Dacha76

Član
  • Broj odgovora

    481
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la Dacha76


  1. Zenice jel imao neko problema sa trnjenjem ???   

    Ja danas isla da primim inekciju prognesteron cim sam primila i ustala sa kreveta leva ruka leva strana jezika desno rame desna dojka i dole pocelo da mi trni i boli i pece u isto vrm teze sam disala jel se nekom desilo to?? U pon idem kod mog ginekologa

    Drage moje trudnice,svima vam zelim lake trudnoce i porodjaje.

    Ja sam sa trudnocama zavrsila jos pre vise od 6 meseci kada sam rodila moje blizancice i znam da ne pripadam ovde,ali sam videla da ti Maro imas problem sa trnjenjem ruku,sto je sasvim normalna pojava u trudnoci zato sto ti povecano oticanje zbog vode pritiska karpalne kanale i onda dolazi do pojave trnjenja i bolova.I meni se to desavalo u obe trudnoce i nemam bas lepe vesti zato sto meni nije prestajalo do porodjaja.Ja sam sama sebi davala u obe trudnoce prva 3 meseca inekcije Prontogest(progesteron) svakog treceg dana i one nisu uzrok trnjenja.Posavetuj se sa doktorom da li smes da pijes neki caj za izbacivanje vode u toku trudnoce.Ja nisam sigurna da je to dozvoljeno i zato nisam nista koristila,vec sam pocela da pijem tek posle porodjaja i on ne smeta ako dojis bebu.Za tablete sam sigurna da ne smes da pijes u trudnoci.

    miliccam voli ovo

  2. @MaMa Cestitam i svaka cast,bas je veliki momak.Vidis vredelo je mucenja i cekanja kada si dobila divnog decaka.Balsa dobrodosao.Sada uzivajte i mazite se sto vise,zasluzili ste!

    MaMa_723 voli ovo

  3. Dacha, izvini nisam znala da si i ti primala.

    Evo sta me buni. Juce me sestra kao "obucila". Dala mi je ostale inekcije da nosim kuci i sad moram sama. Muz nije tu, ne bih mamu da traumiram da mora ona pa vec danas moram sama. Muz je bio za to da mi on daje pre posla, ali vec sam juce primila oko 12, pola1, znaci ne mogu tako lako da promenim vreme.

    Ona sestra mi je stipnula kozu, a ovamo je inekciju kao prvo malo lupila prstom, pa je ubacila jos vazduha unutra, pa je onda sav vazduh izbacila i na kraju mi dala polako po uglom od 45 stepeni. Nacitah se i nagledah snimaka sinoc i jutros i kako vidim da se drugacije daje. Neko drzi salce sve vreme, nego odmah po ubodu pusti. Neko daje pod 90, neko pod 45. Neko istisne vazduh neko ne. Ja vise ne znam sta da radim, a brzo ce doci vreme da moram da primim. Kako gledam onu inekciju, unutra ima skoro 1cm vazduha u spricu. Da li je to ok ubrizgati, sta moze biti od tog vazduha kad se ubaci unutra?

    Ona mi je juce dala u ruku, i rekla naizmenicno ruke i noge. A moja dr hematolog mi je pokazala da dajem u stomak, 4,5cm od pupka ali nize. E sad imam diastasis recti, pa smo moj muz i ja jutros razmatrali moj stomak i on kaze misici su ti razmaknuti na sredini kod pupka, a tu sa strane imas salce i mozes. Pojma nemam da nesto ne zeznem. Inace sam mrsava, imam 47kg, ali imam celulit na butinama i kad stisnem kozu tu bas je onako tvrdo.

    Da li igla cela ulazi do kraja ili ne mora bas? Jer nisam neki debelokozac.

    I kako izgleda alergija na Fraksiparin, zlu ne trebalo?

    Ja sam sebi davala pod uglom od 45 stepeni,drzim salce i kada ubodem pustim i dam inekciju.Vazduh sam uvek izbacivala iz sprica.Stvarno ne znam sta moze da se dogodi ako se i vazduh usprica.Inace meni su svi doktori rekli da vreme nije bitno,bitno je da dajem sebi jednom dnevno.Cak sam i na more nosila u prvoj trudnoci i dala sam sebi uvece pred let,a davala sam inace ujutru cim se probudim.Nisam imala podlive,ni cvorice,ali je najbolje da radis kako su te obucili.

    Ja sam sama sebi davala i sve inekcije za vantelesne oplodnje kojih sam imala bezbroj i inekcije Progesterona.Ovde nemaju obicaj da ti daju sestre,nego sve mora trudnica sama.

    Samo budi hrabra i polako,posle predje u naviku i ne razmisljas uopste kako ih dajes.Bebi ne moze nista biti i nema potrebe da igla skroz do kraja udje.

    Drzim ti fige da sve bude kako treba.


  4. Dobih danas Fraxiparin 0.3 da se bockam. Ono sto me buni je sto mi je dr hematolog rekla da se sad u pocetku bockam u stomak. A posle me u DZ obucili da se bockam u ruke i noge naizmenicno. U gornji zadnji kvadrant nadlaktice i gornji butine. Jos nisam ni sigurna da li sam kako treba zapamtila sve oko ispustanja vazduha isl. Moze li mala pomoc?

    Ja sam u obe trudnoce koristila Fraxiparin/Clexane svakog jutra prvih 12 nedelja i bockala sam se samo u stomak leva pa desna strana naizmenicno.Obe trudnoce super prosle,prva devojcica pre 3 godine i druga blizancici bata i seka pre 8 nedelja.

    Nikakvih komplikacija nije bilo,prva trudnoca 39+5 nedelja,druga 37+2.

    k a m , leni i miliccam volite ovo

  5. Čestitam @Dacha76! Da ste živi i zdravi i srećni svi zajedno!:baby:

    Nikako da stignem da pišem,  ali pratim.

    Kako si, kako bebci, jel sad sve ok?

    Mi rastemo. Bebani imaju mesec i dve nedelje. Od izlaska iz bolnice, tačnije za 3 nedelje napredovali su po 1 kg, što je odlično! Dojim ih ali i dodajem aptamil jer nemam dovoljno za obojicu. A kad ogladne u isto vreme onda nastaje haos :D

     

    Potpuno te razumem zasto nemas vremena da pises isto je i kod mene.

    Hvala puno!

    I ja sam moje dojila dugo i dohranjivala,a sada nocu siskaju a svi ostali obroci su Aptamil.Ja sam nabavila jastuk za dojenje blizanaca i hranjenje je mnogo lakse cak i kada im dajem flasice.Toliko sam se navikla da ostajem i po ceo dan sama sa njima i starijom cerkom bez ikakve pomoci.Sada mi dolazi baby-sitterka i malo mi je lakse,ali ni ona nije po ceo dan ovde da mi pomaze.Imam i pomoc za ciscenje kuce samo jos da nadjem nekoga da mi kuva pa mogu sve cetiri u vis:D

    Moji sada imaju 8 nedelja i dodali su po kilogram i po i jos vise.

    Ja sam super,vec posle 5 dana su mi skinuli kopce i nisam imala bolove uopste.Krvarila sam samo 3 nedelje,a posle 6 nedelja sam dobila prvu menstruaciju.

    Bebe su super,samo mi devojcica ima rupicu na srcu koja se smanjuje,tako da ocekujemo da skroz zaraste.Lepo spavkaju i napreduju,sledece nedelje imamo drugu kontrolu i primaju vakcine.Proslog vikenda su imali temperaturu pa su ustanovili da su zakacili neki virus ali nije nista strasno.


  6. Ja meso jedem dinstano svinjetinu ili junetinu,piletinu przim sa maslacem ili maslinovim uljem,ne koristim ni mast ni suncokretovo ulje,od mlecnih proizvoda samo jogurt i pavlaka,riba samo konzervirana tuna,nejedem hleb,a krompir spremam u rerni na vodi,nejedem nista od oasteta,salama i slicno...sladoled retko kad,mozda kuglu,dve nedeljno,ali ni toliko,od sokova limunadu i cedjenu narandzu,uglavno puno vode,voca,salate ne volim pa jedem paradajz i krastavac,jer moram,a papriku nikad nisam jela,od nje povracam,testa slabije jedem isto(spagete i makarone),nista od peciva,voca mnogo,slatko izbegavam,pojedem samo kad me uhvati kriza za slatkisima i to jedan palacinak ili snikers...sad cu prvi put raditi ks pa cu videti kakva je,a kg stoje evo 16 nedelja ni grama +,a u predhodnoj sam bas bas dosta kg za svoju gradju dobila

    Super se hranis Cvrky,ja sam samo pisala o tome sta su meni zabranili da jedem.Zaboravila sam suhomesnato da napisem,dozvoljeno mi je bilo samo da jedem kuvane sunke,a ne prsute koje su samo dimljene.

    A za tunu iz konzerve su mi isto rekli da ne jedem zbog zive,a ja je stvarno obozavam.A hranu sam spremala na puteru ili maslinovom ulju ili raznim drugim uljima sem suncokretovog i na masti kada sam je imala.Mast moze da se koristi kada se nesto sprema,cak kazu i da je jako zdrava,ako nemate problema sa holesterolom.

    Da budem iskrena ja ne znam kako su ovi Svajcarci svi redom mrsavi,kada koriste i mast i za dorucak obicno jedu puter sa marmeladama i puno peciva i testenina.Umereni su sto se svega tice i puno su aktivni,valjda je to razlog.A i kvalitet namirnica je vrhunski,pa je zato sve uzasno skupo.Na pr. 100 gr mesa nebitno kog je oko 10chf-1000 dinara otprilike.Ali zato im je povrce i voce prilicno jeftino u odnosu na meso.Ja sam u trudnoci jela puno ribe valjda mi je prijala i ja na srecu mogu da jedem svo voce i povrce pa sam ga jela u ogromnim kolicimama.Sokove i gazirano i alkohol ne pijem ni ovako,samo vodu i kafu.Cak sam pila kafu bez kofeina iako je dozvoljeno do 200 ml dnevno kafe popiti.A slatkise ne jedem ili ako pravim nesto onda koristim zuti ili braon secer.

    Venera, neca79 i Zone* volite ovo

  7. Evo jednog malog saveta sta obavezno da izbacite iz ishrane u toku trudnoce zato sto moze da dovede do velikih problema i poremecaja u razvoju bebe/a:nista od mesa,jaja,ribe ne sme da se konzumira sto nije termicki obradjeno(sushi,tartar biftek i sl.) povrce i voce sme,sve sto sadrzi dzigericu/jetru treba izbaciti iz ishrane,tuna sveza ili iz konzerve i ajkula,sabljarka i sl. zato sto sadrze puno zive koja moze da steti plodu,treba izbegavati sve sto sadrzi beli secer,bolje je jesti voce umesto slatkisa zbog trudnickog dijabetesa,treba izbaciti budjave sireve,mlade i meke bele sireve,treba koristiti proizvode iskljucivo od pasterizovanog mleka.

    Eto to su meni svi savetovali od doktora,patronaznih sestara i bliskih prijatelja koji rade u zdravstvu i te savete sam prihvatila i tako se ponasala u obe trudnoce i nisam imala nikakve zdravstvene probleme u trudnoci,krvna slika je uvek bila super i sve bebe su mi rodjene zdrave i nisu prevremeno rodjene,iako sam u drugoj rodila blizance,a i nisam dodala puno kilograma i uvek sam se vec posle par dana od porodjaja vracala na predporodjajnu tezinu.Sve ostale namirnice sam konzumirala koliko mi je organizam trazio i nisam ni mogla da se prejedam zbog gorusice.


  8. Kako uspete da perete tako retko? Ja svaki dan po dve masine perem. Msm znam da su te zajednicke velike i puno robe stane ali opet odakle vam toliko stvari cistih :lol:

    Imamo i previse stvari da bih vise od polovine dala u crveni krst.Mili smo kupovali i previse,a malisani su nasledili njene stvari i stvari mog bratanca,a i dobili su puno na poklon.

    A nase stvari imamo godinama i samo se dodaju nove...Svi me kritikuju sto ne bacam stare stvari ili ih dam u ck,a ja se vezujem za njih i sama ne znam zasto.

    Zbog toga ne moram cesto da perem.A i to kada perem 2-3 puta mesecno,onda perem po ceo dan i to po 5-6 masina.Masine su industrijske i velike,a i brze zavrsavaju programe.


  9. @Dacha76 jel i vi imate dane kad perete ves?

    Upisujemo se i rezervisemo,ali ne perem cesto,mozda 2-3 puta mesecno,pa i nije guzva.Jos je sada sezona godisnjih odmora pa je dosta porodica na putu 2-3 nedelje i milina jedna,mogu da perem kada hocu i koliko hocu.


  10. Ja sam srecnica sto zivim u zgradi u Svajcarskoj.Ovde imamo zajednicke masine za pranje i susenje,pa ne moram da kupujem.Ali ja nisam bas zadovoljna,zato sto moram posle da peglam.A posto imam pomoc u kuci sada za peglanje,ne nerviram se mnogo.Inace nasli smo i baby-sitterku i sada sam mirna neko vreme.

    Tasa021 voli ovo

  11. Ja sam Utrogestan koristila u obe trudnoce samo do ulaska u cetvrti mesec i to vaginalno.Moj doktor mi je rekao da se posle ne preporucuje,zato sto moze da dovede u nekim slucajevima do komplikacija.U slucaju krvarenja i ostalih problema on daje inekcije Progesterona svakog treceg dana.


  12. @KruelaDeviL Sve najbolje i ultra laganu trudnocu ti zelim!

    Imam jedno pitanjce za sve vas koje ste se vec porodile.U kojoj temi sada pisete?Ja sam obisla sve teme u vezi sa bebama od 0-6 meseci,ali nijedna nije aktivna.Hvala unspred.

    KruelaDeviL voli ovo

  13. @Venera Da vreme bas leti!!!Starija seka je sada super.Na pocetku se malo ljutila sto nisam imala vremena za nju,ali sada ih obozava,a i ja se mnogo vise igram sa njom dok oni spavaju idemo svi zajedno na igraliste,pa cak i kada je neko od blizanaca budan uzmem u jednu ruku i nunam a sa Milom se igram.Ona stalno trazi da ih drzi i da bude sa nama dok ih kupamo,presvlacimo,ako ih hranim ona je uvek sa nama pa se salimo i pevamo...Ma super je kako sam se plasila da bi moglo da bude.Od sutra je na raspustu 2 nedelje i iskreno jedva cekam da provedem vise vremena sa njom.Bas mi nedostaje kada je u jaslicama.

    Sve u svemu sada je uzivancija.Dolaze mi iz agencije zene da mi ciste stan 2 puta nedeljno,od sledece nedelje mi dolazi bejbi-siterka po 3 sata dnevno da mi malo pomogne i bice nam jos bolje.Mozda i otputujemo negde na nedelju dana da promenimo malo sredinu i da vidimo kako ce ovi mali reagovati na malo duze putovanje,a i moraju da se navikavaju,zato sto mi stvarno puno putujemo i volimo da putujemo.


  14. Drage moje,redovno vas pratim kao sto vidite :lol: Bas mi je drago sto vama koje ste pri kraju sve ide kako treba i zelim vam lake i brze porodjaje.

    Moji leptirici su juce napunili mesec dana i imali smo prvu kontrolu kod pedijatra koja je super prosla.Kukovi su im u redu,napreduju sjajno.Sike puno da ne mogu dovoljno mleka da proizvedem izmedju 2 hranjenja,piju Aptamil i spavkaju lepo.

    Ljubim vas sve i zelim vam sve najbolje!

    zvezda, Jecy, *Cvrky87* i 6 ostalih volite ovo

  15. I ovde zakazuju 6 nedelja posle porodjaja,a moj termin za pregled pada bas kada su godisnji odmori,tako da idem tek kada prodje 7 nedelja.

    A o sexu ne razmisljam zato sto dosta krvarim i materica mi se jos nije vratila u normalu.A decu da i ne spominjem...nemam vremena da jedem ili do toaleta da odem,a sex da ne spominjem.

    mala007 i mmaka volite ovo

  16. @ivannnica Draga znam koliko ti je tesko,zato sto sam i ja imala nebrojeno mnogo spontanih dok nisu pronasli nacin da zastite plod od mog organizma tj. imunog sistema.Meni su davali Prednisone (kortikosteroid) da mi organizam ne bi odbacivao vise embrione.I naravno to je urodilo plodom,pa sada uzivam sa moja 3 majmunceta koji mi ne daju da disem,ali sam najsrecnija osoba na svetu zato sto imam njih.Mozes da popricas sa doktorima da ti urade analize da ustanove sta je uzrok tvojih spontanih i da odrede najefikasniju terapiju koja ce ti pomoci da dodje do uspesne trudnoce.

    mmaka, Venera, Jecy i 5 ostalih volite ovo

  17. sutra ulazim u 37...

    Onda stvarno nema razloga za brigu.Ovde u Svajcarskoj su prevremeno rodjene bebe sve koje su rodjene pre 37. nedelje (do 35+6).A cak i ako su prevremeno rodjene ne mora da znaci da ce biti u inkubatoru.Tako da mislim da mozes da se opustis i ne brines,zato sto ti stres nije potreban sada.Sluzni cep moze da ispada i nedeljama pre porodjaja,a i moze da se regenerise nekoliko puta u zadnjih par meseci trudnoce.Probaj da odmaras sto vise i misli samo na lepe stvari i sve ce biti bas kako treba.

    zvezda, mmaka, Zone* i 4 ostalih volite ovo

  18. Juce me bolelo na sat vremena kao menstrualni ne jako i krsta..pa je skroz stalo..noc prosla mirno..uvece jos jedan deo cepa ispao..za sada je ok sve. 

    Bice sve ok Neco.Kada ulazis u 38. nedelju?

    neca79 voli ovo