Kalle

Član
  • Broj odgovora

    46
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana Kalle

  1. Kalle je dodao/la post u temi Alergija Na Majcino Mlijeko   

    U pitanju moze biti da je mama nesto pojela i da bebi to trenutno ne godi i eto alergije-a toliko toga ima sto bi mama morala izbaciti iz ishrane upravo da preko mleka ne bi doslo do bebe..
    POMOC-kako postaviti temu na ovom "novom"BEBAC.COM-u ) ?
    Imam neke bolove pa trazim odgovore
  2. Kalle je dodao/la post u temi Dojenje i kontracepcija   

    Surfanjem sam gledala da joj nekako pomognem-bila na stranici nekih Dr.nasla upravo isto pitanje i odgovor Dr.
    Tako da draga moja koliko sam mogla-gledala sam da pomognem-kopirala ti i zalepila,a ne pise samo na toj,ima jos par stranica gde slicnosti pisu.
    Pa na kraju krajeva vidi i ti,setaj malo po int.ukoliko ti vreme dozvoljava pa sama zakljuci
    Pozdrav
  3. Kalle je dodao/la tema Trudnoća po trimestrima   

    Nizak stomak
    Drage trudnice i iskusne mame,par saveta nam je potrebno-ja sam u prvoj trudnoci i sve mije i strano i svaku promenu gledam sa strahom...
    Verujem da ima jos nas koje zele znati o stomacicima tokom trudnoce...
    Ono sto je mene zabrinulo,u 35/36 sam nedelji trudnoce,stomak mi se spustio-iako imam nisku trudnocu,jedva sedim,srce mi cesto jako lupa,a beba mi je sada mirnija no pre sto je bila..Inteeresuje me da li je to "normalno"...?!Znaci osetim je,ali manje no pre-HVALA VAM :*
    • odgovora
    • pregleda
  4. Kalle je dodao/la post u temi Nizak stomak   

    Ah-to svakako ,ali kad ti termin zakaze kroz dve nedelje,valja cekati...prvo sto radis -ono gledas i citas,trazis pomoc po forumima...
  5. Kalle je dodao/la post u temi Dojenje i kontracepcija   

    Ide super...ovisno sta Vama i Vasem partneru najvise odgovara..
    - ako ste u prvih 6 nedjelja poslije poroda, onda je najbolje da koristite kondom, ako nastavite sa seksualnim zivotom

    Poslije prvih 6 nedjelja mozete da koristite sve metode protiv nezeljenog zaceca ukljucujuci sve vrste kontraceptivnih pilua i da dojite !!! ( prvih 6 nedjelja postoje dva razloga zasto se ne daju pilule a/ porodilja se nalazi u stanju povecane hiperkoagubilnosti i estrogen koji se nalazi u piluli / ne svim / moze da povisi rizik za stvaranje ugrusuka krvi a drugi razlog ili
    b/ pilula moze da utice na smanjenu kolicinu produkcije mlijeka kada se uspostavlja proces laktacije, ali poslije 6 nedjelja laktacija je poptuno ostvarena i to prestaje da bude relativna kontraindikacija.

    Ostale metode...depo provera injekciaj sva 3 mjeseca, patch / ne znam kako vi to zovete u bgd /, spirale nako, nuva ring, kondomi...
  6. Kalle je dodao/la post u temi Nizak stomak   


    Heh,mirujem...ali panike nikad na odmet...cudno mi je-ono logicnije mi je da ce biti i csce nemirna i jaca kako ulazi u "kasne"nedelje...to me malo uplasiloa kod mene slabije,vec jednu sedmicu..
  7. Kalle je dodao/la post u temi Sve o prevremenom porođaju   


    Hej draga,nema razloga za brigu,najvaznije je kako se ti osecas!
    Ja sam35-36 nedelja,posteljica 2-3 stepen,sad vec mislim da je 3',kada je spremna za porod-isto kad i ti-33.nedelji recn je da je posteljica zrelija,nemoj da te to brine-ja sam jos i pusac.Rekla mi je da ih izbacim zato sto one deluju na starost posteljice-cigare -ili ukoliko si u drustvu pusaca-da je svejedno A ti pusila A bila u prostoriji kojoj se pusi.Bice sve u redu aBd,samo se nemoj plasiti,kod mene je i trudnoca rizicna,ali kako citam ove postove mama koje su ranije rodile,manje me je strah.. Ja sam uplasena zbog sada spustenog stomaka,bebu manje osetim no pre i srce mi jace lupa svremena na vreme-molim i ja za savet:))
  8. Kalle je dodao/la post u temi Strah od porođaja   


    Ma prostudirala sam je i ja,samo,problem mi je sto cijenu ne mogu naci....no nema veze,sto ti kazes,kad dodje vreme za to...a aBd i uskoro ce.. mi smo sada u osmom mijesecu..)
  9. Kalle je dodao/la post u temi Strah od porođaja   

    Da li neko znaa cijene epiduralne anestezije?
    Porodjaja u bazenu?
  10. Kalle je dodao/la post u temi Povrede tokom trudnoće   

    hvala na odgovorima, panika je prosla,jos jednom-znace mi vasi savjeti hvala vam

  11. Kalle je dodao/la post u temi Najraniji simptomi trudnoće   

    Draga,imas sve simptome trudnoce ) to cesto mokrenje vjerujem da svaku zahvati ta tecnost-imala sam je i ja,hm...posle odnosa(dok nisam znala da sam u drugom stanju) uvijek bi izasla ta tecnost kao kod tebe...mislila sam da su hehe"ostaci"sperme:D
    Test mi jeste bio pozitivan,ali mojoj jaranici,vjerujete li mjesec dana-SVAKE NEDELJE kupovala je test-uvijek negativan,dok nije otisla i provjerila preko krvi..Tako da savetujem ti,idi dr.i trazi uputnicu za vadjenje krvi-utvrdjivanje trudnoce-SRECNO
  12. Kalle je dodao/la post u temi Povrede tokom trudnoće   


    Usla u 6.mjesec trudnoce.nema krvi,beba se micala,doduse trudnoca mi je niska...
    e sad prva mi je trudnoca pa ni ne znam kako "izgledaju"lazne kontrakcije
    malo me danas pri dnu bolio ali mislim da je to od pritiska bebe...osjecam se dobro,najvaznije mi je da se beba MICE.. no int.da li su i ostale imale neke od nezgoda,da podjelimo to medjusobno,ZNACI TO!!
  13. Kalle je dodao/la tema Zdravlje   

    Povrede tokom trudnoće
    Kazu da su trudnice jako trapave u trudnoci,da je za to razlog tezina stomaka i gojaznost.Trudnice se upozoravaju na vecu OPREZNOST tokom loseg vremena-svega toga samo i svijesne..
    Drage moje interesuje me da li ste vi imale neku nezgodu u trudnoci...
    JA jesam-sinoc...dragi me je u snu koljenom udario u stomak,probudio me je iz sna...
    Panicim citav dan ali osjetim da je u redu,mice se
    • odgovora
    • pregleda
  14. Kalle je dodao/la post u temi Plodova voda   


    Bazenčić u kojem beba pliva

    Pojedine trudnice plodovu vodu zamišljaju kao bazenčić u kojem pliva njihova bebica. No, za ginekologe i stručnjake drugih profila, plodova voda je pokazatelj uslova u kojima plod živi i dragocen materijal za kontrolu njegovog zdravlja

    Šta je plodova voda i kakva je njena uloga?

    - Ako mamin stomak zamislimo kao zatvoreni, samo bebin bazenčić, onda je voda u kojoj pliva ono što zovemo plodova voda ili amnionska tečnost. Ona je bistra, blago žućkasta, a njena uloga je višestruka: štiti bebu od spoljašnjih povreda, udaraca i buke, omogućava joj slobodne pokrete, čime stvara preduslov za simetričan razvoj skeleta (kostiju) i mišića. Takođe održava relativno stabilnu temperaturu «bazenčića» i samim tim štiti plod od gubitka telesne temperature. Omogućava adekvatan razvoj pluća, bubrega i gastrointestinalnog trakta. Plodova voda stalno cirkuliše - tako što je beba guta i udiše, pa je činom izdisanja i uriniranja izbacuje u svoj mali bazen.



    Kako plodova voda nastaje i kolika je normalna količina?

    - Plodovu vodu proizvode bubrezi i pluća ploda, naročito od 18. nedelje. Količina plodove vode u proseku iznosi oko 500 mililitara. Tokom trudnoće, količina se povećava. Najveća je oko 34. nedelje trudnoće, kada iznosi 800 mililitara, dok je pred sam porođaj (koji je u terminu) 600 mililitara. Količina plodove vode ne bi trebalo da bude ni povećana, ni smanjena. Takva stanja mogu da ukažu na poremećaje u razvoju ploda, pa samim tim da komplikuju trudnoću.



    Plodova voda je, svakako, vitalna tečnost. Od čega se sastoji?

    - Sastoji se uglavnom od vode, belančevina, šećera, natrijuma i kalijuma, antibakterijskih elemenata... i do početka porođaja je sterilna. U njoj se još nalaze i ćelije ploda (uglavnom ćelije kože).



    Šta može da dovede do povećane količine amnionske tečnosti i kakvi su simptomi?

    - Stanje kada je količina plodove vode povećana naziva se polihidramnion. Javlja se u tri do četiri odsto svih trudnoća. Uopšteno govoreći, uzrok tome je povećana proizvodnja ili poremećeno preuzimanje od strane ploda, ili su u pitanju oba poremećaja. Najvažniji uzrok povećane količine plodove vode je šećerna bolest majke, a što se tiče ploda - poremećeno gutanje zbog anomalija lica (rascep usne i nepca), anomalije creva koja blokiraju prolaz crevnog sadržaja, anomalije kičmenog stuba, i neke patološke situacije u blizanačkoj trudnoći.



    Simptomi ili znaci su nagli rast materice, neprijatan osećaj u trbuhu i pojava kontrakcija. U ekstremnim slučajevima, veoma uvećana materica uzrokuje prskanje plodovih ovojnica i prevremeni porođaj.



    Kako se leči polihidramnion (višak plodove vode)?

    - Stanje se rešava uzimanjem lekova koji smanjuju količinu urina ploda, amnioderivacijom (vađenje viška tečnosti) i, ako nastavak trudnoće ugrožava plod, izazivanjem prevremenog porođaja.



    Šta dovodi do smanjene količine plodove vode i da li takvo stanje ugrožava plod?

    - Stanje smanjene količine plodove vode se naziva oligohidramnion. Ovakvo stanje prati i komplikuje oko četiri odsto trudnoća. Najčešće se sreće kod prevremenog prsnuća plodovih ovojaka, zastoja u razvoju ploda, trudnoća kojima je prošao termin, kao i u slučaju anomalije ploda, naročito bubrega i urinarnog trakta.



    Oligohidramnion se takođe otkriva ultrazvučnim pregledom, kada se meri količina plodove vode. Tokom ovog pregleda, lekar mora da se uveri da ne postoje anomalije ploda koje bi mogle da budu uzrok smanjenoj količini plodove vode.

    Da li se i kako ublažava, odnosno leči manjak plodove vode?

    - Ako se utvrdi da je sa bebom sve u redu, prva mera je da trudnica unosi dva do tri litra tečnosti, uz odmor na levom boku. Zatim, potrebna je češća ultrazvučna provera, a primenjuje se i amnioinfuzija, ubacivanje tečnosti. Ukoliko stanje preti da ugrozi bebu, porođaj se izaziva ranije.
  15. Kalle je dodao/la post u temi Plodova voda   

    23.nedelja,sad vec osjetim da teze trpim mokracu,da ko "pisnem" kad se smijem,,kazem bebca slabije osjetim,malo sam sarala po netu,citam meni novi termin-OTICANJE plodne vode,pa me interesovalo STA je to....
  16. Kalle je dodao/la post u temi Plodova voda   

    Ivancice,to je NOVO sto sam procitala na internetu,ne znam koji su simptomi,pa pitam,mozda neko ima iskustva sa tim..Vec tri dana bebu "slabije"osjetim no prethodnih dana pa reko da mozda to nije jedan od simptoma..Znaci OSJETIM kad se pomjera,ali ne jako -
    23.nedelja trudnoce
  17. Kalle je dodao/la post u temi Plodova voda   

    Kako znati da li je plodna voda otekla,simptomi togu-koji su?
    Da li se hitno treba javiti doktoru?
  18. Kalle je dodao/la post u temi Zubi u trudnoći   

    Ako je iko imao problema onda sam to ja-na poslu po 12 h a nocu bolovi,jaci i jaci-retko koji je zubar hteo pomoci zbog trudnoce i fol potpisa ginekologa-ZENE moje,mozemo SVE raditi zubima ali do 7 mjeseca,nasla sam zubara koji drzi svoju veliku kliniku,predobar je,ko prema djetetu svom postupa-Objasnio je ko dr.govore moze bez adrenalina anestezija,ali on se ne slaze,moze anestezija,radovi zubiju-do 7 MJESECA
  19. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   


    a odakle je MAMA DY?
    vjeruj,sve trpi,trpi,trpi,i kad mi je puko' film,pregledat cemo vas,pregledat..
    Zovem 2.01 da pitam kad moze dr.da mi procita nalaze,to je brate dragi svega 10 min,kaze mi glupaca sa kartoteke SESTOG FEBRUARA ZA SAMO citanje rezultata sa laboratorije,tripl test,trebam mjesec dana cekati-kud ces dalje?1!
    I JES MI ZADNJA-PRIVATNIK...

  20. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   

    Iz Sarajeva,evo sad cu ti napisati jedno iskustvo....
    Bila sam 11 nedelja i hajde pregledao me je stariji ginekolog,rekao da je sve u redu,nije predlagao mjerenje nuhalnog,hajd kontam,nema veze...
    Zati da promijenim gin.doktorka me pitala sto ne radih nuhalni,i objasnim joj,no bila sam tada 15 nedelja i rekla mi je da radim tripl test..Do tripl testa nikako-znaci prvo trebam zakazati UL
    Dosla na salter,jedna novine cita,druga "juri" stanicu,trazi muziku,druge dvije pricaju o nekom pacijentu-sestra me pitala sta zelim,i kazem joj (JOS CEKAM DA MI DA TERMIN I NEMA JE...)
    dolazi opet i pita sta hocu,ja joj dadoh onaj papir,"SNIMI" ga ,vrati i kaze dodji sl nedelje bilo koji dan samo rano ujutru.
    Tako i bi,svako tri jutra uzastopno,nisu htjele da me pregledaju zato sto nisam narucena,sutra je dr.koja je pocela da mi vodi trudnocu,bila je i ona sutradan,frka i kod nje...Nece da me pregleda dok nisam ishisterisala u hodniku da ne rade svoj posao,da mi je receno nema mjesta,ok,nema,kad ima-DAJ,al ni to..i hajd pregledale me
    Aza citanje nalaza cekam vec mjjesec dana,tako mi zakazase..Sve to zbog "kartoteke"
    No.ostaje mi privatnik,da utvrdim pol,da vidim kako napreduje-posto ova glupaca rijec nije rekla tokom pregleda,samo da mi je posteljica niska..
    Pozdrav
  21. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   


    Sve je to tako divno-ali kad bi moglo-moras se naruciti,njih ne interesuje sta osjecas,nemas zakazano,zakazi (prvi termina biva UVIJEK za 2 sedmice) i pregledat cemo te....
    isto kao sa zivotinjama da rade ne s trudnicama,a porodi su kao u klanicama...
    Mozda nekima zvuci da previse kritikujem,ali zaista je tako,zato ovdje trazim "prvu"pomoc... S djeljenjem iskustava...
  22. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   


    Znaci sve je u redu?!
    joj danas se "friske"trudnice plasi i plase,ponekad se pitam (koliko imam osjecaj da sam razmazena u trudnoci)
    -pitam se kako li su raniije zene radjale,zivile,jos tezu djecu,zdraviju,a mi "nove" uradi ovaj test,moras onaj....isto kao da nista nemamo radit samo lezat,pa nas zato salju na sve strane...
  23. Kalle je dodao/la post u temi Porodilište - Šabac   

    Dusice draga,hvala Bogu pa si psihicki jaka,svaka ti cast!!!
    Dirljiva prica....no sa srecom da je,cuvaj se sada koliko god mozes
    Ma ni kod nas se ne zna ko pije ko placa,ludara,ajgore je sto ukoliko OVE nedelje imas neke promene,nece te pregledati jer nemas zakazano-UZAS!!!-samim tim pitanje-KAKO SAM MOGLA ZNATI STA CE MI SE DESITI,ILI HOCE LI MI SE STA DESITI PA DA SE UNAPRIJED NARUCUJEM-stvarno su i glupi i glupace..u Sa sam ja...
    pisacu dr.veceri moja iskustva-i predlogom da tripl test radim sa svojim 21 godinom?! :/
    eto odmah koliko znaju,ne moram dalje pisati...
  24. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   

    Imam smpotome,zato i pitam,bolove u ledjima osjecam cesto,skoro se i navikla na njih,bolove kao pred menstrualni ciklus,to povezujem s rastezanjem ligamenata,bolove stidnih kostiju...
    No smatram i ja da je normalno sve to,no malo se "UPLASIH" kad procitah da se javimo dr.ukoliko osjetimo neke od simptoma.. :unsure:
  25. Kalle je dodao/la post u temi S.O.S.   


    23 nedelja trudnoce,bar da mogu negdje procitati o tome...?!Do cega moze doci ukoliko se ima neki od simptoma u toku trudnoce...
    --Hvala prva mi je trudnoca i znas ono -niko nikad nije bio trudaN sem MENE