MajaTaja

Član
  • Broj odgovora

    36
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana MajaTaja

  1. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


    Jeste neobicno i lepo. Ovo ime me je podsetilo na nasu drugaricu koja ima isto nesvakidasnje lepo ime: Andjelija. Inace jos jedan od razloga zasto smo izabrali kratko ime za sina, je to sto nam je prezime dugacko. Nekako lepse "stoji" uz dugacko prezime kratko ime i obratno.
  2. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   

    Nasi predlozi su bili, za devojcicu: Petra ili Stasa a za decaka: Dimitrije, Maksim i Relja i na kraju bi RELJA!!!
    A evo i znacenja:
    HREBLJAN
    Staro slavenosrpsko ime.
    Može biti porekla od osnove stare reči “hrliti (brzati)”, u prenosnom značenju
    “plahovit, bujan, brz, koji žurno grabi napred”. Oskudni istorijski izvori ne pružaju
    dovoljno podataka kada je tačno nastalo. Najranije do sada pisano svedočanstvo datira
    iz 13.veka što svedoči o njegovoj starini.
    Od ovog imena izvedeno je ime Relja.


  3. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


    hm...Relja i Nastja...divno zvuci...jos samo da zatrudnim i da nosim devojcicu
  4. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


    Interesantno i svakako nesvakidasnje. Jel ima neko znacenje?
  5. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


    Glasam za Maksim. To je bio jedan od nasih predloga
  6. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


    i mi imamo "kaznenu fotelju" i ona po nekad "radi" i to veoma uspesno
  7. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


    Mi to radimo, ali samo u situacijima kada se bahati sa igrackama, recimo baca ih, lomi ih i sl. po logici, ako se bahati znaci da mu ne trebaju vise, i onda uzmemo crnu kesu za djubre, pokupimo sve i stavimo na terasu na par dana, dok on ne pocne da ih trazi i da obecava da nece vise to raditi. Cak je on par puta bacio u kantu za smece iz besa neku igracku, kasnije kada je skontao da mu ipak treba, nismo mu dozvolili da je izvadi nego je morao da shvati da jednom kada odluci da mu nesto ne treba i kada baci, da toga vise nema.
  8. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


    I mi ovo koristimo, pa kad ja kazem 2,5 a on odgovori "ne 2,5" i automatski prestane da radi to sto nije smeo da radi.
  9. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   

    Sto se tice kaznjavanja dece, moj stav je da treba da postoji, ali da bude prilagodjeno konkretnoj situaciji i da rezultira razumevanjem odnosa uzrok-posledica od strane deteta. Ja to posmatram sa logicnog aspekta. Mala deca, narocito ona uzrasta od godinu do tri, kada najvise uce nove stvari, misle da sve mogu sama i prosto nisu svesni opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Da bi ih zastitio, neophodno je da mu pokazujes granice koje on, tako mali, nije svestan. To naravno mozes lepim i neznim reakcijama, sto uvek pokusam na prvu ruku i nekoliko puta. Kod neke dece to odmah da efekta, a kod neke ne. Prosto to zavisi i od temperamenta deteta. E onda dolazi na red kaznjavanje, tada postavim sebi pitanje, u datoj situaciji, sta je bolje za njega: da place pola sata - sat zbog kazne ili da ceo zivot ne daj boze, bude osakacen ili osakati nekog drugog, jer je izleteo na ulicu i udarila su ga kola, jer je povukao tanjir sa vrucom supom sa stola i prolio sebi na glavu, jer je gadjao drugo dete kamenom ili sl. ideje koje mogu da im padnu na pamet. A sto se tice bacanja po ulici, prodavnici, neartikulisane dreke i sl.pojave, koje smatram fazama u razvoju, tu prvo ide ignorisanje, koje najcesce upali, a ako ne upali onda uskracivanje onoga sto mu je u tom momentu veoma bitno (slatkisi, igracke, voznja bicikle, izlazak napolje i sl.). I naravno da bi sve imalo efekta kljucna je NEPOPUSTLJIVOST I DOSLEDNOST RODITELJA.
  10. MajaTaja je dodao/la post u temi Krize i faze   



    hmmm... krize i faze
    Bacanje po ulici - Ignorisanje i produzim dalje
    Udaranje, stipanje i sl. druge dece - dok je bezazleno, pustam ga, jer mu cesto vrate, i mislim da je to najbolja vaspitna mera koju dobije a kad postane opasno - ulecem tako sto sprecavam katastrofu i ako smo napolju, za kaznu odmah ide kuci a tamo kritika
    Bacanje i unistavanje igracaka - sve igracke u crnu kesu za djubre pa na terasu, na jedno dva do pet dana ili pored kontejnera, dok ne pocne da kuka za njima i da govori kako nece vise da ih baca,
    Dreka po kuci, zgradi, prodavnicama - ili ignorisanje ili pretnja sa zabranom da nece dobiti ono sto mu je u tom trenutku najdraze (recimo cokolada, voznja bicikla, gledanje crtanog filma i sl.)
    I naravno najbitnije: DOSLEDNOST I NEMA POPUSTANJA
  11. MajaTaja je dodao/la post u temi Boravak u bolnici sa detetom   

    Ukoliko je beba/novorodjence moralo da ostane samo u Tirsovoj (sto je cest slucaj, zbog nedostatka mesta ili nekog drugog razloga), imam proverenu informaciju, da ne mozete da idete tamo i da dojite bebu ali mozete da joj dostavljate svoje mleko. Dobijete od njih sterilnu bocicu od 500ml, skupljate 24h uz drzanje u frizideru i onda odnesete tamo i date bilo kojoj sestri. One oznace za koju je bebu, prokuvaju i hrane vaseg bebana. Kao majka koja je dojila svoje dete do 1 godine, stvarno mislim da je super ova mogucnost, jer to mnogo znaci novorodjencetu u smislu fizickog oporavka. Pored toga veliki je pozitivni uticaj i na majku, s jedne strane u smislu pozitivnog uticaja na naruseno psihicko stanje, usled odvojenosti od deteta, a sa druge strane i za odrzavanje laktacije, kada beban dodje kuci da nastavi sa majcinim mlekom
  12. MajaTaja je dodao/la post u temi Boravak u bolnici sa detetom   

  13. MajaTaja je dodao/la post u temi Prva pomoc /Kad dete padne   


    I mi smo imali jednu neprijatnu situaciju, kada smo pomislili da je progutao kovanicu od 2 dinara. Ja sam bila u kuhinji, on se igrao sa 4 kovanice, i u jednom momentu sam proveravala sta radi i u ustima mu je bila jedna ali zajedno sa rukom. U sekundi dok sam mu prisla nestao je novcic, a nisam videla da je ispao na pod. Tako da na kraju ni ne znamo da li je progutao ili nije. Medjutim, nisam panicila, nego sam pozvala Halo Bebu i pitala sta da radim. Oni su mi rekli da propratim njegovo ponasanje, da li povraca, da li se grci u stomaku, da li ima temperaturu, da li je jede kao i inace, da li ima redovne, kao do tada, stolice i kakve su i da li se novcic nalazi u njima . Ako ne primecujem nikakve posebne promene, onda ili nije progutao ili mu nije nista i ako je progutao , uglavnom sve je u redu. Zelim samo da istaknem, da u ovakvim situacijama, kada morate odmah da reagujete, odlazak kod lekara moze biti dugorocne resenje, onda je meni od zaista velike pomoci bio servis Halo Beba, samo morate biti uporne u zvanju, posto se tesko dobijaju jer su preoptereceni.
  14. MajaTaja je dodao/la post u temi Prva pomoc /Kad dete padne   



    Jos bolji je puter. Poenta je da se odmah stavi na mesto udarca i da se nekoliko puta maze, i nema cvoruga.
  15. MajaTaja je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   

    Nego su nam sada krenule trojke i imamo temperaturu vec 4 dana, od 37.5 do 38.6 Sinoc smo ga vodili kod dr da ga poslusa i kaze da je sve cisto. Sutra jos planiramo da uradimo analizu urina da budemo sigurni da temp nije od neke, ne daj Boze, urinarne infekcije, ako uspemo da "uhvatimo" urin...pa cemo da vidimo da li je stvarno od zubica li nesto drugo.
  16. MajaTaja je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   


    I nama su krenuli zubici tek sa 14.5 meseci.....tako da opusteno, nigde necete zakasniti
  17. MajaTaja je dodao/la post u temi Odvikavanje od cucle   



    Tu dilemu smo imali i mi, ali smo se odlucili za dudu, jer kada dodje vreme da se odvikava od te navike, lakse ce dudu da "pojede mis", "da se baci", "da pobegne" i sl. nego prstici
  18. MajaTaja je dodao/la post u temi Odvikavanje od cucle   



    Isto se desilo i u nasem slucaju, pre par dana sa 22 meseca starosti. URAAAA ZA GENGIGEL!!!! Ali mislim da je ovde bila kombinacija Gengigela i puknute dude, jer je samo nju voleo i nije hteo novu....tako da je to dobitna kombinacija. Sve je trajalo 2-3 dana bez i jedne suze. S tim sto smo mu mi svaki put kada trazi davali dudu ali namazanu Gengigelom, on je lizne i odmah zafrljaci.
  19. MajaTaja je dodao/la post u temi Problemi sa stopalima kod beba   

    Drage mame,

    da li ste primetile da vam dete ima ravna stopala, da hoda zabacujuci stopala ka unutra ili spolja, da li ste i kada ga vodile kod lekara na kontrole, da li ste dobile neke savete, da li imate bilo kakvog iskustva sa tim. Podelite sa nama.

    Pozdrav
  20. MajaTaja je dodao/la post u temi Najlepši crtani filmovi   

    Nase zlato staro godinu i 21 mesec ponekad voli i uspeva da odgleda cele epizode Bumbe i Teletubiess-a, sto i nije neki uspeh, s obzirom da traju oko 10-15min.
    Medjutim, ono sto je svima interesantno, da vec duze od mesec dana gleda cele epizode (koje traju od pola sata do sat) "In the night garden" i "Thomas and friends" na engleskom jeziku. Nemamo pojma o cemu se radi. Ali je potpuno odlepljen za Tomasom i sada smo u fazi skupljanja kolekcije
  21. MajaTaja je dodao/la post u temi Kada je vreme za jaslice/vrtić?   

  22. MajaTaja je dodao/la post u temi Da li su vaša deca poslušna   


    I to je dobra ideja ako pali. Sinoc smo mi imali situaciju kada je jedan dobar "ignore" upalio. Naime, moja dusa je po milioniti put preturao po kanti za otpatke iako sam ja po 100milioniti put rekla da to ne radi, onda sam viknula na njega stvarno jako i cusnula ga po guzi a on se zaplakao, sto je trajalo 2 minuta. Onda sam pocela da ga ignorisem, a on je pokusaovao prvo da stupi u kontakt sa mnom obracajuci mi se, posto ja nisam reagovala, onda mi se umiljavao kao mace, pa mi se "uvalio" u krilo....a ja sam ga konstantno ignorisala. Posle nekih 5 minuta, je sam bez ikakvog mog obracanja rekao "Nece vise, mamo, nece vise" a ja sam ga pitala sta nece vise, a on je odgovorio "Nece vise dija kantu". Nakon cega sam nastavila komunikaciju sa njim. Eto u tom slucaju je upalilo, ali ne verujem da ce bas uvek da upali, na zalost.
  23. MajaTaja je dodao/la post u temi Da li su vaša deca poslušna   


    Izvinjavam se ako sam pogresila u smislu reklame drugog site-a, ali namera mi je bila potpuno drugacija, samo da pokusam da pomognem i sebi a i vama. Btw. ovo mi je prvi put da citam nesto sa tog site-a, ipak sam veci poklonik bebca
  24. MajaTaja je dodao/la post u temi Tajming aktivnosti u vrticu   



    Mozemo da pokusamo, jer kada sam pokrenula to pitanje na prvom roditeljskom, rekli su mi da je to vec dugo aktuelno pitanje ali da se nista ne menja, da deca bolje rucaju pre spavanja, jer posle budu uspavani i da kuhinja, koja je inace u sklopu vrtica, radi samo do 12h. Ovaj razlog za spavanje, mi je jedini logican i negde opravdan. Ali ne znam zasto, mislim da je ipak radno vreme kuhinje dominantni razlog!
  25. MajaTaja je dodao/la post u temi Da li su vaša deca poslušna   

    Tragajuci za resenjem svih ovih problema koje ste naveli, a i ja osetila na sopstvenoj kozi sa mojim bebecem starim 21 mesec naisla sam na ovo vidjenje. Pogledaj te, probaj te i javite kako ste prosli. Ja cu danas odmah posle posla probati, pa vam javljam da li pali

    http://www.najboljamamanasvetu.com/2010/11...te-koje-vristi/