Tangerine

Član
 • Broj odgovora

  9145
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


Reputacija

 1. Tangerine se sviđa post u temi od miliccam u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
  Dan žene, 
  Nikolina napunila 5 meseci 

  Mačka, dobro nam došla konačno. 
  Mi počinjemo sa ch sutra, šargarepica, tikvica, jabuka, bundeva itd.
  Mačka, pa vi ste vec uveliko usli u 5. mesec, to su 4 puna ,tako se ovde savetuje. Jel ti rekao dr sa cim da počneš, nama nisu savetovali žitarice, ovde kažu to kasnije, prvo povrće i voće. 
  Evo još jedna u duhu predstojećih dana i jelovnika. 

 2. Tangerine se sviđa post u temi od KruelaDeviL u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
   
  Nemam vremena da pišem sad pa ću uvece kad J i V budu spavali. Ali ću samo da se pohvalim. 
 3. Tangerine se sviđa post u temi od k a m u Povećanje količine mleka   
  @Ecipeci , pogledaj ovaj sajt http://dojenje.roditelj.org/
  Odličan je, ima puno korisnog za pročitati, a možeš i da postaviš pitanje savetnicama za dojenje. 
  Nadam se da ćete prevazići probleme i nastaviti sa dojenjem. Nema veće sreće 
 4. Tangerine se sviđa post u temi od Analim u Drugi trimestar   
  Macka, i meni se dešava da mi grudi budu kao kamen ako Mila duže spava, ali ona sve to posisa prvom prilikom. A ona ima 8 i po meseci. I to je u poslednje vreme navukla mleko, jer je češće noću sisala. Kad bude jedno vreme bolje spavala, mleko će se smanjiti. Samo pripazi da ne dobiješ mastitis. Prati da li su grudi na nekom mestu jako crvene, bolne ili imaš temperaturu zajedno s tim. Ja nisam imala takvih problema, ali često mi budu prepune. 
  Tangerine, ne bih da grešim, ali mislim da Macka nije trudna. Vec samo piše u ovu grupu, jer nema dovoljno postova da piše u drugu grupu. 
 5. Tangerine se sviđa post u temi od KruelaDeviL u Drugi trimestar   
  Ooo bas lepo,tri musketara
  i ja imam još jednog dečaka koji će ove nedelje u nedelju tačnije napuniti 7meseci. Volela bih još jedno ali sve mislim da ćemo se zadržati na dvoje iz više razloga no nikad se ne zna.
  moram da ti samo kažem da sam o dojenja naučila zapravo iz tvojih spotova čitajući,kad si pisala drugim. Posle sam samo uvek pitaš nekog šta mi nije jasno i mnogo sam naučila iz svog iskustva,ali da nije bilo tvojih postova ne bih mnogo znala.
   
  macko,forum je šuplji 
  za uspavljivanje pa,šta da ti kažem. Imamo 8,3kg i još uvek nosim često ili se uspavamo dojenjem lezeci dok ne zaspi,sad imamo i ljuljasku Pa mu tata peva(drage volje sam mu dala da uspavljuje kad god može) ili u kolicima ga uspavam,sad nekad ceskam....a imam i metodu sa pelenom. Dam mu tetru da se šuška dok sisa i zaspi suskajuci se. Posle je samo sklonim dalje od lica kad zaspi.
  Inace J je sam počeo da negira uspavljivanje na rukama. Neće ni da sisa tako...vrišti,koči se i baca. Ako ga stavim u drugi polozaj sve ok.
 6. leni se sviđa post u temi od Tangerine u Drugi trimestar   
  Ćao, draga. Dobro smo, imam sad još jednog dečaka od skoro pet meseci. Kako di ti?
 7. Macka se sviđa post u temi od Tangerine u Drugi trimestar   
  Koliko ti je dete? 
  Ja sam u dve trudnoće dojila: najstarije dete do 5. meseca trudnoće (tad je imao 27 meseci), a srednje do kraja i nastavila tandemski s bebom. U nekom trenutku, količina mleka se smanji, pa onda krene kolostrum i bude baš obilno kad dođe beba.
 8. Tangerine se sviđa post u temi od Kikiriki u Čekamo plusiće   
  Neco, prihvati unapređenje. Ne nude oni tebi to a da nisi to debelo zaslužila. Ako te unazade ako zatrudniš, tebi će u CV-u da piše jača pozicija sa koje si otišla, tako da ćeš opet lakše naći drugi posao. Nemoj previše da mozgaš, znaš i sama da se onaj gore smeje na naše planove. Reci na poslu da posle gubitka planiraš prvo neko vreme da se oporavljaš i spremna si da radiš punom parom, pa ako zatrudniš šta će da ti kažu...da im je žao što si zatrudnela? Neće naravno, nismo mi još kao društvo stigli do te tačke cinizma.
 9. Tangerine se sviđa post u temi od Margaritta u Dojenje u trudnoći   
  Nazalost, nema garancije da ce bilo koje smanjenje broja podoja vratiti ciklus, kao i sto neke zene dobiju iako doje "puno radno vreme". Mozes da probas da smanjis podoje, ali nema garancija ni kada ces ni da li ces uopste dobiti. To je od zene do zene potpuno individualno.
 10. Tangerine se sviđa post u temi od Zone* u Do kada ste dojili?   
  @Tangerine  hvala. Stvarno nisam znala da sve sto im treba dobiju u jednom podoju, sada cu mnogo mirnije da prihvatam sve promene koje nastanu u dojenju. Veliki pozdrav za vas i drago mi je da vidim da nisi bas potpuno odustala od formua
 11. Tangerine se sviđa post u temi od MakiJana u Do kada ste dojili?   
  Bas tako i ja mislim kao Tang. Ni ne razmisljam o tome, vodim se da uvek ima mleka  i stvarno ima 
 12. Tangerine se sviđa post u temi od MakiJana u CR - Gradska bolnica Zvezdara - Beograd   
  Ja upadam na temu ali moram da se nadovezem na ovo guranje bebe.... tackice nije to uvek tako. Ja sam prvu bebu lako izgurala, ali drugi porodjaj mi je bio tezak. Beba se ramenom zaglavila i sanse nije bilo da je izguram sama (msm verovatno bih ali bi to trajalo, a vec je bio u porodjajnom kanalu, gde ne sme dugo da bude).. ja gurnem, krene glavica, ali ga rame povuce nazad... i tako nekoliko puta. Pokusala dr i da ga okrene, ali nije mogla .. na kraju je bilo ili vakum ili ona laktom. Izgurala ga je jednim pokretom, kako, ne znam.... ali puno mi je pomogla i spasila ga vakuma... tako da nije uvek do zene...
 13. Tangerine se sviđa post u temi od *andjelcic* u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
  Uskačem kao padobranac. Primetila sam da je na nekim od predhodnih stranica bilo priče o davanju vode dojenim bebama pa sam htela da se ubacim. Trenutno sam pri kraju obuke za savetnicu za dojenje udruženja Roditelj, koje zastupa stav svetske zdravstvene organizacije.
  Bebama do 6 meseci ne savetuje se uvođenje čvrste hrane pre navršenih 6 meseci jer je utvrđeno da digestivni trakt bebe nije dovoljno dobro formiran da bi mogao iskoristiti čvrstu hranu, a da toga već nema u majčinom mleku. Ako je nešto dodatno i potrebno bebi, savetuje se da to konzumira mama, a preko mleka beba će dobiti u onom obliku u kom je njoj najlakše iskoristivo i svarljivo. Pored toga, majčino mleko sadrži veliki procenat vode, antitela, probiotika, masnoća... i svaki sastojak majčinog mleka vrši svoju ulogu najbolje u odnosu na zrelost bebinog digestivnog trakta, a razvojem bebe i majčino mleko se prilagođava bebinim potrebama. Tako voda iz mleka zadovoljava sve bebine potrebe i kad je žeđ u pitanju (ti podoji su leti često učestaliji i kraće traju), probiotici iz majčinog mleka oblažu bebina creva... sad, ako beba koja isključivo sisa popije vodu, ti probiotici koji su obližili crevca se spiraju i beba može da dobija grčiće. (Tako dr prvo savetuju davanje vode bebima bez objašnjenja, a nakon toga prepisuju kupovinu probiotika...) Pored toga, istom vodom se puni želudac i smanjuje prostor koji bi trebao da bude popunjen mlekom, tako beba ne iskorišćava vodu jer noje hranljiva poput mleka, a ima prividan osećaj sitosti. Ako su bebe žedne leti, dovoljno je češće ih dojiti. A onaj ko treba da unosi više vode jeste mama. Isto važi i za čajeve, ukoliko mama misli da je bebi potreban čajić za grčeve, dovoljno je da mama to popije, a beba će dobiti preko mleka sve iz čajića što treba dobiti. E nakon navršenih šest meseci počinje uvođenje čvrste hrane. Počinje isprobavanje ukusa, tada se može početi i sa uvođenjem vode bebi. Još uvek majčino mleko može bebi zameniti vodu, ukoliko je beba odbija, i tako do godinu dana bebama majčino mleko jeste osnovna hrana, a čvrsta hrana je dodatak. Naravno, svaka mama će učiniti kako misli da treba, nekim mamama ovo prosto nema smisla, ali nema potrebe da nipodištavaju stav svetske zdravstvene organizacije. Razmišljala sam da ovo napišem u adekvatnoj temi, ali verujem da tamo post ne bi bio primećen, jer je već niz godina ćaskalište glavna tema ovog foruma
 14. Ehinacea se sviđa post u temi od Tangerine u Da li buditi bebu?   
  Pedijatar vam neće pomoći kad je tehnika podoja u pitanju.
  Važno je da definišete šta vam je cilj i da li vam je isključivo dojenje prioritet, pa da pričamo dalje.
  Kao prvo, ne znam zbog čega je data preporuka da se dete dohranjuje adaptiranim mlekom -- da li vam je to objašnjeno? Pretpostavljam da je dete izgubilo veći od očekivanog procenta u odnosu na porođajnu telesnu masu, i da se zato savetuje kombinovana ishrana, ali morate znati da to nije pokazatelj da majka nema dovoljno mleka. To samo znači da dete u porodilištu nije adekvatno, odnosno, efikasno hranjeno. Sad ću izložiti samo okvirne smernice, jer nemam sve podatke o detetu, i u ovom trenutku ne vidim zbog čega je indikovana kombinovana ishrana.
  Napomenuću odmah da postoji dohranjivanje majčinim mlekom kao opcija, ali tu taktiku vam ne bih savetovala pre nego što se isprate drugi, elegantniji i učinkovitiji koraci. Svaka flašica je mač sa dve oštrice, bez obzira šta se navodi u reklami za cuclu.
  U ovom trenutku neću se baviti tehnikama i varijantama dohranjivanja.
  Savetujem da prvo probate isključivo dojenje po sledećim smernicama.
  Vaše dete je rođeno sitnije, slabašno, sa fiziološkom žuticom. Ne bi smelo biti bez podoja max. 3h -- kako danju, tako i noću. Danju da sisa najdalje na 2-3h, a noću da razmak između početka dva podoja ne bude veći od 3h zbog žutice. Tako do punih 6 nedelja ili makar do prve posete pedijatru. Noćni podoji su instrumentalni za povećanje i stabilizaciju laktacije, kao i za napredovanje i jačanje bebe.Vreme između podoja se meri od početka jednog do početka sledećeg podoja i to vreme ne sme da premaši 2-3h bez obzira na trajanje podoja. Umesto merenja trajanja podoja, obratite pažnju na položaj bebinih usta jer hvat i položaj moraju da budu pravilni da bi podoj bio efikasan. Potražite na YT snimak Pravilna tehnika podoja Mirjane Stupar, patronažne sestre DZ Novi Beograd.Podoja mora biti najmanje 8-12 u roku od 24h, ali može ih biti i mnogo više. Morate biti sigurni da su položaj i hvat pravilni, jer ako nisu, dete može da kampuje na sisi i 24/7 a da napredak bude nikakav.Ne dajte bebi vodu, čaj, šećernu vodicu itd.Sve to bespotrebno zasićuje bebu i zaprema prostor u želucu za nasušno potrebno mleko.Ne čekajte da beba počne da se dere. Nudite dojku na prve znake gladi, čim dete krene da se oblizuje, meškolji, vrti glavicom. Ako počne da plače, da crveni i da se zacenjuje, em neće hteti da prihvati siku, em ćete prvo morati da se polomite dok je umirite. Ne nasedajte na savet da će bolje sisati ako dobro ogladni -- neće.Bebe koje nemaju žuticu mogu da sisaju u snu, ali vaša beba mora dobro da se razbudi da bi mogla da sisa valjano. Presvucite je, pevajte joj, umijte je... mora da se rasani, inače neće hteti da sisa i može da se uspava i da joj padne šećer, a to je opasnost.Ne nudite lažu do punih 6 nedelja. Posle kako hoćete, a ja vam ne bih savetovala ni posle, ali to je posle punih 6 nedelja vaš izbor. Dotad nikako.Beba mora da piški 6-8 puta (to je količina mokraće kao 2-3 supene kašike vode kad biste sipali u čistu pelenu) i da kaki 4-6 puta u prosečnoj količini kao jedna kafena kašičia (ne računa se recimo ako je samo prducnula pa zamazala pelenu, mora kvalitetno da se kumulativno prosere u toku dana, da izvinite na izrazu). Boja stolice može da varira i zelena stolica nije znak gladi. Gladno dete nema stolicu. Posle 6 nedelja je druga priča.Ne znam da li sam sve rekla, ali suština je tu. Inače više ne pišem po forumu, ali na poruke u inboxu odgovaram.
 15. MakiJana se sviđa post u temi od Tangerine u Utisak dana   
  Ako je vto radjena u inostranstvu (tj. Ceskoj jer je tamo legalna donacija jc) i to o svom trosku, nije ilegalna.
 16. Margaritta se sviđa post u temi od Tangerine u Utisak dana   
  Ako je vto radjena u inostranstvu (tj. Ceskoj jer je tamo legalna donacija jc) i to o svom trosku, nije ilegalna.
 17. snowhite se sviđa post u temi od Tangerine u Da li buditi bebu?   
  Pedijatar vam neće pomoći kad je tehnika podoja u pitanju.
  Važno je da definišete šta vam je cilj i da li vam je isključivo dojenje prioritet, pa da pričamo dalje.
  Kao prvo, ne znam zbog čega je data preporuka da se dete dohranjuje adaptiranim mlekom -- da li vam je to objašnjeno? Pretpostavljam da je dete izgubilo veći od očekivanog procenta u odnosu na porođajnu telesnu masu, i da se zato savetuje kombinovana ishrana, ali morate znati da to nije pokazatelj da majka nema dovoljno mleka. To samo znači da dete u porodilištu nije adekvatno, odnosno, efikasno hranjeno. Sad ću izložiti samo okvirne smernice, jer nemam sve podatke o detetu, i u ovom trenutku ne vidim zbog čega je indikovana kombinovana ishrana.
  Napomenuću odmah da postoji dohranjivanje majčinim mlekom kao opcija, ali tu taktiku vam ne bih savetovala pre nego što se isprate drugi, elegantniji i učinkovitiji koraci. Svaka flašica je mač sa dve oštrice, bez obzira šta se navodi u reklami za cuclu.
  U ovom trenutku neću se baviti tehnikama i varijantama dohranjivanja.
  Savetujem da prvo probate isključivo dojenje po sledećim smernicama.
  Vaše dete je rođeno sitnije, slabašno, sa fiziološkom žuticom. Ne bi smelo biti bez podoja max. 3h -- kako danju, tako i noću. Danju da sisa najdalje na 2-3h, a noću da razmak između početka dva podoja ne bude veći od 3h zbog žutice. Tako do punih 6 nedelja ili makar do prve posete pedijatru. Noćni podoji su instrumentalni za povećanje i stabilizaciju laktacije, kao i za napredovanje i jačanje bebe.Vreme između podoja se meri od početka jednog do početka sledećeg podoja i to vreme ne sme da premaši 2-3h bez obzira na trajanje podoja. Umesto merenja trajanja podoja, obratite pažnju na položaj bebinih usta jer hvat i položaj moraju da budu pravilni da bi podoj bio efikasan. Potražite na YT snimak Pravilna tehnika podoja Mirjane Stupar, patronažne sestre DZ Novi Beograd.Podoja mora biti najmanje 8-12 u roku od 24h, ali može ih biti i mnogo više. Morate biti sigurni da su položaj i hvat pravilni, jer ako nisu, dete može da kampuje na sisi i 24/7 a da napredak bude nikakav.Ne dajte bebi vodu, čaj, šećernu vodicu itd.Sve to bespotrebno zasićuje bebu i zaprema prostor u želucu za nasušno potrebno mleko.Ne čekajte da beba počne da se dere. Nudite dojku na prve znake gladi, čim dete krene da se oblizuje, meškolji, vrti glavicom. Ako počne da plače, da crveni i da se zacenjuje, em neće hteti da prihvati siku, em ćete prvo morati da se polomite dok je umirite. Ne nasedajte na savet da će bolje sisati ako dobro ogladni -- neće.Bebe koje nemaju žuticu mogu da sisaju u snu, ali vaša beba mora dobro da se razbudi da bi mogla da sisa valjano. Presvucite je, pevajte joj, umijte je... mora da se rasani, inače neće hteti da sisa i može da se uspava i da joj padne šećer, a to je opasnost.Ne nudite lažu do punih 6 nedelja. Posle kako hoćete, a ja vam ne bih savetovala ni posle, ali to je posle punih 6 nedelja vaš izbor. Dotad nikako.Beba mora da piški 6-8 puta (to je količina mokraće kao 2-3 supene kašike vode kad biste sipali u čistu pelenu) i da kaki 4-6 puta u prosečnoj količini kao jedna kafena kašičia (ne računa se recimo ako je samo prducnula pa zamazala pelenu, mora kvalitetno da se kumulativno prosere u toku dana, da izvinite na izrazu). Boja stolice može da varira i zelena stolica nije znak gladi. Gladno dete nema stolicu. Posle 6 nedelja je druga priča.Ne znam da li sam sve rekla, ali suština je tu. Inače više ne pišem po forumu, ali na poruke u inboxu odgovaram.
 18. Tangerine se sviđa post u temi od MakiJana u Utisak dana   
  Razlika je u nameri  ne pisemo da bismo osudjivale ili ne, vec razmenjujemo misljenja,sto je svrha foruma... Earl, koji mladi da cuvaju? Braca i sestre? Pa imaju oni svoje zivote... mislis otimace se da vode racuna o bebi? Kako da ne... 
 19. Tangerine se sviđa post u temi od Tackicca u Utisak dana   
  Ja sam odrastala bez majke i snatram da je ovo sebicno. Super sto je RODILA a ne ostvarila se kao majka. Kao majka se ostvarujes i kada vodis dete kroz zovot a boze daj cuda da ona dozivi detetovu malu maturu. Moze da me osudjuje ko hoce zaista me ne zanima. Sebicna odluka. Razumem da ima ljudi koji ne mogu da vole tudju decu ali po svaku cenu roditi a ne misliti na buducnost tog deteta mi je sumanuto
 20. Tangerine se sviđa post u temi od miliccam u Utisak dana   
  Lepo je ovo, ona je sigurno jako srecna.
  Ja kao neko ko je ostao bez oca sa 10 godina ne bih radjala dete ovako kasno, njen muz je vec sada star i bolestan (dijabetes, 3 bajpasa), naravno da nema garancije (da ce mladi roditelji dugo ziveti) ali zasto uopste rizikovati i osuditi dete da zivi bez roditelja. Ostanes osakacen za ceo zivot i nema veze konkretno o brizi , vec o bolu. Braca, sestre itd super tu su da pomognu ali ne i da popune rupu u dusi. Mozda ih ovo stvarno podmladi i produzi im zivotni vek, to zelim i njima i tom detetu.
 21. Tangerine se sviđa post u temi od Mamino u Prekid trudnoće   
  Neco draga, statistika se surovo poigrala sa tobom. Edvards je težak poremećaj i pitanje je koliko bi beba poživela. Bilo bi ti još gore da bebu upoznaš, da čuješ njen plač, vidiš lice. Beba bi se neizmerno mučila a šanse bi joj bile male.  Zato budi hrabra, pregrmi ovo, isplači se što više možeš. 
 22. Tangerine se sviđa post u temi od Margaritta u Treći trimestar   
  Neco, zaista su šanse da ti se ovo ponovi (i ma koji drugi poremećaj mi ni mal ne). Ali činjenica je da se ti nikada u sledećoj trudnoći nećeš moći opustiti i uživati bezbrižno iščekujući i radujući se, uvek ćeš strepeti. I to je ok, to je normalno. Videh da si pisala da te ljudi "teše" time što imaš već dvoje dece i ne znam šta da kažem na to. Tako su i mene tešili mojim detetom, kao da zbog toga treba manje da boli, kao da svako dete nije vredno, kao da se zamene mogu naći. Nađi mesta u svom srcu i svom životu za svoju bebu, ona se tebi dogodila tako kako se dogodila i nađi način na koji ti je lakše da se tim boriš. Meni je lakše bilo da o tome pričam i da svojim tužnim trudnoćama dam mesto u svom životu, nekom je lakše da što pre zaboravi i potisne. 
  Neće te uspavati, moraćeš da prođeš kroz porođaj od početka to kraja. Ali dobro je da ćeš dobiti epidural, samo ga traži na vreme i ne daj da te zavlače, bila sam u sobi sa cimerkama koje su imale prekide i odlagali su epi da im daju dok se nisu porodile bukvalno. Mada možda je u Frontu drugačije, nadam se da jeste. Drži se, daj sebi vremena koliko ti treba, radi ono što želiš i što ti prija, nikom ti nisi dužna da objašnjavaš svoju bol i svoje emocije i stanje, niko nema prava da meri tvoju tugu. 
 23. Tangerine se sviđa post u temi od macka maza u Ćaskanje roditelja beba do 6 meseci   
  Evo i ja da se oglasim malo.Citam bas stalno,ali me uvek nesto spreci da pisem.Sad mi muski spavaju,pa da pisem kako rastemo.
  Doduse jos nemamo mesec dana,ali da kucnem u drvo,dobar je za sada.Grceve je imao dva,tri dana,posle sam ih ja preuzela,tako da se sa tim za sad ne borimo.Spava na stomaku samo,drugacije nece.Siki i mogu reci da se ubucio.Nocu nemamo problema sa spavanjem.Place samo kad se kupa.
  Kod mene je tandemsko dojenje aktuelno...tako da problem sa grudima i mlekom nemam.
  Pozdrav za sve bebice i mame od nas
 24. Tangerine se sviđa post u temi od leni u Treći trimestar   
  Neco, mnogo mi je zao ali bolje je sada nego kasnije, ako je za utehu. Imas dvoje dece i mnogo je tesko njima nametnuti odgpvornost bolesnog clana porodice. Jasno mi je da bolest ne bira kad i gde pogadja ali za ovo si svesna da ce biti tako i odluka se tice svih cetvoro. To je uzasno tesko, cesto razmisljam o tome sts bih i kako uradila da se meni desi...hvala Bogu sto si radila testove, mislim da je to nesto najbolje sto je medicina uradila na tom polju u poslednje vreme.
  Saljem ti snagu i dobru energiju, da sve protekne sto lakse za tebe i da se brzo oporavis.
 25. Tangerine se sviđa post u temi od Ummu u Da li buditi bebu?   
  Tangerine, e bas nedostajes !