slađa

Član
  • Broj odgovora

    24
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici slađa

  • Rođendan 11/15/74

Načini kontaktiranja

  • Website URL http://
  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Hrvatska

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice slađa

  1. slađa je dodao/la post u temi Da li deci dozvoljavate da koriste kompjuter?   

    Naš sin (3 g) ima svoj kompjuter vec gosinu i pol, u biti od kada smo skuzili da ima koordinaciju misa i slike. Najprije su to bili logicke igrice za njegovu uzrast sa web stranice babyTv-a , a danas bez problema "lista" crtice ili klipove sa youtuba, igra igrice i sve ostalo što rade malo veca djeca od njega. Zna si sam ukopcati kopm, zna gdje treba kliknuti da bi mu se otvorile određene stranice koje su u memoriji kompa i sl.

    Naravno, vrijeme ispred kopmjutera je ograniceno uglavnom su to dva sata u toku dana, kao i kontrola šta se gleda i što se igra (nema nasilnih igrica, niti ove nove crtice japanske produkcije, nema ninđa kornjace ili sl)
    I ne utice niti na njegovo vrijeme za igru sa nama ili u parkicima sa djecom...


  2. slađa je dodao/la post u temi Djete ne priča - kada je vrijeme za paniku?   

    evo mene i sada kada smo navršili 3 god. i 3mjeseca... i još uvjek isto
    Ima pomaka, nije da nije, jedini pomak je u tome što izgovara rijeci, al ih ne sveže u recenicama. Kada želi van on jednostavno kaže "parkić?" ili "deca" (sad je poceo mješati odnosno po nekada izgovori makedonsku, ponekada hrvatsku rec, al ponekada i englesku ) što od crtića, što od igrice, što od emisije ili kad sluša kada razgovaramo sa snahom i bratom...

    Bili nedavno kod pedijatra, al on nije primetio ništa neobicno...za 3 mjeseca imamo sistematski kada ce biti i vakcina... svakako ga moram pitati i za logopeda... nema mi druge
  3. slađa je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   

    Uf ta noša i nama je zadavala veeelike (i jos uvjek) probleme.... citala sam i trudila se da ne prisiljavam djete da na "silu" ili "po svaku cijenu" pocne pisat u nosi il na wc... sve sam se nekako nadala da cemo to uspjet tokom ovog ljeta - toplo, nema problema da trckara po stanu i bez gacica... al on niti da cuje! Svaki puta kada bi vidio nosu, ili kada bih ga posjela na wc (imamo dasku za djece) on bi pocinjao panicno vristat! (netko bi pomislio da ga tucemo) Obzirom da jos ne prica (prica ali ne sklapa recenice) ostavila sam nosu za "dajneg" odnosno za iduce ljeto.

    Prije odprilike mjesec dana, ja onak slucajno, izvadim nosu i ponudim mu je - gle cuda! mali si skine pelenu (inace insistira da se sam oblaci, uz moju malu pomoc) i sam da se svlaci, i fino ljepo on si sjedne na nosu i obavi nuzdu! Od srece nisam znala koga sve nisam nazvala da se kao ponosna mama pohvalim al, mojoj radosti brzo dodze kraj, do iduceg dana.

    Iduce jutro, ja mu nudim nosu - on stara prica - vristi, ne zeli vidjet nosu,... nista, idemo u kupaoni da ga otusiram i spremam mu pelene, a on si ljepo uzme pomocnu wc dasku, stavi si je i sjedne si na wc i obavi nuzdu!!????

    I evo tako vec mjesec dana preko dana idemo na wc, al za navece koristimo jos uvjek pelene, jer mi je prehladno da ga ostavljam bez pelena (u slucaju da se popiski u snu)

    Znaci, bar u nasem slucaju - ne forsirati djete, kada bude ono bilo spremno, samo ce prihvatit nosu ili wc.
  4. slađa je dodao/la post u temi Najlepši crtani filmovi   


    I moj sin (2,5) obožava kako crtiče tako i emisije na Baby TV. Mi smo počeli od nedavno gledat crtiče, inače prije toga su ga zanimali samo i jedino reklame i muzicke spotove
    Mi smo u Hr i na nekoliko nacionalnih televizija (Mini Tv, RTL i Nova) daju se i Bratz crtiče kako i ostale crtiče japanske produkcije, pre neki dan čekajuči crtič DORA (edukativan i jako zanjimljiv) "uhavtili" smo dio Brtaz crtiča i ostala zapanjena rijecima koje upotrebljavaju!!!! poput "Glupaco" "idiote" "odalamit cu te" i sli...
    Postavila sam pitanje na Indexovom forumu u vezi toga - ako bar određena TV kuca nemoze si priuštit kvalitetne crtice, zašto ne pazi bar na prevodu istih??? bila sam popljuvana
    Pa sada, mene zanima, dali i kod vas se emitiraju takve ili slicne crtice? (od kada sam "ulovila" slucajno taj crtic na Mini Tv, mi smo samo i iskljucivo na Baby TV) bar sam tamo sigurna da nema crtica i emisija takvih ili sl sadržaja
  5. slađa je dodao/la post u temi Carski rez – nužnost ili trend?   


    I sa carskim je možeš primiti u naručju odmah nakon poroda imaš izbor - lokalna ili totalna anestezija
  6. slađa je dodao/la post u temi Carski rez – nužnost ili trend?   



    Ja sam se porodila carskim rezom zbog komplikacije u trudnoči.

    Međutim, još kad sam saznala da sam trudna, ja sam prikupljala informacije putem interneta, literature, iskustva o pozitivnim i negativnim stranama prirodnog porođaja i carskim rezom.

    moram zaključiti da jedina "negativna" strana kod carskog reza je odabir totalne anestezije (bar u mom slučaju)
    Ne želim pisati koje sve komplikacije mogu nastat prilikom prirodnog poroda kako za bebu, tako i za rodilju, jer na forumu ima veliki broj, ako ne i večina forumašica su buduče mame, pa ih ne želim plašiti, međutim mogu napisat o pozitivnim stranama carskog reza:

    Ukoliko se odlučite za lokalnu anesteziju
    - svjesni ste samog poroda i ne "gubite" onaj prvi kontakt između mame i bebe (isto kao i pri prirodnom)
    - komplikacije po životu bebe u odnosu na prirodnog poroda - su svedene na minimum (ako ne i 0% rizika)

    Nije mi jasno zašto se diže tolika fama i prašina oko carskog reza, a isto tako nije mi jasno zašto o toj odluci, odnosno kako če se žena poroditi ne odlučuje rodilja (uz lekarsku konsultaciju) nego samo i jedino lekar, i to ponovno samo i jedino ukoliko dođe do komplikacija, pa čak i tada rijetko koji lekar se odluči na carski rez, i čekaju zadnog trena, odnosno kada če doslovce ovisit bebin ili ženin život od te odluke.

    Revoltira me i stva društva: moja baka se porodila prirodnim putem, pa šta fali? da istina sve naše bake i prabake su se porodile na taj način, al kolka je bila stopa nataliteta tada, a kolka je danas? (namjerno sam izbjegla drugu riječ opet iz obzira prema svim budučim mamama)
  7. slađa je dodao/la post u temi Gde se nalazi tema o....?   

    Hvala Bebac na objašnjenju,
    Sad, ja nemam pravnih poznavanja, međutim mislim da je bar u današnje vrijeme lako doč do određenih informacija putem interneta.

    Kako da se pomogne roditeljima i budučim roditeljima u čijoj okolini postoji bolnica gdje rade neke nesavjesne doktore ili gdje je počinjena greška sa tragičnim završetkom a te iste lekari nisu snosili nikakvu odgovornost i nadalje rade?

    Međutim nabitnije pitanje je dali svi ti ljudi koji su preživjeli takvu bol žele proživljavati sve to ispočetka i prolazit kroz svega toga što se jako trude zaboraviti....


  8. slađa je dodao/la post u temi Drage Savete   

    da i meni su punili glavu (i još uvjek ne prestaju određene osobe) al ja samo odmahnem glavom i odbrusim - "Vi ste tako odgajali svoje djete u to vrijeme, sada su druga vrjemena i ovo je moje djete, hvala na savjetu" i tjeram po svom Možda sam ponekad malo bezobrazna, al samo se ponašam onako kako se ponašaju prema meni
  9. slađa je dodao/la post u temi Gde se nalazi tema o....?   

    ne mogu vjerovati da su ponovo izbrisali taj tex! Kolko se sječam u tom tekstu nisu bili imenovani nesavjesni doktori iako po mom mišljenju TREBALI BI BIT!
    Neželim, nemogu zamislit bol bilo kog roditelja da na takav način izgubi djete, i premalo su bilo koje riječi utjehe, jer utjehe nema, al duševna (kakva takva) satisfakcija je pravda i čin da se takvo što ne ponovi!
    neznam kakvo je sudstvo u Srbiji, al u Makedoniji ne samo sudstvo več sve javne institucije su jako korumpirani i ukoliko nemaš dovoljno za podmazivanje, unaprijed znaš da če se taj slučaj il razvlačit godinama il bit izgubljen. Zato sam pomenula i međunarodni sud za ljudska prava u Strazburgu protiv koji je ne korumpirani i gdje pravda uistinu pobjeđuje.
  10. slađa je dodao/la post u temi Gde se nalazi tema o....?   

    Jučer sam na ovom forumu pročitala i komentirala na temi o nesavjesnosti ginekologa u Čakovačkoj bolnici (ispravite me ako griješim) i umorstvo bebe jer lekar nije dozvolio carski rez...

    Autorica tog texta je napomenula da je več par puta pisala o tome i da joj je text obrisan, pa me zanima dal itko zna šta se desilo sa tim textom, dali je opet obrisan, i ako je, onda administratori ovog foruma neka se izjazne zašto je to napravljeno?

    I još jednom bih poručila za sve one koje ne mogu nač pravdu u svojoj zemlji, postoji međunarodni sud za ljudska prava koji nije korumpiran i gdje pravda uvjek pobjeđuje.
  11. slađa je dodao/la post u temi Koliko je vaše dete samostalno?   

    Naš mali dečko mogu reč da je prilično samostalan, možda zato što ga mi pottičemo na to. Na primjer kada idemo van zna si donest jaknicu, cipelice, obuč ih i izut ih sam, zna jest kašikom, al nakon par zalogaja "mu se ne da" i meni odgurne tanjurič što se igranja tiče, zanjimljivije mu je prvo rstavit ama baš sve igračke, a nakon toga ih sklapat. Ali, jako brzo gubi interes za igračku, tako da svako malo se igra se nečim "novim" Možda zato što je moj suprug informatičar pokazuje veliki interes i umješnost za kompjuterom: Zna ga sam upalit (to je radio još sa 9 mjeseca) možda zato što su ga privlačili gumbiči, al sada sa 2,5 godine odlično koordinira mišom i zna si sjest, ukopčat igricu (ima ih na desctop-u) pokrenut je i igrat, kada idemo van, zna da treba iskopčat svoj komp, pokrene na start gumb i točno zna gdje treba kliknut kako bi ga iskopčao... sa daljinskim upravljačem barata još od davno... nikada nije pio iz bočice - nije volio dudu, več od čaše, e sad, jedini "problem" bar meni predstavlja to što još uvjek ne priča. Zna reč neke riječi, zana šta kada se kaže (dobar dan na dolasku, papa na odlasku) i sl, al ih ne povezuje.

  12. slađa je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   


    Drage mame, meni je ginekolog savjetovao (kada se radi o planiranoj trudnoči) obavezno uzimanje folne kiseline tri mjeseca prije začeča i piju se sve do trečeg mjeseca trudnoče. Folna kiselina kolko sam upamtila je povezana uz kvalitete posteljice, a vitamini grupe B prepisuju kako bi se "opustili". Ukoliko trudnoča nije planirana, sa uzimanjem folne kiseline započinje se istog dana kada se dobiju rezultati pozitivni na trudnoču, i uzimaju se sve do trečeg mjeseca trudnoče.
    Sretno svim mama, inače imam 36 god, jednog bebca od 2 godine i nadamo se bar još jednom bebcu
  13. slađa je dodao/la tema Dete 2. godina   

    Djete ne priča - kada je vrijeme za paniku?
    Moj bebac ima 2 god i 4 mjeseca, prvi zubiči su mu izašli prije no je napunio 4 mjeseca, sjeo je sa 5 mjeseci, na nogice se digao sa 7 mjeseci, a prohodao sa 9 mjeseci. Dojila sam ga sve dok se on sam nije odbio - 11 mjeseca... Ovo sve navodim, jer mi je nekako u svemu napredovao nekim normalnim tokom, osim govor
    On je brzo počeo govorit riječi poput: mama, tata, meme (za mljeko) al kako raste, on "brblja" al nekim svojim jezikom - mi u šali kažemo kineskim.
    Za određene predmete kaže skračenice, kao na primjer vlakič - čuf čuf... oponaša izraze, al ne spaja rečenice... Nezna reč šta hoče nego pokazuje na predmete i pomoču gestakulacije objašnjava šta hoče.
    Razumije sve, sve što mu se kaže, zanima ga sve - čak igra dječje igrice na kompjuteru (skinuli smo ih sa www.babytv.com)
    Gledam druge dječice u parku, slušam ih kako pričaju i hvata me panika zašto moj mali ne priča.
    Kada je neka normalna dob da djete progovori, odnosno da počne povezivat rečenice i kaže šta želi?
    Da moram napomenut podatak da sa njim pričamo dvojazično, odnosno ja na Makedonskom, a tata mu priča na Hrvatskom - obadvoje nas razumije, i ponekad koristi riječi sa obadva jezična područja (na pr. papa, čao i bok - kao pozdrav)
    • odgovora
    • pregleda
  14. slađa je dodao/la post u temi Sa koliko godina ste postali roditelj?   

    Rodila sam sa 32 a voljela bih da sam mogla ranije... Uskoro ču u 35toj, nadam se da nije kasno za još jednu i još kada bi to bili blizanci mojoj sreči ne bi bilo kraja (jer za dvoje pojedinačno baš i nekako godine mi nedozvoljavaju)
  15. slađa je dodao/la post u temi Fleke   


    Sa ovim trikom spasila sam bjelu košulju - prijateljica mi je slučajno prolila čašu crvenog vina - samo sipala bijelo preko mrlje, dobro protrila i oprala vodom - mrlja nestala!

    Nedavno sam otkrila i moč sode-bikarbone! Kako ona otklanja nakupljenu masnoču! Otklanjam masne mrlje sa pločice, nape, šporeta - navukla sam se na sodu bikarbonu