milentisha

Član
  • Broj odgovora

    33
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana milentisha

  1. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    Pa ne znam baš...

    Pošto sad znam šta može da se desi nisam insistirala da ćerki dajem neke stvari suviše rano. Sa jajem nisam žurila na primer... Pretpostavljam da bih sinu jaje dala ponovo iako bi se on osuo oko usta dok ga je jeo, a ćerki ipak nisam jer sam kapirala o čemu se radi... Opet da sam bila informisana možda bih sinu kupila mleko koje je pogodno za alergičnu deci i ne bih žurila sa dohranom ili bi čak insisistirala na dojenju... KO zna. On sad ima problematičan želudac i ne mog da se ne zapitam da sve to nije posledica moje greške.




    Naravno da može da se utvrdi šta smeta detetu.

    Mama lepo izbaci sve alergene iz ishrane i onda tako dve nedelje. Ako se detetu sredi koža onda je nešto od hrane koju je mama unela. I onda mama lagano počne da vraća namirnice u ishranu i ako se ekcem ponovo pojavi onda se zna šta može da bude. A možda se i ekcem ponovo ne pojavi jer ga organizam prevaziđe.

    Uglavnom to bude alergija iz hrane... MM ima polensku alergiju i nikad nije imao ekceme, ali jeste imao gušenja kad je visoka koncentracija polena. A gomila dece danas ima ekceme i uglavnom se ispostavi da su povezani sa hranom. Barem je ovakvo moje iskustvo...
  2. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    Mogu da razumem zašto Grci daju jer je to voće sa njihovog podneblja pa su verovatno manje osetljivi na njega. Zato se kod nas prvo preporučuje jabuka, šargarepa, šljiva, itd...

    Vidim da se mnogima nije dopao tekst koji sam ostavila, a koji se odnosi na to kad je dete spremno za dohranu. A kad je spremno onda je na nama da odlučimo šta da dajemo, ali je bitno da imamo sve informacije o mogućim posledicama. A ima logike da je dete spremno za čvrstu hranu onda kad može samo da je uzme i stavi u usta. Naši najbliži rođaci, majmuni, počnu da jedu bobice onda kad mogu da ih uhvate i stave u usta.

    A zašto mislim da se sa pojednim namernicama treba sačekati... Zato što sa nekim stvarima imam lošeg iskustva, a doktori ne govore uvek o čemu se radi. A detetu neke stvari mogu više da naškode u datom trenutku nego što su mu stvarno potrebne... Moj sin je prvu kašicu dobio u petom mesecu, pre toga je od trećeg bio samo na adaptiranom. Lepo je ručkao sve i svašta pa i grašak dok jednog dana nije počeo da otiče i povraća od njega. Niko mi nikad nije skrenuo pažnju da pazim na moguće alergije iako je on vukao ekcemo pa skoro od rođenja. Ja sam sama kasnije te ekceme povezala sa adaptiranim koje je pio zajedno uz sisanje. NIkad se nismo skinuli sa adaptiranog iako bi za njega to bilo mnogo bolje, ali zato su mi punili glavu pitanjima da li imam dovoljno mleka i niko nije rekao da je ekcem možda baš posledica adaptiranog već su nam davali da se mackamo kremema, a kreme problem ne rešavaju već ga samo zamaskiraju.

    Dok je stiglo drugo dete malo sam se informisala... Ubeđena sam da su Markovi kasniji problemi sa želudcem, povraćanjem i završavanjem u bolnici pa onda mesec dana na Ranisanu i godinu dana na Galitifenu mogli da budu sprečeni da se neko na početku potrudio da mi skrene pažnju na alergije koje mogu da nastanu od mleka i ostalih namirnica.

    Zato sam odlučila da istrajem u dojenju Alexandre i da izbegavam sve moguće problematične namirnice. Kad sam joj prvi put dala kašicu koja je u sebi imala Aptamil ona se osula oko usta. Znala sam odmah o čemu se radi i batalila sve što ima Aptamil u sebi. (I sad razmišljam odakle meni informacija da su u adaptiranom razbijeni proteini kad znam da je moguća alergija na njega i znam da alergična deca piju specijalna mleka). Onda mi je reagovala i na jaje iako sam baš dugo čekala da joj ga dam. Još uvek nije primila MMR jer smo čekali da prevaziđe alergiju na jaje, a sad čekam lepo vreme... Sa 13 meseci sam joj prvi put dala malo pomorandže i ona se nije osula nego joj je po celom telu iskočila alergija. MOrala je 10 dana da bude na Aeriusu. Pomoradžu joj još uvek nisam dala da pojede ponovo.

    A kursić koji ima veze sa dojenjem nema ama baš nikakve veze sa time što sam iskusila na svojoj koži i time šta su moja deca iskusila na svojoj zbog toga što ja nisam bila dobro informisana...
  3. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    To je sad po novom zakonu obavezno.


    Kad je moj sin bio mali pisalo je od 3 na juvitaninim.

    Čak sam i prošle godine kad sam uvodila dohranu ćerki nalatila neke na kojima piše da može od 4. Mislim da baš na nekim Hipovim. Onda su svi prelepili etikete na kojima piše od 6, ali trag je ostavljen i trebaće mnogo vremena da se zaboravi.
  4. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   


    Kursić nema nikakve veze sa mojim stavom.

    Kursić sam prošla tek nakon što sam prošlo mnogo toga u životu. I bez tog kursića sam znala sve što sad znam, a na kursiću smo učili neke druge stvari koje se ne tiču samo dojenja... Tačnije sve u vezi dojenja sam naučila kroz iskustvo a ne na kursiću.

    A ovo za adaptirano... Pa ako su ti tako rekli onda je tako. Ja sam prošla samo kursić u vezi sa dojenjem ne i sa adaptiranim mlekom. NIsam doktor već samo mama sa nekakvim iskustvima.



  5. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    PA stomak može da boli zbog alergijske reakcije... I proliv može da se dobije zbog toga. Nije svaka alergijska reakcija toliko jaa da izazove anafilaktički šok.


    Inače deci koja imaju česte probleme u ORL regiji se kad su bolesna tj. slinava savetuje izbegavanje citrusa baš iz razloga što kao alergen izazivaju preterano lučenje sekreta. Kad je moj sin imao česte angine ORL nam je dao "dijetu" po kojoj mora da se hrani i naglašeno je bilo da se izbegavaju svi citrusi u koje spada i banana.

    Zato se citrusi, kao i kravlje mleko, ne preporuluju pre godinu dana.


    Niko ne kaže da ne smeju bebi da se daju ranije, ali ja sam ih izbegavala baš iz razloga što imamo u porodici slučajeve alergija (ne na mleko i citruse već na druge alergene, ali sve to vezano za histamin... i da ne tupim više...).

  6. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   


    Ima veze.

    Da na kupovnim kašicama ne piše da može da se daje od 3-4 meseca sigurno ne bismo toliko žurili s dohranom.

    Nisam ja kupovne kašice spmenula zato što mislim da deca samo to jedu, već zato što one daju neke informacije koje nisu baš dobre, a sve zarad bolje zarade.

    Isto kao što na reklami za adaptirano mleko piše "ako mamino nije dovoljno". Niko ne kaže da mama nema mleka, ali ipak ubaci crv sumnje i onda gomila mama čim krene skok u razvoju i beba krene češće da sisa (ne bi li sebi na prirodan način povećala količinu mleka) pomisli da je beba gladna i da nema dovoljno mleka... I onda se upadne u začarani krug iz koga se teško izlazi. Jer sa svakom flašicom adaptiranog koju beba popije kod mame se stvori isto toliko manje mleka...



    PA ti se smej. Ali beba može da umre od anafilaktičkog šoka izazvanog proteinima kravljeg mleka.

    Zato i postoji adaptirano (kravlje) mleko. U njemu su ti proteini razbijeni.



    Ja sma lepo rekla da sam mislila na period kad nisu postojale kupovne kašice. A da su deca jela prženo brašno, to verujem, ali sumnjam da su ga jela sa tri meseca... A i da jesu, to im sigurno nije bio glavni obrok... Čak i da su tada davale rano dohranu, žene su tada dojile svoju decu i do pete godine. Pričam o periodu kad su naše babe bile deca... Kad sam ja bila dete toje već bila druga priča...

    Možda zbog te rane dohrane sad gomila ima čireve na želudcu... Možda to nije uzrok, a možda ipak jeste!


  7. milentisha je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   



    Prvi put je počela da štrajkuje nakon što me je ugrizla, a ja jauknula ne razmišljajući. Ona se prepala i krenula da odbija siku. Kad god je videla siku počela bi da vrišti i da se gura od mene.

    Ja sam se izmuzavala i davala joj svoje mleko špricem, a kad je bila pospana davala sam joj da sisa.

    Kad je bila sita ležale smo razgolićene na krevetu i mazile se. Puštala sam je da dodiruje sike i onda kad ona to uradi ja se kao nasmejem i obradujem. Morala sam da joj dam do znanja da me ne boli kad ih ona dodiruje. Pa onda ona kao uzme siku u usta, a ja joj se smejem i pričam kako je to lepo, kako će beba sad da sisa i tako neke stvari. I posle nekoliko dana se sve vratilo u nosrmalu.

    Još jednom nam se slično deslo sa ugrizom. A jednom se ne sećam šta je bilo. Mislim da je bila bolešljiva i da su zubi rasli istovremeno, ali taj je najkraće trajao.

    Evo malo o tome... http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96...42&Show=360



  8. milentisha je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   



    Dešava se da beba odbije siku, nije to ništa neobično. To su tzv. štrajkovi dojenja.

    Mi smo ih imali tri puta...
  9. milentisha je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   

    Ako se beba navikne na flašicu onda počne da odbija sisu tj. uglavnom je tako. Ima beba koje umeju da sisaju i jedno i drugo i pristaju na to.


    A ako ne želiš da mu daješ svoje mleko ni na flašicu onda moraš postepeno da smanjuješ količinu proizvedenog mleka inače možeš da zaradiš mastitis.

    Kad osetiš težinu u grudima izmuzi se samo onoliko koliko je potrebno da prestane pritisak i bol. Ako se pojave grudvice obavezno iz masiraj i razbijaj. Hladne obloge. Kupus. Pre nego što ga staviš malo ga oklagijom "razmesi" da omekša i nemoj preko bradavica.

    Ako te boli kad se masiraš ručno onda možeš u neku flašu da sipaš toplu vodu pa da donjim delom flaše masiraš.
  10. milentisha je dodao/la post u temi Nosiljke za bebe   



    Ako je u pitanju kengur nosiljka onda je najbolje da sačekaš da počne da sedi, ali postoje druge nosiljke kao što je sling ili čak obična marama koja može da sekoristi i za novorođenče.

    Ovako nešto -> http://www.hug-bug.com/

    ili ovo ->http://www.sling-marama.com/galerija-sling.aspx?slikaID=27


    NIje zdravo da se deca oslanjaju na kičmu i karlicu dok ona ne ojača. A kod dečaka je još i problem to što se pritiskaju i testisi u kengur nosiljci.


  11. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    Nekada se savetovalo da se deci daje sok od limuna razmućen u vodi. Danas se limun ne savetuje do navršene prve godine zbog alergije.

    Nekad su deca umirala, a nije se znalo zašto... Možda baš zbog alergije na proteine kravljeg mleka. Nekad je život bio zdraviji, nije se u hranu trpala gomila aditiva od kojih mala deca m ogu da dobiju alergijske reakcije.

    Kladim se da u vremenu naših baka deca nisu imala ovolko ekcema, slinaca i svega ostalog... Hrana je bila zdravija.

    U pravu si. Svako vreme nosi svoje breme. I svako treba da se snalazi u svom vremenu tako da zaštiti svoje dete što više može.


    Upravo je ovo poenta...

    Sretoh jednu mamu ima ćeru vršnjakinju sa mojim sinom, spremaju se i oni za školu. Kaže bili su kod fizijatra na pregledu. Kad su htele da zakažu vežbice ispostavi se da skoro nema slobodnih termina... 80% pregledane dece ima neki problem i mora da ide na vežbice. Nisu to sve krupni problemi, ali bih mogla da se opkladim da je barem 50% mama te dece izjavilo nekada "stavljala sam ga u dubak pa šta, ništa mu ne fali"...

    I ja sam mog sina počela da dohranjujem kad je imao puna 4 meseca. Do tri meseca je jedva sisao. Ja bila ubeđena da nemam dovoljno mleka (najveća zabluda o dojenju, koju još i pedijatri propagiraju)... Ali dok je drugo stiglo uspela sam da se pripremim malo bolje...

    Sve ima neke svoje posledice...








    Da ponovim iako ne volim da se ponavljam, ali nadam se da ćete da me razumete šta hoću da kažem.

    Nekad su se deca rađala na njivi, majke su umirale... Žene su rađale po desetoro dece jer petoro od tih deset umre i ne zna se zašto... Nekad se savetovalo da se cucla umoči u šećer i med. Mene u suštini ne zanima mnogo šta je bilo nekad, ali kad kažem "nekad" mislim na period od pre 200-300 godina, a ne na ono što je bilo kad sam ja bila mala jer je to već vreme u kome adaptirano mleko, kašice i oni koju to proizvode ulaze u naše živote, to i nije tako davno...

    A džigu, plazmu, griz neću da komentarišem...

  12. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    Možda zvuči kao da nekoga kritikujem, ali nije mi to cilj. Nikad nisam umela da se "ljubakam" po forumima, takva sam.

    Samo želim da skrenem pažnju nekim budučim mamama da nije svaki bebin plač plač gladne bebe i da nije uvek rešenje nakljukati bebu. JA ovo iz iskustva ne zato što mislim da sam mnogo pametna.

    Bebin organizam sa tri meseca verovatno nije spremam za čvrstu hranu. Deca i od godinu i po dana teško svare neke stvari, a ne beba kojoj su taman prošli grčevi. Ja se samo vodim time da nekada kad nisu postojali proizvođači dečijih kašica bebe sigurno nisu sa tri mesec jele šargrepu već su uglavnom sisale. Ako nije bilo majčinog mleka onda je tu bila neka rođaka koja je dojila svoje pa i tuđe dete... I opet se ponavljam ali bebina hrana je mleko, sve ostalo treba da bude dohrana tj. navikavanje i priprema bebe za čvrstu hranu...
  13. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    A zašto ste stidljivi? Pa nije sisa sexualni objekad kad dojite svoju bebu. U tom trenutku je to samo ambalaža isto kao i flašica. Ponesete lepo terta pelenu, zadignete malo majicu, spustite brus (ima i onih specijalnih za dojilje pa je još lakše) sednete lepo na neku klupicu, date bebi siku, pokrijete se preko rameni pelenom, pokrijete bebu i niko ništa ne vidi, beba uživa u obroku na svežem vazduhu, a vi se ne opterećujete time da li ćete stići kući na vreme.

    Inače bebe kad krenu sa dohranom one počnu i slabije da napreduju. A to što viče ammmm to nema veze sa hranom već jednostavno ispušta te glasove... I moje dete je vikalo a-ma-ma posle sisanja. A onda i ba-ba... Vežbaju glas ništa drugo.

    Dok im probavni sistem ne sazri oni gomilu toga što pojedu i ne svare već samo prođe kroz njih.




    Količina mokrih pelena se smanjuje kako dete raste, a broj stolica se smanjuje. I mislim da se pod stolicom podrazumeva i ako beba iskaki količinu kao jedna mala kašičica.

    Moraću ovo za količinu da proverim...


    INače dok god beba konzumira kalcijum iz mleka zajedno sa hranom koja sarži gvožđe taj kalcijum sprečava apsorpciju gvožđa. Ne znam kako se daju ti preparati sa gvožđem, ovo samo kažem čisto informativno.





    Mi smo sa 6 meseci imali jedva jedan ceo nemlečni obrok. Počeli smo da uvodimo dohranu sa 5 i po meseci. Drugi obrok smo uveli tek kad smo krenuli da jedemo meso, negde sa 7...


    Inače obično se prvo daju namirnice posebno pa se mešaju. Prvo treba dozvoliti detetu da se navikne na jednu namirnicu i na njem ukus, pa onda na sledeću, pa kad prihvati sve to onda se krene sa mixevima...
  14. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   


    To što piše da bebe treba da počnu sa dohranom između 4 i 6 meseci u suštini znači da treba početi lagano uvođenje, a ne u roku od 15 dana početi sa 2 obroka. Čitala sam i ja dosta toga, ali nikad iza tekstova ne stoji ko je platio ta ispitivanja... Tako da verujem da to sve ima veze sa proizvođačima dečije hrane.

    Nekada davno kad njih nije bilo bebe su počinjale da se dohanjuju onda kad su bila sposobne tu hranu da prihvate... Sve je to priroda uredila, a u modernom svetu se sve vrti oko zarađenog novca pa tako i istraživanja koja dokazuju da je dojenje posle 4 meseca štetno... Sačuvaj me bože.



    A drugi bold. Ako si zdrava, normalno se hraniš i unosiš dovoljno tečnosti nema šanse da tvoje telo ne stvori dovoljno mleka za tvoju bebu. Postoje i drugi razlozi zašto deca plaču jer je to njihov način da komuniciraju sa nama. Nije samo glad ono što ih tera u dreku. A kad se dete prejede onda če i ono kao i odrasla osoba da se primiri jer mora da se posveti varenju previše hrane...


    To što pedijatri savetuju to je zato što je mnogo pedijatara koji jednostavno ne žele da unaprede svoja znanja. Taj savet od 4-6 meseci je u suštini prosek koji se dobio tako što su analizirana sva deca i ona koja sisaju i ona koja su na adaptiranom . Za decu koja su na adaptiranom možda i nije loše da dobiju neku drugu hranu malo ranije jer adaptirano mleko ima uvek isti ukus i sastav, dok se majčino mleko menja iz nedelje u nedelju i prilagođava se potrebama njene bebe... A oni koji proizvode hranu uvek imaju za cilj da što više prodaju pa su zato spremni i da finansiraju istraživanja koje novinari prenesu bez objašnjenja ko je sve to platio.



    Nije meni cilj da kritikujem bilo koga već samo da nateram neke mame da malo razmisle o svemu...
  15. milentisha je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    A gde žurite sa DOhranom?

    Ta kriza od 7 dana nije bila kriza već je verovatno bio skok u razvoju...

    Glavna bebina hrana u prvoj godini života treba da bude mleko, a sve ostalo je DOhrana...

    I trebalo bi da je pustite da se navikne na jednu namirnicu i da budete sigurni da nije alergična na nju pa teko onda da krenete sa sledećom... Alergija ne mora da se pokaže pri prvom uzimanju. Može i pri 10.

    Beba ima TEK četiri i po meseca. Ja joj ne bih ni taj jedan uvodila ako već lepo sisa, kamoli drugo...


    A kako ste zaključili da je bio stalno gladan?

    Bebe sa tri meseca imaju skok u razvoju koji se manifestuje nervozom i povećanom potrebom za sisanjem. To nikako ne znači da beba treba da počne da jede čvrstu hranu. Ona to što pojede verovatno većinu i ne svari kako treba jer joj organizam još nije spreman takvu vrstu hrane...

    I da... Bebe koje piju adaptirano mleko uglavnom mogu duže da spavaju jer se to mleko duže vari nego majčino. Ovo čisto da mame koje doje ne pomislie "a zašto moja beba ne spava toliko"...




    Nije u pitanju filozofiranje već zdravlje deteta... Meni stvarno nije jasno zašto se toliko žuri sa uvođenjem čvrste hrane.



    Evo jedan tekst na tu temu. -> http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96...8&Show=2478

  16. milentisha je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    Beba u sedeći položaj treba da dođe iz puzećeg, a ne tako što je mi postavimo da sedi.

    Prvo treba da nauči da se okrene sa leđa na stomak, onda polako vežba podizanje i jača ruke, leđa i karlicu time. Kad dovoljno ojača onda se iz tog puzećeg položaja postavi u sedeći.


    A onda lagano krene da se priprema za ustajanje i hodanje... I opet, naravno, sve treba sama da odradi.
  17. milentisha je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    Mi smo bili na podu čim smo počeli da se okrećemo pa je ležanje na krevetu postalo opasno.

    ALi korišćenje poda ne znači i brže napredovanje. Svaka beba napreduje onako kako njoj odgovara.

    Sin mi je ustao sam sa 6 meseci, čera porpuzala tek sa 8. ON prohodao sa 10 i po, ona sa 14... Sve su radili onako kako je njima odgovaralo.

    Njega jesam po malo stavljala u dubak, ali tad nisam imala pojam da to nije preporučljivo... Ona je sve odradila sama, bez dubka i bilo kakvih pomoćnih sredstava.
  18. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    Moguće da je soor.

    Pročitaj ovo -> http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96...1&Show=1509



    p.s. nadam se da smem da ostavljam linkove ka korisnim tekstovima
  19. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    Ako se to dešava dok beba sisa i ako je samo na početku onda je normalno. To je tzv. letdown.


    Ali ako boli non-stop dok beba sisa i ako osećaš peckanje onda bi trebalo da proveriš da nije soor.
  20. milentisha je dodao/la post u temi Voda za bebe   



    Pošto je tvoja beba na adaptiranom onda uglavnom savetuju da im se daje malo vode jer je adaptirano gušće od majčinog.

    Ako beba neće vodu onda ne možeš ni da je prisiliš. MOžeš da joj nudiš po malo, ali nemoj da se uzbuđuješ ako neće. Adaptirano mleko se pravi sa vodom, zar ne? Ako beba lepo piški i kaki i lepo je raspoložena onda nemaš razlog za brigu.

    Još uvek i nisu neke velike vrućine pa možda jednostavno nije žedan tj. utoli žeđ mlekom koje popije.




    Pa zašto ne probate nešto drugo?


    Ne mora jabuka...

    Bebe obično najlakše prihvate pirinač.

    Staviš malo pirinča u puuuuno vode i kuvaš dok se ne raskuva skroz.
    Staviš u blender i izmiksaš. Možeš da dodaš i malo adaptiranog u to. Probaj... Kašičica - dve za početak. I obavezno prepodne.

    Posle nekoliko dana kad prihvati pirinač možeš da probaš palentu tj. kačamak.

    Isto ga lepo skuvaš, da bude ređe i daš...


    I pirinač i kukuruz ne sadrže gluten i mogu se davati deci mlađoj od 8 meseci.

    U namirnice bez glutena spada i proso i heljda. Moja ćera je obožavala kuvani proso sa pečenom jabukom...


    Pa kad prihvati pirinač, a verovatno hoće jer mu je ukus najpribližniji mleku, pa onda palentu možeš opet da prbaš jabuku... Pa posle jabuke šargarepu... I onda imaš već i mogućnost kombinovanja...


    I probaj onda da mu posle obroka ponudiš kašičicu-dve vode...



    EDIT:

    Zaboravih da napišem...

    Ako beba nije spremna za dohranu onda nema potrebe da je siliš.
  21. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    I najbolji radnik može da se ulenji jednog dana...


    Problem sa flajkom je taj što nju beba sisa na drugačiji način a i mleko lakše curi... I onda zašto beba da se muči da vuče iz sike kad može i lakše. U tome je trik! A što su stariji to su uporniji da istraju u onome što je njima lakše i lepše...


    Pa i ja bih uvek išla na ono što mi je lakše.
  22. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    Ok! Nego ja mislim da on danju bojkotuje jer kad je gladan lakše mu je da vuče iz flašice. A noću kad je pospan onda je lakše ubediti ga.

    Moj sin je to radio...

    A ćera je imala nekoliko štrajka dojenja, ali smo ih prevazilazile uglavnom ovim maženjem i nutkanjem.

    Bitno je da beba ne bude potpuno gladna i nervozna...
  23. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    Nemoj da mučiš sebe razmišljanima šta je pošlo naopako. Bitno je da se opustiš. Malo više tečnosti unosiš. Maženje sa bebcem. Odmaranje... I za nekoliko dana se poveća proizvodnja...
  24. milentisha je dodao/la post u temi Povećanje količine mleka   



    Ovako sam ja razmišljala kad sam dojila prvo dete. I onda smo jedva sisali 3 meseca.

    Međutim nije to baš tako.

    Mama će da proizvede onoliko mleka koliko beba traži samo je bitno bebu stavljati na dojku i time poslati signal mozgu da treba još mleka.

    Takođe je moguće stimulisati dojke i izmuzavanjem bilo pumpicom bilo ručno, ali to nije idealna stimulacija jer beba to mnogo bolje radi. Pumpica nikad ne može da izmuze onoliko mleka koliko može beba da izvuče.


    Znači da bi se povećala količina mleka samo je potrebno davati bebi da sisa, a u slučajevima kad želite da ponovo pokrenete laktaciju (tzv. relaktacija) bitno je da beba i mama budu smirene. Beba ne sme da bude gladna i razdražljiva. Postoje i neka pomoćna sredstva za relaktaciju, ali ne znam koliko su dostupna kod nas.


    I samo da dodam... Postoje slučajevi kad su mame usvojenih beba svoje bebe dojile. Ovime hoću da kažem da je sve iz glave.
  25. milentisha je dodao/la post u temi Aktivnosti pre prvih koraka   

    Kad beba bude bila spremna, ustaće.

    Nemojte decu da trpate u kalupe.


    Svi se mi razlikujemo pa zašto ne bi i ona...