Nata

Član
  • Broj odgovora

    33
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Nata

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Beograd

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Nata

  1. Nata je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   

    I ja mislim da je to sve zbog toga sto je on jedini VELIKI. Vanji i Lazi menjamo pelene, peremo ruke, oni su bebe, a on mora sve sam. Sada se bas trudim da mu se posvetim, u svakodnevnim aktivnostima; da ga ja kupam, a ne mm, da mu pomognem da sve pojede, da budem u kupatilu dok pere ruke i sl. Takodje se trudim da ne propustim priliku da ga pohvalim za sve sto dobro uradi.

    Ako jos neko vreme sav nas trud ne popravi situaciju, spremna sam i da se javim psihologu za pomoc, vazno je da dete ne pati.

    Javicu se kroz neko vreme, pozdrav !
  2. Nata je dodao/la post u temi Odvikavanje od pelena   

    Drage moje, cujte sad moj problem pa recite sta mi je ciniti.

    Moj Ilija ima vec 4 godine, ali jos imamo problem sa nosom. Evo kako je pocelo.
    Sa godinu dana je posao u jaslice. Za njega su uvek govorili da je super dete osim sto ne voli nosu, vrpolji se i hoce da ustane, zbog toga ja nisam ni pomisljala da ga vec tada stavljam na nosu i kod kuce. Cekala sam leto pred njegov drugi rodjendan kao dobar trenutak da probamo sa tim. Medjutim tog leta je on dobio brata. Vodeci se pedagoskim savetima navikavanje na nosu smo ostavili za kasnije. Poceli smo kada mu je bilo 2,5 god. Prvo smo ga stavljali na nosu tako sto bismo skinuli pampers, stavili ga na nosu pa vratili pelenu. Naravno da smo usput jako puno pricali, objasnjavali (ti si sad veliki ,a Laza je beba, bla, bla, bla). Jednog dana je rekao da nece pelenu nazad ali nije hteo ni gacice pa smo samo navukli trenerku. Bila sam presrecna. Naravno da je tek ponekad uspevao da stigne na nosu ali tada sam to i ocekivala. Prvog dana se upiskio samo 3 od 7 puta, i ja sam mislila za 7-10 dana bice to gotovo samo dok se uvezba da odreaguje na vreme. Medjutim vreme je prolazilo. Nije bilo problema da kaki u nosu ali i posle nekoliko meseci je jednako piskio u nosi i u gace. Bili smo uporni. Nocnu pelenu smo skinuli tek mesecima kasnije jer se on dugo budio sa punom pelenom. Sve smo isli korak po korak, strpljivo.
    Bili smo u situaciji da mu se vise ne desava da se danju upiski, cak i kada smo u gradu, u gostima, bilo gde, ali iz nekog razloga je nocu piskio po nekoliko puta, ali i to smo doveli do toga da ga jedanput mi dignemo, a posle toga ustaje sam i trazi nosu.
    Taman sam mislila da cemo se i toga resiti, al avaj , rodila mu se sestra !!!!!!
    Posle mesec-dva od njenog rodjenja pocelo je da mu se desava da se upiski nocu, pa onda i danju, pa onda i po nekoliko puta, a sad, sad i kaki i piski u gace !!?!??!??!?!?!?
    Verujte da sam se trudila da budem strpljiva, da to shvatim kao reakciju na Vanjino rodjenje, valjda je to ljubomora, koju inace uopste ne pokazuje, ali moje se strpljenje istrosilo, sada vec besnim. Bude potpuno mokar i sedi i igra se. Kada mu pricam, nije lepo, rugace ti se deca, ti si veliki i sl. verujte koluta ocima i pravi face samo sto mi ne kaze, e daj kevo ne smaraj !! A ja onda POLUDIM !!!!!!! Tri - cetiri preobuke dnevno, a nas je petoro, ne mogu da stignem pa operem i osusim. U trenutku ocaja sam mu cak vratila i pelene, prvo nocu , a onda bogami i danju. Znam, nije mozda pedagoski ali ja vise ne znam sta cu, imam utisak da me samo zeza.
    E da jos nesto je mozda bitno, za ova cetiri i po meseca koliko Vanja ima, on je jako malo bio u vrticu. Prvo je imao varicele, pa taman je to prelezao otisao je na more, pa smo produzili godisnji, a onda ga nismo ni vracali u stari vrtic jer je trebalo od septembra da predju u novi, al se to nesto oteglo pa jos nisu krenuli. Tako da je on vec mesecima kod kuce sa mladjim bratom i bebom. Ja se sve nadam da ce se situacija popraviti kad se nadje u grupi sa vrsnjacima.
    Eto izjadala sam vam se
    ima li neko neki savet ?
  3. Nata je dodao/la post u temi Vaše telo nakon porođaja   



    Zao mi je sto si tako lose prosla. Nadam se da ces brzo uhvatiti ritam.
    Cuvaj se, i cuvaj bebu Uzivajte
  4. Nata je dodao/la post u temi Opadanje kose nakon porođaja   

    Evo ga i treci put znate vec, kose po celom stanu, al valjda ce se ponovo smiriti, uskoro
  5. Nata je dodao/la post u temi Grčevi kod beba   



    Ilija je bio prvo dete kome smo bili potpuno posveceni, samo njegovi, pa su grcevi bili jezivi.

    Sa druge strane Lazar se rodio u trenutku kada smo sredjivali stan u koji je trebalo da se preselimo. Majstori, kupovina stvari, pa na kraju i sama selidba (njemu je bilo 2 meseca), mozete da zamislite u kakvoj guzvi smo bili, koliko je tu bilo nerviranja, trcanja , posla. A on je sa grcevima prosao sjajno, skoro da ih nije bilo.

    Vanja je u sredini, ima manje grceva od Ilije, ali daleko vise od Lazara.

    Ko tu nadje neko pravilo svaka mu cast.
  6. Nata je dodao/la post u temi Grčevi kod beba   

    Ilija je imao grceve do 3,5 meseca. Probali smo kapi, sirupe i nije mnogo pomoglo. Mi smo od toga potpuno izludeli. Bilo je trenutaka kada smo bili na ivici zivaca, cinilo nam se da nikada nece prestati. Bilo mi je strasno da ga gledam kako se muci i vristi a da ja nista ne mogu da pomognem. Pitala sam se da li radimo sve kako treba. Kad ga moj muz drzi ja pomislim, ma kako ne mozes da ga smiris, pa ga uzmem. Onda i kod mene nastavi da vristi pa ga ja vratim muzu, i tako u krug. A onda su konacno prestali i mi smo se preporodili.

    Lazar je imao slabe grceve, a i nama nije bilo prvi put pa smo to mnogo lakse prebrodili.

    Vanja ih ima pomalo, tek cemo da vidimo kako ce biti sa njom.

    Evo jednog saveta, procitala sam u knjizi o negovanju beba (nije sala) - lek protiv bebinih grceva su TAMPONI ZA USI (naravno za vas).
    Ovo sam nasla kada sam prvi put postala mama i mislila sam da je to neki totalni ludak napisao, ali sad kad razmislim to i nije tako ludo. Ono sto bebi najvise moze da pomogne to su smirene ruke roditelja, a svi znamo koliko uznemirujuc moze da bude konstantan bebin plac.
    Zato tampone u usi, bebu u ruke i u setnju po stanu, dobro je za kilazu
  7. Nata je dodao/la post u temi Beba zabacuje glavu unazad kad spava   

    Moj Ilija je tako zabacivao glavu dok je spavao ali to meni nije izgledalo kao nesto lose ili opasno pa nisam nikad ni pomenula doktorki. Sa njim je sve bilo u redu. Sada to i Vanja radi, a ja mislim da je to samo poza koja im iz nekog razloga odgovara.
    Mislim da nema razloga za brigu.

    Pozdrav
  8. Nata je dodao/la post u temi Porodiliste "Narodni Front" - Beograd   

    Hvala za cestitke

    ali vracam se na pricu o Narodnom frontu. Sad kad sam videla sta je buba-Mara napisala jos mi je teze da shvatim kako je dozvoljeno da porodiliste funkcionise u takvim usluvima. Sramota !!!


  9. Nata je dodao/la post u temi Porodiliste "Narodni Front" - Beograd   

    RODILO SE MOJE ZLATO


    Treci porodjaj je bio "pesma". Kontrakcije sasvim podnosljive, brzo se zavrsilo, bez epiziotomije. Sjajno !

    Inace bih pomenula nesto sto sam saznala od patronazne, a to je da u Narodnog Fronta ne kupaju bebe zbog problema sa vodom.
    Meni je to strasno, pa neka svako ko je pred porodjajem uzme to u obzir kada bude birao porodiliste.


    Pozdrav

  10. Nata je dodao/la post u temi Plod kasni   

    I moja bebe sada kasni 1.5 nedelju, ali ne brinem se mnogo zbog toga, desava se. Beba ne napreduje tokom cele trudnoce ravnomerno, nekad uspori, nekad ubrza.

    Nemoj se brinuti zbog toga, sigurno ce biti ok.
    Pozdrav
  11. Nata je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


    BRAVO ZA SVE MAME SA CETVORO DECE !!!!!! CESTITAM !!!!!


    Ja sam se zezala kada sam mm rekla "znam, sin ce nam se zvati po mom dedi, Ninko!" Na to je on rekao "ma nemoj, sto da se ne zove po mom dedi, Ilija !" Pomislila kako to uopste nije lose ime, i tako ostade.

    U drugoj trudnoci mi je nekako iskrslo ime Lazar, a mm se slozio.

    Ni jedno od ovih imena nije bilo na spisku mojih omiljenih imena koji sam imala jos kao devojka (Pavle, Kosta, Dusan, Luka...).

    A sada cekamo devojcicu i pravi je haos jer ja nikada nisam imala ni jedno omiljeno zensko ime nadam se da ce mi kao i ranije iskrsnuti neko ime i za curicu.



  12. Nata je dodao/la post u temi Noćni podoj   

    A sta raditi kada se i sa godinu i po budi dva-tri puta ? Moj bebac je tek od skoro poceo da spava celu noc, mada ne svaku. Probudi se placuci, i nekada je dovoljno da ustanem kazem mu shshshshsh...spustim ga i pokrijem, nekada hoce vodu, a neretko moram da ga prenesem u svoj krevet da bismo spavali (sve cu uciniti da bih spavala ). Uskoro stize nova beba a ja se jos nisam naspavala. Nadoknadicu to u porodilistu
  13. Nata je dodao/la post u temi Vaše telo nakon porođaja   

    Mene je dr posle porodjaja docekala sa recima" sa takvom ranom mi skoro necete izaci". Nisam imala pojma sta to znaci samo sam saznala da imam hematom. Sestre su nam dva-tri puta dnevno cistile rane a izmedju toga sam drzla zaledjenu flasu vode medju nogama
    Nije me mnogo bolelo mogla sam sasvim pazljivo da sedim, mada se nisam usudjivala da se pogledam dole, imala sam utisak da dole i dalje zjapi ogromna rupa

    Drugi put me nisu sekli ( malkice sam se pocepala) pa sam iz sale izasla sedeci.

    Sto se tela tice nisam imala problema sa kilazom. Na prvi porodjaj sam otisla sa 8 kg u plusu, na drugi sa 10, sad sam samo 6 u plusu. Meni bi cak odgovarao jos koji kg jer jako lako gubim a tesko nadoknadjujem. Stomak se posle mesec-dva sasvim povuce a posle 6 meseci izgleda kao nekad, ni to mi nije problem. Ali grudi !!!! Sta to bese !!!! Nikada nisam bila prsata ali posle drugog porodjaja sam postala potpuno ravna Bila sam ocajna, pa mi je muz obecavao par novih Sada je trudnoca ucinila svoje pa ponovo punim brus, ali drzim ga za rec, jer kad prestanem da dojim...


  14. Nata je dodao/la post u temi Opadanje kose nakon porođaja   

    Vidim da vecina vas ima isti problem kao i ja Nekoliko meseci posle porodjaja pocinje pakao. Prvi put sam bila sokirana. Kao devojka sam imala jako gustu i kovrdzavu kosu, a posle prvog porodjaja sam izgubila trecinu. Koristila sam fitoval sampon i osisala se a onda su se pojavili citavi pramenovi nove kratke kose neko je to vec pominjao uzas, ne znas sta ces sa tim rogovima

    Posle drugog nisam htela da se sisam, a nisam ni koristila nista posebno od preparata i opet je izrastala nova.

    Ipak danas moja kosa nije ni blizu onoga sto je nekad bila. Nema vise lokni, a i gustina je mnogo manja, al dobro, ako nesto treba da strada bolje kosa nego zubi

    Ja sam lenja pa nisam probala nista od prirodnih maski, a mozda pomaze, probajte


  15. Nata je dodao/la post u temi Seks u trudnoći   

    Meni je dr u prvoj trudnoci odmah jasno i glasno rekao NE!!! I tako je vreme prolazilo a frustacija rasla, a onda smo mi rekli ok ne moze to ali... i probali smo neke druge stvari :D :D
    ali zato posle porodjaja NISTA, uopste mi nije padao na pamet sex, stalno sam mislila na spavanje, a cula sam i da dojenje smanjuje zelju, a ja dojila 13 meseci a i kada vas dete prekine dva-tri puta nekako nije to-to