matilda

Član
  • Broj odgovora

    15
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici matilda

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice matilda

  1. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  2. matilda je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Ja sam pocela da mu uvodim hranu zato jer je sisao nocu ko lud, ko da sam ga izgladnjivala danima, a sad imam utisak da se vise iz navike budi.
  3. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  4. matilda je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    Mene je pedijatrica savjetovala da mu nista ne uvodim prije 5 i po mjeseci, medjutim bebac koji je od drugog mjeseca spavao citavu noc poceo je da se budi po 5 pua na noc da jede. Oglusila sam se o savet doktorice i poslusala moje dijete. Do sad je preko dana bio placljiv i nesrecan i nervozan, a otkad sam pocela da mu dodajem hranu on je drugo dijete! Pocela sam onako probno bila sa Hippovim kasicama, sad mu vec pravim sve domace, a za veceru pojede porciju Hippove kasice za laku noc, i to je prvi put kad sam mu je dala pojeo skoro citavu porciju. Inace sa 4 i po sam pocela da mu dajem drugu hranu pored dojenja. I nisam uopste pratila savjete tipa jedna namirnica 7 dana i ostale gluposti jer nisam imala vremena za to, posto je stalno bio gladan. Majcino mlijeko je definitivno najbolja hrana, ali dodje i trenutak kad ona postane nedovoljna. Recimo moj malisa je rodjen sa 3445 gr, a sa cetiri mjeseca i nedjelju dana je imao 7300, sto je neka tezina koja bi mu odgovarala sa pola godine. Slusajte vi svoju djecu, i slobodno im dajte da papaju krompira, sargarepice ili jabuke, nista im od toga nece bit, sem sto ce biti zadovoljnija.
  5. matilda je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   



    Na deklaraciji mi pise da je od 0+ i tako su mi rekli u prodavnici u kojoj sam kupila sjedište. Ono stvarno ima taj malecni ulozak za novorodjence, gdje definitivno ne bi moglo stati dijete od 6 mjeseci, ali opet mi se polozaj u kom se bebac nalazi nikako ne dopada. Sjediste je standardno okrenuto suprotno smjeru kretanja vozila, ali obzirom na to da su sjedista u autu nagnuta po svojoj prirodi, cak i kad sjedjeljku namjestim u polozaj kao lezeci, meni bebac skoro pa sjedi. Toliko se opterecujem da se pitam ocu li ga vise tu sjesti uopste dok malo ne poraste.

    E ovo je tacno sjediste, nisam bila dobru sliku na prethodnom linku nasla
    http://babychicstore.blogspot.com/2011/04/...cco-eletta.html
  6. matilda je dodao/la post u temi Autosedista za bebe i decu   

    Mi imamo ovo sjediste
    http://www.worldwideshoppingmall.co.uk/toy...ma-car-seat.asp

    ali uvijek me strah kad vozimo bebca od mjesec dana, jer zauzme neki tako cudan polozaj, kao polusjedjeci. Sjediste je toboze 0+, ali meni se cini da bebac previse sjedi u njemu, pa sve brinem da mu ne povrijedim kicmu. Imate li ko slicne strahove?
  7. matilda je dodao/la post u temi Autizam   

  8. matilda je dodao/la post u temi Autizam   



    Drago mi je sto to cujem! Ja se iz dubine srca nadam da ce tako biti i sa ovom curicom.

    Mozda sam i ja preuranjeno donijela zakljucak na osnovu podataka koje sam procitala... Nisam ni sa kim do sad ovo podijelila, pa na osnovu vasih odgovora pomislih da sam mozda neoprezno donijela zakljucak o dijagnozi...
  9. matilda je dodao/la post u temi Autizam   



    Razumijem ja tebe potpuno, samo me sve to nesto pogadja ovih dana vise nego obicno. Ma primijetili su oni u ranije, ali su je tek nedavno vodili kod ljekara. Nemoguce je da se kao roditelj ne zapitas ako ti dijete ne progovara ili ne reaguje na neke stvari kao sto se ocekuje od njega u odredjenom uzrastu. Moguce je i da nece o tome da pricaju otvoreno, ali meni se vise cini da oni zatvaraju oci pred tim i zao mi je djeteta, jer sam citala da se blagovremenom reakcijom takvoj djeci moze pomoci da se socijalizuju bolje. A sigurna sam da i mnogi drugi primjecuju istu stvar, samo sto niko o tome nece da prica, jer je zbilja delikatno.
  10. matilda je dodao/la post u temi Autizam   



    Hvala Sanja, nisam znala gdje da je smjestim.
  11. matilda je dodao/la tema Zdravlje   

    Autizam
    Drage zenice,

    ako je vjerovati pretrazi ovog foruma, ova tema na njemu ne postoji, pa posto me ovih dana muci jedna stvar - odlucih da je podijelim sa vama. Trudna sam pa me i sve stvari nekako jace pogadjaju, a posebno ova jedna...

    Moja prijateljica ima preslatku cerkicu, sa kojom definitivno nesto nije u redu. Ja sam ovo primjecivala i ranije, ali ajde nekako sam nalazila sve neke razloge, kopala ih iz bunara da bi umirila svoju savjest.

    Vec oko prvog rodjendana njenog sam primijetila neke cudne stvari, kao recimo opsesivno gledanje baby tv-a. Bila je u stanju da lezi ispred tv-a i gleda debilne crtace satima. Neki bi je rasplakali, a od nekih je umirala od smijeha. Do tog prvog rodjendana nije prohodala, cak ni propuzala, ni propricala, niti je imala reakciju na svoje ime. Mogao je covjek da je doziva satima, ne bi ni jednim gestom pokazala da to primjecuje. Vrijeme je islo, ona je tek pred drugi rodjendan prohodala, ali jos uvijek nije izgovarala ni "mama", kad je bila ushicena mahala je cudno rukama i vrtjela glavom cak i po vise minuta, a cesto bih primijetila kako se grubo klati o trosjed ili fotelju. Zaboravih napomenuti da je kontakt ocima sa njom bilo jako tesko uspostaviti i nikad nije davala znak da razumije ono o cemu joj pricas. Brbljala je doduse nesto sebi u bradu stalno, ali na nekom izmisljenom jeziku iz kojeg ni jedna rijec ne zvuci poznato.

    Sad vec samo sto nije napunila trecu godinu. Naucila je da kaze nekoliko osnovnih rijeci, fond joj se sastoji od desetak rijeci. Nikad je nisam vidjela da pokazuje da nesto hoce, niti mi se cini da umije reci da je zedna, gladna... jos uvijek nema higijenske navike, ne odaziva se na svoje ime, ne gleda te u oci...opsesivno je zaokupljena reklamama i odredjenim crtacima i ima neke nepredvidive reakcije, tipa smijeh iz cista mira ili plac. Njena majka moze da odlazi i dolazi, a ona nema ni na to nikakvu reakciju.

    Njeni roditelji su se pomalo sad vec zabrinuli, i bili su kod nekog ljekara koji ih uvjerava da je sa njom sve ok. Ali ja ne mislim tako, a ne znam kako da joj to saopstim. Kad ih slusam kako sve to pravdaju karakterom oca djevojcice, koji se toboze tako zagleda ili zanima necim, pa ne konstatuje svijet oko sebe, i jos neke slicne primjere navode. Ide u vrtic sa drugom djecom, ali je cesto nasilna prema njima, gura ih sa stepenica, nema svijest o tome da moze nekoga da povrijedi, niti joj se to moze objasniti.

    Nemam djece, ovo sto ga cekam mi je prvo, i prosto kad zamislim ne daj Boze sebe u slicnoj situaciji u buducnosti - mislim da bi me srce okinulo kad bi spoznala cinjenicu da ja sa svojim djetetom od tri godine nemam nacin da se sporazumijem. S druge strane, znam puno druge djece njenog uzrasta koji su vec u dobi od godinu i po dvije znali sve da pricaju, povezuju, prepoznaju...

    Prije par dana kad sam im bila u posjetu poslije duzeg vremena sokirala sam se cinjenicom da uopste nije ni u kom pogledu napredovala sem fizicki otkad sam je posljednji put vidjela. Ovo me je nevjerovatno pogodilo, kao i njihovo neprihvatanje istine.

    Imate li vi slicnih iskustava i sta biste vi uradile da je vase dijete u pitanju ili dijete nekog vama bliskog?
    • odgovora
    • pregleda
  12. matilda je dodao/la post u temi Cin 1   



    Potpuno razumijem o cemu pricas! I ja sam imala umisljene bolove. Sve sam se preispitivala danonocno, a o psihickom stanju da ti ne pricam... jednostavno nisam mogla da se opustim, nikako.

    A sto se krvarenja tice, prvo mi se pojavilo kao rozi trag, i par dana tako rozo, pa braonkasto kad se poslije mokrenja obrisem. Onda su poslije toga vec bile fleke krvi na papiru i ulosku. Nemoj me pogresno shvatiti da je to sad nesto bilno obilno, ali otprilike dnevno na ulosku jedno 5 krvavih fleka promjera 3cm, a na papiru stalno isto tako fleke, pogotovo poslije velike nuzde kad bih napregla misice. Vjerovatno je to u nekim terminima ozbiljnog krvarenja potpuno zanemarljivo, ali meni nije dalo mira. Kao sto rekoh, svaki odlazak u wc je bio stres. I taman se smiri kao toboze, i onda opet, ma uzas. Iskreno se nadam da ces rijesiti svoj problem brzo, saosjecam sa tobom potpuno i znam kroz sta prolazis.
  13. matilda je dodao/la post u temi Cin 1   



    Pa to je i to sto je meni rekla ova jedna doktorka. Mada iskreno, na netu sam nalazila mnogo primjera zena kojima je to skinuto, cak se i savjetuje valjda ako previse naraste.
    Meni je to skinuo doktor u Klinicko-bolnickom centru Crne Gore. Posto sam malo cackala po netu, a i od doktora saznala da polip izgleda bukvalno kao nekakva nepravilna lopta na peteljci i dovoljno je samo malo "cupnuti", pa da to otpadne. Meni je krvario obilno par dana, pretpostavljam da je bio "zreo" za skidanje, cak je postojala i vjerovatnoca da sam otpadne (srecna sam sto nije jer bih tek u toj situaciji infarkt dozivjela ). Kazem ti, nista nije boljelo i trajalo je vrlo kratko. Valjda se ne preporucuje skidanje u prvom trimestru, ali vec sredinom drugog, kad se ucvrsti trudnoca, ljekar moze da procijeni da li je bezbijedno to uraditi. Tako meni rece doca koji je obavio intervenciju.

    Potpuno razumijem tvoju nervozu. Iako su mi rekli da ne brinem, ja sam bez obzira na sve svaki dan bila depresivna kad bih posla u wc i vidjela na sta lici higijenski ulozak... sve sam razmisljala u stilu: sta ako se pojave nedajboze znaci spontanog a ja ih zanemarim misleci da je polip? Otkad sam se rijesila tog vraga vratio mi se osmijeh na lice.

    Samo hrabro! Meni je proslo vec nedjelju dana od intervencije, a iduce nedjelje sam na kontroli, pa se javljam sa novim informacijama!
  14. matilda je dodao/la post u temi Cin 1   



    Ne uopste, samo mi je bilo malo ostataka krvi od njega, to je trajalo svega 2 dana, dok sam se "iscistila". Nije cak ni boljelo, tj. nista neprijatnije nije bilo nego uobicajen ginekoloski pregled, Meni je izabrana doktorka u domu zdravlja rekla da ni slucajno to ne skidam, jer kao grlic ne treba dirati i jos neke razloge je navela. Dok mi je u bolnici doktor specijalista, akuser, ginekolog i jos pored toga hirurg i strucnjak za raznorazne narasline rekao da ce mi to u trudnoci biti samo briga, da ce izazivati infekcije, krvariti svako malo i iznad svega izazivati stres. Ko jos moze ostati ravnodusan na krv. Ja sam pocinula otkad su mi to skinuli, iskreno. Nije mi bilo svejedno kad me je doktorka iz doma zdravlja pogledala zgrozeno posto sam joj rekla da su mi u bolnici to skinuli. Ali ja se osjecam super, stomak mi na oci raste, pa se ne brinem
  15. matilda je dodao/la post u temi Cin 1   

    Ne znam da li je ovo pravo mjesto za to, ali bih i ja zeljela da podijelim moje iskustvo sa drugim trudnicama. Naime, prije dvije nedjelje mi je na grlicu dijagnostifikovan polip velicine 3 cm koji je toliko narastao za svega 2 mjeseca - pod uticajem hormona. Misljenja ljekara su bila podijeljena, jedan veli ne dirati, drugi veli skidati, treci veli pratiti. A za mene, sveukupna nocna mora. Prva mi je trudnoca, i nonstop sam pod stresom, svakodnevno analiziram toalet papir poslije brisanja, tripujem se i plasim sve vrijeme, od prvog dana.
    Prije nedjelju dana pri mojoj svakodnevnoj podrobnoj analizi toalet papira nadjem rozi trag. Ne moram da vam pricam da me je imalo srce okinuti. Doktor kaze lezi par dana, pa opet dodji. 5 dana sam krvarila i kad sam na kraju dosla skinuse mi polip dok sam trepnula i evo dva dana sam pocinula. Veliki sam panicar, cesto i bespotrebno, sto se vidi iz prilozenog.
    Ako mogu kome pomoci mojim primjerom, drago mi je. Budite stalozene i ne panicite, kad ja vec ne umijem
    Zaboravih napomenuti da sam u 18 nedjelji trudnoce. Pozdrav za sve drage trudnice, ljubim vase stomacice