gagana

Član
  • Broj odgovora

    31
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Reputacija

  1. Zizi se sviđa post u temi od gagana u Skrining hromozomopatija - double, tripl i ostali testovi   
    Da li verujete da u Nisu traze po privatnim klinikama ukupno 5150 za duble test a isto toliko je i triple test gde studenti nemaju nikakav popust a u DZ ne rade te testove a u Klinickom su besplatni.Prosle godine sam se zadesila da lezim na Klinickom mesec ipo gde sam bila prinudjena da radim duble test koji je bio besplatan!

    U nekoj klinici sam dobila informaciju da se to refundira:


    "Država refundira troškove trudnicama 07:01 26.03.2010. / Izvor: Večernje novosti
    Trudnice će ubuduće moći po skraćenoj proceduri da naplate troškove pregleda koje su platile, jer nisu mogle da budu pregledane u mreži zdravstvenih ustanova na uput. Moći će, takođe, da refundiraju i troškove za kupovinu lekova koje nisu mogle da dobiju na recept pod uslovom da ti medikamenti spadaju u prava iz zdravstvenog osiguranja.

    Ovo je omogućeno izmenama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz zdravstvene zaštite, koje je usvojio Upravni odbor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

    - Izmenom Pravilnika trudnicama je omogućeno da refundiraju sve troškove za preglede i lekove iz zdravstvenog osiguranja koje ne mogu odmah da dobiju na uput, odnosno recept - kaže Svetlana Vukajlović, direktor RZZO. - Za njih važi jednostavnija procedura nego za ostale osiguranike koji traže refundaciju, jer trudnice ne moraju da donose potvrdu iz zdravstvene ustanove da nisu mogle da budu pregledane.

    Izmene u postupku i ostvarivanju prava iz zdravstvene zaštite za trudnice donete su prvenstveno zbog nekih pregleda koji se rade u određeno vreme trudnoće, a na koje trudnice moraju da čekaju u zdravstvenim ustanovama. To su prvenstveno dabl i tripl testovi, amniocenteza (analiza plodove vode), koja se radi od 16. do 19. nedelje trudnoće... Amniocenteza kod privatnika košta i do 40.000 dinara. Kada je reč o lekovima, trudnice najviše kubure sa “utrogestanom”. Taj lek kod nas nije registrovan. Trudnice ga kupuju, a sada će moći da refundiraju trošak terapije.

    Račun i izjava

    Pravo na refundaciju trudnica ostvaruje uz dokaz da je pregled ili lek preporučio lekar, a to su uput ili recept - objašnjava direktorka RZZO. - Uz to treba da donesu izveštaj o obavljenom pregledu i fiskalni račun kojim dokazuju da su platile uslugu. U filijali RZZO trudnica, osim toga, treba samo da da još pisanu izjavu da pregled ili lek nije mogla da dobije u javnom zdravstvu."