vanjamik

Član
  • Broj odgovora

    13
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana vanjamik

  1. vanjamik je dodao/la post u temi Hiperaktivnost   


    Evo neceg iz moje literature:
    ADHD prisutan kod 1-7.5% populacije. postoje razlike u ponasanju djeteta sa ADHDom koje su specificne za odredjenu hronolosku dob. U dojenackoj dobi ovo je dijete aktivnije u odnosu na ostalu djecu:
    -razdrazljivo je i cesto place,
    -do kasnije dobi trazi nocu jesti,
    -ima poteskoce u spavanju, cesto se budi, tesko ga je smiriti i utjesiti,
    ima poteskoce u uzimanju hrane te odabiiru adekvatne hrane,
    -moze imati stomacne kolike,
    -vrlo cesto je izrazen pojacan tonus misica i iako rano prohoda, ovakvo dijete cesto je nespretnije od druge djece.

    Ovo je iz CRO literature, nesto sam prevela ovako u prekucavanju, a nesto ne stigoh. U svakom slucaju, nadam se da ti koristi iako si odavno postavila ovo pitanje.
  2. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   



    zaboravila sam da spomenem da se rade i klasicne vezbe za kukove (nogice privlaciti stomaku), cele noge vrteti u smeru kazaljke na satu i obratno, kao i voznja bicikla (jedna noga cvrsto na podu, drugu saviti ka stomaku).

    sto se hranjenja/dojenja tice, i ja joj sada iskljucivo tako dajem bocicu, shvatila sam da je tako najbolje.
  3. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   


    mozda slabo vidim, ali ocigledno da se slabo snalazim! nikako da pronadjem tu opciju izmeni potpis. udjem na svoj profil, kliknem podesavanja i trazim, trazim...

    elem, evo vaznijeg! vezbe za bebe koje lose stoje/oslanjaju se na stopala, a uz to su im i nogice malo krive:
    - masirati misice ispod kolena,
    - nakon toga, stopalo obuhvatiti sakom (od bebine pete) i vuci, tj. izvlaciti ka prstima (tako nekoliko puta),
    - zatim u tom "izvlacenju" kada nam palac bude ispod bebinih noznih prstiju, stopalo gurati lagano (dok beba opusti) ka unutra (ka kolenu) - dakle, pravo, i drzati nekih 15ak sekundi, pa opustiti sledecih 15ak sekundi (ponoviti nekoliko puta),
    - stopala okretati u smeru kazaljke na satu (jednom rukom), a drugom ruko se drzi stopalo (moze da se cuje neko "klik", to je preskakanje hrskavice koja jos nije srasla, po recima fizioterapeuta); zatim u suprotnom smeru,
    -drzati bebu cvrsto obema rukama (zahvat lopate - ono ispod miske) i cesce je podizati da se sama oslanja na stopala.

    nadam se da ovaj opis ista vredi. u svakom slucaju, nista bez dijagnoze i uputstava fizioterapeuta. ovo moze samo da posluzi kao poredjenja sa slicnim ili potpuno razlicitim vezbicama za istu stvar.
  4. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   


    znaci imamo 2 patkice! a mislim i da su isto "godiste/meseciste"
    radimo vezbe za stopala, ako ti treba opis vezbi, javni da krenem u "opisivanje". nije tesko i cini mi se da deluje. sva je smesna. hoce nekako i sama da ustane, ona zeli, ali ne moze

    eh, kad bi sve znale na vreme... ne bismo bile u ovakvim situacijama

    uradih nesto sa tim tickerima, pa da vidimo da li sam uspela. kontam kako se prave, ali ne znam gde se kasnije u profilu stavljaju. stavila sam i sliku pa mi je ne prikazuje...
  5. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   


    uf, svaka ti cast! znam koliko je meni bilo tesko da je nahranim bocicom legnem je na ravan jastuk p aje lovim, ona izvija glavu, telo... onada se mucimo, mucimo... na kraju prihvati, a ja joj polako, kako ona pije mleko tako izvijena, spustam i vracem glavicu u neki prihvatljiviji polozaj.
    a svi su mi govorili da sam sretna sto mogu da se izmuzem i ostavim mleko, pa da je nahrani bilo ko, da sam tako slobodnija... a kad god bih je ostavila zbog neke obaveze - ona nije jela, jednostavno nisu uspevali da je nahrane sa izgovorom da nije gladna i da okrece glavu
    ona je isto makar prva 3-4 meseca znala da podriguje po nekoliko puta, onda da se uspava, pa probudi placuci posle samo pola sata. kad bismo je podigli, ona bi opet podrignula i nastavila da spava.
    eto, sad ucimo da sedimo, da stojimo na nogicama koje se krive, ali imamo najlepsi osmeh na svetu

    hvala na komplimentu za ovo velika majka, vec sam sebe ubedila da sam baksuz majka - svaki put kad nesto pomislim, to se i ostvari. a nikad nista lepo da pomislim
  6. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   



    U pocetku je dojila bas lepo, bila sam zadovoljna. Negde oko 10.og dana starosti je pocela da izvija glavu unazad- u stranu (kad je stavim da sisa), kao da tamo negde trazi dojku. Sve sam pokusala - sve polozaje (cak i stojeci). Nije upalilo, a svi su mi rekli da je to zato sto nemam mleka (ili da su mi lose bradavice ili da je lenja - ma sve sto je svima moglo pasti na pamet, ali niko nije znao ono sto je stvarno bilo)! Elem, od tada sam je prihranjivala (prvo joj dam da sisa koliko hoce i kad hoce, a onda adaptirano). Pocela sam da se izmuzavam pa joj i moje mleko davala posle svakog sisanja (tako neka dva prva meseca). I na kraju, vise nije htela da sisa, a kako sam imala dovoljno mleka vec od oko 20.og dana, stalno sam se izmuzavala. I tako do njenih 4,5 meseca, kada sam morala da uvedem jednu po jednu bocicu adaptiranog. Mojim mlekom sam je dojila do skoro 6. meseca (dok god ga je bilo, pa na kraju i za tu jednu bocicu dnevno).
    To njeno plakanje i odbijanje dojke je bilo u pocetku najizrazenije posle kupanja (kupali smo je iskljucivo u onoj anatomski oblikovanoj kadici, naravno kad je otpao pupcanik, a do tada - ono "preko ruke"). Nekada bih uspevala da je bolje podojim u toku noci, dok je pospana, znaci misici opusteni... Kasnije se toliko navikla na bocicu da joj je dojka postala strana.
    Sa odbijanjem da sisa je pocela i da gura peskir, pa jastuk, koji bih joj stavljala kada je lezala na boku. Sta god stavila, ona izgura ako moze, a ako ne moze - onda se sama pomeri i lezi na ledjima, sa glavom u stranu, a kasnije ka gore . Pa polako i da se izvija, posebno glavu u toku spavanja (tako da su joj celo i lice skoro svo u "celo" krevetica (tu sam morala da pored ogradice stavim i neki sundjer jer se povredjivala)). Uopste nije htela da lezi na stomaku, ni minuta. Vremenom se toliko izvijala i opirala kada bismo je nosili da su mi svi govorili da je "strasno vitalna" i sl. Nasoj pedijatrici sam takodje skrenula paznju, ona nije videla u tome nista neuobicajeno (nakon svake vakcinacije/posete savetovalistu - nalaz uredan). Mene su vise brinuli njeni probavni problemu (tezi oblik opstipacije), tako da sam se tome posvetila.
    I tako moja bebica napuni 6.meseci dok ja slucajno u razgovoru sa prijateljicom koja zivi u SLO ne skontah da su im oblici ponasanja isti (isto je pocelo sa odbijanjem sisanja) i dok se ne udubih u problematiku. Sto sam vise citala, sve mi bilo jasnije. Srecom pa sam je na kraju ipak, samoinicijativno, odvela u centar za djecu sa pp, i eto, sad radimo vezbice i vec je bolje, a bice jos bolje
  7. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   


    hvala puno yelenac! bice sve ok - upornost i ljubav i igracemo se po podu inace, moja kerkica je ranije dosta vremena provodila u ogradici jer sam ja njeno izvijanje znala da tumacim kao nedostatak njene zelje da je nosim, a u ogradici bi uzivala: sama se igrala, gledala nas, spavala. glupa ja! sada je jedva stavljam u ogradicu, vec imamo jedan poseban tepih za nas dve po kome se valjamo i pocinjemo polako da puzimo i naravno, a srecom, ona vise ne zeli da bude u ogradici )) pocela je da mi "cisti" podove!
    ovih dana cu joj ponoviti laboratoriju i konsultovati jos jednog pedijatra jer je vec mesec dana ne dojim, tako da mislim da je to razlog zasto oni to tolerisu. svakako cu to imati na umu.
    sto se tice knjige, korisna je za svakog roditelja, objavljena 2008. god. i evo linka sa kog je mozete preuzeti:
    http://daninoc.com.ba/site/index.php?optio...=37&cid=754
    pozdrav!
  8. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   

    yelenac, bile smo na kontroli i razgovarala sam sa dr o niskom hemoglobinu. predlozila mi je da ponovimo nalaze, posebno zato sto smo ih radili kada je beba bila bolestna, ali da ona ne bi ukljucivala profilaksu gvozdja ukoliko nije ispod 100.
    inace, bebac je bolji. izgubili su se ti "primitivni" oblici kretanja, vezbe su urodile plodom. ima bolji stav, ali vise koristi desnu ruku i nogu, tako da moramo da vezbamo levu. zbog pogresnog nacina oretanja sa ledja na stomak, iskrivila joj se leva noga. to takodje moramo da vezbamo i masiramo je. nece da stoji, tj. kad ono poskakuje i dalje krivi nogice, preplice ih novi set vezbi ukljucuje i vezbanje trbusnih misica kako bi polako pocela da sedi.
    ne mozemo doci na red kod fizioterapeuta, samo su mi pokazivali vezbe. prioritet imaju djeca sa ozbiljnijim potrebama/problemima...
    nastavicemo kod kuce, nije nista komplikovano.
    pronasla sam i jednu izvanrednu knjigu - razvoj djece kroz igru - za djecu do 1 god - tretira psiho-motorni razvoj bebe. to je po nekom praskom programu za decu i roditelje. i u njoj ima dosta korisnih stvari.
  9. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   

    zvuci neverovatno da roditelji to ne primecuju, tj. ne shvataju da je to problem. ja sam isto tako mislila da je to faza u cerkicinom razvoju, pokusavala da to ispravim, cim sam skontala da ne prestaje vec da biva izrazeno, odmah sam od pedijatra trazila uput. i moja doktorka nista nije primecivala i bila je prilicno iznenadjena zasto trazim uput, ali posto je kod nas sistem takav da sto ona ima vise uputa ka specijalistima, kao izabrani pedijatar, to joj je plata veca, ona ne pravi problem vec joj mogu traziti i uput za ginekologa za bebu!
    u svakom slucaju, posto radim sa decom i roditeljima, znam da je jako tesko ubediti ih da postoji neki problem, a nikad ne mozes biti potpuno otvoren, vec ih moras navoditi da sami shvate da problem postoji (jedino tako prihvataju da nesto treba preduzeti), mogu da zamislim dako ce ti tesko biti da ih ubedis u to. pokusaj da nadjes nesto literature, povezes ih sa nekim ko ima ili je imao slican problem... ma, moras biti kreativna i uporna, ali ne i navalentna, jer tek tada nece nista uraditi, a bebi su i dani vazni, a ne meseci... srecno na tom putu.
    evo linka za jednu interesantnu i korisnu brosuru o baby handlingu (pravilnom drzanju bebe - http://www.udruga-oko.hr/_images/documents...und_finale.pdf) koji je meni kao potpuno neiskusnoj u ovoj oblasti, puno pomogla. a jos vise su mi pomogla iskustva majki koja sam nasla na ovom sajtu i forumu. tek sam tada bila 100% da nesto nije kako treba i da je moram odvesti na pregled.

  10. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   


    hvala na savetu YelenaC. nemam pojma sta nam je sa doktoricom, nesto je sva izgubljena. npr. sa starijim sinom uopste nije bila takva. njega nisam dijila vise od mesec dana, tako da je mu je odmah preporucila legofer, profilaksa gvozdja (pretpostavljam isto sto i ferum). samo da ona ne dobije boginje do ponedeljka ujutru kad nam je zakazana kontrola, pa cu sve da ih "sredim"! mnogo bi bilo da cekam jos 3 nedelje, ionako cekamo od polovine decembra da "prodju praznici" a ona ce za koji dan napuniti 7 mjeseci.


  11. vanjamik je dodao/la post u temi Hipertonus kod beba   

    mame, vec sam se javljala vezano za hipertonus moje cerkice, ali izgleda "u pogresnoj temi". da ne prepricavam tada napisano, mozete pogledati link (http://www.bebac.com/forum/index.php?s=&showtopic=2014&view=findpost&p=308297).
    u svakom slucaju, bili smo na kontroli u savetovalistu za djecu sa pp, pregledala nas je pedijatrica i ostala sa nama malo vise od jednog sata. nakon razgovora o trudnoci (normalna), porodjaju (brz), pregledala je cerkicu i skoro 50 minuta radila vezbice sa njom i pokazivala ih meni kako bismo ih radili kod kuce. sustina je da joj glavu guram ka grudima, noge podizem ka stomaku, zatim noge drzim uz pod dok lezi na ledjima kako bi se fokusirala na aktivnosti vezane za ruke (i malo je hiperaktivna), a kada je na stomaku da joj blago pritiskam rukom guzu ka podu. uz to, rekla nam je da u autosjedistu spava preko dana, uvece da je ne diram. uf... cini mi se da je to bilo sve - od uzbudjenja i nervoze koju sam imala se ne mogu svega ni sjetiti. naravno, pokazala mi i 3 nacina nosenja: beba u polozaju kao da njom "sviram gitaru"; drzim je okrenutu od sebe i simuliram fetusni polozaj - guza da ide dolje; opet okrenutu od sebe, ali malo bocno.
    dosle smo kuci, radile vjezbice vec 15ak dana, retko spavale u autosjedistu - jednostavno nece, a zao mi da place po sat vremena
    u medjuvremenu, dobila je i upalu uha i blagu urinarnu infekciju (imamo starijeg "kliconosu" koji nam je upravo juce i boginje doneo i boga molim da ih ona ne zakaci jer je tek onda necu moci voditi na kontrolu), tako da smo se vise mazile nego radile. Hbg joj je 107. YelenaC, ti si pisala da je to povezano sa hipertonusom? nadam se da ce ova nasa doktorka to povezati. najgore iskustvo u svoj toj njenoj bolesti je poseta nasoj redovnoj pedijatrici koja je pocela da mi "drzi predavanje" kako bi ona vec trebala da ustaje, na sta joj ja odgovaram da je ustanovljen hipertonus i ona to precuje, iako sam joj jos jednom napomenula. da covek ne poveruje!
    za koji dan imamo kontrolu od koje zavisi da li ce ici na vjezbe kod fizioterapeuta ili cemo nastavimo da radimo i dalje kod kuce. iskreno se nadam ovom prvom jer bih radije da mi neko makar jos jednom sve pokaze...
    javljam se nakon kontrole ako dodjemo do nje (jos samo 4 dana da ne dobije boginje)!

  12. vanjamik je dodao/la post u temi Pravilno drzanje bebe   


    drage mame, hvala svakoj ponaosob na iskustvima koje ste podelile! jelena, vama duplo hvala zbog saveta!
    ja sam se tek sad ukljucila na forum pretrazujuci po internetu da li je normalno da se beba izvija, tako spava, odbija da sisa i sl. - sve ono sto je vecina vas opisala. moja cerkica ima 6 meseci, ali ja tek sada, zahvaljujuci prijateljici koja zivi u SLO, shvatam sta je hipertonus (a ne "jaoj kako je cvrsta!") i ucim se baby handling tehnikama (uz pomoc brosure).
    mozda sam sve ovo trebala ranije da shvatim i uradim, ali od drugih problema (opstipacija-pa nece da spava i jede, nece da sisa - pa se ja izmuzavam...) i neznanja, a uz sve to i urednog nalaza kod pedijatra u savetovalistu pri svakoj kontroli, prodje 6 meseci i koji dan! a sad hoce iz ruku da nam iskoci kad krene da se izvija!
    u svakom slucaju, uput sam vec uzela i nadam se da ce nas uskoro primiti u centar za djecu sa pp (PG) kako bi prvo potvrdili ili odbacili dijagnozu koju ja laicki postavih, a onda i da krenemo sa vezbicama osim primjene baby handling-a.
    pozdrav!
  13. vanjamik je dodao/la post u temi More, ah more   


    da li je neka od vas bila na plavim horizontima? mi smo bili prethodne dve godine i planiramo i ove. dobar hotel, extra plaza - pesak i plicak, dosta zelenila, parkic za decu...