SANLUKA

Član
  • Broj odgovora

    1250
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la SANLUKA


  1. Kada krenem da nosim sina po kuci i da se zalim kako ne osecam vise ruke, muz mi pusti ovu pesmu i krene da peva NOSA, NOSA

    KLIK

    Odmah mi bude bolje ;)

    :lol::lol:


  2. A šta ćemo sa onim mamama koje ne nosaju bebe? kakvu etikaetu im treba okačiti?

    One koje ih imaju nekoliko(dece)? Ili jednostavno su 'tvrđeg' srca? Da li toj deci posle mnogo toga fali??????? ne preterujte molim vas....šta će detetu biti i da malo plače....

    Ne mozemo svi da radimo isto i da imamo ista misljenja.Svaka mama radi kako misli da je najbolje,neguje i odgaja svoju decu.Ne mora da znaci da ona koja ima 10-oro dece,da je bolja majka od one sto ima samo 1 i obrnuto.Svi mi gresimo i cinimo ispravno.Sve je relativo i zavisi od mnogih stvari.Zato mislim da se ne trebaju osudjivati one mame sto nosaju a ni one sto ne nosaju svoju decu.Svaka radi onako kako misli da treba. :rolleyes:


  3. Sto se mene tice-ne mora! Mislim, bilo bi kulturno, ali ja noge ni ne lakiram, bas nemam tu naviku. :unsure:

    Da li doruckujes cim ustanes?

    Odmahhhhhhhhhhhh :D

    Da li se i koliko,promenio odnos sa vasim m od kad ste dobili dete?

    Da li se manje mazite,ljubite nego pre?


  4. Vidite,moja bebica je imala jake grčeve,ja sam je morala nosat,možda neko ima jači karakter ne bi,al meni se srce cepalo.Ne kažem ja ovdje da je neko dobra ili loša mama nemojte tako tumačiti.Ja samo želim znati šta vi mislite o svemu tome..Znam mame koje su dugo nosile bebe,mislim do 2.godine,a znam i one koje to nisu nikad..

    Jedno pitanje za vas;da li ste ako beba plače u kolicima dok se šetate,ignosrisale njen plač,ili ste je uzeli,i gurali prazna kolica :lol: Vidjela sam puno roditelja kako to rade,i bilo mi je smješno,čemu smo onda kupili kolica,dok i sama nisam uhvatila sebe da radim isto.Puno toga sam sebi obećala u trudnoći,bez nosanja,nema spavanja u bračnom krevetu,dojenje na 3 sata..Sve sam uradila suprotno..

    Ja sam mog Luku non stop nosala,dok nije poceo da sedi,onda je sam sve manje i manje trazio.Ali se desava i sad kad idemo u setnju da mu dosadi i kad bas place,stanem uzmem ga i guram kolica.Jednostavno ne mogu da ga slusam da place,jer znam da mu fali nesto.Nikad ne place bez razloga.Utesim ga pa pokusam da ga opet vratim...u sustini dok je bio manji jako mi je tesko bilo da bilo gde krenem sa njim sama u setnju jer je stalo hteo da se nosa.I ja sam ga brate nosala kad god je hteo.I dan danas kad hoce,pruzi mi rucice i ja ga uzmem.Naravno kao sto je svako dete prica za sebe tako je i svaka majka.I sve mi radimo ono sto mi mislimo da je najbolje.Ali vidim da mi sad manje trzi da ga nosam,nego dete moje drugarice koja nije htela nikad da ga nosa.Njeno dete non stop trazi da je kod nje u rukama,mozda bas zato sto ona to izbegava.Oni su male opasnice i sve osete.I nemoj se opterecivati,nosaj svoju bebu.Kad ces ako ne sad.Ima potrebu za tobom i sama ce smanjivati potrebu za tim kad oseti potrebu.


  5. Da... meni je mnogo krivo! Ja sam jedinica i jedna od zivotnih neostvarenih zelja mi je bila da imam brata ili sestru... Ali imam imam drugarice iz detinjstva, sa kojima sam rasla i smatram ih sestrama... tako da i nisam bas skroz jedinica. :P

    Koliko bi dece volela da imas?

    2. ;)

    Sta u tvom frizideru ne sme da fali?


  6. Ja sam neko ko je bas zadovoljan vrticem i ko je dao obe cerke u jaslice, sa nepune dve godine.

    Odvajanje je tesko, ali isto tako je i tesko odvajanje kad dete cuvaju bake ili neko drugi.

    Nisam za baka servis nikako, tako da je moj izbor bio vrtic.

    Sto se tice zdravlja, prosli smo super, sem par virusa u toku adaptacije, nista drugo nas nije zakacilo. Imunitet im je bas ojacao i mogu slobodno reci da su mnogo zdravije od dece koja ne idu u vrtic, a istog su uzrasta.

    Socijalazacija: Mozda strucnjaci kazu da pocinje od trece godine, ali ja imam dva dokaza da nije tako. Moje obe cerke su mnogo ranije pocele da ostvaruju kontakt sa drugom decom, da se igraju sa njima i da se bas lepo slazu. Mislim da je vrtic samo doprineo jos boljem odnosu sa drugarima.

    Ne znam za vas, ali kod vecine dece u parku se primeti da li idu u vrtic ili ne.

    I mnogo je teza adaptacija starijeg deteta... mnogo duze traje i deca mnogo teze prezivljavaju polazak u vrtic sto su stariji.

    Jao Kamilice,dobih neku pozitivu kad videh tvoj post.Jer od septembra cemo bebu da stavimo u jaslice na 4-5h pa se sve sekiram kako ce da prihvati.Pa kad procitah ovo sto si napisala,dobih bas neku pozitivnu nadu da ce sve biti ok.Sto zelim i ostalim mamama koje moraju da ostave decu u vrtice ili jaslice.


  7. Majka brine kad god dete nije pod njenim nadzorom bilo da je to zbog odlaska na posao ili neko drugo razdvajanje. Ja sam prve dve nedelje zvala po nekoliko puta na dan da proverim da li je sve ok. Mada sam znala da ne moze nista da joj se desi posto je cuvala baka koja bi je inace cuvala kada bi ja imala neke obaveze. Svakako da nije sve jedno ali naviknes se. Ja sam vaspitacica ali savetujem svima koji imaju mogucnosti da ne daju decu u vrtic pre trece godine.

    Zasto????? :huh:

    :(

    Evo pitanje za vaspitačice: zašto ne pre treće godine? Ja ću svoje dete morati da dam sa godinu dana jer nemam druge opcije, pa me zanima.

    I mene :(

    :huh:


  8. Videcu koja je odgovarajuca tema cim nadjem vremena.

    Ako ti beba vec ne prihvata flasicu, to ne znaci da ce piti i AD mleko. Mislim da si dosla do dobrog zakljucka zajedno sa Cicanom. Treba da promenis raspored cvrste hrane, pa neka mu tm daje veceru pred spavanje. ukoliko se budi pre nego sto se ti vratis sa posla, to ce znaciti da je zedan, a ne gladan.

    OK,ma mm vrsi pritisak na mene pa me baca u paranoju.Kaze,mozda je dete gladno,zato place i budi se,ja mu rekla da mu nudi vodu.U svakom slucaju i dalje mu dajem tad veceru,a mm mu daje voce sa jogurtom pred spavanje.Tako da smo dosli do solucije.

    I ja sumljam da bi pio to mleko,necu ni probavati.


  9. Opet bih mu pre dala kasicu,nego dohranu.Zasto jednostavno ne pomeris u 18h sisa,a posle kad ogladno kasicu i spavanjac.

    Ako je vec takva situacija ,zasto moras striktno da se pridrzavas principa.Gledas ono sto je bolje za dete.Bolje je da se mleko obdrzi.Da li si mu uvela treci nemlecni obrok?

    On ima dve vocne ucine i dva slana obroka (rucak i veceru) znaci trebao bi ujutru i uvece bas pre spavanje da sisa,medjutim dajem mu kad hoce.Ide na spavanje oko 21 i 30h a veceru mu dajem oko 18 ili 19h,pre nego krenem na posao.Ma reci cu mm da mu da neku vockicu pred spavanje sa jogurtom,a kad dodjem dacu mu da sisa i gotova prica.Nece mu nista biti.To je tako jos mesec-dva a posle cu da radim ujutru pa valjda nece biti problema.U svakom slucaju hvala.A admini nek spoje u odgovarajucu temu. :rolleyes:


  10. Da li slicna tema postoji?

    Odgovor je jasan.

    Svaka majka ima dovoljno mleka a za svoju bebu.Ako ima za ceo dan ima i za veceru ;) .

    Medjutim pumpica nikada ne moze da izvuce kao beba.Beba vuce iz svih kanala 'duboko' iz dojke i jednostavno dojke ne mogu da presuse.

    Znaj, koliko mu das prihrane toliko manje mleka u grudima.Davanjem prihrane smanjices kolicinu svog mleka.Takodje i izmazanjem.Ako izmuzes 40ml nadocice 40ml.A beba pojede npr 150ml toliko ce joj i nadoci za sledeci obrok.Tako da svako izmazanje i manje mleka. ;)

    Ako bi te ja savetovala,savet bi bio da ne radis :D , salim se.

    A ne znam zasto se sekiras kad je tvoja beba vec velika. ;)

    Nek spoje admini sa odgovarajucom,ako slicna postoji.

    Jeste veliki ali bas ovih dva dana kad ne uspem da se izmuzem,mm kaze da je bas plakao jako,pa smo odmah pomislili da je gladan,eto zato se sekiram.Onda mm kaze da mu je dao bananu sinoc pred spavanje i to celu :blink:

    :wacko: da ne bude gladan.U sustini sisa on nocu dva puta,onako dobro.

    Ne znam da li mu je puno da ne jede nista od 18 i 30h pa do 24h ili 1h nocu.I ja nisam za dohranu,ali nisam pametna kako da uradim i da budem spokojna da on nije gladan i da je jeo koliko njemu treba.


  11. Drage mame,pocela sam da radim od pre mesec dana.I to samo uvece od jedno 19h sati do 23-24h.Iznajmila sam pumpicu za izmuzavanje.Medjutim Luka ne prihvata lepo flasicu,mm je probao i kasicicom ali nije to to.Tako da ne popije dovoljno mleka pre spavanja.Mi mu dajemo veceru oko 18 i 30h a mleko sam mu davala pre spavanja oko 21h.Medjutim sad ne mogu ni da se izmuzem ni vise od 40ml da mu ostavim za uvece.Dojim ga na zahtev,on preko dana sisa cesto.

    E sad ne znam sta da radim?Da li da kupim neko adaptirano mleko samo za taj obrok pred spavanje,a ostalo sve da ga dojim??Nisam pametna jer ne bi da mu kupujem to vestacko mleko ali opet sa druge strane ne bi da mi bude gladan,jer znam da mora pred spavanje mleko da pije.

    Molim vas za savet.


  12. Da.

    Da li jos uvek volis muza kao na pocetku veze?

    Ne tako.Tad sam bila zaljubljena.A sad ga volim.I ako me iznervira cesto,sve bi da dala za njega. :wub:

    Da li kasnis ili si precizno tacna?


  13. Imam,ali nemam terasu :lol:

    Da li u kuci spojite novac sa platom muza ili ne?

    Da.

    Sto je njegovo to je i moje,sto je moje to je samo moje. :lol:

    Sa koliko si se godina prvi put poljubila?


  14. Jednodelni.

    Mada bih ja najradije onaj pravi plivacki,imam arenin ali mi se prosenjio,a ni u jednoj sportskoj radnji nema da se kupi.Znas li mozda gde ima ove sezone plivacki kupaci sa nogavicama kao biciklisticke da se nadje?

    Ne.

    Sneg ili kisa?


  15. Zene nemojte preterivati sa gojenjem u trudnoci jer nije svaka ista,i nece svaka tako lako da skine.Ja sam pre uvek bila normalne tezine ili mrsavija,onda sam se ugojila 30 kg u trudnoci i evo posle devet meseci imam jos 10 kg viska. <_<

    Tako da vam je moj savet,da ne preterujete,jer ako niste te srecnice,kojima ce kg otici ko od sale,posle cete samo mislite kako da smrsate,sto nije bas lako.


  16. Brezo, na stranu što ti i dalje imaš taj svoj blesavi humor, nadam se da je sa bubrezima sve ok.

    Neuhvatljiva, al ćeš da uletiš u lovuuuu u pravo vreme ;) ja se nadam da će uleteti i neki poslić prevodioca ;)

    Sanluke, aman imaj milosti :) malo je falilo da pošaljemo izaslanika da proveri da li ste dobro. Evo ja bih se dobrovoljno javila :D

    Hehehe ljubac

    E, vidis, ja ti pisala jos za NG na profilu, a tebe te nema pa nema :(

    Pisi sta se zbivalo. Da li ste zdravi? Sta ima novo?

    Saniluka, divno sto si ugrabila vremena da se javis. Bas smo bili svi u frci zbog zemljotresa.

    Jeco :wub: hvala sto brinete,i mi smo ga osetili ali nije bilo to u pitanju,nego nedostatak vremena.Ali bas mislim na vas sve puno.

    Vidim javila se SANLUKA. Pozdrav za nju ;)

    :rolleyes:


  17. Zene konacno imam net,ali slabo vremena....radim...ali mislim na sve vas nadam se da ste sve dobro.Veliki poljubac.Luka i ja smo dobro.Kuckamo se kad malo vremena nadjem. :wub: