Maja203

Član
  • Broj odgovora

    7
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana Maja203

  1. Maja203 je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    U petak 24.8. legla cela plata za jun
  2. Maja203 je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Danas je mm išao u socijalno i tamo su mu rekli da će mi plata za jun leći 24.8. mada će možda kasniti dan ili dva što realno može da bude samo više jer je vikend i to na svo dosadašnje kašnjenje, a ona cifra od 4.900,00 je zaostatak za maj. Mada se meni te cifre nešto ne uklapaju al' ajd. I po njihovim rečima leći će cela za jun, a ne 65% tako da opet nemem pojma šta se tu dešava. Jedino mi pada na pamet da oni zaračunavaju više nego moja firma u kojoj obračun rade prema nekom minimalcu koji više ne važi jer je država podigla minimalnu cenu rada. Ili da će soijalno i grad dati keš istovremeno. Uostalom čekam petak pa kako bude biće...
  3. Maja203 je dodao/la post u temi Predlog zakona- Ukljucite se   

    Danas sam slučajno došla do informacije da je promenjen zakon o porodiljskom bolovanju, odnosno da je jedna mlada majka dobila otkaz u firmi nakon isteka tri meseca porodiljskog. Navodno je trajanje porodiljskog smanjeno na tri meseca, a ostalih 9 meseci do isteka godine je u stvari nega deteta. Možda je to tako odavno, a ja tek sad saznajem. U svakom slučaju ja ne znam kako bih i gde to proverila ali ne bi bilo loše da neko proveri ako zna koga da pita o tome, jer ako je tačno to je upravo suprotno od onoga što se na ovoj temi pokušava postići.
  4. Maja203 je dodao/la post u temi Predlog zakona- Ukljucite se   

    Objavljeno 15 August 2012 - 01:22 PM
    (Maki-D @ 15.08.2012, 13:04)
    Po meni bi se trebalo za svako dete čiji roditelji rade da ima mesta u vrtiću, takođe da ima još slobodnih mesta za one koji se tek zapošljavaju, pa tek na kraju za one koji ne rade... U ostalom kad bi uveli punu cenu vrtića bilo bi slobodnih mesta koliko hoćeš jer oni koji ne rade ne bi im se isplatilo da plaćaju vrtić toliko....



    Malo me je zaboleo ovaj komentar iz prostog razloga jer sam do skoro bila "nezaposlena" odnosno radila sam neprijavljena u neprijavljenoj firmi dakle sve na crno i to za 15.000,00 ako ima dovoljno posla da se radi ceo mesec. I pored toga suprug mi je takođe ostao bez posla i samim tim bio prinuđen da radi šta god, gde god, za koliko god. I uprkos svemu odlučili smo se za proširenje porodice. E sad ti meni reci da nama ne treba dati pravo na jaslice ili vrtić?! E sad što se cene usluga navedenih ustanova tiče, nemam ništa protiv da plaćam kao i na belo zaposleni roditelji kada bih samo smela da kažem gde i kako radim, jer bih u tom slučaju sigurno ostala bez posla i teško da bi mi u mojoj branši bilo ko više dao posao jer 90% njih rade na crno i ne bi rizikovali da im se desi isto što i predhodnicima da plaćaju astronomske kazne za rad na crno. I tako upadamo u vrzino kolo. Ja radim i nema ko da mi čuva dete, samim tim uzimam mesto detetu "zaposlenih" roditelja dok se ja pretvaram da sedim kući i pri tom ne ide mi radni staž, nemam socijalno ni penziono. Sve ovo pišem jer sam sada zaposlena ali kakav je trenutno tok stvari u mojoj firmi neću to biti još dugo tako da ću se opet vratiti na staro tj. da radim i da zbog načina na koji moj poslodavac radi moram da se pravdam i da pravdam postupke kao što je upis mog deteta u vrtić ili jaslice.


    I da, ako nekome padne na pamet da me "posavetuje" da tužim poslodavca koji radi na crno neka opet razmisli. Raspitivala sam se po raznim besplatnim pravnim službama koliko je takav postupak održiv na sudu i odgovor je svuda isti, održiv je ako imaš basnoslovno mnogo para i slobodnog vremena, u suprotnom ne upuštaj se u to.



    Dakle činjenica je da je u našoj državi zaposleno mnogo više "nezaposlenih" od onih koji su u radnom odnosu. Shodno tome ne kažem da treba bilo kome uskratiti prava na jaslice ili vrtić, već da se prosto odredi jedna jedinstvena prosečna cena za sve kakav god bio njihov status ne/zaposlenosti.

    I još jedan predlog, apsolutno ukidanje naplate za bilo koju vrstu laboratorijskih analiza u trudnoći u svim državnim ustanovama. Npr. Double i Triple test u KBC Zvezdara koštaju po 2.200,00 i 1.700,00 u Višegradskoj 0,00
  5. Maja203 je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Zakonski rok za isplatu od strane socijalnog prošao je 4.avg. ali plata mi još nije legla tj. 8.avg. leglo je nekih nebuloznih 4.900,00 što nije ni blizu sumi od 65%, a ne uklapa se ni u cifru koja trba da legne kao zaostatak za maj mesec. Znači da je država ipak zakazala jer je od strane poslodavca sve uredno predato za platu za maj i jun. Trenutno nisam u Beogradu ali ću čim se vratim da idem opet u socijalno da vidim kojim će pričama još da me lažu i mažu...?!

    Dakle:
    12.jun legla plata za maj (ne cela)
    8.avgust leglo 4.900,00
  6. Maja203 je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

    Drage moje sve što je Tranquilo napisao je zaista tako, odnosno, plata vam ne kasni već je država sebi dala praznog hoda mesec dana tj. zakonski rok. Tako bi meni plata trebala da legne sutra najkasnije jer je moj poslodavac predao papire 4.07. za junsku platu. Sada ostaje samo da vidim da li država taj rok zaista i poštuje. Inače ako niste sigurne da li je poslodavac obavio svoj deo posla, a na trudničkom ste bolovanju, tada idete u socijalno da to proverite, odnosno tamo gde vam je izdata zdravstvena knjižica. Za Zvezdaru, Voždovac i Vračar to je u Božidar Adžije (na prvom spratu u sobi broj 2 za Zvezdaru) i mislim da je za Palilulu u Vojvode Vuka. Tako da ako ste mislile da idete u 27. marta nemojte jer je to vezano samo za porodiljsko. Suprug i ja smo juče obijali pragove i čekali redove da bi smo posle 27. marta, opštine Zvezdara i poreske uprave konačno dobili informaciju gde da idemo da to proverimo i ja nisam čak ni ulazila unutra već samo suprug sa mojom ličnom kartom (ne prave problem ako ste na održavanju zato zašto niste došli lično). Takođe tamo je suprug dobio informaciju da oni sa isplatom 35% od grada nemaju veze ali da znaju da to kasni.


    Nadam se da informacija pomaže...
  7. Maja203 je dodao/la post u temi Skrining hromozomopatija - double, tripl i ostali testovi   

    Nisam sigurna da sam na pravoj temi ali ne znam gde bih postavila pitanje. Nova sam na forumu i koliko sam do sada uspela da iščitam ovu temu nigde nisam videla da je neko spomenuo pitanje plaćanja double i triple testova u državnim ustanovama. Naime radila sam double test u KBC Zvezdara i naplatili su mi 2200 dinara na moje zaprepašćenje jer sam informisana da je besplatan, kada sam otisla da zakažem triple i da pitam koliko to košta sestra na šalteru mi reče da se ne zakazuje i da trebam da im pošaljem finansijsku jer svi ti testovi su propisano zakonom besplatni. Platiću koliko god treba za dobrobit svog deteta ali ne želim da me iko pravi budalom o mom trošku pa molim za bilo kakve informacije i iskustva.