GagaCool

Član
  • Broj odgovora

    22
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la GagaCool


  1. Da li je neko od vas u toku dojenja farbao kosu i da li to ima nekog uticaja na majcino mleko


  2. evo i mene da se upisem

    na prvoj kontroli smo napredovali 800gr a porasli 6cm

    danas sam je merila kuci i ne znam da li je ta vaga dobra ali za 2 nedelje je dobila jos 500gr i porasla jos nekih 3- 4 cm

    Sta mislite da li je ok jer stalno razmisljam kako bi trebala jos da dobija na tezini


  3. mnogo mi jedrago da ste uspele. mekse grudi koliko znam znace upravo to, uspostavila se laktacija.

    samo napred i zelim dugo da dojis jer je to stvarno blagoslov za svaku majku..

    Nemate pojma koliko sam srecna zbog toga jer sam se bas trudila i bila uporna, na kraju se isplatilo...Dokle god budfem imala mleka dojicu naravno jer mi je to i cilj od pocetka...Nadam se da vise necu imati problema sa ovim

    Pozdrav za sve


  4. Caos devojke, zelela bih da vam se zahvalim na velikoj podrsci i da vam javim da je izgleda zaista bio problem polozaj u dojenju. Znaci promenila sam polozaj dojenja tj vratila sam se na lezeci polozaj kao i na pocetku kako sam i dojila posle porodjaja jer sam se porodila na carski rez. Mnogo je bolje i udobnije kako za mene tako i za bebca, nadam se da ce sad biti ok, jer vidim da sama pusti siku kad zavrsi, trazi da jede na 1,5h,2h ili 3h-4h (kada spava). Jedino sto sam primetila je da su mi grudi dosta mekse da imam utisak da nemam mleka ali vidim da ona sisa tako da se nesto i ne nerviram, a i negde sam procitala da je to normalno posle uspostavljanja ravnoteze ponude i potrznje. Takodje sam primetila da posle podne imam manje mleka i da zato trazi cesce da sisa. Sad jedva cekam da idemo na kontrolu da vidim koliko se ugojila jer sam bila u tripu da ne jede dovoljno.


  5. Da, uvek je bolje sedeci da je dojis. Pokusaj da se namestis tako da ti bude udobno, sa rukom koje je njoj ispod glave pridrzavaj joj celo telo, a drugu ruku joj stavi ispod kolena tako da joj savijes kolena, da joj nogice ne vise. Neke bebe lakse sisaju ako su na ledjima (iako mnogi tvrde da to nije dobro- ja tvrdim da jeste!),a neke na boku. Probaj obe varijante.

    Takozvani fetusni polozaj pri dojenju moze da bude kljucan jer je beba tada najopustenija i najbolje ce uhvatiti bradavicu.

    Ako hoces, mogu da ti postavim par linkova o nacinu dojenja ako nisi sigurna da li sve radis dobro.

    Ovo sto si napisala da je pojela 120gr je sasvim OK. Znaci da imas mleka dovoljno za obrok i sada, a bice ga jos vise. ;)

    E super tako cu da probam kao sto si napisala, bas ti hvala, aj daj mi par tih linkova pa da pogledam od viska glava ne boli a moze da koristi jer mi je stvarno u cilju da mi malena bude samo na dojenju.

    Koliko ce da traje ovaj period, jer sam primetila da posle tog sisanja zaspi i dugo se ne budi, da li treba da je budim kad je vreme za podoj ili treba da je pustim da spava pa kad se probudi-sto i radim ali mi je stalo i do jos necijeg misljenja. Samo da ovo sto pre prodje, jer vec traje nekih 5 dana.


  6. Imamo temu " kako povecati kolicinu mleka". Ovde je problem druge prirode. Ocigledno da beba ne sisa kako treba, tj, nije u dobrom polozaju, pa vise 'posisa' vazduha nego mleka. Cim vazduh izadje iz stomaka (grcevi su tu prisutni!) beba je opet gladna.

    Ubedjena sam u to.

    Gago, da li ti je patronazna sestra pokazivala kako se doji uopste?

    Ma jeste cak sam bila i u savetovalistu i izmerili su mi je pre i posle i pojela je 120gr. rekli su mi da je dojim sedeci da je tako bolje


  7. Kako znas da nemas dovoljno mleka za obrok? Dojenje funkcionise po pravilu ponude i potraznje. Sto cesce dojis, imaces vise mleka. Mnoge majke koje su kretale sa tim pretpostavkama da nemaju dovoljno mleka, pogotovo i prva 3 meseca su, na kraju, odustajale od dojenja jer su uvodile dohranu u vidu AD mleka i tako samnjivale produkciju svog mleka.

    Faza grceva traje po 7 dana od prilike, a moze i da se ponovi u narednom periodu jos jednom ili dva puta po 7 dana. Uglavnom, simptomi grceva jesu da se javljaju u odredjeno doba dana(kod bas popodne) i da se beba grci i dok sisa, puno stenje. Vazno je da bebu dizes za vreme podoja da pogrigne.

    Bradavice mogu da te bole iako beba ne uhvati dobro bradavicu, a vuce. Tada se i beba mnogo vise naguta vazduha.

    Gore si napisala da cujes kako beba guta. To mi govori da je beba u losem polozaju i da guta puno vazduha, mozda i vise nego mleka. Beba kad sisa, ne bi trebalo da cujes gutanje jer one ne gutaju za pravo, kao mi.

    Imas na youtube.com puno dobrog video materijala o mogucim polozajima za dojenje.

    [/quot

    Hvala


  8. Mislim da smo svi prosli kroz tu fazu. Neko duze, neko krace. Vrlo je verovatno da je muce grcevi, ali ne dovoljno da bi plakala, vec trazi utehu na siki. To je normalno. Ukoliko te bradavice jako bole, lanolin je najbolja stvar. Pred njega, vestacke bradavice mogu puno da ti pomognu, a najvaznije je posle svakog podoja namazes malo svog mleka preko njih i ostavis par minuta da se suse na vazduhu. Nemoj nositi brus, vec neke sire majice koje ti nece pritiskati bradavice.

    Koliko ta faza traje nadam se ne dugo jer je bas zamarajuce i mislim da su grcici jer kad sisa u tom periodu po sat vremena grci se i mislim da ce mi otkinuti bradavicu


  9. Ne znam sta da ti kazem, mislim da je to sasvim normalna stvar. Moja deca su se tako ponasala. Samo drzi siku u ustima i miruje. Mozes da pokusas malo da mazes bradavice lanolinom, to bi ti moglo olaksati, cim bude malo veca naci ce i druge nacine da se zabavi osim sike, a ti se potrudi da izdrzis.

    Problem je sto kad treba da sisa nema dovoljno mleka za obrok...a dudu naravno da nece samo kad izadje napolje


  10. Joj ljudi pomagajte. Imam bebicu od 6 nedelja i imam problem sa dojenjem jer bi sisala na svakih sat vremena a mene od toga jako bole bradavice, zbog svega toga sam pocela sebi stalno da postavljam pitanja da li imam dovoljno mleka, da je non stop gladna,...Bili smo kod pedijatra i rekla je da je sve ok cak su je merili pre i posle podoja i pojela je 120gr. Meni nije problem dojenje kad ona spava i probudi se onda vidim da sisa i da lepo guta, problem je posle podne kada bi svakih sat vremena visila na sisi, nekad cak vidim da ne sisa vec samo "dudla". POMAGAJTE...MOLIM VAS ZA SAVET JER CU DA ODLEPIM


  11. Samo da se javim da smo sinoc bili kod cika doce i resili problem i mogu vam reci da sad bebac mnogo bolje vuce pa cemo videti u petak kad odemo na kontrolu da li je sve konacno ok, mada ja mislim da jeste.


  12. I ja se nadam da to nije strasna intervencija, a da ce resiti problem zauvek.

    U kom si porodilistu bila kad ti oni nisu ukazali na to nego ti njima? Bas me zanima.

    Javi, naravno, kako je sve proslo.

    porodila sam se u Novom Sadu...:-)...svaki komentar dalje je suvisan

    samo da prodje pola sedam i da to bude gotovo cim dodjem kuci javljam se


  13. Po meni, ukoliko vam se bas ovako pojavljuje problem, trebalo bi da se izmuzavas i da ti patronazna sestra pokaze kako da bebu hranis na kasicicu kao sto ih hrane u porodilistu.

    Da li su ti ista rekli u podoilistu? Pedijatar u DZ?

    Ma ja sam u porodilistu i primetila da ona ne moze skroz da isplazi jezik i rekla sestrama i doktoru ali mi niko nista nije rekao.

    Ja sam se izmuzavala i davala joj to mleko ali se nadam da ce posle danasnje intervencije biti bolje


  14. Gago, nemam iskustva sa ovim problemom ali sam sada malo googlovala i videla da jeste problem dojiti. Ima jedan tekst o tehnici dojenja:

    "Tehnika dojenja

    Važnost slobodne pokretljivosti jezika tijekom dojenja ustinu je jako velika. Jezik mora moći prelaziti preko desni donje vilice prije kontakta s dojkom kako bi dojku zaštitio. Jezik zatim uvlači bradavicu i areolu u usta te stvara svojevrsni 'kanal' za podržavanje ovog dijela dojke. Vrh jezika se tada diže i pritišće na mliječne kanaliće, iz kojih se mlijeko peristaltičkim pokretima jezika potiskuje prema bradavici. Stražnji dio jezika se potom odmiče te stvara negativni tlak, koji isisava mlijeko u oropharynx. Ukoliko je protruzija i elevacija jezika ograničena, svrsishodno i bezbolno dojenje je gotovo nemoguće.

    Dojenče s ankiloglosijom može donekle kompenzirati ovaj problem koristeći čeljust umjesto jezika. Površnim hvatom će zapravo gristi dojku te koristiti usnice za njezino izmuzavanje, a to dovodi do skidanja s dojke, škljocanja i lošeg kontakta s dojkom. U ranim danima galaktopoeze, dok ima obilje mlijeka, dojenče će i ovako vjerojatno primiti dovoljno mlijeka, ali se njegovo stvaranje dugoročno neće održati uslijed nedostatne stimulacije temeljitim pražnjenjima dojke."

    preuzeto sa: http://www.centar-zdravlja.net/bolesti/71/...caj-na-dojenje/

    danas smo bili kod lekara i rekao mi je da mi beba nije dovoljno napredovala i da je to mozda zbog toga kad mi je rekao sta treba da se uradi skamenila sam se, ali sam odmah danas zakazala i idem da uradim to.

    Nadam se da ce bolje sisati i vuci i da ce mi bolje napredovati.

    Javaljam se sutra da vam kazem da li je bilo rezultata.


  15. devojke da li je neko imao iskustva sa frenulumom, kako se u narodu kaze podvezan jezik, ukoliko je neko imao iskustva molim vas za savet?

    da li je moguce da mi bebac ne sisa dobro zbog ovog problema


  16. e pa devojke samo da se javim da sam se porodila i da moja bebana ima vec mesec dana. Odmah cu da vam kazem da ti UZ koji odredjuju tezinu nisu tacni jer su mi merili bebu par dana pred porodjaj i rekli da ima 3900 da bi posle dva dana na istom aparatu imala 4190, a ja sam rodila bebanu od 4700gr i doktori koji su mi uradili CR su rekli i da je krenuo prirodno porodjaj opet bih zavrsila sa CR.


  17. e pa devojke samo da se javim da sam se porodila i da moja bebana ima vec mesec dana. Odmah cu da vam kazem da ti UZ koji odredjuju tezinu nisu tacni jer su mi merili bebu par dana pred porodjaj i rekli da ima 3900 da bi posle dva dana na istom aparatu imala 4190, a ja sam rodila bebanu od 4700gr i doktori koji su mi uradili CR su rekli i da je krenuo prirodno porodjaj opet bih zavrsila sa CR.


  18. devojke, moja malena je dobila neki osip (sitne bubuljicice) po licu koje je praceno crvenilom...bas je ruzno jer kad joj pipnem l ice bas je hrapavo...ispirala sam kamilicom , malo se povuce pa se onovo pojavi...da li je neko imao iskustva sa ovakvim simptomima


  19. Mislim da se karlicne mere ne menjaju jer uvek staju iste, takodje ne bih nista da prepustam slucaju i donela sam odluku da cu ici na carski rez jer mi ne bi bez razloga rekli da ce probati prirodno pa tek onda na carski, mislim da cu time namucite i sebe i bebu, a iskreno svi mi dobro znamo kakvi su oni svi na klinici tako da uz dobru vezu...dobijes na kraju :)

    Jedva cekam da vidim mog bebca i da sve bude gotovo. Naravno obavesticu vas kako sam prosla, u svakom slucaju ce me seckati bilo to na ovaj ili onaj nacin, ali mislim da je bolje carski.


  20. Mozes li da trazis CR? Moj ti je savet da ne pokusavas, ja sam pokusala, 11h se poradjala i na kraju hitni CR, nemoj da te plasim, ali ako je tako, sto bi i sebe i bebu mucila...

    Svega sam ja to svesna i zato sutra imam zakazan pregled da vidim za carski rez, i jedva cekam da vidim sta ce da mi kazu, nadam se da cu dobiti pozitivan odgovor


  21. Na žalost "para vrti gdje burgija neće"

    Ako postoji šansa da se prorodiš prirodno to bi bilo super mada je to u tvojoj situaciji pomalo diskutabilno. Ne znam za karlične mejre ali ako te tješi niko sa sigurnošću ti ne može reći koliko je teška tvoja beba u stomaku pa možda i griješe.

    Što se tiše karličnih mjera, prvi put čujem za to ali možda uspješ nešto da izguglaš

    Vidi da se dogovoriš sa doktorom koji će te porađati, ako ne ide da te odmah na CR, zamoli ga da te ne muče ... bilo bi dobro kada bi našla nekog svog tu gdje se porađaš.

    Da li ti je to prvi porod?

    Jeste, ovo mi je prva trudnoca i jako sam se uplasila zbog svega toga ali autra idem na razgovor da vidim sta ce da mi kazu, jer ako postoji iole mala mogucnost da se beba i ja namucimo na porodjaju ja cu radije na carski, i mislim da ce to tako na kraju i biti


  22. Cao svima, potrebna mi je pomoc iz razloga sto mi je sutra termin a jos uvek ne znaju da li cu prirodno ili carskim rezom da se porodim, jer mi je beba velika, u etak je imala 4300gr a eksterna karlicna mera mi je 18. Iskreno da vam kazem uplasena sam i ne znam sta da radim jer su mi rekli da ce me pustiti prirodno da se porodam pa ako ne ide da ce me tek onda poroditi na carski rez, po meni to je mucenje i mislim da ce me prvo dobro namuciti pa tek onda da ce me poroditi carskim rezom.