ponosan kada te vidi da vodis seke i drzis za ruke kada idemo u vrtic, koliko je tata ponosan kad se grlite i ljubite, kada se igrate zajedno, kada se igrate sa nama.
    Samo vi i dalje budite lepa i dobra tatina deca, tatin genije, Mina tatina princeza, Mira tatin lalegator, a Luka nasa mala i slatka beba, a sve ostalo ce tata da resi i da se potrudi da budete to sto i jeste, nasa divna deca.
    Voli vas tata pilici moji.
  2. Tranquilo je dodao/la post u temi Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva   

    Ma uzivaj samo, ja sam i budala sto se hvatam u pricu sa silnim pravnicima, ekonomistima i svima sa brdom iskustva, a pored vas toliko ucenih ima 80% zena koje nemaju kome da se obrate za savet i pomoc, a svi ti sjajni pravnici i iskusni su i meni toliko pomogli da sam u roku od mesec dana sam sebi sve zavrsio.
    Pametnome dosta, nemoj ni ti ovo da pogresno shvatis, pomazite se i uzivajte, ovo je ipak previse za moj mali i neuki mozak.
    Odjavih se ja odavde.
  3. Tranquilo je dodao/la post u temi Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva   

    Pa ja ako se secam rekao sam da je to nedoreceno, a koje jezicko tumacenje mozes da pravis za nesto sto se ni ne pominje???
    A uvedena je kategorija nova za one koji su zasnovali radni odnos nakon rodjenja deteta, ali ni za njih se ne navodi nista, nego prosecna osnovica u poslednjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja, dok je u vazecem Zakonu navedeno sta se desava ukoliko nema dovoljno staza, dok u novom ne, i na osnovu toga si ti kao pravnik izvela zakljucak za nesto sto se ni ne pominje?
     
  4. Tranquilo je dodao/la post u temi Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva   

    Pa da me ne shvatis pogresno, ali ne trebam biti pravnik da bih procitao ono sto pise, deli se na 18 meseci zarada u poslednjih 18 meseci, a za nedostajuce mesece se uzima polovina republickog proseka, i jedina razlika je u tome sto se ne uzima prosek za poslednjih 12 meseci, nego poslednjih 18, iz razloga sto se desavalo da ljudi naduvaju prosek za 3 meseca pre trudnickog, plus 4-5 meseci trudnickog, sto je vec bilo vise od pola, e sad da bi smanjili malverzacije malo, samo su podigli prosek meseci, a to sto citas gde su novinari slobodno prenosili, to je vec druga stvar, jer se u to razumeju isto kao i u sve ostalo, tj nimalo.
    Samo malo realno razmisli o cemu pricas, tj ako je neko imao mesec dana staza da se deli na 18 meseci??? a neko je imao 3 pa onda ispada da ce imati tri puta vise???
    Procitaj malo predlog Zakona i same izmene pa ce ti biti jasnije, posto ono sto je postovano na pocetku teme se odnosi na period kada je zasnovan radni odnos NAKON rodjenja deteta.
    A drugo je sto sam rascitao ceo predlog Zakona, i potpuno je nedorecen, cak se ne navodi ni prosek od 18 meseci niti ista, jer isti vajni pravnik je to sastavljao a da nije ni odradio posao, sve u svemu nema potrebe za strahom, jer umanjenja i ako ih bude sigurno nece biti takva.
    Za samo porodiljsko u prosek ulazi poslednjih 12 meseci za sada, nebitno da li je bilo bolovanje ili ista, nego samo osnovica na koju su placani doprinosi, nebitno da li je bilo bolovanje od 65 ili 100%, a ovo tvrdim jer sam sam radio obracune i za trudnicko i porodiljsko.
     
  5. Tranquilo je dodao/la post u temi Država potkrada trudnice i porodilje?   

    Pa da sam na tvom mestu bi im lepo objasnio da je to sto su uradili krsenje Zakona po vise osnova, prvo krsenje samog tog clana, pa delo prevare, pa cutanje administracije itd...pa im ona das rok od 24h da ti uplate novac ili pripreti sa tuzbom i verujem da ce ti tada to jako brzo isplatiti, ja bih bar tako uradio, jer to sto su oni lenji, nepismeni i bezobrazni nije tvoj problem a uz to te i kosta, izbori se za svoje.
  6. Tranquilo je dodao/la post u temi Država potkrada trudnice i porodilje?   

    Evo izvukao sam ti clan iz Zakona o zdravstvenom osiguranju
    Član 96
    Visina naknada zarade koja se obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i iz sredstava poslodavaca u slučajevima iz člana 74. stav 1. tač. 1), 4), 5) i 7) ovog zakona iznosi 65% od osnova za naknadu zarade.
    Visina naknade zarade koja se obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i iz sredstava poslodavca, u slučajevima iz člana 74. stav 1. tač. 2) i 6) ovog zakona iznosi 100% od osnova za naknadu zarade.
    U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.
    U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike.
    Sredstva u iznosu od 35% od osnova za naknadu zarade, iz stava 4. ovog člana, prenose se Republičkom fondu koji u ime i za račun budžeta Republike uplaćuje sredstva na račun poslodavca iz stava 3. ovog člana.
  7. Tranquilo je dodao/la post u temi Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva   

    odgovorio
  8. Tranquilo je dodao/la post u temi Država potkrada trudnice i porodilje?   

    Uvedeno je i to da prvi mesec porodiljskog isto ide 100%, ali taj prvi mesec isplacuje poslodavac, tj nema to veze sa rzzo, a takodje ni sa tim da li je privatna ili drzavna firma. Znaci tebi je tvoja firma morala da isplati bolovanje u iznosu od 100%, a svakako se prvi mesec ne refundira nego ide na racun firme.
  9. Tranquilo je dodao/la post u temi Novi zakon o naknadi za vreme porodiljskog odsustva   

    Od 2014.godine trudnicko se tretira kao 100% plate na koju se placaju porez i doprinosi, nema veze sto se placalo iz dva dela. Trudnicko takodje ulazi u obracun za porodiljsko, tj racuna se u tih 18 meseci.
    Generalno niko tu ne gubi mnogo sem ako nije bas puno naduvavao platu i nije imao veliku razliku.
    Jedino ce da malo vise smanji prosek zenama koje su se zaposlile pred samu trudnocu, a  ima i takvih, a nazalost njima ce da smanji prosek jer ce im dodatnihtih 6 meseci biti uziman prosek od oko 22 000 dinara.
    Nadam se da sam pojasnio malo.
  10. Tranquilo je dodao/la post u temi Otići ili ostati?   

    Pa svaka zemlja ima svojih prednosti i mana, USA imas velike mogucnosti, ali mnogo i rizika oko gubitka posla, zdravstveno itd.., Spanija ima ekstra klimu, bas ta Andaluzija, ali je standard u toj istoj Andaluziji npr 2-3x nizi nego u Kataloniji i Baskiji koje su u pogledu zivota slicnije Nemackoj, Austrija ima super socijalni program, pristojan standard, Skandinavija super standard, ali losu klimu, a Srbija opusten zivot, ali mnogo bede, naravoucenije cele price je da nigde nije utopija, a to je ono sto sam u startu i rekao.
    Kako se ko snadje i gde, ali je cinjenica da samim tim sto svi znamo kako je ovde lose, normalno je da pretpostavljamo da je trava lepsa tamo negde, sto ne znaci i da nije, ali nije bas kao ona iz filmova.
    Brat od tetke mi je u Kini npr, tamo zivi vec 10 godina, cak je probao i privatni biznis i propao, ovde je zaduzio porodicu sa kreditom od 70k eura, i sad tamo daje casove engleskog i zivi po meni ispod proseka, ali se ni on ne bi vracao. Dolazi jednom godisnje otprilike da obnovi vizu i to je to, da ne mora, verujem da ne bi ni dolazio, ali on je sam, nema porodicu, ima skoro 40god i pitam se do kada ce to tako da funkcionise. Bio je u vezi sa devojkom nasom, hteli su da predju u Holandiju, ali se veza raspala, tako da je i on odustao, dok sa druge strane rodjak u raspaloj Bosni, to mislim i za Srbiju naravno, ima ekstra posao, samim tim je obezbedio sebi i porodici dobar zivot i nema nameru da ide odande sem kao turista.
    Nije to nista za poredjenje, nego samo kakvih primera ima svuda.
  11. Tranquilo je dodao/la post u temi Otići ili ostati?   

    Problem je sto smo se mi pogubili u toj tranziciji, sto smo se suvise oslonili na industriju koja je cinila 70% nase proizvodnje, pa onda kad su dosli ratovi i ostalo, to je sve propalo, zastarelo, a mi to nikako da skapiramo. Pa mi smo za jednu Spaniju 70-ih godina bili pojam, ali su oni iskoristili prednosti EU, obnovili puteve, ekonomija je bazirana na 70% u malim firmama, koje zaposljavaju maksimum do 100 ljudi, industrija je svuda pukla, a kod nas na te propale industrije vlast je zaposljavala ljude samo na osnovu partijskih knjizica, tako da se te fabrike dovedu do pucanja, na kraju godine das subvenciju i svi su kao mirni.
    Pa mi samo u Vojvodini imamo zemlje da razbijemo posao, jer jedna Holandija samo od poljoprivrede ima izvoz od 70 mlrd eura, a nas ceo BDP je oko 30 mird eura, pa onda shvatis gde smo i sta smo. Zato smatram da treba da prekopiramo uspesne sisteme i tako se izborimo. Pa preko vlasnik preko 5ha zemlje je burzuj, a ovde zemlja se baca, ne obradjuje, raspalo se sve, a mi i dalje odbijamo da se menjamo, iako su nas pojeli kako su stigli. Tema je malo sira, ali da bih probao da objasnim zasto sam protiv inostranstva, jer ako odem tamo, ja cu da radim za platu od 1000, 5000, 10000 eura, nije ni bitno, ali koliko god sam placen, ja sam samo radna snaga tamo i gazdi donosim mnogo vise para nego sto sam placen, isto je i ovde sa firmama, sve privatizovano, dato strancima, koji lovu iznose iz zemlje, a daju smesne plate, a mi onda kukamo. Pa jednostavno im se moze, svi bi mi to radili da mozemo, pa klasican primer je ovde da i mali preduzetnik radnika placa minimalno jer mu se moze, nema razloga da mu plati vise, a tako je svuda, samo sto je tamo standard visi, nema puno viska radne snage i ljudi imaju vece plate. Pa i u jednoj AT ce ti gazda za bilo koji posao platiti najminimalnije sto moze, a to je ono sto me boli i zasto sam protivnik toga.
    U Srbiji je isto, sela odumrla, svi se baziraju na Bgd, NS i rade za sitne pare, jer se stvorio ogroman visak radne snage, pa samim tim i ovo malo poslodavaca sto ima placa minimalce, jer im se moze.
    Jako dugo to nisam mogao da skapiram, zasto se npr ovde uvozi paradajz iz Makedonije, krompir iz BiH itd.. dok  nisam video koliko smo mi glupi ljudi i koliko ocekujemo da je sve kao pre 50 godina. Pricam sa covekom koji u selu pored Bgd ima 25 hektara zemlje, i kuka kako je u problemu, nema para, jedva pokriva minuse itd... dok malo nisam zagrebao ispod povrsine i video u cemu je problem. Covek dobija oko 500kg psenice po hektaru prinos, a ja kao laik znam da nam je prosek u Srbiji oko 6-7 tona, bolje firme izvlace i preko 10 tona ( mehanizacija itd...), a onda onako kaze, znas uzeo sam od komsije proslogodisnje seme sto mu ostalo jer nije imao para, sejanje umesto u oktobru covek uradi krajem novembra, jer nisu sinovi hteli da mu pomognu iako ima 3 traktora, znaci u startu odradi sve jako lose, ulaganje nije ni uradio jer kaze da nema, a sprema tom istom sinu na prolece svadbu za 500-600 ljudi, jer Boze moj, to tako treba. E to je samo jedan primer koliko smo mi ovde pukli psihicki, da je cela nacija polomljena, a onda ce tu istu zemlju sad po novom zakonu da uzme stranac i da placa radnika opet minimalno, jer mu se moze.
    E sad razmisljam, zar mu nije bilo bolje da proda pola od toga, da ulozi novac od prodaje u analizu zemljista, mehanizaciju, dobro seme, osiguranje useva i postigne lep prinos? Naravno da nije, jer onda veliki gazda ne bi imao 25 hektara sa kojima moze da se hvali po selu. Tu lezi nas problem, sto onda naravno gledamo da bezimo gde je bolje, jer nemamo snage da se izborimo. Neko bezi u Beograd ili NS, koji koliko toliko funkcionisu, a drugi beze preko, jer tamo je jos bolje, a ovo sto imamo svega se odricemo, jer je to tezi put, i nikome se to ne radi.
    Ovde ima puno pametnih, kreativnih zena, koje ne mogu nazalost da unovce to svoje znanje i ideje i misle naravno da ce tamo biti lakse, a nama inostranstvo nikad nije bilo bllize ako uzmemo u obzir internet, internet trgovinu itd...Kao primer da navedemo IT industriju, to su poslovi koji su i ovde fino placeni, rade se od kuce i ljudi nemaju potrebu veliku da idu. Ljudi koji su to skapirali i preorijentisali se na vreme, mislim da sad fino zive, oni bolji ce naravno uvek ici preko ako jure bolju lovu, ali nece otici svi. E tako je isto i sa poljoprivredom, i sa mnogim granama ovde. Dok god mi budemo imali sefove u javnim preduzecima koji ne znaju da upale racunar, da odrade posao za koji je nekada trebalo 2h, a sada za 5 minuta, jer to nam je donela tehnologija, mi cemo tesko imati ovde nesto bolje, i naravno da kapiram da obrazovani ljudi beze odavde, jer im je muka od svega i zele da odu preko da obezbede sebi i deci bolji zivot.
    Mitko rece da mene boli uvo i da sam se snasao, a vidis to je daleko od istine, jer je ceo zivot borba, nije to kao nekada da nadjes posao u drzavnoj firmi, prst u uvo i ides po radnickim odmaralistima na odmore, to tako niti moze niti ce ikada vise moci, a mi treba da prestanemo tako da razmisljamo. Jer ovde prvo treba da zazivi privatni sektor i da iskoristimo ono sto imamo, dobru zemlju, prirodu, organske proizvode, jer kad to zazivi, tada ce i oni u javnom sektoru bolje ziveti i moci da planiraju nesto.
    Ja sam citav zivot u privatnom sektoru i nikad nisam radio za drugog, to je mozda moj problem i razlog zasto ne zelim preko, u pravu je Mitko kad kaze da se mozda i bojim, jer smatram da mi je kasno da se sad preorijentisem na inostranstvo, tj da zavrsim konkurentni fakultet, imam znanje dva jezika, ali opet ako bih mogao da biram onda bih isao ili u AT, D, ili skandinavske zemlje, jer mislim da je tamo bolje nego u ostatku EU, a u tom slucaju bih morao da ucim ili nemacki ili svedski, sto je opet jos 2-3 godine, i mozda jednostavno mislim da mi je to tezi put, ali to je opet licni primer. A cak kad bih i sve to odradio, tamo bih bio samo radna snaga, i naravno da cu otici ako ovde vise ne budem video izlaz, a smatram da ipak nije sve toliko mrtvo ovde, na osnovu gore navedenog.
    Mozda sam idealista koji smatra da bolji zivot moze da sebi obezbedi ovde jer ovo je ipak more kojim plivam citav zivot.
    Pobegao sam malo od teme, ali sve je to vezano sa tim otici ili ostati i niko ne moze da me ubedi da mi mladi to ne mozemo da promenimo, jer garantujem da niko odavde ne bi  otisao da imamo standard jedne AT, ali da bi to imali, MI moramo da radimo na tome, da nasa deca imaju opciju.
    Boze ovo je bilo kao neki politicki govor, ako neko i uspe da procita ovo i ne smori se, nadam se da ce malo bolje skapirati zasto branim ovakav stav hahaha.
  12. Tranquilo je dodao/la post u temi Otići ili ostati?   

    Druze, nije tu problem toliko u sistemu koliko je u nama samima, ja sam jednostavno prihvatio cinjenicu da ovde malo toga funkcionise kako treba, ali je poenta da nije problem u Zakonima, problem je u nasim glavama, jer gde god naidjemo na problem nama je lakse da opletemo po Srbiji, jer jbg ovde nista ne valja i onda idealizujemo nesto drugo. Ja sam to odavno skapirao, i nazalost to je ovde tako, i ja sam naucio sa tim da se borim i izborim za sebe i svoju porodicu. Uvek cu pomoci i drugima, koliko god mogu, ali nije realno da ja sad pisem da je u Srbiji divno zato sto sam ja zadovoljan, isto tako nije divno ni u Becu ako je jedna Mitko zadovoljna.
    Mitko, nemoj pogresno da me shvatis, ali mlada si, imas oko 25 god, imate divan posao hvala Bogu i zelim da vam bude jos bolje, samo nemoj tako nerealna ocekivanja govoriti ljudima, jer ljudi koji ne zive tamo to ne znaju. Ne daj Boze da dodjes u pozociju da moras da odes u drugu zemlju i ti krenes od nule, sa malom decom, sto ne verujem da si uradila, nego si imala zaledjinu od roditelja/ supruga, uostalom to nije ni bitno, jer iskreno mislim da je mala sansa da si sa svojih 10 prstiju licno ti sama napravila taj posao. Ako jesi, onda samo mogu da ti skinem kapu i kazem svaka cast, a ako nisi, onda se malo zamisli kako je bilo tome ko je to startovao od nule.
    90% ljudi sa foruma je iz Srbije, i nazalost znaju sve lose strane zivota ovde, da ih ni ne nabrajam, ali velika vecina tih problema je do ljudi i sistema, a ne do Srbije kao zemlje i Zakona koje mi imamo. Ovde je postalo normalno da je ljudima lose, i to je ono sto ja ne volim i trudim se da promenim, bar kod ljudi koje poznajem.
    Uzmi za primer to famozno trudnicko oko kojeg se dize tolika frka. Znas i sama koliko zena je ovde imalo problem sa tim, a ja sam npr sve to zavrsio sam, nikakvu ni vezu ni vezicu nisam imao, zavrsio sam i mnogim prijateljicama licno papire, ovde na forumu sam se takodje trudio da pomognem maksimalno, jer mi je zao da zene koje treba da postanu ili su postale majke imaju takvih problema. Ispostavilo se nazalost da tu uopste nije problem u Srbiji, nego nazalost u poslodavcima i nesposobnom knjigovodstvu po firmama. E sad, niti sam ih ja birao niti zaposljavao, a nesto nisam bio raspolozen ni da se svadjam, jer znam da su svi nervozni, nego sam lepo proucio Zakon, spremio sve papire i zavrsio sve u jako kratkom roku na kojem bi pozavidele i zamlje EU. To je moj vid borbe, nisam ja ni demagog ni politicar pa da pricam nesto sto sam cuo, nego nesto sto sam video i iskusio, e sad da li mi neko veruje ili ne veruje je drugi padez.
    Nikoga nisam napao ovde da laze ili bilo sta, nego sam samo rekao da ljudima trebaju suve cinjenice, a ne ono kao moze i ovako ili onako, jer casa je polu puna ili polu prazna, zavisi kako je ko vidi.
    Volim ovu zemlju, nisam ja sad neki patriota da se busam u grudi, ali znam gde sam rodjen i to postujem, isto kao sto postujem i tebe koja volis tu AT, i imas pozitivna iskustva, ali ja nigde ne vidim negativna i prosto ne mogu da verujem da tamo svima sve cveta.
    Ja ne pricam da je u Srbiji divno, cak naprotiv, prosek plate je nekih 350e, sto je u realnosti i mnogo nize ako znam da kod privatnika rade ljudi i za 20 000 dinara, sto nije ni pola tog proseka. Ali ljudi moraju da se bore, tj da promene nacin borbe, jer kukanje po forumima nas ne vodi nigde, kao glup primer cu ti navesti tu akciju za naplatu trudnickog sto su devojke organizovale ( shweca i jos njih par), iscimali smo se dobrano, spremili peticiju, spremili setnju ispred skupstine, pozivali razne televizije itd.... Jel imas predstavu sta se dogodilo? Uplacena im je 1-2 plate i svi su ucutali, tako da je sav taj trud pao u vodu, a iskreno ne znam ni dan danas da li su uspeli sve da naplate. mene to nije ni kacilo, nego sam zeleo da pomognem, ali se ispostavilo da je 90% onih kojima je trebala pomoc odustalo i cekalo kad ce da im se plati.
    Devojke su na tim temama ostavljale i brojeve telefona rzzo i raznih sekretarijata i svega, mojih 90% postova je bilo u toj temi, i sad vidim da je malo ko to resio, nego samo vrhunac cimanja je da vide forum i kazu to ne valja, a svima koji su me pitali sam dao objasnjenje kako da to naplate u roku od 15 dana, bas me zanima ako je neko pratio te smernice nije uspeo da naplati sta mu pripada.
    E sad, sto se tice teme EU, koja nam je najpribliznija, ja znam da sistem tamo mnogo bolje funkcionise, ali veruj mi da ti koja zivis tamo ne znas ni 20% svojih prava koja imas, jer te jednostavno ne zanima, zadovoljna si i totalno ti je sve irelevantno. A uzmi AT prosek plate, pa ces da vidis da to nije tako jednostavno, jer uporedi malo ove cene, za sajt koji je jako merodavan
    http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Austria&city=Vienna
    po ovome znaci neka prosecna potrosacka korpa je oko 2500e mesecno, gde sam bio u pravu kad sam rekao koliko novca treba, a verujem i vise od ovoga, jer za cetvoroclanu porodicu treba da uzimas i garderobu, da sipas gorivo i jos mnogo cega.
    Srbija je dosta jeftinija za zivot, rodjen sam ovde, ovde sam i porodicu formirao, a opet ne iskljucujem mogucnost da nekada odemo odavde, jer ne znam sta zivot nosi, ali ako vec mogu da biram, ostacu ovde da se izborim za lep i pristojan zivot svoje dece, jer cinjenica je gde god odes si stranac i koliko god ti se cinilo, uvek ce te gledati kao autsajdera nazalost.
    Dobro je ZP rekao, mada ja nisam tako radikalan, ali neko ko me je bombardovao pre 15 god, ko me nazivao divljakom i generalizovao mene sa necijom ludom politikom, cisto sumnjam da mi zeli dobro, jer u kapitalizmu se sve svodi samo na interes.
  13. Tranquilo je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Morate da vidite sa poslodavcima, jer rzzo kad primi papire u roku od 30 dana vrsi uplatu, tj. refundaciju poslodavcu, a tih 35% do kraja 2013 je delio grad Beograd, a posle toga je i to otislo u nadleznost rzzo i to je isplacivano direktno..
    Mi dok smo bili na trudnickom, smo dobijali uplatu do 15. u mesecu za prethodni mesec, ali sam ja licno nosio papire i doznake u nadlezni rzzo, i njima je trebalo za obradu toga svega par dana, samo jedan mesec smo imali kasnjenje, ali to je bilo 2 dana, tako da nije to bilo nista strasno.
    Najveci problem je knjigovodstvo firmi, i sami poslodavci su jako neazurni oko celog posla.
  14. Tranquilo je dodao/la post u temi Otići ili ostati?   

    Posto sam vec odgovorio drugoj devojci, za tebe samo mogu reci
    ........
    Vracam se ja svojim kompleksima, samo da mi vi uzivate.
  15. Tranquilo je dodao/la post u temi Otići ili ostati?   

    @BgB Kao prvo i osnovno bih te zamolio da budes kulturna, a za to ne moras biti iz Beograda, jer taj bezobrazluk mozes da prosipas nekome ko ce to da trpi. Nisam ovde sigurno da trpm ovakve budalastine, a to sta sam ja, ko sam i odakle sam ne vidim zasto te i zanima. O Beogradu imam da kazem sve najlepse, jer sam tu i rodjen, a idem iz njega zbog takvih kao sto si ti, jer ih i ovde ima brdo, ne moraju ici preko pola sveta.
    I dalje ne razumem tvoje prozivke, google itd...a sto se konkretno pomoci tice trudnicama, mislim da ti neka od starijih clanica moze reci da li sam nesto pomogao ili prosipao demagogiju. Ako malo bolje pogledas ovo je prvi put da sam se ukljucio u deo foruma koji se ne tice zakona i pomoci trudnicama,jer sam ovaj forum video kao nesto gde ljudi mogu naci informacije koje trebaju, a svo znanje koje sam stekao o nasim zakonima vezanim za trudnicko i porodiljsko sam nesebicno ovde podelio zenama, sto ce ti nadam se neke i potvrditi, a iskreno zazalio sam sto sam se i pojavio na drugoj temi, jer umesto konkretne pomoci ljudima koji traze savet dobijam prozivke od nedefinisanih likova.
    Izvinjavam se svima, ne zelim da ovde sirim losu atmosferu posto je ovo otislo daleko za jednu forumsku temu