Dacca

Član
  • Broj odgovora

    20
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Dacca


  1. Ovo i mene zanima.

    Kravlje ali veoma preradjeno kao i adaptirana mlijeka koja se daju malim bebama koje ne sisaju. Ovo sam nedavno procitala;

    Adaptacija kravljeg mleka za ishranu odojčeta obuhvata čitav niz tehnoloških postupaka kojima se ono po sastavu maksimalno približava majčinom. Mlečna mast se potpuno ili delimično zamenjuje biljnim uljima. Dodaju se ugljeni hidrati, vitamini i minerali, a smanjuje sadržaj belančevina. Smanjuje se koncentracija natrijuma i poboljšava odnos kalcijuma i fosfora što je od značaja za izgradnju kostiju. Neke formule su obogaćene gvožđem. Adaptirane formule spadaju u kategoriju kompletne hrane, tj. sadrže optimalnu količinu hranljivih materija neophodnih za normalni rast i razvoj odojčeta. Zbog nedovoljne količine cisteina i taurina u odnosu na majčino mleko, ove esencijalne aminokiseline se dodaju mlečnoj formuli.

    Prema stepenu modifikacije kravljeg mleka razlikuju se visoko i delimično (nepotpuno) adaptirane formule. Visoko adaptirana kravlja mleka su po hranljivoj vrednosti veoma slična majčinom mleku, dok su delimično adaptirane mlečne formule predominantno kazeinske i sa većim sadržajem belančevina i elektrolita. U nekim od delimino adaptiranih i sastav masti nije izjednačen sa humanim mlekom. Čak i najbolje adaptirana mleka su, sem bliskog nutritivnog kvaliteta, daleko ispod biološke vrednosti majčinog i ne sadrže enzime, specifične i nespecifične imunološke činioce (antitela) i faktore bitne u transportu mikroelemenata.

    Zbog nutritivnih prednosti, visoko adaptirane formule kravljeg mleka predstavljaju najbolju alternativu majčinom i savetuje se do kraja prve godine ili, bar, tokom prvih šest meseci. S obzirom da visoko adaptirane formule manje daju intoleranciju proteina, ovo je od dodatnog značaja za odojčad u čijoj familiji ima obolelih od alergijskih bolesti.

    Neke od visoko adaptiranih formula koje se mogu naći na svetskom i našem tržištu su Bebelac , Aptamil, Premium, Hipon A, SMA, Impamil, Bebimil 1 i 2. Najčešće delimično adaptirane formule: Bebelac 2, Milumil, Similac, Promil, Hipon 1 i Humana 2.


  2. E sad ja sam protivnik te teorije da je vazno nahraniti dete da bude sito,a ne gledati sta mu se daje,ili ga nabaptati plazmom,samo da bi spavalo duze ili da bi bilo mirno.

    Radije cu joj dati spanac i jogurt za rucak iako znam da ce nakon toga vrlo brzo ogladneti.

    Nije cilj da se dete najede,vec da se hrani zdravo.


  3. Izbacila sam mu ja jedan obrok,imamo samo ujutru oko 10-11 i popodne u 6.Napravila bih mu neku supicu,ali od cega i kako?Ima neki predlog?

    P.S. guzu vec namazala pantenolom:)

    Dobila sam od pedijatra recept za supicu. Skuhas nemasno pilece ili telece meso i u to stavis mrkvicu, crveni luk, tikvicu, persun i moze krompir ali ga radije za sada izbjegavaj posto beba ima tvrdu stolicu. Povtce izblendas i eto ti kasica. Ne znam kolika ti je beba ali poslije 6 mjeseci (kad prodje opasnost od grcica) mozes jos dodati karfiol. blitvu, kelj itd. Tada otprilike ide i meso, u pocetku 10 g, kasnije se povecava.


  4. Moja je dobila 630gr,pedijatar kaze to je normalno(ja sok dozivela),kaze-GOSPODJO,NE TOVITE VI PRASE,NEGO DOJITE BEBU!!!!!!!!!!!!

    Je li moguce da mi beba ceo dan kenjka kao da je stomak boli zato sto sam jela pasulj?Totalno sam zaboravila da nije preporucljivo!

    Vrlo je moguce, isti slucaj je sa graskom, kupusom i karfiolom.


  5. Rucka on kasice,nece mleko,to je problem.A malopre sam videla da mu se guza zacrvenela,jel moguce da je zbog toga sto je poceo da kaki po 5 puta dnevno,i tvrdja je stolica?Jel hoce zelena boja od jabuke i kruske?

    Sigurno nije zelena boja od jabuke i kruske. Moj bebac to najvise jede i nikad mu nije zelena stolica. Ili je gladan ili je od zeljeza ako mu dajes sirup.


  6. Recepti su odlicni i onom ko se dosjetio ove teme svaka cast. Imate li recepata za malu bebu koja jos nije pocela da jede meso, pavlaku i sir? :rolleyes::unsure:


  7. Devojke,kako reaguju stomacici vasih beba na uvodjenje nemlecne ishrane?

    Moja beba ima 5 mjeseci i 10 dana. Sa nepuna 4 mjeseca smo poceli uvoditi vocne kasice. Na njima smo ostali 15 dana. Sto se tice stomacica, sve u redu. Nakon toga smo uveli supicu, pa povrce iz supice pa sad pomalo i nemasno pilece meso. Pravili smo razmake do uvodjenja nekog novog jela i nismo imali problema.

    Medjutim, ja bih molila malu pomoc. Od porodjaja se hranimo malo dojenjem a malo adaptiranim mlijekom. Moje prijateljice su svoju djecu prebacile na obicno mlijeko sa 4 mjeseca. Ja to pokusavam ovih dana i on sasvim dobro reaguje na to mlijeko ali mu nije dovoljno sito, izgladni nakon 2 sata. Probala sam da stavim malo plazme (koju sam jos jednom premljela) ali onda se cucla na flasici zacepi. Prijateljice se ne sjecaju kako su one to radile a kazu da su ih hranile na flasicu. Ako neko ima savjet, dobro bi mi dosao. Hvala. :unsure:


  8. Pouzdano znam da psiholozi ne dozvoljavaju da se djetetu kaze sa 7, 18 ili koliko vec godina, da je usvojeno jer tako djete pretrbi uzasan sok. Savjetuju da se od malena, dok je jos beba, govori da ga je rodio neko drugi. Naravno da dijete to ne razumije ali mu se to, kako raste, ta informacija slijeze u glavi i postaje nesto sasvim normalno. U svojoj uzoj okolini imam takav slucaj i mislim da je to najbolje rjesenje. Djevojcica ima 7 godina i potpuno joj je jasno ko je njena mama ali da je ona nije rodila nego neka druga zena.

    Moja pesmica voli ovo

  9. Moj bebac je takodje poceo da balavi sa 2 mjeseca ali nisam primjetila da je bio nervozan. Sada ima 5 mjeseci, balavi malo vise i zna biti nervozan. Jos nema zubice. Kupila sam nesto u apoteci i kad mu namazem i izmasiram donju vilicu odmah se smiri. Vidi se da mu to prija. :)


  10. Omeksivac sam koristila koliko se sjecam neki beby sensitive dok se bebac nije poceo perutati po stomaku. Pedijatar mi je rekao da je to sigurno od omeksivaca i da ne postoji omeksivac koji ne skodi djecijoj kozi bez obzira koliko puta vracam masinu na ispiranje. Tada sam prestala i sve se vratilo u normalu.


  11. Moja beba sada ima 5 mjeseci . Sa 2.5 mjeseca je pocela da spava po deset sati nocu, cak se ne budi ni da jede. Preko dana spava nekoliko puta po kratko. Pedijatar kaze da je to sve normalno jer nocu spava kao odrastao covjek. Sto se tice nocnih ustajanj, nisam ni osjetila da imam bebu. :rolleyes:


  12. Kod nas se takodje pojavila kila sa 2 mjeseca, samo smo je malo stezali pelenom i ona se povukla. Sada imamo bas lijep pupcic. :lol: To se desava usljed slabih misica stomaka kod bebe. Cim oni ojacaju kilica se povlaci.


  13. da li beba smije u nosiljku do 6 mjeseci? Pedijatrica mi savjetuje tek kad pocne sjediti, a opet cujem od prijateljica da su one svoju djecu stavljale u tu nosiljku i sa 2 mjeseca.


  14. od rodjenja se patimo sa ovim i jedino su bile delotvorne TOBREX kapi, ali one se smeju koristiti najvise 7 dana.

    zna li neko za neku delotvornu metodu???

    unapred hvala!

    Ja sam svom bebcu kapala svoje mlijeko, brrzo mu se smirilo.


  15. od rodjenja se patimo sa ovim i jedino su bile delotvorne TOBREX kapi, ali one se smeju koristiti najvise 7 dana.

    zna li neko za neku delotvornu metodu???

    unapred hvala!

    Ja sam svom bebcu kapala svoje mlijeko, brrzo mu se smirilo.


  16. Ako se desava izmedju menstruacija mozda je ovulacija. Cula sam da su kod nekih zena veoma bolne. U svakom slucaju je ginekolog jedini koji ce ti sigurno reci.


  17. posto mi istice bolovanje a nisam primila ni jednu naknadu interesuje me da li isplata porodiljskog bolovanja zastareva?

    Koliko znam, ne zastareva. Moja sestra je sve primila sa zakasnjenjem od godinu dana, doduse tek prvi dio a drugi nakon par mjeseci. Uglavnom je sve isplaceno.