lepotance

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici lepotance

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice lepotance

  1. lepotance je dodao/la post u temi hoteli i mesta za bebe   

    Mi smo bili na Palicu, hotel Park. Nije lose za vikend turu, petak-nedelja. Soba je bila oooogromna, sa francuskim lezajem i kreveticem - ogradicom za bebu. Krevetac se trazi prilikom rezervacije. Beba ima 8 meseci... Sto se hrane tice, nosili smo gotove kasice, tako da nije mogce boraviti na duze bez kuhinje (ima samo frizider).
  2. lepotance je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   



    I ja sam bila paničarka što se porođaja tiče, nisam mogla da se odlučim da li bi pre na prirodni ili na carski. Na kraju je ipak bio carski i imala sam sreće... Odspavaš malo, probudiš se - već si mama! Bolelo je nekoliko sati posle buđenja, dok ne počnu da deluju lekovi protiv bolova. Sledeći dan boli kao jači menstrualni bolovi, a teći dan kući... Nedelju dana posle, kao da ništa nije bilo. Ja glasam za carski! Mogla bih još pet puta

    Drago mi je da nisam jedina koja je bila opsednuta izgledom u trudnoći, a i posle nje... Beba je prilično aktivna i zahtevna, tako da sam brzo povratila liniju... Što se tiče strija, ja sam koristila Strijet u velikim količinama i pre i posle porođaja - sada nemam ni jednu crrticu na stomaku. Takođe mi je pomogao pojas za porodilje - da mi se stomak što pre vrati. Linija od carskog se jedva vidi... A što se grudi tiče, tu neću ništa reći, za to nemam utešnih reči...
  3. lepotance je dodao/la post u temi Prenosivi kreveci   

    Naš bebac je prezadovoljan svojim prenosnim krevetićem! Ima osam meseci, 10 kg i još uvek je na gornjem nivou. Uskoro se seli na niži nivo, ali ne zbog (ne)stabilnosti već zbog toga što će uskoro moći da preskoči ogradicu. Mi smo uzeli sve dodatke koji su išli uz krevetac i nismo se pokajali: muziku, vibraciju dušeka, podlogu za presvlačenje, pregrade za posteljinu i pelene... Kada je bio manji, jedini način da ga uspavamo bio je ljuljuškanje u krevetiću ili vibracija dušeka. Dušek se može naknadno naručiti. Jedina zamerka je na dužinu krevetića: mislim da će mu uskoro postati kratak, možda bude služio do nekih 14 meseci...
    Krevetac je Graco contour prestige grazia

  4. lepotance je dodao/la post u temi Grčevi kod beba   

    Nasem decaku su grcevi poceli vec 8-9 dan. Javljali su se u dva navrata, oko 21h i opet oko 23h. Znao je da sastavi sa vristanjem neprekidno 4 sata. Davali smo mu espumisan u svaki obrok, punu dozu i termofor na stomacic. Intenzitet grceva se nije smanjivao, ali su grcevi trajali ukupno 2 - 2.5 nedelje. Posle toga su nestali za dan.
    Sto se vristanja tice nama je MNOGO pomogao fen za kosu. Zapravo zvuk fena. Kada je fen ukljucen, plakao je samo kada ga grcevi muce, a u pauzama je spavao. Cim se fen iskljuci, vristanje se nastavlja... Jaki grcevi traju oko 2-3 minuta, pa pauza 5-10 min i tako u krug... Cak i posle grceva smo mu pustali fen kada nemoze da zaspi i uvek je pomagalo. A pomaze i usisivac, odnosno bilo sta sto proizvodi tako konstantan zvuk.
    Sada imamo 3.5 meseca i nismo vise zavisni od fena, espumisana, termofora.... Cekamo sledecu brigu zvanu nicanje zubica...
  5. lepotance je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   


    Ono u prizemlju vise ne postoji... a to nije ni bilo prizemlje, to je bio podrum!
  6. lepotance je dodao/la post u temi Epidural u Višegradskoj (Beograd)   

    Ja sam isto tražila epi na samom porođaju, anesteziolog je došao u roku od nekoliko minuta, pitao me da li sam nekada bila pod anestezijom i da li je bilo reakcija. Odmah zatim su mi uzeli krv za analizu. Anesteziolog me je obilazio dva puta i rekao da se strpim dok se ne otvorim barem 4 prsta. Bolovi mi nisu krenuli pa mi nije bio problem. Na kraju nisam ni dočekala epi zato što sam prebačena na CR, ali da sam ostala na prirodnom, verujem da ne bi bilo nikakvih problema...
  7. lepotance je dodao/la post u temi Torba za porodilište   

    Ja sam se porodila u Višegradskoj pre mesec dana. Ono sto sam ja spakovala, a šta mi je zaista trebalo je:
    - nepromočive podloge za krevet - posteljina se ne menja i to je jedini način da ne ležite na krvavoj posteljini.
    - nekoliko pakovanja mrežastih uložaka i mrežaste gaćice
    To je najvažnije, ostalo može muž da vam donese:
    - spavaćica - prvi dan sam bila u njihovoj, a posle sam prešla u svoju
    - šolja, cedevita, plazma
    - asepsol za wc
    - pribor za ličnu higijenu
    - papuče za sobu i papuče za tuširanje
    - vlažne maramice - za osveženje do prvog tuširanja. Kako sam završila na CR, one su me spasile, tuširanje je dozvoljeno tek treći dan kada skinu gazu sa rane.
    - čarape za zimogrožljive
    - wc papir
    - kesa za prljav veš

    Što se tiče pampersa, ja sam im dala jedno pakovanje koje mi je muž naknadno doneo, ali nisam ni morala...

    Ono što sam ponela, a nije mi trebalo:
    - bade mantil - bila je vrućina
    - pavlovićeva i maramice za bebu

    Sto se tiče kese, prvi put čujem da tako MORA. Ja sam ponela manju torbu, veličine kao one sportske, za trening.


  8. lepotance je dodao/la post u temi Carski rez – nužnost ili trend?   

    Evo i mog iskustva sa CR.
    Ja sam zbog karličnih mera bila koliko-toliko psihički pripremljena za CR. Doktorka je preporučila da probamo prirodno, sa obećanjem da me neće puno mučiti. Pristala sam, s obzirom da sam ipak htela da izbegnem operaciju... Bila sam oko 6 sati u porođajnoj sali, vodenjek je pukao, sva voda je uveliko otišla, a porođaj ne počinje. Kako ni ctg nije bio sjajan, poslali su me na CR.
    Divno iskustvo! Zaspiš, probudiš se i već si mama! Anesteziju nisam ni osetila - kao popodnevna dremka, odmah sam bila budna i sama prešla na drugi krevet. Posle tri dana su me pustili kući, a ja na moj peti sprat bez lifta ko od šale!
    Naravno, bol je prisutan, ali zanemarlljiv naspram bolova kod žena koje su se namučile prirodnim porođajem. Dakle, ja glasam za CR!
  9. lepotance je dodao/la post u temi Šećer u trudnoći   


    Ne daj se da te istraumiraju bez potrebe kao što su mene! Mene su poslali u 20 nedelji na OGTT zato što su mi jutarnje vrednosti bile 6. OGTT rezultat je gori od tvog, zadnja izmerena vrednost mi je 11,5. Doktorka je odmah preporučila da me smesti u bolnicu, da mi oni to prate, da mi odrede terapiju... Na svoju odgovornost sam odbila i pokušala prvo sa dijabetičarskom djetom prilagođenom trudnicama - razlika je u tome što su dozvoljene neograničene količine mleka i jogurta, kao i nemasnog mesa. Nabavila sam aparatić za merenje šećera i bockala se nekoliko puta dnevno. Već posle nekoliko dana je bilo sve na svom mestu. Jutarnji šećer je bio oko 4,5-5 a preko dana nije prelazio 6,3. Doktorka je i dalje negodovala moju metodu, a oko 32. nedelje beba je bila napredna za čitave dve nedelje?! Ja sam iz porodilišta izašla sa istom kilažim kao i pre trudnoće, a beba je rođena zdrava sa 3 kg. Ko zna koliko bi se ja ugojila da sam jela koliko god i šta god - ova ishrana je samo pomogla da se osećem super, a nikada nisam bila gladna (minimum pet obroka je obavezno u ovm režimu ishrane). Obavezna je i fizička aktivnost, dovoljne su duže šetnje.

    Dakle, posle prve traume prouzrokovane reakcijom doktorke, ništa nije bilo zabrinjavajuće, pridržavala sam se djete uz povremeno čašćavanje picom na tankoj kori ili parčencetom čokolade.

    Ako ima nekih pitanjca, izvolte, pitajte.
  10. lepotance je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   



    Odeljenje za carske rezove je skoro renovirano i druge sobe osim apartmana ne postoje. U svakom apartmanu su po dve cimerke sa svojim kupatilom i to se ne naplaćuje.
  11. lepotance je dodao/la post u temi Braxton Hicks lažne kontrakcije   

    Ja sam imala bezbolne kontrakcije od 4 meseca, svakog dana do kraja trudnoće. Nisam uzimala nikakvu terapiju, potpuno normalno sam se kretala i funkcionisala...
  12. lepotance je dodao/la post u temi Porodilište "Višegradska" - Beograd   

    Porodila sam se u višegradskoj pre mesec dana. Čitajući sve komentare o ovom porodilištu, očekivala sam sve najgore... Sada, jedva čekam da ponovo prođem kroz tako divno iskustvo.
    Vodenjak mi je pukao u nedelju, oko 4 ujutru - u pola 6 sam već bila na stolu. Porođaj nije krenuo u narednih 6 sati, a plodove vode više nije bilo. Tražila sam epidural, iako mi bolovi još nisu krenuli, oko toga nije bilo nikakvih problema, odmah je došao anesteziolog, postavio par pitanja, a onda su mi uzeli krv za analizu. Vreme u porođajnoj sali sam provela dremajući... CTG je pokazivao sve lošije stanje bebe i dežurna doktorka me je obilazila na svakih pola sata. Kako su mi karlične mere bile u disproporciji sa veličinom bebe, odlučili su da me ne muče i poslali na carski. Epidural nisam ni dočekala.
    Kada sam legla na op. sto anesteziolog me pita: gde ti je stomak, jesi li se ti već porodila? Ja bacim pogled, kad ono stvarno, nema stomaka, odnosno bez plodove vode stomak mi se smanjio kao kada sam bila 5 mesec. Sledeće čega se sećam: sestra koja se dere na mene da pređem na drugi krevet. Dere se, jer je drugačije ne bi ni čula ni razumela... Nekoliko sati kasnije mi donose bebu da je vidim... Isto veče uz pomoć dve sestre prelazim na nogama iz šok sobe u apartman, a posle tri dana kući! Na odeljenju za carski, odnosno u apartmanima su sve sestre super, svaka ima svoj reon: Jedna čisti i previja ranu, druga menja infuzije i daje boce, treća te uči kako da ustaneš i hodaš... itd...
    Sve u svemu, divno iskustvo....