JellKo

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana JellKo

  1. JellKo je dodao/la post u temi Obavezni pregledi u trudnoći   


    Verovatno da je kasno,dabl se radi najkasnije do 14nedelje ali zato imas varijantu da uradis tripl test (radi se ako dabl nije dobar ili ako se zakasni sa dabl testom)
    Mada imas i varijantu da odes u dom zdravlja kod bilo kog drugog lekara koji menja tvoju dr (mora da ima zamenu) i da trazis da ti urade test ili ako ne rade tu za ustanovu koja radi.Mozes i privatno da uradis,jeste da placas ali jbg!Ti si sad oko 12 nedelje tako da jos imas fore.Pozdrav!
  2. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Iskreno verujem da ti je tesko i da ti treba vremena da se psihicki oporavis,to nije mala stvar sto ti se dogodilo ali moras da budes jaka i da ne odustajes od svoje porodice!
    Sacekaj tih godinu dana a posle toga ti zelim najlepsih devet meseci
  3. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Hvala ti puno na razumevanju i sto sam ti malo dosadna!
    E a porodjaj je vec posebna prica,prirodno sa epiduralom tako bi najradije a dr kaze da ce beba biti krupna pa ako bas bude krupna i teska i ako se porodim u terminu da ce verovatno morati carski rez
    Sta su tebi rekli,kad mozes da stupis u akciju ponovo
  4. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   


    Ja sam sad u 34 nedelji,radila sam test oko 25nedelje i odnela rezultat kod doktorke i ona mi kaze da je 90 posto ljudi pozitivno na cmv tj da je doslo u kontakt sa tim virusom i da ima pozitivan IgG,sto je slucaj kod mene (120 je bilo kad sam uradila test a pozitivno je preko 40) a IgM mi je bio 0,3 a pozitivan od 1,1. Radila sam i aviditet ali ne mogu tacno da mi kazu koliko je stara infekcija,ne znam kako ne znaju kad su eto tebi rekli,mada negde sam procitala da mora da bude pozitivan i IgM da bi se odredila starost.
    Meni deluje da je tvoj nalaz pozitivan bio s obzirom da je bio na granici,to je bas malo zbunjujuce!Obavezno uradi ponovo test pre trunoce,,ja cu sigurno a ne da se ovako brinem!A IgM na tokso isto bio pozitivan?
  5. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   


    Znam da sam dosadna ali se toliko plasim da mi nije dobro,meni niko na pocetku trudnoce nije rekao da radim te testove
    Gogule tebi je ustvari Igm bio na samoj granici (ako sam ja to dobro ukapirala) ispod 10 je negativno a tebi je 10 ili sam se ja to preracunala?A jel su ti rekli da li si cmv dobila prvi put u trudnoci i da je to bio uzrok sto ti se to izdesavalo?
    A sto se tog aviditeta tice nista mi tu nije jasno,kako se odredjuje koliko je stara infekcija?
  6. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Pozdrav devojke!
    Andjelina jesi li uradila aviditet i gde?Kakvi su rezultati?
    Gogle kad si ti radla analize kakav je rezultat bio za cmv IGM da li je i on bio pozitivan ili samo IGG i da li si ponavljala test posle par nedelja?Nadam se da ne smaram,potrebna mi je vasa pomoc!Hvala
  7. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Zvala,kaze da je to normalan nalaz u trudnoci,da to IgG stanje pokazuje da sam imala infekciju nekad davno a aviditet da je u pitanju reinfekcija za koju ne zna kad se desila.E sad kako mi nisu IgM povisena znaci da nemam akutnu,trenutnu infekciju ali da mi taj negativni rezultat moze reci da sigurno nisam bila u kontaktu sa virusom pre 3-4 meseca.E sad kako sam i pre tri nedelje radila test a rezultat bio isti na IgM 0,3 verujem da je infekcija sigurno starija od sedam-osam ako ne i vise meseci.Kaze i da ako su mi ostali nalazi UZ ok da nemam razloga za brigu!Nadam se da je tako
  8. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Uzela rezultate,sutra zovem dr da mi pojasni
    Cmv IgG reaktivan 139 RU\ml
    IgM nereaktivan 0,3
    aviditet 0,89 e sad ovde pise da je nizak 0,2 a visok od 0,8 tako da sam na granici i mnogo zbunjena!
  9. JellKo je dodao/la post u temi Obavezni pregledi u trudnoći   

    Evo mene sa malo vise staza 28 nedelja
    mozda pomognem nekoj mami
    Obavezan prvi ginekoloski pregled,papa test,cervikalni i vaginalni bris,krvna slika,urin i UZ potvrda trudnoce.To se odnosi na period kad ste tek otkrile da ste trudne.Posle toga obavezne kontrole kod svog ginekologa.
    E sad,neko je pitao zasto krvna slika i urin u svakom tromesecju?NE u svakom,nego obavezno na mesec dana.Na taj nacin se moze videti prisustvo virusa,infekcija,bakterija i ko zna cega u organizmu majke!Ako je mama zdrava,zdrava je i beba
    Brisevi bi trebalo da se rade na ulasku u svako tromesecje.
    Prvi ekspertni oko 12nedelje (izmedju 11 i 14),to zavisi od velicine bebe.Ja bila u 11 nedelji ali me vratili da dodjem nedelju dana kasnije zato sto se parametri koji se mere moraju da budu odredjenih velicina,a svaka beba se razvija drugacije.Ali i to,ako vam se tako nesto desi da ne panicite.
    Drugi izmedju 20 i 24.Da li ce te da radite jos neki uz izmedju,to zavisi od vas,mada taj drugi je bitan zbog morfologije ploda.
    Svaki UZ posle toga se radi radi procene razvoja i rasta bebe,izgled posteljice itd.
    Ako planirate 4D na svoju inicijativu,bolje vidite sa Dr kad je najbolje da se uradi,jer kad vec dajete pare da se taj UZ uradi u trenutku kad moze da da najvise informacija o stanju bebe.Moje misljenje je da je nebitno na kom UZ vas pregledaju nego sam lekar koji to radi!
    Takodje mislim da bi trebala svaka trudnica na pocetku trudnoce da uradi TORCH test!Ja nisam znala za to na pocetku pa nisam ni radila ali posto vec postoji mogucnost da tako nesto uradite sa uputom iz DZ zasto da ne,posebno ako niste sigurne sta ste ili niste prelezale u detinjstvu!
    Tu sam ako mogu jos nekako da vam pomognem!Pozdrav :*
  10. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Draga bila si u pravu!Sad cekam rezultate i nije mi dobro
  11. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining   

    Drage moje,
    da li postoji neka analiza kojom se potvrdjuje da li je infekcija cmv virusom bila aktivna recimo pre par meseci ili da je ta infekcija jos iz detinjsta.
    Unapred zahvalna
  12. JellKo je dodao/la post u temi TORCH skrining