babym

Član
  • Broj odgovora

    30
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici babym

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice babym

  1. babym je dodao/la post u temi neonatalni skrining   

    Odgovoriću sama sebi . Naši rezultati su dobri.
  2. babym je dodao/la tema Zdravlje   

    neonatalni skrining
    Imam bebu staru dve nedelje. Jutros su nas zvali iz porodilišta da dođemo da ponove rezultate skrininga, jer su neke vrednosti granične. Skrining se odnosi na fenilketonuriju i hipotireozu, nisu mi rekli koji rezultati nisu u redu...Umirem od brige. Ima li neko od vas slična iskustva? Molim vas, javite se!
    • odgovora
    • pregleda
  3. babym je dodao/la post u temi "Jednom carski - uvek carski?"   

    Ja sam ti primer sa dva karlična porođaja i pojma nemam zašto se to dešava pojedinim ženama. Verovatno ima veze sa građom i oblikom materice ili tako nešto. Ne znam kako može da se spreči, postoje neki saveti kako da se utiče na okretanje bebe (noge u vis prilikom odmora, klečanje na sve četiri nekoliko puta dnevno i td). Ja sam to pokušavala (doduše, ne baš uporno) i nije dalo rezultate. Prirodan karlični porođaj je moguć i preporučiv, ako beba ne prednjači nogama već guzom i ako nije mnogo sitna, ni krupna (2500-3500 g) i naravo, ako ne psotoji disproporcija između veličine bebine glavice i karlice majke. Ja sam rodila prirodo karličnu bebu od 3900 g, prednjačila je guzom, bilo je teško, ali imala sam dobre napone (uz malo indukcije :angry), a i karlične mere su mi idealne, tako da sam to izvela bez problema. Ipak, to je bio težak i dug porođaj. Ovog puta porodila sam se carskim rezom (28. 01. 2012. došla je na svet naša ISKRA), beba je bila solidno krupna, 3600 g, 51 cm, a i pupčanik je bio obmotan oko vrata, tako da je bolje što smo išli na cr. Carski rez nije bezazlena intervencija i oporavak je težak, ali opet, svako to podnosi na svoj način, meni lično nije bilo toliko teško, brzo sam se pridigla i sada, već posle 6 dana, funkcionišem potpuno normalno, kod kuće smo od juče i uživamo. Najneprijatnije mi je bilo stavljanje katetera (prvih 15 min., pošto su ga stavili pola sata pre intervencije), sve ostalo OK, nije strašno. Više ne važi pravilo da se i drugi i svaki sledeći put moraš porađati carskim rezom, tako da možeš računati i na prirodni porođaj posle carskog. Samo se opusti, iako znam da nije lako ne razmišljati o raznim mogućim posledicama...Prošla sam kroz to i veruj mi, ipak mi malo preterujemo, treba razmišljati pozitivno.
  4. babym je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Samo sa vam javim, moja Iskra rodila se carskim rezom 28. 01. u 12:45 h. Sve je dobro rpošlo, beba je super, juče smo izašle iz bolnice. Već znate da sam na cr išla zbog karličnog položaja bebe, a i pupčanik je bio obmotan oko vrata. Intervencija je rađena u opštoj anesteziji, iako sam ja želela spinal, ali anesteziolog mi je preporučio opštu (i odluku sam promenila na samom op. stolu). Ne mogu da kažem da le bilo lako, niti bolje od prirodnog porođaja. Sad imam oba u iskustvu i potvrđujem da je prirodno ipak najbolje. Lično sam se lako i brzo oporavila, ustala iste večeri (bolelo je, ali ne neizdrživo), najviše mi je smetala dijeta . Ako nemate razloga, ne idite na carski rez.
  5. babym je dodao/la post u temi "Jednom carski - uvek carski?"   

    Hvala! Nadam se da će sve dobro proći. Javljam novosti!
  6. babym je dodao/la post u temi "Jednom carski - uvek carski?"   

    Veruj mi, bolje što je bio carski. Ja sam rodila drugo dete karlično prirodnim putem, bilo je zaista mučno. Sve je prošlo OK, ali je to veoma težak porođaj, mnogo duže traje i epiziotomija je povelika! Uz sve to, sve vreme sam bila u frci da li će biti sve u redu sa bebom, da li ću izdržati do kraja, jer glava izlazi poslednja .Hvala Bogu, prošlo je dobro, zahvaljujući iskusnom lekaru i mojoj disciplini , ali, veruj mi, sad ni sama ne znam kako sam uspela to da izguram! Najluđa stvar je što sam sad opet pred porođajem (treće dete) i beba je ponovo karlično okrenuta, ali sam sada iskukala carski rez...Samo da izdržim do zakazanog termiina...
  7. babym je dodao/la post u temi Da li postoji opterećenje disajnih organa?   

    Hvala! Nadam se da će sve biti ok, što i tebi želim!
  8. babym je dodao/la post u temi Da li postoji opterećenje disajnih organa?   

    I ja imam astmu, ali dr mi kaže da upravo carski nije pogodan za mene zbog toga, ne bi smeo da me intubira...Opet, dva puta sam se prirodno porodila bez ikakvih problema, nije me uhvatilo na stolu, srećom, što je pravo čudo. Postoji i mogućnost spinalne anestezije, koja je bezbednija za astmatičare, ako ipak odeš na carski. Ja bih volela da mogu da biram ovog puta, beba mi je karlično, imam već 36 god, osećala bih se sigurnije sa carskim, ali dr ne odobrava (i nema šanse da ga ubedim), misli da mogu prirodno. A ja se užasavam karličnog porođaja, uhvatila me je neviđena frka...A ostalo je još par dana
  9. babym je dodao/la post u temi Porodilište - Kruševac   

    Slažem se!
  10. babym je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   


    Hm, lično uopšte nisam luda za carskim rezom, naprotiv. Bojim se carskog reza više nego prirodnog porođaja, verovatno zato što ga nemam u iskustvu. Već sam rekla da sam dva deteta rodila prirodno i slažem se da je tako najbolje. Tačno je da se i bebe sa karličnim položajem radjaju bez problema, imam i živi dokaz za to, ali ipak mislim da je rizik veći, što nisam izmislila, već sam proučavala literaturu, istraživanja, tuđa iskustva i mišljenja različitih stručnjaka. Čak imam i moralnu dilemu kad razgovaram sa ginekologom o tome, čini mi se da se zaista, na neki način, mešam u nešto što ne znam i neprijatno mi je zbog toga. Ipak, mislim da treba razgovarati i sa budućim majkama, bar ih ubediti u svoj stav (verovatno negde, u nekoj dalekoj zemlji postoje ti savesni lekari, koji prvo uzmu u obzir činjenicu da se ne porađaju roboti, već žive osobe, sa svim svojim strahovima i projekcijama...) i dozvoliti im da kažu šta misle i kako se osećaju. Ne znam, vrlo sam nespokojna ovog puta, osećam neki nedefinisan strah i to me čini još osetljivijom na ove rasprave.
  11. babym je dodao/la post u temi Indukcija   

    Rodila sam drugo dete sa indukcijom, porođaj je bio ugovoren, nedelju dana pre termina, jer je dr išao na duži put. Elem, otišla sam u bolnicu bez ikakvih simptoma, beba visoko, još i karlično okrenuta...Dao mi je dve injekcije u butinu, brzo sam se otvarala, a indukcija mi je priključena na porođajnom stolu. Bolovi su bili užasni, kad ih uporedim sa prvim porođajem, koji se odvijao potpuno prirodno, bez ikakve stimulacije, mogu reći da je indukcija pakao! Možda je tome doprineo i karlični položaj bebe, pa je sve bolelo još više i trajalo mnogo duže. Ipak, sve se završilo dobro, iako sam, sećam se, par puta pomislila da neću moći do kraja! Sad čekam treće dete, 38. sam nedelja, beba je opet karlično okrenuta (koji sam ja baksuz!) i planiram da sutra, kad odem na CTG, zahtevam (kukam, molim) carski rez, mislim da sada, u 36. godini, neću biti ni upola onako spremna da ''guram'' kao pre pet godina!
  12. babym je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Nadam se carskom, ali meni intuicija govori da on neće popustiti ni ovog puta . Već sam pokušala, a on je krenuo sa pričom kako je to ozbiljna operacija i kako je opasnije po mene...Mene, iskreno, više zanima ono što je bezbednije za bebu, a to je, priznao je i on sam, CR. Uh, ne znam, toliko sam se uspaničila, ne mogu ni da spavam, samo prebiram po mislima razne kombinacije. Noćas sam odlučila da ne odustajem!
  13. babym je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Razvila se žestoka diskusija...Ja sam imala dva prirodna porođaja, a sada bih, iskreno, carski, jer je beba okrenuta karlično, iako moj lekar ni ne spominje opciju cr. Drugi porođaj mi je bio karlični takođe, mnogo sam se namučila, a o strahu da li će sve biti OK sa bebom i da ne govorim. Sreća, sve je ispalo dobro, ali ne bih ponovo da prolazim kroz tu agoniju. Štaviše, druga beba je bila i krupna, 3900, a i ova treća će biti, takođe. Baš sam uplašena, kako da nagovorim lekara na carski??? Zar karlična prezentacija nije indikacija???Dajte savet. Prosto ne znam kako da nastupim, znam da su oni stručnjaci, a mi laici, ali opet, možda bi trebalo slušati i neku našu intuiciju u tako graničnim situacijama. Nije da mu ne verujem kao stručnjaku, ali nisam spokojna sa prirodnim porođajem ovog puta. Imala sam dva prirodna, od mene je dosta
  14. babym je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   

    Ja sam čitavu drugu trudnoću imala povišen pritisak i pila Metildopu. Kad sam otišla da se porodim, izmerili su mi 160/100, bez obzira na terapiju...Ipak, niko carski rez nije ni pomenuo, porodila sam se prirodnim putem. To nije sve...Beba je bila okrenuta karlično, što im opet nije bilo dovoljno za carski. Užas. Sreća pa je sve prošlo kako treba. Sad imam isti problem, ne sa pritiskom, već sa položajem bebe - neverovatno, ali i moja treća beba želi da dođe na svet karlično...I opet ništa od carskog reza, a sad me to opasno nervira, jer vidim da se skoro sve žene s karličnom prezentacijom ploda porađaju carskim rezom. Ne znam šta da radim, moj lekar neće ni da čuje za CR, a verujte mi, karlični porođaj nije ni malo naivan, ne bih opet prolazila kroz to, pre svega jer se bojim za bebu. Što se pritiska tiče, i u trećoj trudnoći je krenulo sa 140/90, dali mi Metildopu, ali sam ubrzo skontala da ga imam samo kada mi oni mere u domu zdravlja, a kod kuće ništa (psiha), tako da sam prekinula terapiju, sredila ishranu i sve je OK, za sada. Imam još tri nedelje do porođaja.
  15. babym je dodao/la post u temi Amniocenteza   


    Vex, imas li rezultate?