Natica74

Član
  • Broj odgovora

    3
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Natica74

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Natica74

  1. Natica74 je dodao/la post u temi Sve o vantelesnoj oplodnji   

    Htela sam da prenesem i jedan deo svog iskusta, možda pomogne nekome....

    Prošla sam 2009. godine kroz program VTO u Višegradskoj, pod vođstvom dr Snežane Vidaković, o trošku RZZO. Mogu samo da kažem da sam prošla kroz pravi pakao. Prvo su me nakljukali hormonima, ne obazirući se na to da imam policistične jajnike, koji su na primljenu količinu hormona odreagovali kao kokičar na vatru. U svakom jajniku sam imala preko 15 folikula... U poslednja dva kontrolna pregleda više ih nisu ni brojali. Na moju konstataciju, pri embriotransferu, da me stomak boli i da mislim da je neprirodno tvrd, doktorka je prokomentarisala da ne može ona da mi sređuje gastrološke probleme!!!
    Naravno, ovakav pristup je kulminirao žestokom hiperstimulacijom i vanmateričnom trudnoćom. Za obe stvari sam ležala u bolnici, u Višegradskoj. Ukoliko neko ne zna šta je to hiperstimulacija: laički rečeno to je stanje koje nastaje usled neverovatnog pada proteina, tj. albumina, koje nastaje usled primanja hormona. Kao posledicu ima skupljanje vode u slobodnoj stomačnoj duplji. Meni se desilo da se za dva dana stvorila količina od oko 7 litara tečnosti. Stomak mi je bio velik kao kod trudnice u 7 mesecu trudnoće. Usled toga, želudac mi se deformisao i pomerio sa pravog mesta, bešika mi se spljoštila i od tada postala pogodna za jake urinarne infekcije (koje pre toga nikada nisam imala).
    Kada je endokrinolog pregledala sve papire i shvatila kroz šta sam prošla, zabranila mi je da u narednih godinu dana razmišljam o trudnoći, a kamoli da ostanem trudna. Čak mi je rekla da su imali i par smrtnih slučajeva, kada je voda iz stomaka probijala pluća i žene su tada umirale od embolije pluća.
    Psihički pakao me je stigao tek za pola godine, kada sam se koliko-toliko fizički oporavila.

    E, onda smo se odlučili da odemo u Kliniku Ivanović. Takođe, postajala je opcija da opet idemo preko RZZO-a, ali smo to ostavili za drugi put.

    Ne mogu da vam opišem kolika je razlika u pristupu u Višegradskoj i u pristupu tima dr Gordane Ivanović.
    Prvo što su otkrili to je da imam Hoshimoto sindrom, tj. neverovatno veliku količinu antitela koje proizvodi štitna žlezda, a koja mogu biti odgovorna za pobačaje. Ovo sam, naravno, "zaradila" u 2009. godini kao posledicu velikog nerviranja i stresa.
    Kod Ivanovića me je paralelno, pored ginekologa, pratila i internistkinja, koja je vodila računa i o štitnoj žlezdi i o policističnim jajnicima i o celokupnom mom zdravlju.
    Stimulisana sam tako da se nisam ni trunku nadula, a od ukupno 15 folikula (u oba jajnika zajedno), 14 je bilo zrelo. Vraćena su 2 embriona, a zamrznuli su 4 blastosyste. Dr Goca Ivanović zamrzava samo one emrione koji prežive da postanu blastocyste, što je više nego u redu, jer oni i imaju šanse da se prime posle odmrzavanja.

    U svakom slučaju, zatrudnela sam iz prvog pokušaja kod Ivanovića i sada sam trudna punih 9 nedelja i svi se nadamo da ćemo izgurati do kraja.

    Ukoliko neko nije siguran gde da ide na VTO, imate moje tople prepuruke za Kliniku Ivanović. Kadar je izuzetno profesionalan, posvećen svakom problemu ponaosob i uvek su tu za svaku sugestiju i savet.

    U jednom razgovoru sa dr Gocom, ona me je pitala odakle ljudima informacija da oni ne zamrzavaju embrione, ja sam odgovorila da je to verovatno zbog toga što nemaju nikakav zvaničan sajt i da se ljudi informišu preko foruma i preko prepričavanja drugih ljudi. Na moj predlog da i oni naprave sajt kao i druge kuće, dr Goca je negodovala i rekla da ukoliko njenih preko 5000 rođenih beba ništa ne znači, onda neće značiti i sajt. Plus je dodala da ona i njen tim ovo rade iz ljubavi i sa neverovatnom požrtvovanošću, te da nema nameru da sve to komercijalizuje i reklamira.

    Zato sam morala da vam ispričam i deo mog iskusvta u borbi da dobijemo dete.


  2. Natica74 je dodao/la post u temi Sve o vantelesnoj oplodnji   


    Ja sam radila u LOGO-u do 2007. godine i mogu reći da je ovo potpuna istina. Sanja Veljković je jedna izuzetna žena vredna svakog poštovanja.
  3. Natica74 je dodao/la post u temi Klinike za VTO u Srbiji   

    Ovo je moje iskustvo:

    U Višegraskoj, 2009. godine, prošla sam kroz pakao i završila dva puta u bolnici: prvo zbog hiperstimulacije, a posle i zbog vanmaterične... A sve od VTO postupka...

    U klinici Ivanović sam iz prvog pokušaja ostala trudna, a plus su zamrzli 4 (četiri) blastocyste. Izuzetno su profesionalni, maksimalno posvećeni, uvek spremni za savet i vredi svake pare koju smo dali.